Close

Natura't

Divulgatius Programa de divulgació ambiental a l’entorn de qüestions com la sostenibilitat, la riquesa natural i paisatgística o la lluita contra el canvi climàtic. Una ruta per algun espai d’interès de Catalunya serveix d’eix principal, a partir del qual s’introdueixen i desenvolupen altres temes.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Naturaleza
URL: http://www.xiptv.cat/natura-t

Episodios disponibles para ver online

Un Nadal ecològic
En aquest capítol anem fins a Sant Hilari de Sacalm, als peus del Montseny, per parlar amb els responsables de l’Associació de Cultivadors d'arbres de Nadal de Catalunya. Els avets de cultiu, com qualsevol altra planta, són un producte renovable i biodegradable ja que es poden aprofitar les restes  d’aquests arbres per fabricar compost per als jardins un cop finalitzada la campanya de Nadal. Precisament del procès per convertir-los en adob també en parlem. I, finalment, coneixem la burricleta, la bicicleta rural elèctrica.
CO2
En el programa d'aquesta setmana parlem de CO2 i de com capturar-lo per aprofitar-lo al màxim. Anirem fins al Prat de LLobregat per conèixer una planta de carboni, un ecosistema dissenyat per capturar, processar i emmagatzemar grans quantitats de CO2 que després es transformaran en sòl fèrtil.
Educació contra el canvi climàtic
En aquest capítol esbrinem què és Euronet 50/50, un projecte europeu que s’està desenvolupant a l’Escola Ben Viure, de Sant Boi del Llobregat. Aquesta i 57 escoles més formen part d’una xarxa europea d’escoles a favor de l’estalvi energètic i la lluita contra el canvi climàtic. Les accions d’estalvi d’energia passen, per exemple, per recordar a tothom que s’han de tancar portes i finestres a l’hivern,  que s’ha d’aprofitar la llum natural o que s’han de regular correctament la temperatura dels termòstats. En aquest programa també visitem La Banqueta de Juneda de la mà de la televisió de Lleida.
Fer l'aigua potable
Avui coneiXem quin és el procés per fer potable l’aigua de boca, és a dir, aquella que fem servir i consumim diàriament a casa nostra. Per esbrinar-ho, visitem l’estació de tractament d’aigua potable de Sant Joan Despí, una de les més avançades tecnològicament de tota Europa. Per seguir amb el tema, també tractem com funciona la reutilització de l'aigua a Catalunya. Finalment, viatgem fins a Manresa per saber què és el Compact Habit.
Obsolescència programada
En aquest capítol visitem l'UPC per que ens explquin què és l'obsolescència programada, o com alguns productes tecnològics deixen de funcionar en un temps determinat. També parlem de consumisme sostenible amb en Josep Vives, catedràtic de biologia i expert en ecoètica. I visitem el Centre d'acollida d'animals de Vilafranca per veure la tasca que hi fan.
El mapa del risc d'incendis
En aquest capítol esbrinem com es realitza el mapa de prevenció d’incendis, que serveix per informar a la població sobre el perill d’incendi i també és una eina que dóna suport a bombers, a protecció civil i als municipis. I també parlem d’un projecte pioner de regeneració forestal, Deserts Verds. Els turons costaners del Baix Llobregat més castigats pels incendis i l’erosió han estat els escollits per implantar aquesta tècnica única de reforestació. I viatgem al riu Ebre per conèixer la vegetació que l'envolta.
El Cram
Avui visitem la Fundació CRAM, una entitat dedicada a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins. El centre, ubicat a la platja del Prat de Llobregat, té com a principal funció la del rescat d’espècies marines en perill i la seva posterior reintroducció al seu hàbitat. Els científics i els veterinaris d’aquest centre estudien i assisteixen les malalties de les espècies marines amenaçades. A més, el personal del CRAM també fomenta projectes d’investigació relacionats amb la reproducció assistida, com el projecte de reintroducció de la tortuga babau. També parlem d'espècies protegides al Garraf i de productes de Km0 al Vallès Oriental.
La Biomassa
Els boscos catalans són una font inesgotable d’energia. Les nostres pinedes, a banda de la fusta, proporcionen també biomassa, és a dir, estelles de fusta procedents de les branques i els arbres que, triturades i assecades, proporcionen combustible per a les calderes. Visitem el municipi de Begues per conèixer com fan servir aquest tipus d'energia, que també podem veure a L'Hospitalet, una ciutat que ha establert altres criteris d'eficiència energètica.
La Feina dels GRAF
Avui coneixem la tasca dels GRAF, un grup especialitzat en actuacions forestals del Cos de Bombers de la Generalitat i realitzem diverses pràctiques en els boscos propers a la població de Piera, a la comarca de l’Anoia. La seva feina permet reduir el risc d'incendi i que en cas de foc els boscos tinguin menys biomassa per cremar, és a dir, menys combustible. També coneixem quina és la feina del bomber voluntari i viatgem fins a l'Alt Urgell per veure com es fa el formatge de cabra.
Museu de les aigües
Aquest capítol està dedicat a l'aigua. Primer visitem el Museu AGBAR. Aquesta instal·lació està ubicada al recinte de la Central Cornellà, la planta d'extracció d'aigua de l'aqüífer del riu Llobregat des d'on es bomba aigua a la ciutat de Barcelona. Després analitzarem l’aigua com un element essencial de la natura i el recurs natural més important. I encara més aigua. Anem fins a Banyoles per veure com s'hi està aplicant el programa Life.
Arbres monumentals
En aquest capítol coneixem alguns dels arbres monumentals que existeixen al nostre país. Les alzines, els roures, els lledoners, les palmeres o els pins són algunes de les espècies més imponents i que més anys viuen. Els arbres monumentals estan lligats a la nostra història ja que formen part de la cultura del nostre país. I és que un arbre pot ser part d’una llegenda, una cançó, un fet històric o un símbol. Seguint amb el tema, també coneixem una mica millor l'any internacional dels boscos i visitem Andorra per conèixer el sistema de cogeneració d'energia de Soldeu.
La Rodamont
Avui us volem proposar una ruta en bicicleta, però no es tracta d’una ruta qualsevol sinó d’un gran itinerari circular que voreja els massíssos de Montserrat i de Sant Llorenç del Munt. Aquesta ruta es va batejar amb el nom de: Rodamonts. I també parlem del massís de Montserrat com a muntanya màgica. Coneixem algunes de les seves llegendes i mites de la mà d’una de les persones que més coneix aquesta serra: el monjo i escalador Ramon Oranies. I, a més a més, veiem com es pot fer una casa amb contenidors de mercaderies marítims.
Educació ambiental al dipòsit del Garraf
El Natura’t d’aquesta setmana viatja al massís del Garraf i, concretament, a la Vall d’en Joan, al peu del dipòsit clausurat restaurat del Garraf. Aquest antic abocador de residus urbans s’ha transformat en un espai integrat en el paisatge i l’entorn natural que l’envolta. Un espai per a l’educació i la conscienciació ambiental ja que des de fa uns anys l’Area Metropolitana de Barcelona hi organitza visites periòdiques. Des de principis del 2007 les escombraries generades pels habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona ja no s’aboquen en aquesta vall sino que es tracten -entre d’altres llocs- en plantes especialitzades. En aquest capítol d’avui també visitem una d’aquestes intal·lacions -la planta integral de valorització de Sant Adrià del Besós- i coneixerem què se’n fa de les deixalles que generem diàriament. I, a més a més, des del Montseny veurem també una iniciativa molt interessat: el Parc de les Olors
Observant l'univers
En aquest capítol ens endinsem en el món de l’astronomia des del Parc Astronòmic del Montsec, a cavall entre el Pallars Jussà i La Noguera. A gairebé 1500 metres i lluny de focus de contaminació lluminosa, es tracta d'un indret ideal per l'observació de l'Univers. I també parlem de contaminació atmosfèrica. Visitem una estació de control de la contaminació ubicada també en la serra del Montsec. I, a més a més, coneixem el primer catamarà ecològic que es va presentar recentment a Arenys de Mar.
El parc mediterrani de la tecnologia
En aquest capítol visitem el campus de la UPC a Castelldefels, un espai que ha estat construit amb la intenció de minimitzar l’impacte ambiental i la seva despesa energètica. Coneixem alguns dels projectes que s'hi fan com el “Compoball”, el tractament de la matèria orgànica procedent dels residus urbans per fabricar compost. Seguint amb la investigació, també visitem el Sincrotró Alba, la instal·lació científica més gran i més complexa que s’hagi fet mai en el nostre país. El sincrotró funciona com un microscopi gegantí que permet descobrir els secrets de les estructures de la matèria a nivell atòmic i molecular. I de Vilanova ens arriba un reportatge sobre els seus informadors ambientals.
La bicicleta, el transport perfecte
El Natura't comença una nova temporada sobre dues rodes. Anem en bicicleta, el mitjà de transport més net, més eficient i el que ens estalvia més temps dins de la ciutat. En parlarem amb l’Àngel Edo, exciclista professional de l’equip Kelme. També tractarem la problemàtica dels desplaçaments i el trànsit diari amb l’Ole Thorson, expert en mobilitat. I és que Barcelona o la seva Àrea Metropolitana ha de potenciar altres sistemes de transports alternatius al vehicle privat si no vol caure en un col·lapse· circulatori permanent. Canviant de terç, coneixerem com l'oli domèstic es pot reciclar amb el projecte Oliclac, en un reportatge de la Televisió de L'Hospitalet.
Plantes transgèniques
Al darrer Natura't de la temporada parlarem de transgènics amb l’associació Som lo que sembrem. Les plantes transgèniques són productes de laboratori ja que han estat elaborades a partir d’un organisme modificat genèticament. Aquestes espècies posseeixen unes qualitats i unes propietats que les fan més resistents a algunes plagues. Però les plantes de transgènics conreades al món aporten més riscos que beneficis. Hi ha molts estudis científics que han trobat efectes sobre la salut dels animals alimentats en part de la seva dieta amb la soja transgènica. De fet, informes científics recents indiquen que no hi ha evidències que les varietats transgèniques siguin més productives que les convencionals ni que puguin tenir cap paper més rellevant en l’alimentació humana del futur.
Agricultura sense itermediaris
Avui veurem com es pot arribar directament al consumidor amb un producte d'alta qualitat procedent directament del camp. Can Perol és una empresa que ofereix fruita fresca i verdura del Baix Llobregat, conreada seguint les pautes de l’agroecologia. Can Perol compta amb la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica i tots els productes segueixen les pautes del control integrat. Els productes són tots de procedència local i no s’utilitza cap mena d’afegit químic. El lema principal de Can Perol és portar els productes directament del camp a la taula, és a dir, en el mateix dia. Un sistema de confecció de cistelles informatitzat permet distribuir la fruita i la verdura amb eficàcia i amb la màxima rapidesa.
Berenar sostenible
Ja no cal gastar paper d’alumini o plàstic per fer l’entrepà diari. El Boc’n Roll és un nou producte que substitueix els embolcalls d'usar i tirar. És perfecte per portar a l'escola, a la feina, d'excursió o de viatge, reduint d'aquesta manera la utilització d'embolcalls d'un sol ús. Es pot utilitzar una i altra vegada i és totalment rentable. Marcadiferencia és l’empresa que el comercialitza i la seva seu central la trobem a Santa Maria de Palautordera. En aquest capítol de Natura't la visitarem per saber més coses d'aquest senzill però efectiu invent.
Cuina solar
Avui coneixerem una manera molt eficient i ecològica de cuinar utilitzant una font d’energia inesgotable com és el sol. La cuina solar és una tècnica que consisteix en aprofitar les radiacions solars per concentrar-les en un punt i aconseguir d’aquesta manera l’escalfor necessària per poder coure aliments. I és que el sol és una font energètica de primer ordre i del seu poder calorífic no només es pot generar amb electricitat. Altres aplicacions d’aquesta energia verda i renovable és l’aprofitament de l’energia calorífica per cuinar aliments. La millor manera de donar a conèixer aquest tipus de cuina és mitjançant tallers de cuina solar. Ecoludic, l’empresa especialitzada en educació i en activitats de conscienciació ambiental, ens ensenyarà algunes de les aplicacions d’aquesta energia calorífica. Anirem fins a un Institut de Secundària de Viladecans i veurem com només amb l’escalfor dels raigs solars es pot aconseguir fer xocolata desfeta i fins i tot coure una olla amb llegums.
Vins ecològics
Avui anirem fins al Priorat. Visitarem la finca de Mas Blanc, on trobem el Celler Pinord, i veurem com es fa la verema en aquesta terra de vins. El relleu abrupte, els desnivells i el tipus de sòl obliga a fer un cultiu de la vinya artesanal. La reduïda producció per cep, la petita extensió de la finca i la verema escalonada per varietats permeten iniciar aquest procés manual, seleccionant els raïms un per un. A més, a Mas Blanc han implantat el cultiu ecològic, amb utilització exclusiva de productes naturals i amb la prohibició absoluta de productes químics, com ara herbicides o insecticides. En aquestes terrasses es practica una viticultura biodinàmica, és a dir, basada en el respecte per la natura on no s’explota la terra i a on es prima més la qualitat que la quantitat. Tot plegat fa que el resultat sigui un raïm de gran qualitat i vins de molt alt nivell.
Fer de pagès
Avui veurem com es pot compaginar la vida a la ciutat amb la del camp. Veurem com es pot fer de pagès al segle XXI i coneixerem quina és la fórmula per trobar l’equilibri entre la feina a la ciutat i la del camp per tal de tirar endavant econòmicament i treballar la terra alhora. A Sant Climent de Llobregat trobem la masia de Can Riera Vell. El Josep Badell ens explicarà algunes de les iniciatives que ha tirat endavant per tal de compaginar la vida a la ciutat amb la del camp. Per exemple el Josep, cada primavera, proposa al client anar als seus camps i agafar la fruita ell mateix, manualment, com s’ha fet tota la vida. Aquesta activitat ens permet passar una bona estona en contacte amb la natura. També parlarem del futur de la pagesia, especialment el de les zones agrícoles properes a les grans ciutats.
Temps de bolets
Avui visitarem els boscos del Maresme acompanyats pel Dani Ramírez, meteoròleg de TV3 i expert boletaire. El Dani ens explicarà les diferents varietats de bolets que podem trobar a la costa catalana i, en especial, a les muntanyes del Maresme. Les muntanyes d’aquesta comarca costanera són típiques pel sauló, un terra molt permeable d’origen granític i pels seus boscos d’alzinar i pi. Amb un bon cistell, caminarem pels termes municipals d’Arenys de Munt i Sant Vicenç de Montalt. Coneixerem les principals varietats de bolets, des de rovellons, llanegues blanques o lleteroles fins al Siureny, un cep propi dels boscos del litoral. Parlarem també de la manera més correcta de buscar bolets, sense malmetre el bosc i respectant sempre la natura.
Herbes remeieres
En aquest capítol coneixerem com diferents plantes ens poden ajudar a millorar la nostra salut. Per conèixer-les visitarem un camp on es conreen.
Vehicles elèctrics
Avui parlarem de sensibilització ambiental i vehicles elèctrics. Ecolúdic i altres empreses especialitzades en mitjans de transport renovables aprofiten les festes sostenibles que s’organitzen als municipis catalans per sensibilitzar la ciutadania. I és que iniciatives com la utilització del cotxe elèctric van guanyant cada vegada més adeptes, fins el punt que organismes i administracions confeccionen -conjuntament amb institucions públiques i privades- campanyes de comunicació i difusió ambiental.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >