Close

Visc de la terra

Divulgatius Programa divulgatiu amb continguts relacionats amb el món de la pagesia, que es centra en les claus de l’èxit d’aquest sector, al territori de Catalunya.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Rural
URL: http://www.xiptv.cat/visc-de-la-terra

Episodios disponibles para ver online

prova 422
prova flv ok
trailer 2 Asmatik
De la granja a la cassola, arrelats a la terra
- De la granja a la cassola Visitem una granja que s’ha sabut adaptar a les demandes del mercat. És una granja amb animals, que incorpora casa de turisme rural i ara també pollastres ecològic. Aprendrem què vol dir criar pollastres ecològics. - Arrelats a la terra L’empresa transplantaments Iscle es dedica a desarrelar arbres que sobre al bosc per poder-los vendre. Cada any desarrelen entre 1.500 i 2.000 arbres que després de fer-los un tractament els posen a la venda. Els clients són de Catalunya, però també França i Itàlia, on aquests arbres de grans dimensions poden tornar a arrelar i sobreviure sense problemes.
Derivats de l' ou i terra de pomes
Derivats de l’ou Coneixerem els diferents productes que es poden derivar de l’ou. Anirem a una empresa de Cassà de la Seva ON elaboren derivats d’ou per a productes alimentaris, de recuperació, etc. Veurem el procés des de que l’ou arriba de les granges, el mateniment fins a l’envasat final. Terra de pomes Girona té una poma amb indicació geogràfica que la diferencia de la poma d’altres zones. El clima i la situació geogràfica donen unes qualitats a la poma de Girona molt característiques. Aprendem tot el procés que segueix la poma fins que arriba al consumidor.
Destil·lats amb recepta centenària, horticultura ecològica
DESTIL·LATS AMB RECEPTE CENTENÀRIA Ratafia Bosch va començar el negoci de la ratafia l’any 1892. Des de llavors elabora macerats i destil·lats a través de mètodes artesanals i actualment la cinquena generació de la família gestiona el negoci. En aquest reportatge repassarem el procés d’elaboració artesanal de la ratafia. HORTICULTURA ECOLÒGICA Al proble de Mieres, a la Garrotxa, hi viu en Marcel Garcia que viu de l’horticultura ecològica. Defensor d’una agricultura digna, cultiva l’horta amb el màxim respecte pel medi ambient i no utilitzant productes que puguin perjudicar-lo.
Petit i de pell fina / Escola de natura
Petit i de pell fina. Reportatge sobre el procés de producció del cigró. Presenten una varietat molt reconeguda de cigró que és el cigró d’Oristà, que es conrea des de fa anys en aquest municipi de la comarca d’Osona i els més propers. És un cigró molt arrugat i d’un color més pàl·lid que l’habitual. Escola de natura. Presentem una granja escola on alumnes de tot el país la visiten per aprendre la vida al camp i els diferents animals que hi viuen. Acompanyem a una escola on els nens i nenes descobreixen els animals que viuen a la granja.
Xais de raça - Cuidant l'entorn
Xais de raça. Ramon Bach es dedica a cuidar xais de raça ripollesa, una de les tres races autòctones catalanes. És una raça protegida que s’està intentant que no es perdi, tot i que les seves condicions fa que es pugui adaptar a tot el territori català: pot viure des d’arran de mar fins a les muntanyes de Núria. Per les seves dimensions i qualitat de la seva carn és un xai molt apreciat per la cuina tradicional catalana. Cuidant l’entorn. Una bona gestió forestal ha de permetre treure un bon rendiment dels nostres boscos però a l’hora respectar l’ecosistema. Coneixerem aquesta feina de forestal que fan també una feina importantíssima de neteja i manteniment per reduir el risc d’incendis i en cas que aquest es produeixi poder actuar amb rapidesa.
Arquitectura del Salze, cria d'aus
ARQUITECTURA DEL SALZE. L’empresa Pont de Querós es dedica a fer construccions amb salze. Ells s’encarreguen de cultivar diferents varietats de salze, fer el seguiment i finalment tallar-lo per fer construccions -en parcs, jardins, giratoris o tot tipùs d’espai públic- que són autèntiques obres d’art. // CRIA D’AUS. Visitem una empresa de Riudellots que són autèntics experts en la cria d’aus. Coneixerem les diferències en la cria de gallines, coloms, ànecs, oques.. Veurem les incubadores on es posen els ous perquè neixin els petits, les anelles identificatives o les diferències a l’hora de cuidar una i altra varietat d’au
Vi ecològic, arrelat a la terra
VI ECOLÒGIC. Aprendrem què és el vi ecològic. Anirem fins a Sant Feliu de Boixalleu on a través de l’agricultura ecològica intenten seguir un procés el més natural possible per a l’elaboració del vi. // ARRELAT A LA TERRA. A la Garrotxa hi viu Salvador Carrera. Des dels 16 anys, actualment en té uns cinquanta, que viu de la terra. Amb ell repassem com és la vida lligada a la terra, la necessitat d’estar sempre pendent del bestiar, de les dificultats econòmiques que provoca l’augment del preu del cereals o les poques vacances que es poden fer.
Llet en estat pur i la nova generació
- Llet en estat pur. La Mercè Solà i en Pep Alsina ens parlen de les propietats de la llet acabada de munyir. En la seva explotació comercialitzen la llet després de sortir de la vaca. És un producte amb moltes propietats i un cop bullida ja es pot consumir, mantenint un gust molt més natural que la que estem acostumats a beure. - La nova generació. Anem fins a la Garrotxa per veure la nova generació de ramaders i pagesos. Com s’han hagut d’espavilar per fer rendible el negoci familiar. Han hagut de millorar el procés per buscar la màxima qualitat i vendre directament al consumidor.
Jardineria d'autor i Pipa de bruc
- Jardineria d'autor: Coneixerem l’ofici de jardiner. Tot i que la seva feina llueix sobretot les èpoques de primavera i estiu, els jardins s’han de treballar els dotze mesos de l’any. Josep Maria Cabanas ens descobreix els secrets d’aquest ofici que ell la considera una feina d’autor on permet la creativitat del jardiner. També ens explica com afronten la crisi econòmica al sector. -Pipa de bruc: Joan Pere Soler és dels pocs artesans que encara fabrica pipes de forma exclusivament manual. Veurem com treballa el bruc al seu taller d’Amer, des de la selecció del tronc fins als últims detalls de polir la pipa perquè els fumadors puguin gaudir al màxim d’ella.
Agricultura i teràpia
-Agricultura i teràpia. La Fundació Areté es dedica a promoure la inserció laboral i social de persones amb malaltia mental i amb dificultats per inserir-se al món laboral a través de l’horticultura. En el centre especial es fabriquen taules de cultiu amb material reciclat, jardineres i compostadors. Les taules de cultiu ecològic estan adaptades al reconegut mètode de Gaspar Caballero de Segòvia. -L’art de cultivar espàrrecs. Cultivar espàrrecs és un art. Per garantir la màxima qualitat se segueix un procés manual. L’anomenat espàrrec de Gavà és blanc i de textura fibrosa. El Baix Llobregat és de les poques zones de Catalunya on es cultiva ja que exigeix unes condicions climatològiques molt específiques
Bicileta rural elèctrica
-BICICLETA RURAL ELÈCTRICA. Al Lluçanès ha nascut la Burricleta, una forma de promoure els turisme respectuós amb el medi ambient en una zona rural com és aquesta subcomarca d’Osona. La Burricleta és una bicicleta elèctrica, desenvolupada per la universitat politècnica de Catalunya, que permet conèixer el territori estan en contacte amb la natura. -MUSEU D’EINES I GUARNIMENTS. Pere Cantal dedica el seu temps lliure a recuperar i restaurar carros i carruatges antics. Els llueix en un petit museu que es troba a Taradell, i també aprofitant els passants dels tres tombs que es fan en diversos municipis durant la festa dels Tonis. Repassant la seva col·lecció de carros i ornaments un es pot fer una idea com era fa anys la feina de pagès i la vida al camp.
Art arran de terra
Art arran de terra. Lluís Vilar com tots els seus antecessors es dedica a la pagesia. Té conreus i animals. La seva gran passió però és la pintura. La vida al camp i la seva feina és la font d’inspiració dels seus quadres, que pinta després de les llargues jornades dedicades a cuidar la terra. Vila ha fet exposicions dels seus quadres sobre la naturalesa i el món de la pagesia. Del cistell a la taula. La cuinera Iolanda Bustos incorpora al seus plats flors i plantes. Ella mateixa s’encarrega d’anar a recollir les flors al camp que després incorpora per millorar el gust dels cuinats. L’acompanyarem al camp, als Masos de Pals, i a la cuina del seu restaurant per descobrir com les flors i les plantes poden incorporar-se en els plats més elaborats.
Llet sense intermediaris
Llet sense intermediaris La Vaqueria d’Osona és una de les granges que ha apostat per eliminar els intermediaris en la venda de llet. En aquest reportatge veurem tot el procés des de que cada dia a les 5 del matí es munyen les 150 vaques, es pasteuritza la llet i s’acaben distribuint a través de màquines expenedores al carrer. Slow Food A Lleida hi ha una delegació de l’Associació Slow Food, una associació internacional nascuda com a resposta al Fast Life i el Fast Food (el menjar ràpid). Formada per agricultors, restauradors i joves conscienciats, Sloow Food Lleida es dedica a promoure una alimentació saludable. Van a les escoles a ensenyar a través d’un joc participatiu quina és la millor alimentació.
Lligat al ramat
Lligat al ramat. Josep Salvans ‘Cuca’ és dels pocs pastors que queden a Catalunya. Des d’Olost ens explica com és aquesta feina solitària que ell va aprendre del seu pare. Una feina que no troba continuació en les noves generacions per la duresa d’un ofici que obliga a dedicar-s’hi moltes hores. Per ell és un ofici vocacional, estima les seves ovelles, i que ha canviat molt en els últims anys. Pesca del segle XXI. Un altre ofici dur lligat a la naturalesa és el de pescador. Amb Josep Mateu repassarem com ha canviat la feina de pescador, un altre que com el de pastor, és molt sacrificat i pateix directament les inclemències del temps. Des de Palamós ens endinsarem al mar per descobrir els secrets d’un ofici lligat, en aquest cas, al mar.
El cicle de la poma
El cicle de la Poma. Anirem fins a Torroella de Montgrí per fer el seguiment del procés de producció de la poma. Des de la plantació de l’arbre, la poda, la recolecció fins al seu envasat final i la distribució. Aprendrem també com és que podem menjar pomes tot l’any tot i que el fruit només està al seu punt uns pocs mesos de l’any. Pagesia en quatre rodes La maquinària ha facilitat molt la feina dels pagesos. En aquest reportatge aprendrem algunes de les màquines que s’utilitzen al camp per fer la feina del dia. Adquirir aquestes màquines suposa un cost molt elevat que no tots els productors poden fer front. Lluís Muntal de Malla disposa de maquinària que lloga a altres explotacions, que d’aquesta manera s’estalvien de fer una inversió difícil de fer en èpoques de crisi com l’actual.
Pageses .cat, patata del bufet
Pageses.cat El sector primari també fa ús de les noves tecnologies. Aquest és el cas de pageses.cat un portal que té com a objectiu unir les pageses i totes les dones que viuen de la terra a Catalunya. Compartir problemes, inquietuds, experiències, solucions i formació és l’objectiu d’aquesta xarxa social impulsada per Unió de Pagesos. Terra de patates i poetes Coneixarem Josep Criballés, un pagès d’Orís que combina dues grans passions: la terra i la poesia. A casa seva conrea patates, amb l’ajuda d’altres persones, però en les seves hores lliures es dedica a les poesies. El veurem treballant al camp i recitant-nos una poesia escrita per ell, que fa referència a aquestes dues seves grans passions
Teràpia equina, de l'hort a la taula
Teràpia Equina. A Sant Martí Vell hi ha el CAVA, el Centro de Adiestramiento Víctor Álvarez, on es dediquen des de fa 20 anys a desenvolupar tot tipus d’activitats relacionades amb el cavall. En aquest reportatge coneixarem la hipoteràpia, la teràpia a través dels cavalls. Coneixerem persones que aprenen aquest tipus de teràpia per a nens i adults discapacitats en un seminari. De l’hort a la taula. Al Mas Bell Puig de Taradell coneixerem com el sector de pagès intenta reconvertir-se constantment per sobreviure. Pare i fill ens expliquen com viuen de la terra, com han apostat per l’agricultura i la ramaderia ecològica i com intenten vendre el producte directament al consumidor per evitar els intermediaris.
Recuperant els primats
RECUPERANT ELS PRIMATS A Riudellots de la Selva hi ha la Fundació Mona que es dedica a la recuperació de primats. L’Estat espanyol és un dels llocs d’Europa on hi ha més primats que es dediquen al món de l’espectacle i que un cop han deixat de fer la seva funció necessiten atenció de professionals per a recuperar-los físicament i psícològicament de les seqüeles que els han deixat els humans. CENT ANYS DE CEBA DOLÇA En Jaume Bigas i la Mercè Gallifa ens obren les portes de casa seva per ensenyar-nos a plantar cebes. Tot i que estan jubilats, continuen cultivant el seu hort on hi tenen plantada una varietat de ceba dolça molt buscada pels paladars més exigents. L’avi d’en Jaume és qui va començar a plantar aquesta varietat de ceba molt difícil de trobar.
Esmorzar de pagès
Esmorzar de pagès Per la gent que viu de la terra l’esmorzar és un dels àpats més importants del dia. Els que tenen bestiar o treballen al camp s’han de llevar molt d'hora i necessiten forces per dur a terme una feina que requereix un gran esforç físic. A més, disposen de molts productes de la terra que es produeixen ells mateixos: al camp, matança de bestiar. Per això avui presentem un esmorzar de pagès. Escultor de fruita Anirem a Lleida a conèixer un artista molt peculiar: un escultor de fruita. Treballa aquests productes naturals per elaborar autèntiques obres d’art. En el aquest reportatge coneixerem aquesta curiosa tècnica artística.
Gurmets de la cervesa
GURMETS DE LA CERVESA En el primer reportatge aprendrem a fer cervesa natural. Anirem fins a la seu de la Companyia Cervesera del Montseny on Pablo Vijande ens explicarà els secrets d’aquest producte elaborat a partir de la civada. ARTESANS DEL VÍMET A Batet de la Serra trobem en Miquel Serra un dels pocs cistellers que queden. Ens ensenyarà com treballar el vímet per aconseguir fer cistells d’aquestes branques i ens explicarà com va aprendre aquest antic ofici.
Producció ecològica, vedelles amb pedegrí
PRODUCCIÓ ECOLÒGICA La granja el Saüc d’Aiguafreda, al Vallès Oriental, s’ha proposat l’aplicació del màxim respecte al medi ambient i al benestar de l’animal com a millora de la qualitat del procés i del producte final. Es dediquen a l’engreix de bestiar, de porcs, que viuen a l’aire lliure i amb totes les comoditats possibles perquè l’embotit resultant sigui el màxim de natural. VEDELLES AMB PEDIGRÍ Anirem fins el Ripollès, a Campdevànol i a Pardines, per conèixer una raça de vedella pròpia d’aquesta comarca. Dos ramaders que crien aquest tipus de vedella, i que formen part de l’Associació de Ramaders del Ripollès, ens expliquen amb què es diferencia aquesta raça de les altres.
Monuments de la natura
Monuments de la Natura. A Viladrau, hi ha una de les castanyeres més ben conservades del Montseny. Ens aproparem a aquests arbres, els castanyers, que són autèntics monument de la natura, alguns dels quals tenen centenars d’anys. També aprendrem els diversos productes que es poden fer amb castanya de la mà dels responsables de la recent creada empresa Castanya del Montseny SCP. Vols un got de llet? Els productors de llet han posat en marxa un nou sistema de distribució de llet: les màquines expenedores. Això permet apropar al consumidor una llet més natural de la que acostumem a trobar al mercat i elimina intermediaris. Anirem a Campllong per veure el recorregut que fa la llet des de que surt de la vaca fins que la podem tastar a la sortida d’un expenedor situat a Cassà.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >