Close

Escenaris

Cultura Cada setmana repassem les estrenes més destacades dels teatres de Barcelona i els municipis de la província i mostrem la vessant més personal dels professionals de les arts escèniques i del panorama musical. El programa es completa amb reportatges sobre fires o festivals, una agenda sobre l'actualitat escènica i peces audiovisuals creatives cent...

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Teatro
URL: http://www.xiptv.cat/escenaris

Episodios disponibles para ver online

Capítol 608
Escenaris s'acomiada recordant alguns dels millors moments d'aquests 13 anys de difusió de les arts escèniques a Catalunya. Però també repassarà l'actualitat escènica amb un reportatge sobre la trilogia dels Contra, d'Esteve Soler (Contra el progrés, Contra la democràcia i Contra l'amor). Una marató escènica que s'ha pogut veure a Terrassa i que ara s'instal·larà a La Seca-Espai Brossa. També coneixerem millor la feina del fotògraf David Ruano, visitant el seu estudi a Cardedeu.  
Capítol 607
Aquesta setmana Escenaris mostra el darrer treball del director argentí Daniel Verones: 'Bona gent'. Un text que ha tingut gran èxit als EUA i ara arriba al Teatre Goya-Codorníu amb Mercè Arànega com a protagonista. Riurem amb les improvisacions de la companyia Improacatatomba. Xerrarem amb l'actriu Helena Fortuny, i coneixerem un nou model de circuit teatral, el Testimoni Escènic, sorgit al Bages.
Capítol 606
Escenaris visita la Passió d'Olesa de Montserrat. Una tradició que ja és tot un clàssic del teatre amateur. A la d'Olesa participen unes 900 persones. També coneixerem el darrer treball del col·lectiu La Santa: 'La infanta terrible y su séquito real'. Un muntatge crític amb les classes dominants, que es pot veure a la Nau Ivanow. Ens passarem pel Poliorama per riure amb la comèdia musical 'T'estimo, ets perfecte, ja et canviaré', i xerrarem amb l'actor Pau Roca.
Capítol 605
Escenaris visita aquesta setmana el Teatre Romea per veure la versió que ha fet Julio Manrique del clàssic de Koltès, 'Roberto Zucco'. També mostrarà el darrer treball de la cia. Dei Furbi, que han adaptat 'La flauta màgica', de Mozart, amb tocs de Comèdia de lArt, dansa i cant a capella. Ens passarem també pel Maldà per veure 'El mestre i Margarida', dirigida i protagonitzada per Pep Tosar. Finalment marxarem a Cardedeu per escoltar una versió del musical Jesuscristo Superstar feta per un grup amateur.
Capítol 604
Escenaris s'endinsa aquesta setmana en la crisi econòmica i la lluita contra el capitalisme salvatge. Ho fa amb els muntatges 'Si no ens paguen, no paguem', al Tantarantana Teatre, i 'Àlies Gospodin', a la Sala Beckett. La crítica a la publicitat i l'alieniació davant el televisor ens arribarà des del TNC, amb la comèdia musical 'La dona vinguda del futur'. Finalment, veurem com viuen i assagen al Circ Raluy.  
Capítol 603
Escenaris visita La Seca per veure 'Tant bé que anàvem', un muntatge que ens apropa les històries personals de Carles Flavià i Jaume Sisa a través de cançons i diàlegs tendres i divertits. També ens passarem per la Flyhard per veure la seva darrera proposta: 'El rei borni'. Una obra sobre les conviccions i la recerca de la veritat. Al Condal veurem un Joan Pera molt britànic, dirigit per Abel Folk, a 'Sí primer ministre'. I ens aproparem a la Sala Porta 4 de Gràcia, a Barcelona, per conèixer la primera obra del col·lectiu artístic Nakadaska: 'Inmerso: agua y sombras'.
Capítol 602
'Escenaris' s'endinsa aquesta setmana en els musicals de petit format. Visitem el TGB per veure l'estrena a tot l'Estat espanyol d'un exitós Off-Broadway: 'The wild party'. També passarem pel Versus per escoltar 'coplas' de part de La Barni Teatre. La màgia ens arribarà des de Badalona amb el Festival Internacional de Màgia- XIII Memorial Li Chang. I finalment, parlarem de la darrera producció del CAET, 'Afterplay', una obra que reuneix a dos personatges entranyables del teatre de Txèkhov: l'Andreu de 'Les tres germanes', i la Sònia de 'L'oncle Vània'.  
Capítol 601
Escenaris visita aquesta setmana el TNC per veure dos dels muntatges que acaba d'estrenar: 'Groenlàndia', el darrer T6 que es farà a la Sala Tallers, i 'Quan despertem d'entre els morts', un Ibsen indèdit, dirigit per Ferran Madico. També ens passarem per La Seca-Espai Brossa per viure el somni d'una nit d'estiu shakespearià a la Barcelona actual. És 'Somni', una proposta dirigida per Mercè Vila Godoy i protagonitzada per Alba Florejachs i Òscar Muñoz. Finalment marxarem a l'Alt Empordà per conèixer la companyia T4.
Capítol 600
Escenaris celebra aquesta setmana el programa número 600. Ho fem amb la col.laboració de la cia. Improacatomba que ens han improvisat fragments d'obres teatrals molt conegudes. A banda, l'actualitat mana, i també parlarem de la gala de celebració del centenari de l'Institut del Teatre,dels Parking Shakespeare i la seva estrena, Pell de mercuri, a Fabra i Coats,i ens aproparem a la nau Ivanow per conèixer el Pentateatre Volum III.
Capítol 599
Aquesta setmana passem pel Lliure per conèixer què s'amaga darrera de 'Dispara, agafa tresor, repeteix', el darrer treball de Josep Maria Mestres a partir de peces breus escrites pel polèmic i directe Mark Ravenhill. A La Villarroel veurem el cara a cara entre Lluís Homar i Eduard Fernández a partir de les cartes d'Adreça desconeguda. Farem un cafè amb l'actriu Vicky Peña i marxarem a Girona per conèixer el festival d'art independent Pepe Sales.
Capítol 598
Aquesta setmana a 'Escenaris' passem pel Tantarantana Teatre per conèixer 'Midsummer', una comèdia amb cançons protagonitzada per Carles Alberola i Helena Fortuny. També ens apropem a la Sala Muntaner per veure Lluís Soler i Xavier Ripoll donant vida als personatges de la novel·la d'Amélie Nothomb, 'Cosmètica de l'enemic'. Al Lliure de Gràcia, veurem 'Blackbird', un polèmic text sobre els límits de l'amor i la pederàstia protagonitzat per Jordi Bosch i Bea Segura, i dirigits per Lluís Pasqual. També us parlarem de 'Postal Express', un muntatge de carrer del clown gironí Pere Hosta. I finalment pujarem a Girona per veure com viuen els teatres l'augment del 21% de l'IVA.
Capítol 597
Escenaris visita aquesta setmana l'Espai DanSAT, del Sant Andreu Teatre (SAT). Aquest mes de gener es podran veure solos i duos d'artistes emergents sorgits a La Caldera, i apadrinats per la companyia anglesa Aerowaves. Però també hi haurà noms consagrats al febrer, març i abril. També passarem pel Romea per veure a Vicky Peña interpretant a María Moliner i la història del seu famós diccionari. Al Teatre Akadèmia parlarem amb Mingo Ràfols i Muntsa Alcañiz, que aquests dies interpreten 'Quartet', la versió que Heiner Müller va fer de 'Les amistats perilloses' de Chardelos de Laclos. Finalment marxarem a Manresa per conèixer el musical 'Els nens perduts', un muntatge fet íntegrament per joves de 12 a 18 anys.
Capítol 596
Aquesta setmana Escenaris fa un cop d'ull per veure que s'està fent a diferents sales alternatives de Barcelona.I puja fins a Manresa per conèixer la tradicional Innocentada. A la Sala Beckett, parlem amb Marilia Samper de 'Si existeix, encara no ho he trobat', un text del dramaturg anglès Nick Payne. També ens passem per La Seca-Espai Brossa per parlar amb el ballarí i coreògraf Jordi Cortés, que presenta dos espectacles durant el mes de gener. I a la Ivanow veurem el primer treball de la jove companyia Hydra, 'L'últim dia de febrer', un muntatge dirigit per Míriam Escurriola.
Capítol 595
Aquesta setmana a Escenaris, parlem amb Ramon Simó sobre 'Ball de titelles', l'obra del desconegut Ramon Vinyes que aquests dies es pot veure al TNC. També entrevistem al Mag Edgar sobre la seva trajectòria i passió per l'il·lusionisme. Veurem com es combina la dansa de Lali Ayguadé amb l'acrobàcia de Joan Català i la tenora de Jordi Molina a 'Encontre'. I marxarem fins a Daltebre per veure com treballa i assaja el ballarí i coreògraf Roberto Oliván.
Capítol 594
Al darrer programa de l'any ens passarem per l'Almeria Teatre per conèixer 'Over the moon', un musical sobre l'obra de Jonathan Larson, autor de la mítica 'Rent'. També veurem què s'amaga darrera el musical infantil amb més èxit de les últimes temporades, 'Geronimo Stilton'. Parlarem amb Andreu Buenafuente i Berto Romero, que tornen al teatre amb 'Nadie sabe nada'. I anirem fins al Teatre Gaudí Barcelona per veure 'La nostra Champions particular', de Cristina Clemete.
Capítol 593
Escenaris parla aquesta setmana del darrer muntatge de Pau Miró, 'Un refugi indie'. La segona part d'una nova triologia de l'autor barceloní sobre les diferents generacions. Al nou treball s'endinsa en els joves de 20 anys, una generació perduda abocada al sexe, les drogues i la violència. També farem un tè amb l'actor Toni Albà. Ens passarem per La Seca-Espai Brossa per conèixer el darrer espectacle d'Hausson. I al TNC veurem 'Viatge a la lluna', una història per a petits i grans amb text de Pau Miró i música d'Albert Guinovart.
Capítol 592
Escenaris visita el Círcol Maldà per conèixer el musical de petit format i creació pròpia que han fet Els Pirates Teatre. 'Sing Song Swing' combina la història del teatre musical amb una història d'amor plena de tocs de cabaret, poesia i teatre de l'absurd. També es cola a un assaig del darrer treball d'Albert Espinosa, 'Els nostres tigres beuen llet'. Un muntatge que es pot veure a la sala gran del TNC i és tot un homentatge a la família, el cinema i el futbol. Ens passem també per la Sala Àtrium que torna a programar 'Les tres germanes', una versió molt interessant del text de Txèkhov feta per Sanchís Sinisterra i dirigida per Raimon Molins. Finalment coneixerem més a fons la mostra 'Reclam', organitzada per la Universitat Jaume I de Castelló.
Capítol 591
Escenaris parla aquesta setmana d'Smiley, el primer treball de Guillem Clua com a director. Una obra amb dos actors, Ramon Pujol i Albert Triola, que ens parla de l'amor, la soledat, el sexe ràpid i les inseguretats. Es pot veure a la Sala Flyhard. També es passa pel Teatre Lliure per veure el darrer treball de les T de Teatre, que repeteixen experiència amb el dramaturg i director Alfredo Sanzol. 'Aventura!' ens explica la història de sis socis d'una empresa de Barcelona que reben una oferta de compra d'una empresa xinesa. Ens passarem també per Granollers per veure i escoltar 'Veus', un muntatge del cor infantil dels Amics de la Unió, que ha tingut gran èxit de públic al Teatre Ponent. Finalment veurem com s'ha desenvolupat la segona edició de la Setmana dels Programadors del festival Temporada Alta a Girona.
Capítol 590
Escenaris ofereix un resum de la gala de lliurament dels Premis Butaca, que ha tingut lloc aquest dimarts al Mercat de les Flors. També visita la Sala Beckett per conèixer una aventura teatral molt internacional amb un director i actors del Quebec i una autora i actors catalans. És 'Quebec-Barcelona', una comèdia agredolça que s'ha estrenat al Temporada Alta i ara arriba a la capital catalana. Finalment veurem com l'Espai Lliure acull el cicle Aixopluc, una iniciativa on companyies i autors joves mostraran obres de 15 minuts al voltant d'un tema d'actualitat.
Capítol 589
Escenaris visita aquesta setmana la Nau Ivanow per veure el muntatge 'Invocació', de Martí Noy i Marc de Pablo. Un espectacle que combina la poesia amb la dansa i es podrà veure només durant un cap de setmana. També ens parlarem de 'La sal', un text d'Eva Hibernia sobre la identitat en el context de la Guerra dels Balcans. Una obra que protagonitza Montse Alcoverro i que es podrà veure a La Caldera. També veurem volar al 'Pájaru', de Pere Hosta, la darrera creació del clown gironí, amb la col·laboració de Manel Trias i el cineasta Isaki Lacuesta. I ens endisarem en la corrupció política amb 'Poder absoluto', un trhiller amb Eduard Farelo i Emilio Gutiérrez Caba que acull aquests dies La Villarroel.
Capítol 588
Escenaris visita el Teatre Akadèmia, que va tancar les seves portes fa dos anys per unes obres de l'entorn. Engeguen temporada amb l'obra 'Amfitrió 38', una comèdia sobre l'amor i el desig entre Déus i humans. També visitem una altra sala petita i alternativa, la Seca-Espai Brossa, que continua la seva programació de tardor amb el muntatge 'Els missatgers no arriben mai', quatre monòlegs escrits per Biel Mesquida i dirigits per Rosa Novell sobre els personatges secundaris de les tragèdies gregues. Pujarem a Manresa per veure com s'ha desenvolupat la seva Fira Mediterrània, i coneixerem la mostra de dansa contemporània In Situ, que acull el 16, 17 i 18 de novembre el Centre d'Arts Santa Mònica.
Capítol 587
Visitem el Teatre Goya-Codorniu on s'estrena 'El nom', una obra basada en la pel·lícula que ha arrasat a França. La dirigeix i protagonitza Joel Joan. També parlarem amb Àngels Margarit sobre el seu darrer muntatge, i coneixerem un text de l'italià Antonio Tarantino, que del 15 al 18 de novembre estarà a la Beckett. 'Vespres de la beata verge' és un monòleg molt poètic interpretat per Oriol Genís, sota la direcció de Jordi Prat i Coll. També us mostrarem el nou treball del clown Guillem Albà, 'Trau', un muntatge ple de poesia visual estrenat a la Fira de Tàrrega i que ara es pot veure a l'Almeria Teatre.
Capítol 586
Escenaris visita el TNC per conèixer una de les estrenes de la temporada: La Bête, dirigida per Sergi Belbel. Una obra sobre el món del teatre, amb Jordi Bosch substituint per problemes de salut, Anna Lizaran. L'acompanyen Jordi Boixaderas i Abel Folk. També passarem pel Tantarantana Teatre per veure 'Boys don't cry', un text de Victoria Szpunberg, dirigit per Glòria Balañà i amb Francesc Garrido i Armand Villén com a protagonistes. Marxarem al teatre Kursaal de Manresa per veure com la companyia amateur Foment Cultural de Súria ha muntat 'T'estimo ets perfecte ja et canviaré'. I també a Manresa veurem què ens mostrarà una nova edició de la Fira Mediterrània de Manresa.
Capítol 585
Escenaris visita el Círcol Maldà que obre temporada amb l'obra 'Un dia d'aquests', una creació col·lectiva amb cinc autors i cinc directors diferents que han fet petites peces sobre la Barcelona contemporània. També passarà pel TNC per veure 'Donka', de Daniel Finzi Pasca, un dels creadors més destacats del panorama del circ mundial. A La Villarroel farem un cara a cara amb les dues actrius protagonistes de 'Perversiones sexuales en Chicago': les catalanes Úrsula Corberó i Cristina Alcázar. I al Lliure de Montjuïc veurem el darrer muntatge de la companyia Animalario, que s'endinsa a 'El montaplatos', del dramaturg anglès i Premi Nobel de Literatura, Harold Pinter. Una obra amb Alberto San Juan i Guillermo Toledo sobre la servitud que crea les relacions humanes.
Capítol 584
Aquesta setmana Escenaris puja al festival Temporada Alta per veure dos espectacles internacionals que han tingut molt bona acollida: 'Los talentos' i 'El cor de les tenebres'. També a Girona hem pogut veure la darrera obra de Jordi Casanovas, l'esperada 'Pàtria', que ara ja s'ha instal·lat al Teatre Lliure de Gràcia. A la Sala Muntaner aquests dies es pot riure amb l'humor absurd i hil·larant de Carlo Mô i Mr Di, que fa una divertida versió de l'òpera 'Don Carlo', de Verdi. I el nostre perfil el protagonitza Norbert Martínez, actor i ajudant de direcció de David Selvas.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >