Close

Menjat el món

MENJA'T EL MÓN! és molt més que un programa d'alimentació. Agafant la nutrició com a fil conductor, Menja't el món! ens convida a un viatge mocional amb un contingut divulgatiu, positiu i entretingut per millorar els nostres hàbits i estil de vida. A cada episodi ens endinsarem en un tema concret relacionat amb l'alimentació o el benestar, a través d'una aposta visual trencadora, detallista i colorista. Menja't el món! està presentat per la Marta Vergés, xef, nutricionista, coach i blogger experta en cuina saludable, tot i que ella prefereix definir-se simplement com a inspiradora nutricional. Al llarg dels tretze capítols dels que consta aquest programa produit per La caña Brothers, els espectadors podran descobrir aspectes bàsics de la nostra vida per a millorar la nostra alimentació.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Cocina, Salud
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/menjat-el-mon/

Episodios disponibles para ver online

Para el carro
Al 'Menja't el món!' d'aquesta setmana estirarem del fil de la cadena alimentària. Parlarem amb Esther Vivas, activista i periodista, que ens explicarà què és la sobirania alimentària i com incideixen les decisions que prenem quan fem la compra. La Marta Vergés s'ha proposat descobrir els secrets de la cadena alimentària i començarà fent-ho des d'una deixalleria, on van a parar les restes dels menjars i els envasos del que consumim i que diuen molt de nosaltres. Des d’allà, ens revelarà que cada català llença una mitjana de 35 quilos de menjar a la brossa cada any. Parlarem amb l’activista i periodista Esther Vivas, que ens explicarà què significa la sobirania alimentària i les decisions conscients que hem de prendre a l’hora de comprar. Xerrarem amb Javier Guzmán, membre de la plataforma Justícia Alimentària, que ens descriurà les accions que pren aquest col·lectiu perquè els missatges publicitaris i dels envasos siguin més honestos. Coneixerem la Núria Vallès, responsable d’atorgar
Nous horitzons
El programa d'aquesta setmana se centrarà en l'augment de persones que trenquen els esquemes i es renoven mirant cap al futur prioritzant els hàbits saludables. La Marta Vergés ens descobrirà les noves tendències en alimentació i es marcarà un repte: asseure a taula un diumenge una família en la qual gairebé tots els membres tenen alguna limitació alimentària. La Marta prepararà un menú especial perquè tothom, ja sigui diabètic, hipertens, vegà, tingui colesterol o intolerància al gluten o la lactosa, pugui menjar de tot sense limitacions. Un altre repte que superarà la Marta serà preparar amb èxit una festa d'aniversari infantil amb tot de menjar saludable. Parlarem amb la Raquel Franco, una infermera que de mica en mica està revolucionant els hàbits alimentaris del seu entorn laboral. I acabarem descobrint un menjador escolar ecològic de la mà de Josep Oriol Notario, gerent d'Ecoataula. Tots aquests nous descobriments estaran il·lustrats per l’Albert Monteys.
F5, actualitzar
Aquest cop la Marta Vergés es pregunta com aconseguir integrar el canvi d'hàbits en el seu dia a dia. Per fer-ho, parlarà amb en David, del canal de Youtube Bio'n'Roll, que ens descobrirà una nova forma de comprar en comerços sostenibles del barri de Gràcia de Barcelona. La Marta també quedarà amb la nutricionista Martina Ferrer, de Martinatural, per provar les darreres novetats en estris de cuina. La Marta també visitarà el menjador d'una empresa, on tafanejarà les carmanyoles dels treballadors, n'analitzarà el contingut i els donarà consells i idees in situ. Finalment, visitarà el Balius bar on ens descobrirà el mocktails, begudes sense alcohol amb un ingredient de moda, la kombutxa.
/ Això no m'ho empasso
Al 'Menja't el món!' d'aquesta setmana, la Marta Vergés treurà l'entrellat d'alguns aliments que tendim a qualificar d'insans: el sucre, els làctics, el gluten i l'oli de palma Marta Vergés seguirà la pista com a investigadora del que anomena aliments sospitosos, aliments amb mala fama i que, en principi, no són saludables per al nostre cos, com l'oli de palma, els productes que contenen altes dosis de sucre, el gluten i els làctics. A Això no m'ho empasso, descobrirem algunes opcions per substituir o eliminar aquests aliments dels nostres àpats. Amb la pediatra Gemma Baulies parlarem dels làctics i de la por de les famílies de no obtenir el calci necessari si els treuen de la dieta dels infants. També visitarem l'obrador d'un dels millors forners del món, Jordi Morera, amb qui parlarem del gluten i que ens mostrarà com podem elaborar pans amb farines antigues, més nutritives i menys contaminades. Finalment, com a bona detectiu, la Marta arribarà a una conclusió reveladora... i si els
De què tinc gana?
La Marta Vergés s’endinsarà en la relació emocional que tenim amb el menjar. Amb l’ajuda del periodista científic Lluís Quevedo sabrem diferenciar la gana real de la gana emocional. La Marta i la nutricionista Mareva Gillioz ens donaran alternatives saludables a les ganes de picar amb dues receptes molt fàcils d’snacks healthys: un de salat i un altre de dolç. Coneixerem la Mai Oltra que va perdre 51 quilos amb força de voluntat. A més, la presentadora ens farà una confessió molt íntima relacionada amb els trastorns de l’alimentació. Finalment, amb la Marta Martínez ens posarem a prova deixant enrere la vergonya, treballant l’autoestima i l’acceptació del propi cos.
Repàs dels 12 capítols emesos
En el darrer capítol, la Marta Vergés farà memòria de les principals experiències que ha viscut al llarg del programa. Recuperarem moments que l’han fet créixer com l’experiment de l’autoestima i l’acceptació del propi cos, perquè és la base del benestar i l’inici del canvi d’hàbits. Veurem com cal prendre nota del més important a l’hora de comprar, tornarem a viure les frases més destacades dels convidats. I finalment ens deixarem portar per les intervencions més significatives de les persones que ha conegut pel camí i que han fet que s'atreveixi a fer el mateix que aquells que un dia van decidir menjar-se el món i començar un altre camí. El millor moment per fer un canvi és ara.
n - Llança't-hi
En aquest capítol, la Marta Vergés inicia un viatge per conèixer persones que un dia van decidir menjar-se el món. Compartirà el viatge amb Carla Zaplana, una jove nutricionista que acumula molta experiència perquè viatja arreu del món divulgant els beneficis dels hàbits alimentaris saludables. La primera parada serà per conèixer Montse Mechó, que amb més de 80 anys ostenta el rècord Guinnes de natació i paracaigudisme amb gairebé mil salts a 4.000 metres. La Montse es va iniciar en el paracaigudisme com a conseqüència d'una tragèdia familiar. També va fer un canvi en Valentí Sant Joan, segona parada del recorregut del programa. Sant Joan és triatleta i empresari, i va prendre la decisió de canviar els hàbits després de dos fets transcendentals a la seva vida. La tercera parada és una reunió molt especial amb dues dones conegudes a les xarxes socials: la xef hindú Anjalina Chugani, que va canviar la seva Índia natal per començar de nou a Barcelona, i la coach de salut Núria Roura, qui
Com ho beus?
Tots sabem que el nostre cos és gairebé tot aigua i que representa un element base en la nostra alimentació. Però, en sabem prou de l’aigua? En el capítol 11, del 'Menja't el món!', la Marta Vergés s’ha proposat estudiar l’aigua a fons. Parlarem amb la Maloli Arbáizar, una farmacèutica que ens descobrirà la qualitat de l’aigua de l’aixeta. Amb en Faustino Muñoz, del Colmado Quílez, un gran sommelier de vins, farem un tast d’aigües, una experiència molt enriquidora. La Marta també visitarà en Mariano Arnar, de la Fundació Acqua Maris, qui ens ensenyarà que l’aigua de mar pot ser un ingredient de cuina molt interessant i deliciós. I com que una de les begudes més internacionals a base d’aigua és el te ens endinsarem en una cerimònia del te tradicional al cor de Barcelona. Finalment, la Marta gaudirà de les propietats relaxants de l’aigua a la seva pell.
Endreçant espais
En aquest capítol, la Marta Vergés s’ha proposat posar ordre a la seva vida. Diuen que el nostre ordre exterior reflecteix el nostre ordre interior. Així que la Marta ha convidat a casa seva la Carol Garcia, una professional de l’ordre, que li explicarà com organitzar la cuina i el lloc de feina perquè siguin més habitables i productius. També coneixerem la Noelia Rubio, una harmonitzadora d’espais que renova el concepte ja desgastat i new age del feng shui. També parlem amb l’arquitecte Gabriel Gomera, expert mundial en sostenibilitat, sobre l’ordre a les ciutats saludables. I coneixerem la Sílvia Ferrer, que va decidir enfocar la seva carrera com a arquitecta cap al model més saludable de la bioconstrucció.
El temps és teu
En aquest capítol, la Marta Vergés ens parlarà a fons de la gestió que fem del temps i anirem fins a Girona per conèixer millor el Projecte de Reforma Horària que es pretén implantar. La Marta ens donarà alguns petits trucs de cuina que necessiten molt poc temps per realitzar-se. L’expert David Valls ens acompanyarà per fer un experiment sobre la gestió del temps a l’empresa. I des de l’Empordà, la Marta i l’Esther González ens parlaran de meditació, del mindfulness, i sabrem com trobar temps per a nosaltres. Finalment, la Marta es prendrà la venjança contra el temps d’una forma molt personal i trencadora.
L'ingredient invisible, les emocions
Avui, i per primer cop en un programa d’alimentació ens endinsarem sense embuts en el món de la psicologia domèstica a la recerca de la felicitat. La Marta Verges parlarà amb l’especialista Eva de Juan sobre com mantenir una bona salut psicològica en el dia a dia. Entrevistarem a Esther González, coach I experta en programació neurolingüística. També, ens endinsarem en la foscor de l’ésser humà i parlarem amb el presentador, humorista i escriptor Jair Domínguez, que ha escrit un llibre carregant-se tot el món de l’autoajuda. En Jair no es tallarà un pèl i cremarà literalment i sense remordiments alguns llibres. Amb els xefs Arturo Castillo Eus i Javier Medvedovsky descobrirem la cuina de les emocions, i com els plats i els sabors repercuteixen en el nostre estat d’ànim.
Mou-te!
En aquest capítol, la Marta Vergés mantindrà un diàleg amb la seva consciència: especialment la mala... La mandra vol guanyar la partida, però no ho permetrem. El periodista científic Lluís Quevedo ens donarà les claus per entendre el fenomen biològic de la mandra i els beneficis de l’exercici. Tot seguit parlarem amb l’Edgar Barrionuevo, un especialista en nutrició i esport. La Marta buscarà quin és el moviment que millor li escau, ha de ser una cosa que la motivi i que no abandoni a la primera de canvi, i que la faci gaudir fent una activitat física. Per donar una última oportunitat a l’esport visitarà al seu gimnàs a l’entrenadora la Magalí Dalix, que la farà suar de valent. Però finalment, la Marta descobrirà l’activitat que més l’apassiona: el ball, aquest cop urban dance amb un grup en directe d’excepció: la Fundación Tony Manero.
L'aventura de comprar
En aquest capítol, la Marta Vergés parlarà amb Josep Antoni Martínez, expert en marxandatge i aparadors, per explicar-nos tots els trucs i secrets que fan servir les grans superfícies per seduir-nos i fer-nos omplir més el carret de la compra. Tot seguit ens descobrirà el resultat d'un repte que li ha marcat a Ruth Martín, dissenyadora gràfica a La Rulotte : crear tres envasos del mateix producte adreçats a tres tipus de consumidors i amb tres preus diferents. Ens adonem que els colors, la tipografia i l'empaquetat són essencials per transmetre informació, valors i, de passada, atrapar-nos. I amb la Kriska Gual ens endinsarem en tot allò que amaga l'etiquetatge d'un producte.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >