Close

Inspira

'Inspira' és un documental que ens permet gaudir del paisatgisme urbà a través de la mirada i l'obra de diverses persones rellevants que d'una manera o una altra mantenen un vincle amb el paisatge. Arquitectes, dissenyadors, biòlegs i artistes tenen perfils professionals diferents, però treballen conjuntament amb un mateix objectiu: transformar els nostre entorn natural i ajudar-nos a ser conscients del respecte que cal tenir pel nostre medi ambient.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Sociedad
URL: https://www.rtve.es/alacarta/videos/inspira/

Episodios disponibles para ver online

Estudi Carlos Ferrater OAB
"Estudi Carlos Ferrater OAB". En Carlos Ferrater ens obrirà les portes del seu estudi, del "Roca Barcelona Gallery", i de la seva galeria, un espai on donen cabuda als temes culturals, documentals i de recerca, lligats a la seva pràctica
Convent de Sant Francesc
Auditori a l'Església del Convent de Sant Francesc. Projecte de David Closes.
09/01/18
L'arquitecta milanesa Benedetta Tagliabue, responsable de la remodelació del mercat de Santa Caterina, a la sèrie "Inspira". Veurem com es va construir el Disseny Hub de Barcelona, l'edifici dissenyat per l'estudi d'arquitectura MBM, que s'ha erigit com una de les icones de Barcelona. També coneixerem l'arquitecte Toni Gironès, que ens ensenyarà algunes de les seves obres. I viatgem a Olot, on l'arquitecte, paisatgista i artista Xevi Bayona ens descobreix el festival Lluèrnia.
OAB, Noem, Onionlab i Ricardo Bofill Taller de Arquitectura
Casa X, Archikubik, Isern i CC El Roure i Biblioteca la Ginesta
La Casa en forma de X dissenyada per l'estudi Cadaval&Solà-Morales, va suposar un repte de disseny i adaptació al terreny molt gran. L'estudi Archikubik va rehabilitar un antic dipòsit creat per Antoni Gaudí al segle XIX, el Dipòsit del Rei Martí. Tant en aquest espai, com l'aparcament de Saint Roch que van construir a Montpellier, van apostar per un nou teixit constructiu anomenat Flexbrick. En Daniel Isern ens ensenyarà com va crear la façana de l'hotel Ohla Eixample, que és considerada tota una obra d'art. Finalment, el Centre Cívic El Roure i la Biblioteca la Ginesta, projectat per Calderon-Folch-Sarsanedas, ha revalorat la Riera Fonda de Begues, gràcies a la recuperació paisatgística de l'espai. Aquest edifici s'obre cap a l'antiga riera, fluint com el traçat de l'aigua, i respectant els elements naturals existents.
Urna Bios, Auditori del Convent de Sant Francesc, H Arquitectes i RCR
En Gerard i en Roger Moliné han dissenyat una solució intel·ligent, sostenible i ecològica per abordar una fase inevitable de la vida, la Urna Bios. En David Closes va ser l'encarregat de donar-li una segona vida al Convent de Sant Francesc de Santpedor; creant un auditori modern però mantenint vives les ferides de l'edifici. Els H Arquitectes ens obriran les portes de la residència d'estudiants de l'ETSAV i d'una de les cases que va suposar un punt d'inflexió en la seva manera d'entendre l'arquitectura. L'estudi RCR ens ensenyarà el seu estudi, una històrica foneria del centre d'Olot, i descobrirem com va ser el procés de disseny de la Pista d'Atletisme Tussols-Basil, un equipament totalment integrat a la natura.
Oscar Tusquets, Víctor Rahola, Bosch.Capdeferro i Carme Pinós
L'Oscar Tusquets és arquitecte per formació, dissenyador per adaptació, pintor per vocació i escriptor. Està fent a Barcelona una exposició anomenada “Gran Benidorm”, una oda a aquesta ciutat i al model de ciutat de grans gratacels. El Víctor Rahola ens definirà com va aconseguir encabir harmònicament una biblioteca, un centre cívic, un auditori i una escola bressol, en un edifici entre mitgeres de l'Eixample. Els arquitectes Ramon Bosch i Bet Capdeferro obriran les portes de la seva casa estudi que anomenen “Casa Collage”. Podrem comprovar com en una mateixa casa, es poden conservar els vestigis de diverses èpoques a través dels segles. La Carme Pinós, arquitecta de reconeixement internacional, va dissenyar amb l'Enric Miralles, el crematori d'Igualada. Avui, culmina la seva obra instal•lant a sobre de la capella, un crematori molt especial.
Benedetta Tagliabue, Museu del Disseny, Toni Gironès i Xevi Bayona
L'arquitecta milanesa Benedetta Tagliabue, va fundar amb l'Enric Miralles, l'estudi EMBT, un dels estudis d'arquitectura més importants del nostre país. Rere les seves esquenes carreguen obres tan importants com la remodelació del Mercat de Santa Caterina, el Parlament d'Escòcia o el Parc de Diagonal Mar. Veurem com es va construir el Disseny Hub de Barcelona, l'edifici dissenyat per l'estudi d'arquitectura MBM, que s'ha erigit com una de les icones de Barcelona. L'arquitecte Toni Gironès, ens ensenyarà obres com l'espai Transmissor del Túmul Megalític/Dolmen de Serò, l'original edifici Weyler de Badalona o els habitatges de Salou; obres molt diferents entre si, però pensades per a què els usuaris hi interaccionin i puguin adaptar-lo a les seves necessitats. Xevi Bayona, arquitecte paisatgista i artista, ens descobrirà el festival Lluèrnia a Olot i com, a través de les instal•lacions efímeres, podem arribar a emocionar-nos.  
Josep Gordi, BCQ, IAAC i The Campboards
En Josep Gordi és professor de Geografia a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Amant de la natura, ens explicarà els valors de la naturalesa i com connectar amb ella. En David Baena i en Toni Casamor encapçalen l'estudi BCQ. Són autors d'obres tan rellevants com la de la Biblioteca Sant Gervasi – Sant Maragall, respectant els jardins de Vila Florida; o el Pont de Sarajevo, que uneix Trinitat Vella i Trinitat Nova, i es caracteritza per ser un espai més amable amb els ciutadans i que redueix la contaminació. Des de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya ens presentaran els seus últims projectes en robòtica i impressió 3D aplicada a l'arquitectura. Finalment, visitarem The Campboards, un projecte de l'estudi Aixopluc, en el que ofereixen refugi a canvi de coneixement.
Scob, Josep Ferrando Arquitectes, Ressò i Valldaura Labs
En Sergi i l'Oscar de l'estudi Scob Arquitectura i Paisatge ens expliquen com van dissenyar els skateparks que podem trobar a Barcelona. Les experiències prèvies i posteriors a aquestes obres, així com la construcció d'una plaça a Irun, les retraten a través d'una eina que estan explorant: el documental. També coneixerem en Josep Ferrando, un dels joves arquitectes amb més projecció internacional, autor de la premiada cadira Biennale o el Pavelló Identitats que es va col•locar a Barcelona. Ens aproparem a Rubí, on descobrirem l'edifici Ressò, un prototip d'habitacle realitzat pels alumnes de la UPC per al Solar Decathlon Europe 2014, que actualment s'ha convertit en un espai per als veïns. Finalment, ens endinsarem al cor de Collserola per comprovar com una antiga masia amb molta història s'ha convertit en un laboratori de recerca i fabricació digital.
Palo Alto, La Casa Laberint de Xavier Corberó i nous talents emergents
'Palo Alto' és una illa urbana que conserva una porció de la memòria de Barcelona, del seu passat industrial. Al seu interior s'hi congreguen dinou estudis creatius que es reparteixen per les instal·lacions d'aquesta antiga fàbrica reconvertida en nous espais confortables, plens de llum i amb un exuberant jardí. Coneixerem alguns dels seus ocupants com l'escultor Medina Campeny, que tornat de Nova York, va decidir ubicar el seu estudi en aquest espai tan idíl·lic; o l'interiorista Fernando Salas. Més enllà del treball per encàrrec ha desenvolupat projectes personals també relacionats amb l'arquitectura i que giren al voltant de la forma, les traces i la memòria. Una aproximació a la fotografia com a mitjà, amb la intenció d'anar més enllà de la finestra fotogràfica per a crear imatges abstractes autosuficients. Arquitectura però sense oblidar el paisatge o naturaleses mortes són els elements que utilitza per a generar imatges on la bidimensionalitat, la composició, complexitat, imperf
Adrià Goula, JDVDP i Cosmocaixa
La sèrie "Inspira" sobre paisatgisme urbà ens ofereix el treball del fotògraf d'arquitectura Adrià Goula També coneixerem el treball dels arquitectes associats a JDVDP, un equip amb projectes de paisatge importants al nostre país, com ara la remodelació del Passeig Marítim de Gavà Ens detindrem al 'Cosmocaixa', un projecte que per la seva idiosincràsia va necessitar un canvi de paradigma per part dels arquitectes i germans Esteve i Robert Terradas Sabrem més de l'EQUIP Xavier Claramunt, un equip multidisciplinari d'arquitectura que ha treballat en joieria, disseny industrial i arquitectura  
La restauració paisatgística de l'abocador del Garraf
La sèrie "Inspira" sobre paisatgisme urbà ens presenta la restauració paisatgística de l'abocador del Garraf També coneixem 'Vores', un projecte que vol reobrir espais urbans verds que, actualment, es troben en desús a la ciutat de Girona. Descobrim la tasca d'en Josep Bunyesc, doctor en arquitectura sostenible i economia d'energia i hàbitat en zones de muntanya. Inspira presenta també 'La Casa por el Tejado'  un nou paradigma de construcció que impulsa el desenvolupament sostenible, tot aprofitant  els espais disponibles de les ciutats
Especials TVE Catalunya - Inspira
Inspira és un documental que ens permet gaudir del paisatgisme urbà a través de la mirada i l’obra de diverses persones rellevants que d’una manera o una altra mantenen un vincle amb el paisatge. Arquitectes, dissenyadors, biòlegs i artistes tenen perfils professionals diferents, però treballen conjuntament amb un mateix objectiu: transformar els nostre entorn natural i ajudar-nos a ser conscients del respecte que cal tenir pel nostre medi ambient. A Inspira descobrirem diferents tendències i models paisatgístics que poden ajudar-nos a viure millor influint en el nostre estat d’ànim i la nostra manera de ser.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >