Close

La fragilitat del temps

Divulgatius Sèrie que reflexiona al voltant del temps i que intenta descobrir com en diferents etapes de la nostra vida, o per circumstàncies alienes a nosaltres, aquesta percepció del temps varia. Són 13 capítols de 14 minuts de durada aproximadament. És una producció de De tot Arreu produccions.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Arte
URL: http://www.xiptv.cat/la-fragilitat-del-temps

Episodios disponibles para ver online

Present Continu
Per a l'Eva el temps no existeix, ella viu en un present continu. L'Eva pateix amnèsia des de fa deu anys, el que la va a obligar a aprendre tot de nou: com menjar, parlar, tot, com si hagués tornat a néixer. Va conèixer als seus pares i família un altre cop i va haver de reconèixer-se a si mateixa o potser va crear una altra Eva. Per a ella cada dia és una nova vida, nous records que demà ja no hi seran. En la memòria s'escriu la nostra vida i el nostre esser, però, què passa quan no tenim aquesta memòria? Com ens pot afectar en el nostre dia a dia?
Rere les ombres
És un temps dur, solitari, allunyat i amagat de tot. La condemna a la presó ve mesurada en temps. Per esbrinar com es viu el pas de les hores quan estas privat de llibertat, ens fiquem dins de la presó per trobar-nos amb en Gerard, que ens explicarà que passa amb un mateix quan el tanquen rere quatre murs. A fora sembla que nosaltres passem el temps, a dins sembla més aviat que és el temps ens passa a nosaltres.
Els batecs del pensament
Quina relació hi ha entre el temps com a idea i el temps real? Quina implicació té el temps en la nostra vida? Som esclaus del rellotge? Aquestes i altre idees són sobre les que reflexiona el filòsof Josep Maria Esquirol en el seu estudi sobre el temps i la vida. Si la vida es mesura en temps, parlar d'una és quivalent a parlar de l'altre? Josep Maria Esquirol és filòsof i professor a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, escriptor de diversos assajos sobre filosofia, entre d'altres "El respirar dels dies" en el qual reflexiona sobre el temps i la vida.
A prop del cel
Francesc Pardàs és l'encarregat de pujar cada dia al campanar per donar-li corda al vell rellotge que amb el seu tic tac i les seves campanades merca el ritme del poble. Quan en Francesc es va oferir per fer aquesta feina per tal de que es conservés el rellotge original de l'esglesia, mai s'havia imaginat que allí, en la solitud del campanar, trobaria la seva passió i la seva felicitat.
Eternitat, més enllà de la raó
Des de sempre l'home s'ha recolzat en la religió per a poder entendre tot allò que la raó no explicava. Així va arribar a la creença de l' existència d'un ésser superior, un deu sense temps, i des d' aquest lloc va arribar el concepte de eternitat, un temps sense principi ni fi que tan sols pot explicar-se des de la fe. Per a intentar entendre què és l'eternitat, vam parlar amb els representats de les religions més importants, i ara la qüestió és: podem arribar a entendre l'eternitat des de la raó?
Nostàlgies de l' altre banda del mar
De vegades les circumstàncies ens obliguen a fugir del nostre lloc d'origen. Aquí comença un nou temps, el temps de l'immigrant que no pot tornar a la seva terra. Un temps impregnat de nostàlgia que perdura en la memòria per molts anys que passin. Aquesta es la vida de l'Ignasi, que va haver de marxar a l'Argentina fa 60 anys per començar una nova vida lluny de les misèries del franquisme, però que mai va oblidar la seva Catalunya.
Un record latent
La seva feina és congelar el temps amb la seva càmera, com si d'un aparell màgic es tractés, té la capacitat de decidir quin moment del present quedarà registrat per al futur. Les imatges fotogràfiques són petis testimonis, donen fe del que va succeir en el moment en què van ser capturades. per aquesta raó, cada cop més, ha sorgit la necessitat de registrar tots els moments de la nostra vida: reunions socials, vacances, casaments, comunions, etc...Són com una finestra amb vistes al passat, un passatge directe als nostres records. En aquest capítol entrevistarem a Ramon Casanova, escriptor, fotògraf i professor del Departament d'Escultura de la Facultat de Belles Arts i d'imatge a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya. Assistirem amb ell a una sessió fotogràfica amb una càmera estenopeica gegant.
6 segons 75 centèsimes
El seu gran contrincant és el temps; La seva marca de temps passa a la història. Els corredors pensen en microsegons, cada instant és primordial. Per a ells el temps ho és tot, una mil·lèsima de segon pot ser fonamental en la vida d'aquestes persones. Com és entrenar milers d'hores per a tot just uns segons? Quines emocions afloren en el moment decisiu? En el següent episodi de la Fragilitat del temps, viurem amb l'Eduard, un corredor de velocitat de 60 metres llisos, com s'entrena i es prepara per al Campionat de Catalunya i com afrontarà els esdeveniments del mateix.
Hi havia una vegada fa 13.700 milions d' anys...
Els científics intenten mesurar i manipular el temps, comprendre'l i fins tot arribar a desxifrar com transgredir-lo. En la constant recerca de la lògica, intenten crear regles i conceptes sobre un principi tan abstracte com és el temps. Quan va començar el temps? Quan s'acabarà? El renombrat científic català Jorge Wagensberg, intentarà desvelar aquestes i més qüestions.
La fortalesa de l' inevitable
Una persona que pateix una malaltia terminal, viu un nou temps vital en el qual els seus actes quotidians han canviat a causa d'una deterioració en la seva qualitat de vida. Ens endinsarem en el món d’una persona que viu el dia a dia sabent que li queda poc temps de vida. Descobrirem si se’n penedeix de no haver fet alguna cosa i com vol viure el que li queda de vida. Si existeix una obsessió amb el pas dels dies. En què ho desitja aprofitar, i si ha canviat en alguna cosa la seva manera de viure el pas de les hores. Cada minut que passa veu més aprop la seva fi, però realment té consciència que la fi del seu temps està a prop?
Una nit per la ciutat
Passen molt temps sols, viuen a contratemps, fora de temps, sense temps. Són els treballs que ningú vol fer, horaris al revés del món, però de quin món parlem? Un amb més temps per a pensar i menys per a viure. Un món, on de manera absurda, en un instant podem passar de la tranquil•litat més profunda a l'estrès més dens. Recorrem la ciutat amb el Joan, que des de fa 12 anys treballa de taxista per la nit.
Els ulls del passat
No pensen ni es plantegen un futur. Han d'assumir el pas del temps, els diferents rostres del temps, la pèrdua de la bellesa de la joventut. Han viscut èpoques de guerres, de tristesa i felicitat. Són sense dubte, la memòria del temps. Per a una persona que ha superat els 100 anys, el temps simplement passa i ells s'asseuen tranquil·lament a veure'l passar. No corren, no s'apuren, gaudeixen del que els passi gairebé sense buscar‐ho. Ja han fet tot el que podien fer a la vida i ara només els queda esperar i viure, només viure. De la mà del Dr. Moissès Broggi, un innegable referente de la societat catalana, coneixerem com es veu el mon després de més d'un sigle de vida.
L' última lluna
Són els nou mesos més importants per a una dona. Una vida comença a gestar‐se en el seu interior. Una vida que es descobreix dia a dia en una transformació constant. La dona nota com creix la seva panxa al mateix temps que el fetus es va transformant en nen. Es barregen entre aquests descobriments, pors, moments de relax, moments d'impaciència. Però cal esperar, com serà aquest nen? Només el temps ho dirà. En el primer episodi de La Fragilitat del Temps coneixerem a l’ADA i recorrerem amb ella els seus ultims dies de embaras.
Promo del programa
Promo del programa

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >