Close

Tocats de l'hort

Divulgatius Programa pensat per a ajudar a tirar endavant amb èxit un petit hort al pati, al jardí o la terrassa, de manera que sigui una guia útil pels amants de l’hort, però, alhora, prou entretingut com per a què interessi a tot tipus de públic.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Rural
URL: http://www.xiptv.cat/tocats-de-l-hort

Episodios disponibles para ver online

Un hort d'hivern
Taller de cuina amb productes de l'hort
Avui el Tocats de l'hort se'n va a la cuina. Què en farem de tantes carbasses? Què podem fer amb els productes de temporada? I les taronges? Us proposem fer cabell d'àngel amb carbasses del primer hort que vam visitar aquesta temporada i melmelada de taronja. L'Ana Melero, experta tallerista, ens explica com elaborar aquestes delícies dolces. I anirem a la parada de la Carme de Batet, a Olot, amb els seus productes d'horta ecològica.
Un hort ECO i LÒGIC
ECO+LÒGIC és l'hort-projecte del Jordi Llop. Una iniciativa que porta a l'extrem tots els aspectes de l'ecologia aplicada a l'hort. El seu model: el bosc com a exemple de sostenibilitat. Ell aplica tots els principis de la natura per aprendre d'ella. I a més, utilitza eines tradicionals que tenen menys petjada ecològica. El seu objectiu és la viabilitat econòmica i ecològica de l'hort i a més fer-ne pedagogia. Aquell que treballa al seu hort pot endur-se una cistella d'hortalisses! I visitarem uns horts urbans de Sitges, amb els jubilats com a protagonistes.
l'Hort de la Maria Antònia
Visitem l'hort de la Maria Antònia Jiménez, una de les usuàries d'un hort social de Tarpuna. Ella ens explicarà coses molt pràctiques de l'organització del seu hort, de la rotació de cultius, de les plantes del fred, de la funció importantíssima que tenen els depredadors a l'hort, de com crear un equilibri ecològic a l'hort, i finalment farem una ullada a les plantes aromàtiques i medicinals que conrea la Maria Antònia. I anirem La Portellada (Matarranya) per visitar uns horts ecològics escolars.
L'hort social
Visitem una iniciativa de Tarpuna, un hort social. El fet de disposar d'unes finques en desús unit a la idea de voler menjar ecològic i al creixent atur fa que Tarpuna es plantegi aquesta iniciativa: posen a disposició d'aquells que vulguin aprendre l'ofici de pagès -i que no tinguin feina- uns cursos pràctics i unes terres per a que les conrein per autoconsum. Actualment set persones es beneficien d'aquest hort social. Tarpuna també ven els seus productes de l'hort de manera que aquells que els compren poden saber-ne la traçabilitat. I anirem a Banyoles, per conèixer l'experiència fem un hort, impulsada des del centre educatiu La Balca.
Hort i jardineria
L'hort de La Selva
En el programa d'avui volem mostrar com es gestiona un petit hort professional. En Jeremie i la Núria van engegar fa un any i mig "L'hort de la Selva" que es dedica a vendre productes ecològics de l'hort a cooperatives i particulars. Ens parlaran del seu entusiasme per conrear llavors i per la seva afinitat amb la natura: elements clau per obtenir uns fruits saborosos i totalment ecològics. Veurem com es fa una falsa sembra per lluitar contra les males herbes, parlarem de l'experiència francesa en horts ecològics i de proximitat, i de la producció diversificada. També anirem al parc Can Bonic de Sant Martí Vell (Girona), al Parc de les Olors, per visitar uns espais naturals que volen recuperar la cultura de les herbes aromàtiques, medicinals i culinàries.
De la ciutat al camp
Hem anat fins a Vilobí d'Onyar i en David en ha explicat el que és deixar la gran ciutat i anar a viure a una masia enmig de boscos i prats. La seva il·lusió de conrear l'ha fet realitat. No es tracta d'un horticultor novell perquè partia d'una experiència prèvia i d'una formació en horts ecològics. Parlarem amb ell de la rotació de cultius, de la convivència horts i animals domèstics, de la simbiosi entre paràsits i plantes i dels avantatges de construir un hivernacle.
Un hort de 250 metres al Vallès Occidental
Només fa un any que tenen hort. Van començar fent una prova en un petit tros i ara ja tenen un hort de 250 m2 que fa goig. El secret: llegir llibres sobre horts, fer cursets, i sobretot estar molt motivats. Els fems juntament amb els residus de casa fan que estiguin fent un compostatge molt interessant per nodrir una terra que partia essent molt erma. Gràcies a una cura totalment ecològica han convertit aquest hort en un jardí. També anirem a Banyoles, per conèixer l'experiència d'un pagès de Sota Monestir.  
Lluitar contra les males herbes
Lluitar contra les males herbes és el malson de tots els horticultors que tenen un tros de terra. El Tomàs ens proposa aprofitar materials rebutjats per les empreses per fer encoixinats (plàstics durs, moquetes..). Una tècnica que a més de posar a ratlla les males herbes procura una humitat contínua les plantes. També veurem el cultiu dels espàrrecs blavers, els melons i les albergínies blanques. També veurem com es pot fer una trampa per a insectes voladors amb una ampolla de plàstic. També anirem a Girona, per visitar l'hort de l'Escola Eximenis.
De l'hort a la taula
En Joaquim Masferrer té un hort i té un restaurant, herència totes dues coses de fa molts anys. No hi ha intermediaris entre la matèria primera i el plat a taula. De fet, només hi ha un quilòmetre de distància entre l'hort i la cuina. En aquest capítol parlarem dels animals que mengen de l'hort, de la convivència entre els pins i l'hort, de les mongeteres, de la terra porosa del Montseny, i de les plantes que foragiten els talps. I anirem a Palafolls per conèixer un petit però ben assortit hort particular.
Hort d'alta muntanya
En aquest capítol coneixerem l'hort de muntanya d'en Miquel. Fa quatre anys que va començar, amb un tros de terra i un llibre per aprendre l'ofici de pagès. Ara té una mica més d'experiència i alguns problemes amb animals per terra i aire, i la satisfacció de ser cada vegada més autosuficient. El reg amb aigua de pluja i l'elaboració d'una caixa reciclada de compostatge, fan que els seu hort estigui cada dia més integrat al paisatge de muntanya. També anirem al litoral, a Cabrera de Mar, per conèixer l'experiència d'una família amb nens petits que tenen cura del seu petit hort en un espai compartit per altres aficionats a l'horticultura.
Organització col·lectiva de l'hort
En el Tocats de l'Hort d'aquesta setmana coneixerem l'experiència d'un hort urbà gestionat de manera col·lectiva. Aquest hort va néixer a partir del moviment 15M. Un grup de persones del Vallès Occidental van acordar tirar endavant aquest hort comunitari. Només hi ha un dels membres del col·lectiu que té alguna noció de pagès, la resta s'hi han posat a partir d'aquesta experiència. Aquí no hi cap calendari ni cap organigrama. Es comuniquen entre elles a través de Facebook. Quan algú hi ha anat per plantar, regar o collir, ho deixa dit a la xarxes socials. Un altre, de manera intuitiva, prendrà el relleu. També anirem a Vic per conèixer l'experiència de l'hort urbà de l'Escola Andersen. Per aquesta escola, l'hort és com una aula més. Els nens s'introdueixen en el món vegetal i en el descobriment del medi.
L'hort del Samuel
En Samuel, expert en jardineria, decideix canviar les flors per les tomaqueres i la gespa pels enciams. Amb un gran esperit ecològic perquè en Samuel fa infusions de camamilla o cua de cavall per curar les hortalisses quan emmalalteixen, i pedagògic perquè els fills d'en Samuel participen activament conreant el seu propi hort. Del jardí de casa a la taula, aquesta és la idea. També anirem a Arenys de Munt per veure un hort biodinàmic.
A l'hort del Nil, l'Helena i Asha
Convertir el pati d'un pis en un hort ecològic és un repte i com sempre una gran satisfacció. En Josep Maria aconsellarà aquesta família perquè la pomera torni a tenir fulles verdes i sobre quina hora és millor regar. D'aquesta experiència de 4 anys fent hort a casa n'aprendrem a fer trampes per als cargols i a regar amb l'aigua que no aprofitem a casa. També anirem a la comarca d’Osona, a Manlleu, per conèixer l’experiència d’en Jordi Palou, que s’ha fet construir la casa amb la previsió d’ubicar-hi un hort a la teulada.
28 anys amb hort
En el primer capítol de la nova temporada de Tocats de l'Hort visitem l'espectacular hort de la Mercè Socarrats, al Vallès Occidental. Fa 28 anys que el té i el treballa amb conreu ecològic. La Mercè conversa amb el nostre expert, Josep Maria Vallès, sobre els productes, el cultiu i la manera de combatre les plagues de manera ecològica. També coneixerem l'experiència dels horts urbans de Mataró, que s'adjudiquen per concurs. Parlarem amb algunes de les persones que treballen la terra en aquests horts de 50m2 del Bon Recés de la capital del Maresme.
Blanquegem hortalisses
Blanquejar hortalisses vol dir no permetre la fotosíntesi i per tant aconseguir plantes més blanques i menys amargants. A l'escarola li posem un plat al damunt, als enciams els lliguem per tenir cabdells blanquets a l'interior... En Josep Maria Vallès ens aconsella que a l'hivern comencem a preparar la temporada de primavera. L'hort és com la moda s'avança a la temporada. El reportatge en acosta a Caldes de Montbuí on veurem l'aposta del municipi per l'horta com a recuperació d'una forma de vida més sostenible.
La climatologia dels calçots
Els cicles de cultiu canvien segons la climatologia. Això vol dir que hem d'estar atents a les temperatures, les precipitacions, etc., i adaptar-nos. El nostre expert ens explicarà perquè cal tenir una llibreta de camp. Contiuarem el programa veient què va passar amb els calçots que vam plantar fa unes setmanes, i acabarem amb un petit reportatge que ens mostrarà l'experiència del centre Mont Perdut de Terrassa, on alumnes especials treballen de manera interdisciplinar gràcies a la cura de les plantes.
El ph del substrat
Cal tenir cura del nostre substrat abans de tornar a plantar. Es per això que avui us ensenyarem a fer la prova del ph que serveix per comprovar l'estat de salut del substrat. Durant el petit consell en Josep Maria farà esment del adobs foliars, la medicina d'urgència quan la planta està malalta. Acabarem amb un reportatge que us mostrarà l'experiència dels horts al centre penitenciari de Lledoners, un treball que funciona des de l'any 2008 i que aposta per la cura al medi ambient i la salut. Una manera excel.lent de crear bons hàbits i treball en equip.
El pèsol
Avui dediquem el capítol als pèsols. Hem de saber, però, que juntament amb les faves i les mongetes són plantes poc productives. Aprendrem alguns secrets per conrear-los bé, quan hem de plantar, quines són les seves necessitats, la hidratació de les llavors i la simbiosi amb un bacteri que li fa d'adob. El reportatge ens mostrarà una vegada més que és possible recuperar vinyes tradicionals. Anirem a la Masoveria del Marquet de les Roques on l'Adrià Garriga gestiona la masia. En aquest preciós entorn rebrem quatre nocions de com podem tirar endavant una petita vinya casolana.
Els cargols
Aquesta setmana prendrem què hem de fer amb els cargols quan treuen les banyes pel nostre hort. Si no tens la intenció de dedicar-te a criar cargols es bo trobar solucions perquè aquests petits animals no se't mengin totes les cols de l'hort: petites trampes, trucs per convidar-los a marxar, etc. I per tal de continuar veient experiències d'horts urbans anirem a Castellar del Vallès i xerrarem una estona amb els voluntaris i els usuaris de l'entitat Suport Castellar a la salut mental. L'activitat de l'hort és sana, terapèutica i crea addició positiva.
Poca llum solar
Quan les plantes tenen poc sol fan les fulles més grans i fosques, s'adapten a la poca radiació solar. Avui el Josep Maria ens parlarà de les plantes d'ombra. I, fins i tot, si tenim un lloc humit el nostre expert ens explicarà com podem fer bolets! En el reportatge d'avui anirem a Sabadell i parlarem amb el Xavier Mur i el Feliu Madaula de l'associació "La Ruda", amics de "Can deu" per a l'agricultura ecològica. El seu objectiu: recuperar terrenys periurbans i fomentar i formar en agricultura ecològica.
Conservació del substrat
Hem de tenir molta cura amb el substrat perquè amb el temps la terra perd les seves propietats. És per això que uns consells del nostre expert ens aniran la mar de bé per conservar i millorar la qualitat del nostre substrat. Aprendrem que les plantes necessiten aigua, però també aire. I veure els més petits gaudir de l'hort és el que farem a l'escola Roser Capdevila de Terrassa, una bona experiència pedagògica per als més menuts de la casa.
Hort per impacients
Els urbanites tenim pressa per tot i ens agradaria poder plantar i collir de seguida. En Josep Maria ens presenta algunes verdures que sí reuneixen aquests requisits. Veurem alguns tipus d'enciams que es poden collir només en tres setmanes. Ens aconsellarà com fer aquesta sembra i ens parlarà d'algunes verdures que s'havien perdut i que ara s'estan recuperant. Acabarem el programa mostrant la feina que fa Hortec, una cooperativa de pagesos que fa 20 anys que ofereixen un producte ecològic, de proximitat i de qualitat.
Plantem cols
Tenim una cosa clara: a cada època hem de plantar allò que pertoca. A la tardor plantarem les cols per collir-les a l'hivern. Veurem que les cols es fan molt grans i que tenen també unes arrels grans. Parlarem de les plagues que foraden les fulles de les cols i també dels beneficis anticancerígens que tenen les cols, i en el consell veurem què cal plantar al costat de les nostres cols. Per acabar anirem fins al Km 0, una xarxa amb la filosofia de defensar el producte de proximitat, ecològic i de temporada. La idea és comprar directament al productor.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >