Close

La ciutat d'Osiris

Documentals Sèrie documental que mostra el dia a dia de la Missió Arqueològica catalano-egípcia destinada a la mítica ciutat faraònica d'Oxirrinc. Cada capítol serà un dia de la nostra protagonista, una jove periodista, des de la seva incorporació a la Missió fins que acabi les investigacions necessàries per tot el jaciment.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Historia, Viajes
URL: http://www.xiptv.cat/la-ciutat-d-osiris

Episodios disponibles para ver online

El tancament de campanya
La restauració
A l’Oriana ja només li queda una cosa per fer. Interrompuda la seva rutina pel dia de descans i l’arribada del Dr. Padró, ja no hi ha res que s’interposi entre la nostra protagonista i una feina que li va cridar molt l’atenció, la restauració. Per conèixer més a fons aquesta espectacular i necessària professió l’Oriana acompanyarà als dos restauradors de la Missió, el Roger Xarriè i el Bernat Burgaya. Cada un s’ocupa d’un àmbit en particular. El Roger arrenca i consolida pintures mil·lenàries i el Bernat restaura i salva el cartonatge de les mòmies que van sortint durant l’excavació.
Arriba el Dr.Padró
Quan ja queden pocs dies per acabar la campanya d’excavació arriba finalment el Dr. Padró. L’Oriana vol seguir-lo allà on vagi per fer-li una entrevista i que li ensenyi els racons més amagats de l’excavació. Finalment aconseguirà que li faci de guia per dues de les tombes més importants i espectaculars de l’excavació: la número 1 i la 14, dues tombes monumentals d’època Saïta que estan relacionades per la mateixa història.
Monestir Copte
És l’últim dia de descans al jaciment d’Oxirrinc. Per tant s’imposa una excursió diferent i espectacular. A l’hora d’esmorzar li expliquen a l’Oriana que un grup reduït encapçalat per la Francesca Espanyol i l’Eloy Algorri anirà d’excursió a un dels últims monestirs Coptes en actiu. Al principi no és la seva intenció fer un reportatge de l’excursió. Només a l'entrar, però, es trobaran amb un monjo de la comunitat que els guiarà pels racons més amagats del monestir alhora que els explica el misteri que rodeja la construcció de l’església.
La momiòloga
Vuitè dia i vuitè reportatge. Avui coneixerem l'Annie Perraud, una metgessa de mòmies. L'acompanyarem al magatzem de la Missió Arqueològica, un espai que emmagatzema els descobriments de més de 18 anys de la Missió, i on l'Annie investiga i estudia les mòmies recuperades de l’excavació.
Fotografia aèria i topografia
Setè dia i setè reportatge. Amb l’experiència adquirida durant aquests dies, l’Oriana descobreix dues de les feines més desconegudes d’una excavació arqueològica: la d'un fotògraf que fa les fotos aèries de la Missió amb un estel i la del topògraf.
El descobriment d'una nova tomba
A primera hora del matí, la nostra protagonista rep la notícia que s’ha trobat una nova tomba al sector de la Necròpolis Alta. Aquest cop acompanyarà a la Dra. Mluz Mangado, que serà l’encarregada d’excavar la zona. Gràcies a ella aprendrem el que és una excavació d’emergència i amb quina il·lusió i nervis es viu una troballa quan està a punt de finalitzar el període d’excavació.
El mercat de El-Bahnassa
Cinquè dia i cinquè reportatge. És dia de descans a l’excavació. L'Oriana aprofitarà el dia lliure per visitar El-Bahnassa, acompanyada del Dr. Hassan, un egiptòleg autòcton, on gaudiran d'un dia de mercat mentre l'Oriana coneix més coses sobre el futur d' El-Bahnassa i Oxirrinc.
L'Osireion
Quart dia i quart reportatge. Arriba l’Eloy Algorri, l’arquitecte de la Missió, amb l’objectiu de continuar la consolidació de l’Osireion. És el moment en que l’Oriana es centra ja amb l’objectiu principal del seu viatge, el reportatge del santuari d’Osiris. Aquest cop anirà acompanyada de l'arqueòloga Sra. Maite Mascort, màxima responsable del sector i integrant de la Missió Arqueològica des dels seus inicis. Mentre explorem a fons tant l’interior com l’exterior del sector entrevistarem en profunditat als dos personatges i reviurem rituals mil·lenaris.
La ciutat d'Oxirrinc
Tercer dia i tercer reportatge. L’Oriana ha decidit que aprofitarà tots els dies que té a Egipte per fer una sèrie de reportatges que cobreixin tot el jaciment, no només del temple Osireion. De seguida veu que és necessària una visita prèvia al poble de El-Bahnasa per entendre en tota la seva magnitud la història del jaciment arqueològic. Es pot dir que El-Bahnasa és l’hereva del llegat d’Oxirrinc. Per fer aquest petit recorregut turístic l’estarà esperant l’inspector egipci del servei d’antiguitats el Sr. Moustafa.
Primera mòmia!
Segon dia i segon reportatge. Com que el Dr. Padró segueix sense aparèixer decideix anar per lliure i acompanyar el Dr. Jordi Campillo, un arqueòleg que va conèixer en el capítol anterior, que està excavant la tomba 11 de la Necròpolis Alta. Durant el transcurs de l'entrevista descobreixen una mòmia i l'Oriana, tot i el respecte que li fa, no té més remei que aguantar el tipus i estar al costat del Jordi i els altres tècnics mentre duren els treballs amb la mòmia.
Primer dia a l'excavació
Primer dia i primer reportatge. La Oriana degut al llarg viatge al campament de la Missió és desperta tard. Ràpidament surt de la casa amb l’objectiu de trobar el dr. Padró i l’Osireion. Casualment va a parar a la Necròpolis Alta. Preguntant a alguns tècnics li explicaran que el Dr. padró ha hagut de marxar per temes laborals i el Dr. Hassan s’oferirà per guiar-la a l’Osireion. En aquesta visita coneixerem les 2 zones més grans de l’excavació: la necròpolis alta i l’Osireion, i ens posarem al dia de les excavacions que s’estan fent en aquest moment.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >