Close

Terres de l'Ebre, Reserva de la Biosfera

Divulgatius

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Viajes, Naturaleza
URL: http://www.xiptv.cat/terres-de-lebre-reserva-de-la-biosfera

Episodios disponibles para ver online

Senderisme a la Serra de Cardó
GR99: De Riba-Roja a Ascó en bicicleta
El GR99 recorre el riu Ebre des del seu naixement fins la desembocadura. Des de temps temps remots, la vall del riu Ebre ha estat un lloc d'assentaments humans. Durant els segles, ha estat sempre una zona de singular interès ocupada per nombroses civilitzacions, motiu pel qual al llarg del seu curs es poden trobar vestigis del seu ampli passat cultural. Aquest GR ha estat promogut pel Ministeri de Medi Ambient i reuneix les característiques pròpies dels Camins Naturals, integrant dos codis en els suports de les senyals. Comença a Cantabria (Fontibre), on neix l'Ebre, i acaba a Riumar. En aquesta experiència, el tram de GR99 que es realitza és de Riba -Roja d'Ebre fins a Ascó; recorrent, així, paratges inoblidables com la Reserva Natural de Sebes o el Meandre de Flix.
Navegació per l'Ebre amb lo Sirgador de Tortosa
El llagut “Lo Sirgador” recupera, homenatja i actualitza la navegació de segles per l'Ebre al pas per la Franja i les nostres terres. “Lo Sirgador” té una eslora de 15 metres, una mànega de 3,80 metres, un puntal de construcció d'1,40 metres i podrà navegar amb un calat de 0,50 metres de profunditat. Té capacitat per ptransportar fins a 53 passatgers. Els llaguts tornen a navegar per l'Ebre.Amb el llagut “Lo sirgador” tornen els llaguts a l'Ebre per oferir un servei turístic de primer ordre amb base a Tortosa, des d'on fa una ruta regular d'una hora per gaudir de la façana fluvial i històrica de la ciutat, així com de l'espectacular bosc de ribera als voltants de l'illa de la Xiquina. Lo Sirgador ofereix en aquest cas un servei de bus per poder anar de Tortosa a Miravet o per tornar-hi, segons el cas. També s’està treballant per crear tot un seguit de connexions i paquets, que combinin un trajecte del Llagut amb Via Verda (a Xerta o a Aldover), L
El pintor Joaquim Mir a Miravet
Miravet per la seva bellesa és un indret que agrada molt a tota classe d’artistes, que encara avui van al poble a pintar. Joaquim Mir fou un dels pintors més importants que van dedicar una part de la seva producció a Miravet. El 1929 i el 1930, Mir va fer dues intenses campanyes a Miravet on va pintar 38 quadres. El conjunt es realment espectacular, tant per la temàtica com per l’explosió de color: efectes de llum, transparències de l’aigua, figures típiques de la comarca… En aquesta experiència, a part de conèixer l'obra i la casa del pintor Joaquim Mir, recorrem els carrers de Miravet fins arribar a la part més alta de la vil·la: el Castell de Miravet.
Els relats de Hemingway a Tortosa
La ruta Hemingway és una experiència que no et pots perdre a les Terres de l'Ebre perquè et trasllada a un passat encara viu, a la Tortosa de finals dels anys 30 i et mostra el batec social, polític i comercial d'aquella època.La visita comença al refugi antiaeri número 4 on molta gent s'hi amagava després que se'ls avisés d'uns atacs aeris imminents des de la zona del Coll de l'Alba, on hi havia instal·lada una caseta de ràdio. D'allí es veia com passaven els avions procedents de Mallorca i s'avisava per ràdio a l'ajuntament de Tortosa, els quals feien sonar la sirena.La ruta segueix pels carrers vora l'Ebre, explicant com Ernest Hemingway va estar 15 dies per la zona d'una Tortosa de 1938, devastada pels bombardejos aeris de la Guerra Civil, cobrint l'ofensiva de Aragó, ofensiva molt important pel nombre bombardejos aeris de l'aviació italiana i que culminà el dia 15 d'abril de 1938, el divendres negre o de sang, t
Olioturisme a Horta de Sant Joan
Identitat Extra Virgin Olive Oil està situat a Horta de Sant Joan (Terra Alta) i es dedica a la producció d'oli d'oliva verge extra de les varietats empeltre i picual, així com al desenvolupament d'activitats d'oleoturisme per tal d'oferir experiències úniques amb l'oli d'oliva, en un territori ric en valors paisatgístics i culturals.Gràcies als esforços tenaços i emprenedors de generacions d'una família que ha enfrontat moltes adversitats històriques, incloent la congelació més desastrosa que es recorda i la batalla de l'Ebre un dels episodis més importants de la guerra Civil espanyola, han estat capaços de dominar els principis necessaris per produir un oli d'oliva amb qualitats excepcionals. En aquesta experiència podem passejar per terrenys plens de vida i història acompanyats sempre per la saviesa de les oliveres mil·lenàries. En acabar el passeig, degustem els millors olis de la Terra Alta.
El Camí de Sant Jaume a les Terres de l'Ebre
La ruta integra una gran varietat de paisatges, que van des de la fauna i la flora del Delta, passant per punts de patrimoni històric com la Catedral de Tortosa o entorns de muntanya, com la FontcaldaEl recorregut, senyalitzat amb uns cilindries d’1.20m d’altura, amb una placa indicativa del camí al damunt, té el seu origen en els pelegrins que es dirigien a Santiago de Compostela procedents dels països riberencs de la Mediterrània.
Observació d'ocells a Flix
La Reserva Natural de Sebes, a Flix (Ribera d’Ebre), és un espai fluvial que conserva una bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera. La diversitat d’ambients a poca distància afavoreix que s’hi concentrin aquelles espècies d’animals adaptades a viure-hi. A Sebes hi ha diversos observatoris, observatoris com el de la llacuna per veure ocells com el Blauet o la Fotja, o l’observatori de la Vall de Sant Joan, on trobem un volum significatiu de tortugues de rierol. Una experiència que no et pots perdre si passeges per aquesta Reserva natural, és el taller d’anellament d’ocells, on et mostren com posen les anelles als ocells i el perquè. L’anella que utilitzen és molt lleugera i de la seva mida. Així, individualitzen l’ocell dels altres i t’ajuden a definir les rutes migratòries i les àrees de descans de les diferents espècies, a més d’informar a un altre ornitòleg sobre quina és la procedència de l’ocell que ha trobat.
Kitesur a Riumar
El kitesurf és un esport que en els últims anys ha experimentat una gran evolució. Es tracta d'una modalitat de navegació que consisteix en l'ús d'un estel de tracció que està subjecte a l'esportista (kiter) per 4 o 5 (rara vegada dues) línies, dues fixes a la barra, i les dues o tres restants passen pel centre de la barra; aquestes se subjecten al cos mitjançant un arnès, permetent lliscar sobre l'aigua mitjançant una taula dissenyada a tal efecte. A dia d'avui, es practica cada vegada amb més assiduïtat doncs el procés d'aprenentatge és ràpid. El Kitesurf combina habilitat i estabilitat amb dinamisme i coordinació. Una activitat que et farà viure sensacions d'adrenalina a les platges de Riumar i que farà que puguis gaudir d'un entorn privilegiat mentre trenques les onades del mar.
GR92: de l'Ampolla a Cap Roig
El GR92 es fa plenament mediterrani en el seu itinerari per cales i penyasegats, amb desnivells suaus, sempre en primera línia de costa i utilitzant el camí de ronda, sempre que és possible. Es tracta d'una etapa obligatòria per a tots els amants del GR92, i recomanable també per a tots com una etapa 'mostra' del que vol ser aquest sender.
Vi i caiac a la Ribera d'Ebre
Una de les experiències que estan triomfant a les Terres de l'Ebre per viure al riu Ebre és la de mesclar el vi i la pràctica del caiac. A través d'aquesta activitat, que s'ofereix mitjançant l'empresa Rogles Aventura i el Celler Suñer, descobrim l'experiència que ens permet combinar turisme actiu i l'enoturisme per gaudir de l’esport, la cultura i la gastronomia de la comarca de la Ribera d’Ebre.
Paddle Surf a la costa d'Alcanar
El litoral d’Alcanar s’estén entre el delta de l’Ebre, al nord, i la desembocadura del riu Sénia, al sud. La tranquil·litat de les platges d’Alcanar, mai massificades, esdevé un complement ideal per la pràctica del Paddle Surf, un esport que permet connectar amb el medi marí i gaudir, alhora, de les vistes de la costa sense la necessitat d’utilitzar una embarcació. Amb l'empresa Paddle Van Delta Sup School vivim i aprenem l'experiència de fer Paddle Surf a una de les costes més espectaculars de les Terres de l'Ebre.
Barranquisme pels Ports
El Parc Natural dels Ports compta amb un entorn natural que et permet gaudir de moltes activitats esportives. Una d’elles és el descens pel barranc del riu Canaletes, una experiència molt divertida i repleta de salts naturals. Es descendeix per la part alta d’aquest riu, ja que és la zona on baixa amb més força i on es creen els engorjats, salts i tobogans naturals de roca. El barranquisme combina tècniques com salt, grimpada, ràpel i nadar en una sola activitat. Per portar-la a terme necessites tenir ganes de passar-ho bé i cert material: neoprè, casc, calçat de muntanya, arnès, davallador i corda.
Birdwatching enmig de l'Ebre
A les Terres de l’Ebre hi ha diversos llocs on es pot practicar el Birdwatching, és a dir, l’observació d’aus. Una bona opció que uneix paisatge i ocells és sortir la piragua i agafar uns bons binocles en mà per tal d’explorar aus enmig del riu Ebre. La natura des de l’interior d’un riu sempre és diferent i sorprèn. I més si és un riu com l’Ebre. Aquest vídeo ens mostra una zona entre Garcia i Móra d’Ebre, a la Ribera d’Ebre, concretament on el Riu Siurana es troba amb l’Ebre. Allí s’hi localitza l’illa de Subarrec, una illa que sol estar habitada per tot tipus d’aus, aus tant típiques d’àrees aquàtiques com muntanyoses. Allí s’hi observen, per exemple, el Blauet o l’oreneta Cuablanca.
Senderisme pels Ports
El Parc Natural dels Ports és un dels espais naturals més significatius de Catalunya. Aquest parc és un refugi de moltes espècies amenaçades, tant de flora com de fauna, i també forma un lloc perfecte on poder practicar senderisme, ja que alberga moltes rutes de diferents dificultats.Als Ports s’hi poden fer mil i una excursions en família que passen i arriben a llocs màgics i en calma. En aquest vídeo es presenta l’itinerari de La Barcina, organitzat per Gubiana dels Ports. Aquest cim de 1.360 metres d’altura és el punt més alt després de Caro que es troba a 1.447 metres.
Ruta a les muscleres del Delta
La Badia dels Alfacs és una de les badies més grans d’Europa i l’espai més ampli i singular del Delta de l’Ebre. Al cor d’aquesta Badia es troba el Musclarium, el viver artificial més gran de la zona i el lloc on es produeix el musclo de roca i l’ostra arrissada del Delta, més coneguda com l’ostró. Les muscleres són estructures rectangulars construïdes de fusta i formigó, amb cordes on es produeixen el musclo i l’ostra. L’ostra està formada per dues parts, una part més plana i l’altra més còncava i, en obrir-la, es veu la seva carn, molt fina i gustosa, que es pot consumir viva, al vapor o al forn. Del musclo en destaca l’exquisidesa de la seva carn i és un mol·lusc del mediterrani que està reconegut per cuiners de primer nivell.
En bicicleta elèctrica pel Delta
La pràctica del cicloturisme permet conèixer de prop i amb tranquil·litat la varietat de paisatges de les Terres de l’Ebre. A cop de pedal, ens endinsem amb l'empresa de lloguer de bicicletes elèctriques Deltacleta als racons més salvatges del Parc Natural del Delta de l’Ebre.  
Visita al Poble Vell de Corbera d'Ebre
Una de les visites obligades per conèixer la història del que va passar a la Guerra Civil Espanyola, i concretament durant la batalla de l’Ebre, la podem trobar al Poble Vell de Corbera d’Ebre. Una vila que va patir amb tota la cruesa la batalla final entre el bàndol Nacional i el Republicà, i on les bales i les bombes van foradar i enderrocar cases i parets d’una vila que mai més va tornar a ser la mateixa. Amb l'objectiu de donar a conèixer aquest llegat històric, el projecte Terra Enllà ens ofereix una ruta guiada per posar en valor el paisatge de la batalla de l'Ebre i per extensió de la Gerra Civil a les Terres de l'Ebre.  
Snorkel a l'Ametlla de Mar
La costa de les Terres de l’Ebre ofereix una gran varietat d’opcions per la pràctica d’activitats esportives. Entre aquelles relacionades amb el mar, trobem l’snorkel, una modalitat del busseig que esdevé una experiència única per poder conèixer el fons marí d’una manera divertida i que, a més, és apte per a tots els públics. Descobrim amb l'empresa Plàncton la costa submarina de l'Ametlla de Mar, on podem trobar la praderia de Posidònia oceànica més extensa de tot Catalunya.  
En caiac per l'Ebre
El riu Ebre és el protagonista vertebrador de les Terres de l’Ebre, i una de les activitats on es pot gaudir més intensament el riu és a través de la pràctica del caiac, un esport que permet contemplar l'entorn de l'Ebre amb absoluta tranquil·litat i, fins i tot, aturar-se en alguna de les platges fluvials. Descobrim aquesta experiència a través de l'empresa Riu a l'Ebre.
L'hort a les Terres de l'Ebre
L’ecoturisme està cada dia més consolidat a les Terres de l’Ebre. Són vàries les empreses que ofereixen activitats en torn al cultiu ecològic i sostenible de les nostres terres. Aquí es pot conèixer una agricultura respectuosa amb el medi i ajudar a preparar el camp o plantar una bleda natros mateixos. A la finca de Riet Vell es desenvolupen al llarg de l’any nombroses activitats d’educació i sensibilització ambiental dirigides a tot tipus de públic, amants de la natura, curiosos, famílies...tot tipus de visitants poden gaudir d’una interesant i entretinguda jornada en ple cor del delta de l’ebre, en un entorn d’arrossars ecològics. Aquí es pot conèixer  d’aprop i participar en la producció de l’arròs 000, que es cultiva en una parcel·la de la finca amb criteris totalment ecològics i sense emissions de CO2. El conreu es realitza a mà o amb tracció animal. Tothom que vulgui pot ajudar en el procés de conrear l’arròs ja sigui plantant o netejant els camps. Ignasi Ripoll s’encarrega també
La pesca a les Terres de l'ebre
La pesca a les Terres de l'ebre
La pauma a les Terres de l'Ebre
L’origen del treball de la pauma es remunta al neolític i la seva venda està datada dels temps dels romans. Abans del descobriment del plàstic, els cistells de pauma eren imprescindibles per al dia a dia. En l’actualitat, el coneixement de treballar la pauma subsisteix gràcies a l’esforç d’unes poques persones  que transmeten el seu coneixement a través de cursos, fires i centres d’interpretació L’artesania de la pauma té en el municipi de Rasquera un dels reductes més importants de les nostres terres, la majoria de dones que s’hi dediquen tenen més de cinquanta anys, i han sabut mantenir una tradició de forma molt viva. En algunes cases de Rasquera i podreu veure treballs fets amb pauma i comprar peces elaborades per aquestes artesanes, així com en moltes fires de la comarca on hi trobareu artesanes mostrant i venent els seus productes. A Rasquera i trobem L’Associació d’Artesans la Llata. És una associació creada el gener del 2009 per promoure i difondre el tradicional ofici artesà d
El marisc a les Terres de l'Ebre
La Punta de la Banya és una petita península formada a l'extrem meridional del delta de l'Ebre. S'estén davant de la costa de Sant Carles de la Ràpita i està unida al delta de l'Ebre a través de l'istme del Trabucador. Tot aquest conjunt delimita l'espai marítim que es coneix com a badia dels Alfacs i, a la vegada, constitueix el port natural més gran d'Europa. El Delta de l'Ebre és conegut per la qualitat dels musclos i dels ostrons que s'hi produeixen. La poca profunditat de les aigües, les bones temperatures i l'abundància de nutrients fan d'aquest espai natural un indret ideal per al cultiu de mol·luscos. La estació nàutica de Sant Carles de la Ràpita ofereix conèixer de primera ma aquest producte. Hi han vàries opcions, amb golondrina, amb barca de lloguer o a traves d’un impressionant veler tripulat. Aquesta embarcació dona una volta per les muscleres i després atraca al musclarium, un bar damunt de les mateixes muscleres, on
La terrissa a les Terres de l'Ebre
L'artesania ha tingut una gran importància al llarg dels segles en la cultura i l'economia de les Terres de l'Ebre. Tot i que és un sector que com a professió ha esdevingut gairebé testimonial, hi ha nombrosos pobles que han conservat la tradició. La producció de terrissa és una de les activitats artesanals més arrelades al poble de Miravet. Es tracta d'un ofici vinculat a la tradició musulmana de les Terres de l'Ebre, ja que van ser els àrabs els qui van aportar els coneixements necessaris per a desenvolupar i millorar una activitat terrissaire que es remuntava a l'època dels ibers. L'any 2.000, la Generalitat de Catalunya -a través d'Artesania de Catalunya- va reconèixer aquest activitat com a Zona d'Interès Artesanal amb la voluntat de preservar i impulsar el treball tradicional de la terrissa a Miravet. Aquesta localitat compta amb un barri propi on s'hi troben diversos tallers tradicionals d'elaboració de peces de terrissa. Si

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >