Close

Flamenquejant

Espai que dóna a conèixer l’art del flamenc, amb l’explicació dels seus diferents estils i tècniques. Flamenquejant també ofereix actuacions i entrevistes a grups i artistes d’aquest gènere, alhora que informa dels actes que celebren les entitats catalanes que el promouen.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Entretenimiento
Tema: Música
URL: http://www.xiptv.cat/flamenquejant

Episodios disponibles para ver online

Antonio Canales i Amador Rojas
El ball és un dels grans protagonistes del Flamenquejant d’aquesta setmana, en el qual tindrem l’oportunitat de gaudir de l’experiència i solvència d’Antonio Canales i de la joventut i innovació d’Amador Rojas dalt de l’escenari. Aquests dos bailaors han conquistat el públic amb l’espectacle “Mano a mano”, en el qual acompanyats de sis músics el mestre Canales dóna l’alternativa en una plaça de toros al nou talent del flamenc, Rojas. Podrem fruir d’un fragment d’aquesta obra i, a més, aquest capítol de Flamenquejant ens aproparà a la tasca que realitza Ana Palma, fotògrafa. Ens traslladarem fins l’estudi de Palma, que des de fa més de deu anys segueix l’activitat flamenca més important del nostre país. Ana Palma ha rebut diversos premis en reconeixement a la seva tasca professional, que li ha permès conèixer a través de l’objectiu, però també a nivell personal, a alguns dels artistes flamencs de més rellevància.
Especial Saetas
Especial Saetas
El flamenc a Catalunya
Aquest capítol de Flamenquejant està dedicat al flamenc a Catalunya. Així, explicarem la vinculació d’aquest art amb el país. I és que en el segle XIX ja van arribar els primers artistes flamencs i Barcelona es va convertir en un dels enclavaments més significats. Repassarem també els artistes que aquesta relació ha generat, entre els que destaca especialment Carmen Amaya, i els gèneres nascuts des d’aquí, com la rumba o el garrotín. De la mateixa manera, parlarem del flamenc que es fa actualment a Catalunya i, com a mostra, oferirem tres actuacions dels cantaors Duquende, El Salao i Mayte Martín.
El Bartolo, Moraíto Chico
Aquesta setmana Flamenquejant oferirà cant i guitarra. D’una banda, gaudirem del ball de Manuel Jiménez, el Bartolo, qui s’ha forjat una carrera actuant com a artista principal als tablaos més destacats d’Espanya i ha treballat en companyies de ball de prestigi, com les de Eva la Yerbabuena, Israel Galván o Manuela Carrasco, entre d’altres. D’altra banda, oferirem un fragment d’un concert de Manuel Moreno Junquera, més conegut com Moraíto Chico. Aquest guitarrista i compositor nascut a Jerez de la Frontera va pujar per primera vegada a un escenari amb tan sols 11 anys. Va debutar professionalment amb la Paquera de Jerez, i des d’aleshores ha acompanyat a nombrosos cantaors i ha enregistrat diversos discos en solitari.
Juan Ramón Caro
Flamenquejant dedica aquest capítol a una figura de la guitarra flamenca: Juan Ramón Caro. Tindrem el plaer de comptar amb la seva presència al plató del programa, on interpretarà diverses peces del seu disc “Rosa de los vientos”. També l’entrevistarem i coneixerem de prop aquest català que acumula una dilatada experiència sobre els escenaris acompanyant a la guitarra artistes de la talla de Mayte Matín, Miguel Poveda o Enrique Morente. El seu virtuosisme l’ha fet mereixedor d’ocupar aquest lloc, però també de mostrar-se com a guitarrista solista, tal i com ha fet en aquest àlbum que assaborirem en el plató de Flamenquejant.
Francisco Sánchez Gómez, Paco de Lucía
El Flamenquejant d’aquesta setmana l’inaugurarà un artista que no necessita de presentació. Està considerat el millor guitarrista flamenc i vam tenir l’oportunitat d’enregistrar-lo a Girona en el concert programat dins del cicle “Catalunya arte flamenco”. Obrirem, doncs, aquest capítol amb Francisco Sánchez Gómez, àlies Paco de Lucía. D’altra banda, ens visitarà al plató un cantaor català, José Antonio Martínez, “El Salao”. Ens oferirà una “malagueña” acompanyat del guitarrista Juan Ramón Caro. Finalment, tancarà el programa un altre gran artista: Farruquito. Fill de la bailaora “La Farruca” i hereu de l’escola creada pel seu avi, “El Farruco”. Representa una nissaga que segueix omplint auditoris, tal i com vam comprovar en l’espectacle que va protagonitzar a finals de l’any passat a Lleida.
Antonio Reyes, Yolanda Cortés, Rafa Bueno
Aquesta setmana Flamenquejant oferirà cant i ball. Encetarem el programa amb uns tangos interpretats per Antonio Reyes. Aquest cantaor de Cadis que ha recorregut escenaris d’arreu del món va formar part del cartell del darrer festival “Flamenco a Nou Barris”, on vam tenir l’oportunitat d’enregistrar-lo. En aquest capítol també podrem gaudir de l’art de la ballarina catalana Yolanda Cortés, en una actuació oferta al teatre Zorrilla de Badalona. Cortés va iniciar els estudis de ball a l’escola de La Tani i després va complementar la seva formació amb artistes de la talla d’Antonio Canales, Eva Yerbabuena o Belén Maya. Per últim, acabarem el programa amb un altre cantaor: Rafa Bueno, conegut també com El Tarumba. Mostrarem una de les peces que aquest artista nascut a Santa Coloma de Gramanet va interpretar el passat mes de febrer al Harlem Jazz Club de Barcelona, en el marc del festival De Cajón.
José María Parra
Aquest capítol Flamequejant servirà de marc de presentació del disc de flamenc de José María Parra, director i presentador del programa. Parra, que també és guitarrista, interpretarà des del plató de Flamequejant quatre temes del seu disc “Barrio de los planetas”, acompanyat d’una formació de músics. Des que era un nen José María Parra està vinculat al flamenc, que ha estat sempre present a la seva vida. Com a guitarrista ha acompanyat a artistes de la talla de Niña de la Puebla, Manuel Ávila, Diego Cortés, Ricardo Losada “El Yunque” o Miguel Poveda, entre molts d’altres. La inquietud i la passió que Parra sent vers aquest art també l’han empès a aprofundir-hi a través de l’estudi i la investigació. Així, va impulsar la creació de l’Associació Flamenco Vivo i va dirigir el XXXI Congrés Internacional d’Art Flamenc, a més d’exercir d’assessor, de director artístic i de crític d’art flamenc.
Israel Galván i Mayte Martín
Aquesta setmana tindrem l’oportunitat de conèixer una nova forma d’expressió en el ball flamenc. Flamenquejant oferirà un fragment del darrer espectacle d’Israel Galván, un bailaor del que s’ha dit que és una revolució dins del flamenc. I és que aquest ballarí i coreògraf presenta un ball que combina el risc amb una gran bellesa plàstica. El cant també serà present en aquest capítol de la mà Mayte Martín. A través d’aquesta prodigiosa veu podrem apropar-nos a dos cants del flamec: la “petenera” i el garrotin, l’origen del qual està molt vinculat amb Catalunya.
Juan Manuel Cañizares, María Toledo
Juan Manuel Cañizares és un dels protagonistes del Flamequejant d’aquesta setmana. Oferirem dues peces interpretades per aquest virtuós guitarrista en el concert ofert a l’Hospitalet de Llobregat, on va presentar el seu darrer disc, “Cuerdas del alma”, el passat mes de novembre. Aquest treball mostra, segons defineix el mateix Cañizares, la trajectòria de les seves vivències. D’altra banda, en aquest capítol podrem gaudir també de la música de María Toledo. Escoltarem, així, una peça del directe d’aquesta nova imatge del flamenc, compositora, pianista i cantaora.
José Mercé
El Flamequejant d’aquesta setmana gira entorn d’un dels grans fenòmens del flamenc contemporani: José Mercé. Nascut a Jerez de la Frontera, José Mercé va gravar el seu primer disc quan tan sols tenia 13 anys. Actualment ja són 17 àlbums els que acumula José Soto Soto, José Mercé, el darrer dels quals es titula “Ruido”. Ell mateix ens el va presentar el passat mes d’octubre al Teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet en el concert que va protagonitzar i del que tindrem l’oportunitat d’escoltar diversos temes en aquest capítol de Flamenquejant. José Mercé va oferir aquest concert en el marc del segon cicle de Catalunya Arte Flamenco. En aquest programa també entrevistarem al seu director, Manuel Calderón, per tal que ens expliqui la filosofia d’aquest festival, que pretén fer arribar el flamenc arreu de Catalunya, i ens avanci algunes de les novetats que inclourà la tercera edició.
Mujerez, Esperanza Fernandez, Isabel de Merida
Aquest capítol de Flamenquejant és un homenatge a les dones i al paper que han tingut i que encara mantenen en el món del flamenc. Aquest programa ens permetrà, així, repassar la contribució artística que ha fet la dona en aquest art, que, d’altra banda, sempre ha liderat, malgrat no sempre s’hagi tractat prou justament. Aquesta setmana, doncs, tindrem l’oportunitat de recordar grans noms de dones artistes, com La Niña de los Peines o Pepa de Oro, però també gaudirem d’actuacions d’actuals dones flamenques. D’aquesta manera, el programa oferirà dues peces d’un concert del grup Mujerez; tindrem l’oportunitat d’escoltar també una cançó d’Esperanza Fernádez i finalment Isabel de Mérida actuarà en directe al plató.
Carmen Linares i el Yiyo
Flamenquejant oferirà en aquest capítol cant i ball. Carmen Linares, una de les grans cantaores actuals, interpretarà dues peces: un cant per “cantiñas” i un cant miner. Linares va començar a familiaritzar-se amb el flamenc de ben petita, fruit de l’afició del seu pare. Després va iniciar-ne l’aprenentatge a Madrid, de la mà de grans artistes. Va començar, així, una carrera plegada d’èxits. D’altra banda, al plató de Flamenquejant ens acompanyarà el bailaor El Yiyo. Miguel Fernández, El Yiyo, és una jove promesa; i és que només té 14 anys. Tot i així, ja acumula cinc anys d’experiència sobre els escenaris. Nascut a Badalona, El Yiyo va començar la seva formació en el ball l’any 2003 amb Bartolo, prestigiós bailaor de Barcelona; des d’aleshores ha tingut l’oportunitat d’aprendre de grans mestres, com Farruquito, Juan de Juan o Daniel Navarro.
Pedro Javier González
Pedro Javier González és el protagonista del Flamenquejant d’aquesta setmana. Músic català, guitarrista i compositor, Pedro Javier González ens oferirà diverses peces interpretades en directe al plató del programa. Gaudirem de la seva sensibilitat amb la guitarra i ens explicarà les seves vicissituds professionals, així com el moment artístic en què es troba. “Live” és el títol del darrer treball de Pedro Javier González. Després de recórrer diversos escenaris amb grups d’èxit, aquest músic necessitava comunicar-se amb el públic amb l’única companyia de la guitarra. En aquest disc editat l’any 2010 recupera peces que havia tocat a l’inici de la seva carrera i les redescobreix des de la maduresa. Homenatja, així, els guitarristes i autors que li va fer despertar la passió per la guitarra flamenca com a instrument solista.
Homenatge a Enrique Morente
Flamenquejant comença una nova temporada i ho fa homenatjant l’artista Enrique Morente, que va morir el passat mes de desembre. Tindrem l’oportunitat de gaudir d’un fragment d’un dels últims concerts protagonitzats pel cantaor a Barcelona, el que va oferir el passat setembre al Gran Teatre del Liceu. Però aquest homenatge també ens permetrà descobrir imatges rarament mostrades, com les de l’assaig de Morente al Liceu, abans d’iniciar el concert. Així, el primer capítol de Flamenquejant està dedicat a aquest artista, un clar referent en el món del flamenc. En recordarem l’entrevista que va concedir al programa fa prop d’un any, gaudirem del seu art i també en coneixerem l’opinió de persones que el van conèixer de prop, com és el cas de Manuel Calderón, director del festival Catalunya Arte Flamenco.
Capítol 53
El programa Flamenquejant arriba a l’últim capítol de la temporada i ho fa amb l’artista més internacional amb què actualment compta el flamenc: Paco de Lucía. Oferirem una de les peces del concert que va protagonitzar al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, el passat 20 de juny, en el marc del 21 Festival de Guitarra. Les entrades es van exhaurir amb mesos d’antelació, fet que va empènyer a programar un segon concert. I és que Paco de Lucía no actuava al Liceu des de l’any 2006. El darrer Flamenquejant de la temporada també comptarà amb dues actuacions més. Al plató del programa ens acompanyarà el cantaor Juan Manuel Caro, que ens aproparà tientos i tangos. D’altra banda, mostrarem una de les cançons que Carmen Linares va brindar al concert del Festival Flamenco Ciutat Vella, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Capítol 52
En aquest Flamenquejant el cant serà el protagonista. I és que gaudirem de la interpretació del Lebrijano, considerat un dels millors cantaors de la seva generació per la crítica i pel públic, tant per la seva veu com per la capacitat que té d’innovar. Oferirem un fragment del concert que va oferir Juan Peña Fernández, el Lebrijano, en el marc del Festival de Flamenc de Ciutat Vella de Barcelona. D’altra banda, al plató ens acompanyarà el cantaor Rafael Bueno, un exemple dels artistes que opten per aproximar el flamenc a la cobla, fusionant aquests dos gèneres musicals.
Capítol 51
Aquest programa de Flamenquejant arriba amb un pes pesat del ball flamenc: Antonio Canales. Oferirem un fragment de l’espectacle “Mano a mano”, en què Canales apadrina una jove revelació: Amador Rojas. Les càmeres de Flamenquejant van realitzar l’enregistrament a la sala Luz de Gas de Barcelona el passat mes de maig, tot i que aquest espectacle segueix de gira. D’altra banda, ens visitaran al plató del programa el cantant Lolo de Jerez i Alberto Marín, guitarrista. D’aquesta manera, en aquest capítol podrem gaudir de les tres disciplines que defineixen el flamenc: el ball, el cant i la guitarra.
Capítol 50
En aquest nou capítol de Flamenquejant coneixerem una iniciativa artística vinculada al món del flamenc i impulsada des de Catalunya. Ens desplaçarem fins a la sala Luz de Gas de Barcelona per enregistrar dues peces de l’espectacle de presentació de la Companyia Flamenca de Catalunya. Tot i que neix de l’àmbit privat, aquesta formació pretén cobrir un buit, oferint un espai als joves del país que busquen una plataforma de difusió del seu art. Ens n’explicarà els detalls Paca García, directora de la Companyia. D’altra banda, s’atansarà fins al plató de Flamenquejant el cantaor Manolo Linares, que en la primera cançó ens recordarà la figura de El Chocolate i després interpretarà un cant genuí de la seva terra, la "Taranta de Linares".
Capítol 49
Aquesta setmana oferirem dues peces del concert de Pitingo al Palau de la Música. Un artista que ha reinventat el flamenc a partir de la fusió i que l’ha convertit en un fenòmen de masses. Des de ben jove, el flamenc es va convertir en una de les seves passions, així com també la música negra,que va fer que Antonio Álvarez Vélez, Pitingo s'atrevís a crear el que ell mateix ha batejat com “souleria”, mescla de flamenc i soul. En aquest capítol de Flamenquejant podrem delectar-nos amb una d’aquestes peces, Georgia, i amb una cançó de flamenc tradicional clàssic, al qual Pitingo mai no ha renunciat. A més, visitarà el plató de Flamenquejant Isabel de Mérida i podrem gaudir de la seva portentosa veu.
Capítol 48
L’artista protagonista del Flamenquejant d’aquesta setmana és José el Francés. El cantaor José Rodríguez Vázquez va néixer a Montpeller i va començar a composar flamenc de ben jove. Abans d’editar el seu primer disc, l’any 1993, ja havia creat cançons per a diversos artistes, com Camarón. Està considerat un clar representant del nou flamenc o flamenc fusió; també se l’ha batejat com “l’Alejandro Sanz gitano”. Assistirem al concert que va oferir a la sala Luz de Gas de Barcelona en el marc del festival De Cajón per presentar el seu nou treball discogràfic: “Respirando amor”. D’altra banda, al directe de plató, ens acompanyarà Víctor Palacios, que ens cantarà una minera i una cartagenera.
Capítol 47
Aquesta setmana, Flamenquejant oferirà dues peces musicals enregistrades al concert que el guitarrista Juan Ramón Caro va oferir a Barcelona. Aquest jove flamenc format a Catalunya va estudiar blues, jazz, solfeig i harmonia al Taller de Músics i ha acompanyat a artistes de gran prestigi, com Mayte Martín, Enrique Morente o Miguel Poveda. Però Juan Ramón Caro també és un virtuós guitarrista solista, tal i com recull el seu disc “Rosa de los vientos”. Ens parlarà d’aquest treball i de la tradició flamenca de la seva família. A més, en aquest capítol comptarem amb el cantant flamenc Agustín el Cacereño, que ens regalarà una intensa actuació en viu.
Capítol 46
En aquest capítol de Flamenquejant l’enregistrament exterior el dedicarem al concert de cloenda del festival Catalunya Arte Flamenco, un cicle de concerts i espectacles que durant els darrers mesos ha recorregut diverses poblacions catalanes. L’artista convidat a clausurar aquest programa va ser Enrique Morente. El cantaor va concedir una entrevista al programa, unes hores abans del concert que va protagonitzar a Santa Coloma de Gramanet. Aquesta setmana, l’artista convidat a plató serà Antonio El Trianero, que, acompanyat de guitarres i percussió, cantarà dues peces festives: un tanguillo i una sevillana.
Capítol 45
En el Flamenquejant d’aquesta setmana tindrem el plaer d’assistir al concert de Duquende. Aquest cantaor de Sabadell gaudeix de gran prestigi en el món del flamenc, tal i com demostra la quantitat d’escenaris on ha actuat o el fet que sol acompanyar a Paco de Lucía en les seves gires, també en la d’enguany. El mateix Camaron va descobrir Juan Rafael Cortés, Duquende, quan tan sols tenia 9 anys. El podrem escoltar en el concert que va oferir al teatre Zorrilla de Badalona i també en l’entrevista que va concedir al programa. També ens visitarà Tío Enrique de Cádiz Santiago, conegut artísticament com el Bambi. L’entrevistarem amb motiu del llibre que ha publicat, “Cavilaciones de un gitano inquieto”. El Bambi ha acompanyat amb el cant i les palmes a un gran nombre de primeres figures del flamenc. D’altra banda, mostrarem una de les peces de ball de Yolanda Cortés, que va compartir escenari amb Duquende.
Capítol 44
En aquest capítol, ens desplaçarem fins a la sala Luz de Gas de Barcelona per a assistir al concert de María Toledo. Aquesta jove intèrpret i compositora destaca, entre d’altres aspectes, pel fet de ser una cantaora que s’acompanya al piano. Tindrem l’oportunitat de conversar una estona amb aquesta artista, de la qual el crític de flamenc Ramón Rodó ens en farà una valoració. A més, al plató de Flamenquejant gaudirem de dues peces interpretades per un dels cantaors més veterans de Catalunya, Manolo del Río.

Otros programas de entretenimiento >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >