Close

Crèdit

Divulgatius Programa de reportatges i entrevistes que analitza lʼeconomia des dʼuna perspectiva local; els instruments per conèixer la situació econòmica, les claus per comprendre-la i les diferents visions sobre com sortir de lʼactual context de crisi, posant especial atenció en la innovació i els aspectes que afecten la butxaca dels ciutadans.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Economía
URL: http://www.xiptv.cat/credit

Episodios disponibles para ver online

Pilons de plàstic
Una empresa de Castellar ha desenvolupat uns nous pilons de plàstic que, a les voreres de les ciutats, redueixen els perills que suposen els tradicionals, de ferro, perillosos per als vehicles i també per a les persones. Sabacaucho exporta un 60% de la producció d'aquest article.
Innova: Saident
Saident obre les portes de la seva empresa a Mollet per mostrar els avenços en el camp de la radiofreqüència, amb aplicacions en el camp logístic i de la seguretat, però també en el de les infraestructures sanitàries.
Joan Amorós
El Corredor Mediterrani significaria una oportunitat de primer ordre per impulsar l'economia catalana. La presència de dos dels principals ports del Mediterrani confereix a aquesta infraestructura ferroviària un paper cabdal en la configuració logística catalana i europea. En les setmanes prèvies a la presa de decisió europea sobre les infraestructures ferroviàries a impulsar de manera prioritària, Joan Amorós, el secretari general de Ferrmed, el 'lobby' europeu que defensa la construcció d'aquesta infraestructura aporta els arguments econòmics que en justificarien la inversió. Amorós no amaga crítiques a la posició del govern central que defensa aquesta via sense renunciar a altres que accenturarien la tradicional radialitat espanyola en infraestructures.
Innova: Albiral
A l'Innova ens endinsem en la reconversió que ha impulsat el fabricant de monitors osonenc Albiral.
Capítol 28
Tot i la relativa reactivació del mes de setembre, el pla renove de pneumàtics que impulsa el govern central funciona sense estridències. L'escassa resposta dels fabricants i la fredor amb què algunes entitats representatives dels tallers van acollir la iniciativa han portat a un seguiment força desigual. 'Crèdit' exposa els motius pels quals algunes organitzacions han aconsellat als seus associats no adherir-se a la campanya i visita el taller d'una cadena de pneumàtics que està trobant positiva la campanya, que pretén fomentar l'ús de pneumàtics que contribueixin a reduir el consum de combustible. En l'entrevista, el president de l'Associació de Promotors i Constructors a Barcelona, Enric Reyna, analitza les dificultats del sector. Atribueix als constructors la responsabilitat de la profunda crisi, però descarta que el sector sigui l'únic culpable de la situació. La iniciativa innovadora de la setmana arriba d'una empresa osonenca que re
Polígons abandonats
Males herbes, naus buides i urbanitzacions inacabades. El panorama dels polígons industrials ha canviat radicalment de 2007 ençà. Una de les expressions de l'eufòria immobiliària va ser la construcció d'una gran quantitat de polígons, fins al punt que el nombre de zones industrials triplica el de municipis que hi ha a Catalunya. Gairebé cada poble volia el seu polígon i, en el moment de la frenada, moltes promocions van quedar a mitges o amb les naus per vendre. La frenada també és perceptible en polígons consolidats. 'Crèdit' visita un polígon preexistent, que va quedar amb una ampliació a mig fer a Gavà, i també el de Martorelles, on tancaments d'empreses amb centenars de treballadors també donen aparença de buidor. Experts immobiliaris i representants de la Unió de Polígons Industrials expliquen les causes i les conseqüències de la situació.
Cooperatives de productes alimentaris
Crèdit també analitza el potencial de les cooperatives de consumidors de productes alimentaris. Una forma alternativa de comprar, però també de consumir perquè el subministrament de productes prové de l'agricultura ecològica. Coneixerem el treball d'una cooperativa de pagesos del Maresme que subministra a una cooperativa del Poble Nou de Barcelona, que explica el seu funcionament i la seva filosofia.
Antoni Garrido
El catedràtic d'Economia Aplicada a la Universitat de Barcelona i expert en polítiques bancàries Antoni Garrido aporta el seu punt de vista sobre la reconversió del sistema financer la mateixa setmana que el Banc d'Espanya farà públiques les necessitats de capital per complir la nova normativa estatal.
Enric Reyna
En l'entrevista, el president de l'Associació de Promotors i Constructors a Barcelona, Enric Reyna, analitza les dificultats del sector. Atribueix als constructors la responsabilitat de la profunda crisi, però descarta que el sector sigui l'únic culpable de la situació.
Horaris comercials
Crèdit també s'ha desplaçat a Mataró i a un centre comercial de Castelldefels per recollir punts de vista sobre la polèmica dels horaris comercials, empesa fa unes setmanes quan el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va reflexionar sobre la necessitat d'harmonitzar les normatives entre comunitats autònomes. El context el marquen també els anuncis de modificació de la llei del Comerç, tot i que només té un any i mig de vigència, a Catalunya.
Pla renova't de pneumàtics
Tot i la relativa reactivació del mes de setembre, el Pla renova't de pneumàtics que impulsa el govern central funciona sense estridències. L'escassa resposta dels fabricants i la fredor amb què algunes entitats representatives dels tallers van acollir la iniciativa han portat a un seguiment força desigual. 'Crèdit' exposa els motius pels quals algunes organitzacions han aconsellat als seus associats no adherir-se a la campanya i visita el taller d'una cadena de pneumàtics que està trobant positiva la campanya, que pretén fomentar l'ús de pneumàtics que contribueixin a reduir el consum de combustible.
Innova: Porpra
L'Innova presenta el treball de l'empresa Porpra de Girona en aplicacions de telefonia mòbil.
Alethea Park
La iniciativa innovadora de la setmana arriba d'una empresa osonenca que reaprofita materials plàstics difícils de reciclar per convertir-los en base d'un nou formigó per a paviments. El producte evita el transport a l'abocador dels materials plàstics i la utilització de sorra (i per tant l'explotació de pedreres).
Innova: Figueras
L'empresa Figueras, de Lliçà d'Amunt, mostra els resultats de la innovació en disseny, recentment premiada a Europa, en la trajectòria de l'empresa.
Capítol 4
Entrevista: Anton Gasol, doctor en economia, anticipa la repercussió sobre les caixes que pot tenir una reforma que les converteixi en bancs. L'expert en morosologia Pere Brachfield i el president de la comissió de Pimec contra la morositat, Emili Barba, expliquen l'efecte que ha tingut el creixement d'impagats i la demora de pagaments, avancen l'efecte de la nova legislació per millorar aquests paràmetres i fan una repassada històrica d'aquest fenomen. Artcava, de Vilafranca del Penedès, aplica un innovador sistema de comercialització.
Anton Gasol
Entevista al doctor en economia Anton Gasol, queanticipa la repercussió sobre les caixes que pot tenir una reforma que les converteixi en bancs.
Creixement d'impagants
L'expert en morosologia Pere Brachfield i el president de la comissió de Pimec contra la morositat, Emili Barba, expliquen l'efecte que ha tingut el creixement d'impagats i la demora de pagaments, avancen l'efecte de la nova legislació per millorar aquests paràmetres i fan una repassada històrica d'aquest fenomen.
Innova: Artcava
Visitem l'empresa Artcava, de Vilafranca del Penedès, que aplica un innovador sistema de comercialització.
Capítol 25
Els tràmits per crear una empresa s'han convertit en un maldecap per als emprenedors. La necessitat de reduir-los o fer-los més senzills ha estat pràcticament unànime entre els col·lectius que representen l'empresariat. 'Crèdit' analitza els primers passos d'aquestes modificacions i explica el cas d'un emprenedor de Sant Vicenç dels Horts que ha passat mesos d'anades i vingudes per regularitzar l'activitat industrial que engegava amb els seus socis. En aquest capítol també explicarem l'evolució a l'alça que experimenta l'anomenada banca ètica. Ho fem en veu del sotsdirector general de Triodos Bank, Joan Antoni Melé. En l'entrevista, exposa la necessitat de canviar el punt de vista sobre com invertir els nostres diners. "Invertim en funció dels nostres ideals", defensa. El Centre Europeu d'Empreses i Innovació, de Lleida està creixent any rera any i té llista d'espera per entrar als vivers. Ho testimonien una
Capítol 3
El professor d'Economia Financera Xavier Puig parla sobre deute i dèficit públic en l'entrevista. Parlarem també del moment de les marques de distribució, explicades pel director de Condis i el fabricant Saplex. Finalment coneixerem l'empresa Cricursa, de Granollers, que adapta la seva activitat de fabricant de vidre a les exigències dels principals arquitectes del món.
Capítol 27
Almenys el 20% dels forns de pa, segons el Gremi de Flequers, ha hagut de tancar portes els últims anys. El sector atribueix aquest fort descens a la competència del pa elaborat a partir de masses congelades que es ven en grans superfícies, establiments de conveniència i gasolineres. 'Crèdit' s'apropa a un forn de pa de Vilanova que intenta sobreviure a aquesta situació innovant en producte i petites modificacions en les formes d'apropar-se als clients. -- En aquest primer programa de la segona temporada, el president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, aporta dades per explicar les constants baixades d'aquest estiu de muntanya russa als mercats. -- L'IUCT de Mollet aporta la seva experiència innovadora que ha portat a un nou biocarburant que aconsegueix treure més profit de l'oli per convertir-ho en matèria útil per a motors dièsel.
Creixement de la banca ètica
En aquest capítol també explicarem l'evolució a l'alça que experimenta l'anomenada banca ètica. Ho fem en veu del sotsdirector general de Triodos Bank, Joan Antoni Melé. En l'entrevista, exposa la necessitat de canviar el punt de vista sobre com invertir els nostres diners. "Invertim en funció dels nostres ideals", defensa.
Xavier Puig
El professor d'Economia Financera Xavier Puig parla sobre deute i dèficit públic en l'entrevista.
Joan Hortalà
En aquest primer programa de la segona temporada, el president de la Borsa de Barcelona, Joan Hortalà, aporta dades per explicar les constants baixades d'aquest estiu de muntanya russa als mercats.
Tràmits per crear una empresa
Els tràmits per crear una empresa s'han convertit en un maldecap per als emprenedors. La necessitat de reduir-los o fer-los més senzills ha estat pràcticament unànime entre els col·lectius que representen l'empresariat. 'Crèdit' analitza els primers passos d'aquestes modificacions i explica el cas d'un emprenedor de Sant Vicenç dels Horts que ha passat mesos d'anades i vingudes per regularitzar l'activitat industrial que engegava amb els seus socis.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >