Close

Batalletes

Programa que recupera la història local a partir de les imatges d'arxiu de les diferents televisions locals participants en el projecte.  

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Historia
URL: http://www.xiptv.cat/batalletes

Episodios disponibles para ver online

Tradicions
L’últim Batalletes fa memòria sobre tradicions catalanes. Per començar, rememora el moment emocionant que els castellers de Vilafranca aixecaven una torre de 9 amb folre i manilles per la diada de Sant Fèlix del 1995, una complicada construcció que llavors només s’havia aconseguit descarregar en 5 ocasions.També reviu un aplec de sardanes que va reunir a Cardedeu moltes colles de Catalunya el juny de 1991. I finalment, el programa s’acomiada a Vandellòs per conèixer dos pobles que ja no existeixen: Gavadà i Castelló.
Sangtraït, Els Pets i Sopa de Cabra
Després de l'especial sobre el grup de rock Sau, aquest Batalletes recorda els tres altres grups de la fornada del rock en català dels 90: Sangtraït, Els Pets i Sopa de Cabra. Entrevistes i concerts de tots tres grups carregats de polèmica justament perquè en aquella època havien obert el debat sobre si cantar en castellà els portaria els mateixos èxits. L’agost de 1991 els Sopa de Cabra acabaven apedregats en un concert a Cardedeu per un grup de joves que s'oposaven a què escribissin algunes lletres en castellà.  
D'Humor
Tres dosis d’humor per a aquest Batalletes. D’Olot TV recuperem l’entrevista l’àvia Maria, una àvia que corria pels volcans per mantenir-se en forma i que tenia uns gossos molt particulars. La televisió de la capital de la Garrotxa la va entrevistar l’any 2003 per al programa “Safareig”. De la televisió de Morella, tornem a veure un fragment del programa “Trampa simpàtica”, una càmera oculta que van col·locar al centre del municipi l’agost de 1991 i en què simulaven que un nen feia pipí des d’un balcó. I per acabar, un recull de pífies històriques dels informatius i programes de RTVCardedeu.
Esports
Recuperem una entrevista a l’ara investigat Iñaki Urdangarin quan era només jugador del Barça d’handbol. Granollers Televisió va entrevistar-lo l’any 1997 quan acabava de tornar del viatge de noces i veiem les masses que movia la presència del duc de Palma al Palau d’Esports el dia que el seu equip va enfrontar-se al BM Granollers. I la televisió de Reus va ser al Madison Square Garden l’any 2002, el dia que Michel Jordan va deixar el bàsquet. Un reportatge que recorre els vestuaris i la pista on l’estrella nord-americana es va acomiadar de l’NBA. Finalment, veiem una entrevista a l’expresident del FCBarcelona, Josep Lluís Núñez, i l’exjugador i exentrenador, Johan Cruyff el 1984.
Vestits i disfresses
En aquest Batalletes fem un repàs de l’evolució de la roba a Catalunya des dels anys 80. Comencem veient com es disfressava la reina del carnaval de Sitges el 1987 i una desfilada de roba a Cardedeu el 1986. Comparem indumentàries amb les estridents col·leccions de moda actuals veient una desfilada de la marca Custo a Lleida l’any 2008, que va convertir la Seu Vella en una passarel·la. Aquell esdeveniment va atraure molts personatges famosos de la premsa del cor, un tipus de premsa que fa trenta anys eclipsaven, per exemple, artistes com Sara Montiel. Veiem una entrevista seva l’any 1983.
25 anys de Sau
El grup de rock català Sau ha fet 25 anys i al Batalletes recordem la trajectòria del grup osonenc des dels seus inicis fins al seu últim concert el 12 de febrer de 1999 a Vilafranca del Penedès, després del qual va morir sobtadament Carles Sabater. L’antiga RTVVilafranca va enregistrar la major part d’aquest concert i hem recuperat aquestes imatges per regalar-vos l´última interpretació de Sau de la cançó “El tren de mitjanit”. També recuperem imatges dels seus primers concerts a principis dels anys 90, a Granollers, per exemple, on van actuar a l’acte final de la campanya de les eleccions municipals del 1991. Pocs anys després ja omplien pavellons i feien embogir milers de fans. Els sentirem parlar en dues entrevistes: una de molt joves, el 1991 a Cardedeu, i l’altre de més madurs el 1999, a Granollers.
Cinema
Aquesta setmana a Batalletes: -Rodatge de la pel·lícula "Jamón jamón", amb entrevista a Penélope Cruz el 1992. -Entrevista a Candela Peña el 12 abril 2000 -Rodatge pel·lícula de Hollywood a Terrassa l' 1 de juliol 2003.
Construccions
Els temes d'aquesta setmana són: Construcció torre refrigeració central nuclear d'Ascó l'any 1996. Construcció i inauguració túnel de Parpers entre Granollers i Mataró, el juliol de 1995.Construcció dels ponts sobre el riu Onyar a Girona i urbanització de la plaça de Catalunya. Any 2003
Matrimonis
A principis dels anys 80 es començaven a celebrar els primers matrimonis civils després de la mort del general Franco. Revivim el primer que es va fer a Cardedeu el 1982, on no se n'havia fet cap d'aquestes característiques des d'abans de la Guerra Civil. El llavors alcalde deia al públic en un moment de la cerimònia que allò que estaven fent era “del tot normal i legal”. Disset anys després, el panorama ja havia canviat i es començaven a tramitar les primeres unions entre parelles amb un dels membres transexuals. El primer va ser a Salt el 1999 i l'afer, que va atraure molts mitjans de comunicació, es convertia en un acte reivindicatiu del Front d’Alliberament Gai. Finalment, el 2005, se celebrava a Gavà el primer enllaç a Catalunya entre una parella homosexual.
Maria àngels Feliu i Jordi Solé Tura
Ha fet 20 anys del segrest de la farmacèutica d'Olot, Maria Àngels Feliu. 16 mesos que la capital de la Garrotxa no oblidarà mai. En aquest Batalletes recuperem la primera entrevista que va concedir a una televisió 5 anys després que fos alliberada. Va ser en el programa Càmera 4 d'Olot Televisió l'any 1999 i en què Maria Àngels Feliu explicava que el que la va ajudar a sobreviure el captiveri de 492 dies va ser “fer treballar el cap i pensar en els fills”. De caire més polític és l'entrevista que ens ofereix Vallès Visió a l'exministre i un dels pares de la Constitució espanyola, Jordi Solé Tura. L'entrevista és de l'any 1999, deu anys abans de morir, i el polític repassa la infantesa que va viure a la ciutat de Mollet, on va treballar de forner en el negoci familiar.
Història de les televisions locals
Revivim com van engegar les emissions tres televisions locals catalanes. Televisió de Granollers va començar el 1987 les emissions experimentals vinculades a les retransmissions que ja feia la ràdio municipal. La televisió de Vilafranca del Penedès, en canvi, es va posar en marxa el 1990 sota el nom de Layret Televisió per donar una sortida professional als estudiants d’un curs de formació relacionat amb el món audiovisual. Per últim, recordem com la ciutat de Gavà començava el seu projecte de televisió local el 1998, ara reconvertit en un canal que emet únicament per Internet.
Indignacions
Hi ha tres temes que des de sempre han generat molta polèmica: la monarquia, els militars i la protecció del medi ambient. En aquest Batalletes veurem les protestes que han aixecat les visites dels Reis espanyols a Girona en els darrers anys, el boicot d’un grup de joves a un campament militar que es va instal·lar al municipi vallesà de Cànoves i Samalús el 1990 i el malestar a la població que va generar les extraccions del volcà Croscat a la Garrotxa.
Paco Moran i Pepe Rubianes
En aquest primer Batalletes revivim una entrevista amb l'actor de teatre Paco Moran, que va morir el passat mes de juliol, i que va fer a la televisió d'Ascó l'agost de 1992. Era dos anys abans que presentés l'obra amb la qual es va fer més conegut a Catalunya, "La extraña pareja" amb Joan Pera. També recuperem una entrevista a un altre artista del teatre català: Pepe Rubianes. És una entrevista que va fer-li RTVCardedeu el 1988 i en què ja es mostrava tal com era, sense pèls a la llengua. I el veurem fer un dels seus números més coneguts, "La tremenda mulata", en aquest cas unes imatges pràcticament inèdites que es van gravar el 1984 per un programa especial de RTVCardedeu.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >