Close

Via Europa

Informatius 'Via Europa' és un programa sobre l'activitat europarlamentària i l'actualitat europea, enregistrat a Brussel·les, des de l'hemicicle mateix des d'on surten el 80% de les lleis que s'acaben aplicant a Catalunya i afectant el dia a dia dels catalans.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Informativos
Tema: Actualidad, Política
URL: http://www.xiptv.cat/via-europa

Episodios disponibles para ver online

Capítol 92
A Flix hi ha zones on el risc de patir un càncer es dispara si un s’hi està, només, durant mitja hora. A la contaminació de l'embassament, on s'hi feia neteja, en teoria, des de fa anys, ara se li ha sumat la del subsòl. Les dues són culpa de l'empresa química Ercros que, a tot això, marxa del poble. El Via Europa posarà avui l'ull en el medi ambient i analitzarà aquest desastre ecològic amb l'eurodiputat Francesc Gambús, que ha portat el cas a Brussel·les. També comptarà amb l'expert en espècies invasores Ariel Brunner, que explicarà què hi està fent una alga australiana a les platges de Begur. El programa d'El Punt Avui TV també entrevistarà la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, i debatrà amb representants de l'escola La Bressola l'estat del català a la Catalunya Nord.
Capítol 91
Catalunya ha rebut més beques del Consell Europeu de Recerca que tota la resta de l’Estat. El sector de la biociència, per exemple, ja representa un 7% del PIB i les sol·licituds de patents catalanes van ser més de 500 l’any passat. Però si la recerca viu un moment dolç a Catalunya, com indica, també, el recent reportatge a la revista Nature Jobs, com és que hi ha tants investigadors catalans que treballen a l’estranger? Estem recuperant, com a país, la fuga de talents dels pitjors anys de la crisi? El Via Europa en parla avui amb el cap de Comunicació del Consell Europeu de Recerca i investigadors catalans a París, Brussel·les i els Estats Units. A més, el programa d’El Punt Avui TV també es pregunta qui ocuparà la cadira de la presidència de l’Eurocambra ara que Martin Schulz plega amb un cara a cara entre la francesa Sylvie Goulard i l’alemany Jo Leinen.
Capítol 86
En plena polèmica per la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la prohibició dels toros a Catalunya, el Parlament Europeu ha tornat a rebutjar aquesta setmana els subsidis europeus a la tauromàquia. El Via Europa constata aquesta nit que l’oposició als toros uneix parlamentaris conservadors i de l’esquerra radical, com la britànica Jacqueline Foster i l’alemany Stefan Eck, que criden Catalunya a la desobediència. Les curses de braus, però, encara retenen alguns seguidors internacionals, com el president de la delegació francesa al Partit Popular Europeu, Franck Proust, que les defensa en una intervenció al debat. El programa que El Punt Avui TV emet cada setmana des de Brussel·les i Estrasburg analitza també la pressió europea contra els Centres d’Internament d’Estrangers, els CIES, amb l’ecosocialista Ernest Urtasun i la socialdemòcrata italiana Elly Schlein.
Capítol 90
França s’aboca a una tria impossible entre la dreta més conservadora de Les Républicains i la dreta més ultra del Front Nacional de Marine Le Pen. L’esquerra, destrossada pel paper del president François Hollande, ja ni tan sols sembla convidada a la cita electoral de la propera primavera. El Via Europa analitza aquesta nit el gir del nostre país veí i el seu creixent rebuig a la immigració amb el vicepresident del Front Nacional, Louis Aliot, que és de Perpinyà, i amb el portaveu dels conservadors francesos a l’Eurocambra, Philippe Juvin. El programa d’El Punt Avui Televisió també entrevista la socialista Christine Revault d'Allonnes-Bonnefoy, que defensa l’herència d’Hollande, i tanca amb un debat amb periodistes francesos i alemanys que viuen a Barcelona sobre com veuen la situació a Catalunya.
Capítol 89
Després que Espanya estigués gairebé un any en funcions, ara són França i Alemanya les que es preparen per a les eleccions, i això deixa a l’aire l’activitat a Brussel·les, on res s’acaba de concretar pel buit de poder a les grans capitals. Quina credibilitat té la Comissió Europea que ha perdut el Regne Unit, d’on ja han plegat dos comissaris, entre ells una vicepresidenta, i que és incapaç de forçar els estats a acollir 160.000 refugiats? El 'Via Europa' d’aquesta nit entrevista el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, i li pregunta també per Catalunya i la visió de Brussel·les al procés independentista. El programa europeu d’El Punt Avui Televisió debat sobre la crisi del projecte comunitari amb el director general honorari de la CE i catedràtic emèrit de la UB, Francesc Granell; la politòloga Saray Espejo, i l’exeurodiputat d’UDC, Salvador Sedó.
89
Després que Espanya estigués gairebé un any en funcions, ara són França i Alemanya les que es preparen per a les eleccions, i això deixa a l’aire l’activitat a Brussel·les, on res s’acaba de concretar pel buit de poder a les grans capitals. Quina credibilitat té la Comissió Europea que ha perdut el Regne Unit, d’on ja han plegat dos comissaris, entre ells una vicepresidenta, i que és incapaç de forçar els estats a acollir 160.000 refugiats? El 'Via Europa' d’aquesta nit entrevista el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, i li pregunta també per Catalunya i la visió de Brussel·les al procés independentista. El programa europeu d’El Punt Avui Televisió debat sobre la crisi del projecte comunitari amb el director general honorari de la CE i catedràtic emèrit de la UB, Francesc Granell; la politòloga Saray Espejo, i l’exeurodiputat d’UDC, Salvador Sedó.
Capítol 88
Donald Trump serà el nou president dels Estats Units. El candidat republicà, magnat empresarial, el que es vantava de poder fer amb les dones el que vol perquè és famós, el mateix que vol construir un mur amb Mèxic i prohibir l’entrada al país dels musulmans, serà el nou inquilí de la Casa Blanca. A les institucions europees, la seva victòria ha causat commoció perquè posa en risc les relacions transatlàntiques, genera dubtes sobre l’OTAN i la seguretat i enterra definitivament el TTIP. El Via Europa ho analitza amb el president de la delegació de relacions amb els EUA de l’Eurocambra, David McAllister, la nord-americana experta en gènere Emily Usher Shrair, el britànic de l’UKIP Raymond Finch i el català Santiago Fisas. El programa que El Punt Avui TV emet des de Brussel·les i Estrasburg també entrevista el vicepresident del Parlament Europeu i expresident de Múrcia, Ramon Luis Valcárcel.
Capítol 87
Catalunya declara nuls els més de 20.000 judicis sumaríssims del franquisme, entre ells el de l’execució del president de la Generalitat Lluís Companys mentre l’Estat espanyol segueix sense demanar perdó pels crims de la dictadura. El Via Europa analitza aquesta nit els esforços del Govern català per recuperar la memòria i com es veu des de la Unió Europea que Espanya sigui, després de Cambodja, l’Estat amb més fosses comunes de tot el món. I ho fa en un debat amb l’exministre de Defensa de Croàcia, Jozo Rados, el líder de la delegació popular búlgara a l’Eurocambra, Andrey Kovatchev, i l’eurodiputat d’ERC, Josep Maria Terricabras. Des de Barcelona, el programa europeu d’El Punt Avui TV també conversa amb el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, un dels promotors de la querella argentina, Diego Arcos, i la catedràtica d'Antropologia Física de la UAB Assumpció Malgosa.
Capítol 85
El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, visita avui el Via Europa per analitzar l'activitat a l'estranger del Govern i avaluar la visió internacional del procés independentista en plena campanya judicial de l'Estat contra polítics com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. A més, convida l'exministra de Justícia romanesa, Monica Macovei, per debatre sobre aquesta persecució judicial, que ja ha atret l'atenció de la premsa internacional. El programa també avalua l'estratègia matussera del cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García Margallo, per intentar frenar la internacionalització del procés català: l'últim cas, el d'una representant de l'ambaixada espanyola de Bèlgica que va intentar boicotejar un acte del Diplocat a la Universitat de Lovaina i que va acabar amb la paciència del prestigiós acadèmic que moderava el debat. El programa que El Punt Avui TV emet des de Brussel·les i Estrasburg es pregunta si l'act
Capítol 84
La implosió del PSOE no té res d’excepcional, perquè a tota Europa la socialdemocràcia tradicional està en crisi i no troba el rumb. A França, Àustria o al propi Regne Unit, els socialdemòcrates veuen com l'extrema dreta els roba els vots obrers. En altres països més afectats per la crisi, com Espanya o Grècia, és l'esquerra radical de Podemos i Syriza la que pren el relleu. Aquesta nit el Via Europa, el programa que El Punt Avui TV emet des de Brussel·les i Estrasburg, analitza la salut de la socialdemocràcia europea amb eurodiputats d'arreu d'Europa, i es pregunta amb l'exministra de Cultura sueca Marita Ulvskog i amb el vicepresident dels socialistes europeus, l'austríac Josef Weidenholzer, què és el que ha pansit aquesta rosa socialista que, avui, lluita per no morir electoralment.
Capítol 83
L’onada xenòfoba i euroescèptica a l’Europa de l’Est amenaça una UE en crisi pel Brexit. El polèmic referèndum sobre els refugiats a Hongria no és vàlid perquè la participació va quedar per sota del 50%, però al populista Viktor Orban li és igual i tirarà pel dret amb una reforma constitucional per impedir que la UE li pugui imposar l’acollida de refugiats. El 'Via Europa' analitza aquesta nit les conseqüències del referèndum d’Hongria i la tendència cap a l’euroescepticisme i la ultradreta a l’Europa de l’Est amb la cap de cartell dels Verds a les europees, Ska Keller, i l’hongarès del Fidesz d’Orban, György Schöpflin. El programa que El Punt Avui TV emet des de Brussel·les i Estrasburg també analitza el paper de l’Estat espanyol a la crisi migratòria i la legitimitat dels referèndums amb la valenciana Marina Albiol i l’exjugador d’handbol del Barça i ara eurodiputat del PP polonès Bogdan Wenta.
Capítol 82
Catalunya, nou estat d’Europa. Aquest ha estat un lema habitual de les manifestacions independentistes. Però de quina Europa estem parlant? De l’Europa que no té res a dir sobre el dret a decidir, que no rep al president de la Generalitat perquè ara resulta que és obertament independentista? L’Europa que deixa que els refugiats s’ofeguin al mediterrani? El Via Europa vol esbrinar per què Catalunya ha estat sempre europeista i com pot ajudar a solucionar la crisi existencial que viu el projecte de la UE. I ho fa de la mà dels representants de la societat civil catalana més europeista, com el Consell Català del Moviment Europeu, Horitzó Europa o la Fundació Catalunya-Europa.
Capítol 81
La referèndumfòbia no és només cosa del govern espanyol. A la Unió Europea no li van fer cap mena de gràcia els referèndums d’Escòcia i del ‘Brexit’, especialment aquest últim, tenint en compte el resultat. I ara veuen amb temor dues consultes més: la d’Hongria sobre les quotes de refugiats i la de la reforma constitucional a Itàlia, que podria fer caure el govern de Matteo Renzi. En ple debat a Catalunya sobre el RUI, el Via Europa d’El Punt Avui TV analitza aquesta nit la reputació dels referèndums a la UE com a eina política amb l’expresidenta del comitè de les Regions i eurodiputada italiana Mercedes Bresso, el periodista suís Romain Clivaz, l’hongarès Benedek Jávor, el britànic Daniel Dalton i l’assessora de l’Aliança Lliure Europea, la família europea d’ERC, Helena Argerich. El programa també repassa l’enèsima proposta europea per eliminar el ‘roaming’ amb l’Associació Europea de Consumidors.
Capítol 80
De l’amenaça a la neutralitat. Brussel·les ha passat d’advertir Catalunya amb l’expulsió i cuinar preguntes manipulades sobre les conseqüències de la independència a simplement no dir res sobre la darrera Diada. El Via Europa torna aquest divendres a El Punt Avui TV en la seva tercera temporada per seguir analitzant Catalunya des de la perspectiva europea i el paper de la UE a casa nostra. Coincidint amb l’obertura d’una nova delegació de la Generalitat a Lisboa, el programa entrevista els eurodiputats portuguesos Carlos Coelho i Francisco Assis per parlar de Catalunya, els efectes europeus del buit de poder a Espanya i les relacions amb Lisboa. Els catalans Ramon Tremosa i Javi López també valoren la nova temporada política i l’acció exterior catalana i espanyola en plena crisi a l’Estat i la UE.
Capítol 79
Després del ‘Brexit’ a Brussel·les ja en tenen prou de banys de realitat i de voluntats populars. Els referèndums han agafat mala fama, encara que sigui momentàniament, i es veuen com un risc a l’estabilitat del projecte. Avui el Via Europa es pregunta: com es pot rebre a la UE un RUI després del cas dels britànics? Probablement, amb poques ganes i, com  hem vist amb el ‘Brexit’, el 27-S i Escòcia, amb amenaces i una forta campanya de la por. Però la UE sempre s’adapta, i estats, com Lituània, Letònia o Eslovènia també van ser objecte, en el seu dia, d’amenaces i campanyes de la por. El programa que El Punt Avui TV emet cada setmana des de Brussel·les i Estrasburg ho analitza amb l’exministre d’Exteriors i Defensa letó, Artis Pabriks, corresponsals i experts. A més, també visita el programa la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que explica les iniciatives del Govern per oferir el vot electrònic als catalans a l’estranger.
Capítol 78
Després del Brexit, a Brussel·les ja en tenen prou de banys de realitat i de voluntats populars. Els referèndums han agafat mala fama, encara que sigui momentàniament, i es veuen com un risc a l’estabilitat del projecte. Avui el 'Via Europa' es pregunta: com es pot rebre a la UE un RUI després del cas dels britànics? Probablement, amb poques ganes i, com hem vist amb el Brexit, el 27-S i Escòcia, amb amenaces i una forta campanya de la por. Però la UE sempre s’adapta, i estats, com Lituània, Letònia o Eslovènia també van ser objecte, en el seu dia, d’amenaces i campanyes de la por. El programa que El Punt Avui TV emet cada setmana des de Brussel·les i Estrasburg ho analitza amb l’exministre d’Exteriors i Defensa letó, Artis Pabriks, corresponsals i experts. A més, també visita el programa la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que explica les iniciatives del govern per oferir el vot electrònic als catalans a l’estranger.
Capítol 77
És moral divertir-se amb el patiment d’un animal? El Parlament de Catalunya va decidir que no i va prohibir les corrides de toros ara fa sis anys. Però els animalistes adverteixen que amb això no n'hi ha prou, i denuncien altres tradicions, molt més arrelades al nostre país, com la dels correbous, a les Terres de l'Ebre. Aquesta setmana, el Via Europa s'atreveix amb un tema polèmic: la tauromàquia. I ho fa amb Luis de Grandes, eurodiputat del PP i ferm defensor dels toros, amb Josep Maria Terricabras, eurodiputat per ERC, Ximo Martí, president de l'Agrupació de Penyes Taurines de les Terres de l'Ebre, i Kirsty Henderson, de l'organització animalista PETA. El programa que El Punt Avui TV emet des de Brussel·les i Estrasburg també aborda els efectes del Brexit a Catalunya amb l'exministre espanyol de la Presidència, Ramón Jáuregui, i l'eurodiputat per CDC, Ramon Tremosa.
Capítol 76
El Regne Unit se’n va de la Unió Europea, convertint-se en el primer estat membre que abandona el club en els seus prop de 60 anys d’història. El Via Europa analitza aquesta nit el fracàs de David Cameron i del projecte europeu de Jean-Claude Juncker, amb un especial èmfasi en les conseqüències del ‘Brexit’ pel que fa a la independència d’Escòcia. Coincidint amb la visita a Brussel·les de la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, el programa que El Punt Avui TV emet des de Brussel·les i Estrasburg entrevista el president de l’SNP Ian Hudghton, l’exministra d’Exteriors de Polònia i presidenta del comitè d’Afers Constitucionals Danuta Hübner, i els corresponsals del The Times i The Telegraph, que parlen de l’impacte del Brexit en el procés independentista escocès i com l’intent d’Espanya de frenar Catalunya pot obstaculitzar els plans d’Escòcia de seguir a la UE.
75. Els drets del col·lectiu LGTB a Europa
L’atac homòfob al club Pulse d’Orlando o la prohibició de la marxa del Dia de l’Orgull Gai a Istanbul ens recorden que gais, lesbianes o transexuals són encara avui, i en el món desenvolupat, perseguits, atacats i marginats. Coincidint amb la celebració de l’Orgull Gai a Catalunya, el Via Europa analitza els drets del col·lectiu LGTBI amb l’eurodiputat del PP, Santi Fisas, que parla del paper de la dreta espanyola i l’església i dels seus esforços per combatre el discurs de l’odi. També participen al programa la vicepresidenta de l’Eurocambra, Ulrike Lunacek i l’associació europea de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transexuals i Intersexuals. El programa que El Punt Avui TV emet des de Brussel·les i Estrasburg també explora el paper d’Espanya a la crisi dels refugiats arran de les darreres xifres publicades per l’ACNUR.
74. La decisió imminent dels britànics
El ‘Brexit’ provocarà la fi de la Unió Europea i la civilització política occidental. És una de les amenaces, verídiques, que s’ha fet als britànics des de l’anomenada ‘campanya de la por’ del referèndum del proper 23 de juny, similar a la que es va fer a Escòcia el 2014 o a Catalunya pel 27-S. Amb cada vegada més enquestes situant el ‘no’ a la UE com a guanyador, el Via Europa es pregunta què pot implicar realment la sortida de la Gran Bretanya de la UE, tant pel projecte comunitari com per Catalunya. El programa que El Punt Avui TV emet cada setmana des de Brussel·les i Estrasburg també parla amb la Borsa de Londres i una de les 13 pimes catalanes seleccionades per aquest organisme entre les 1.000 més inspiradores d’Europa sobre la internacionalització en un moment de gran incertesa política.  
73. La deriva extremista d'Europa
Als carrers de Barcelona desfilen excombatents de la División Azul i neonazis amb banderes franquistes i braços alçats, a Alemanya surten al carrer els racistes de Pegida, i a Àustria van estar a punt de fer president Norbert Hofer, dirigent d’un partit fundat per un exagent de les SS. La taca de l’extrema dreta s’estén per Europa sense aturador, i la Unió Europea no sap com reaccionar-hi. El Via Europa en parla amb l’exmembre d’Alternativa per Alemanya (AfD), Hans Olaf-Henkel, que va marxar de la formació per la seva deriva violenta i racista, i amb l’eurodiputat austríac dels Verds, Michel Reimon. El programa que El Punt Avui TV emet cada setmana des de Brussel·les i Estrasburg també planteja al català Ernest Maragall la problemàtica de l’extrema dreta a Espanya i debat amb l’exrepresentant de la Comissió Europea a Polònia, Roza Thun, sobre el rol d’Europa en frenar l’ascens del populisme més violent.
72. Els immigrants pel dret a decidir
Com viuen els nouvinguts el procés sobiranista? Com una oportunitat, com una amenaça o potser amb total indiferència? Un estudi assegura que tres de cada 10 immigrants a Catalunya votarien ‘sí’ en un referèndum. El Via Europa analitza aquesta nit com veuen el procés les persones d’origen estranger que viuen a Catalunya, i ho fa amb la diputada uruguaiana Ana María Surra, l’eurodiputada sueca i molts anys resident a Catalunya, Bodil Valero, i el president de la sectorial d’Immigració de l’ANC, el congolès Saoka Kingolo, entre d’altres. El programa també entrevista el secretari d’Afers Exteriors i de la UE de la Generalitat, Jordi Solé, i el president de l’Aliança Lliure Europea i polític cors, François Alfonsi.
71. De Nova Caledònia al Friül passant per l'Alguer
De Nova Caledònia al Friül passant per l'Alguer Es mereix realment la UE dur el lema Units en la diversitat? Brussel·les s'omple la boca de multilingüisme, però de debò el protegeix? El reconeixement del dret a l'autodeterminació incomoda els 28, quan es tracta de les seves nacions, minories, regions, comunitats lingüístiques, autonomies, pobles, excolònies,... El Via Europa analitza avui aquest trencaclosques europeu: des del Friül, Còrsega o la Bretanya, fins Nova Caledònia, que el 2018 votarà en referèndum si vol independitzar-se de França. El programa d'El Punt Avui Televisió entrevista l'eurodiputat canac Maurice Ponga, que ha de fer 16.000 quilòmetres per viatjar des de la seva circumscripció fins al Parlament Europeu, i amb representants d'algunes de les moltes minories nacionals i lingüístiques que formen la UE. Voldran mai la independència, els gal·lesos? I els hongaresos de Romania? Pot el procés sobiranista català provocar un efect
70. El model autonòmic, esgotat
Brussel·les ha perdonat la multa al govern de Mariano Rajoy per la desviació del dèficit, almenys per ara, però Madrid segueix culpant les autonomies, i especialment Catalunya, de l’excés de despesa. El Via Europa reuneix en un debat eurodiputats d’Andalusia, el País Basc, el País Valencià, Navarra i Galícia per parlar sobre com veuen l'actitud del govern espanyol, i debatre sobre l’esgotament del model autonòmic i l’impacte del procés independentista català a la resta de les comunitats. Polítics del PP, el PSOE, Compromís, el PNB i Alternativa Galega s’enfronten sobre la reforma constitucional, el dret a l’autodeterminació de les nacions de l’Estat i l’excés de lleis que acaben al Tribunal Constitucional, en un programa que permet copsar com veuen Catalunya des de la resta de l’Estat.
69. Escòcia, l’etern referent de Catalunya
Escòcia, l’etern referent de Catalunya El Partit Nacional Escocès (SNP) ha perdut la seva majoria absoluta, però Escòcia segueix sent la nació sense estat amb més diputats independentistes d’Europa, en una situació només comparable a la de Catalunya. El Via Europa analitza els resultats de les eleccions del 5 de maig amb el conservador escocès Ian Duncan i l’eurodiputat per ERC Josep Maria Terricabras, que lamenten que el govern espanyol no actuï com el britànic permetent un referèndum. El programa que El Punt Avui emet cada setmana des de Brussel·les i Estrasburg també explora la davallada del laborisme, que com el PSC s’ha convertit en tercera força al Parlament, i convida l’eurodiputada de l’UKIP, Julia Reid, per parlar de les implicacions del ‘Brexit’ en el procés independentista

Otros informativos >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >