Close

Sector primari

medi ambient 'Sector primari' és un relat directe i entenedor d'un teixit productiu i social essencial per al país, que esdevé alhora punt de trobada amb el consumidor final. Cada programa tindrà un reportatge d'actualitat i un conjunt de seccions vinculades als mercats municipals, el món cooperatiu, denominacions d'origen o les històries més humanes.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Rural
URL: http://www.xiptv.cat/sector-primari

Episodios disponibles para ver online

08/07/2013
En aquest capítol coneixerem un novedós sistema per evitar els robatoris al camp. Un esprai amb ADN sintètic per marcar el material agrícola. I a cavall de Lleida i Tortosa, sabrem més coses d’una iniciativa pionera. Una explotació que ofereix vaques lleteres a través d’un lísing. A més, coneixerem un art de pesca artesanal que s’ha convertit en atractiu turístic. Pescar dorades amb les mans. Els Quicos acomiaden la temporada i se’n van de festa.
01/07/2013
En aquest capítol, veurem com les cireres de la Ribera d’Ebre s‘han fet un lloc al mercat internacional.  A les acaballes de la campanya, l’empresa Cerima Cherries, ens explicarà  com processa la seua fruita. També visitarem una de les últimes explotacions d’engreix de vedelles de les Terres de l’Ebre. La innovació és una de les claus de la seua supervivència. Igual que la sostenibilitat per a les confraries de pescadors. A la costa gironina, sabrem perquè les confraries han rebut un premi en la gestió de la pesca del sonso. Els Quicos ens parlen d’un dels peixos més coneguts al Delta de l’Ebre, l’anguila.
24/06/2013
En aquest capítol, coneixerem el projecte Mengem Bages. Una iniciativa nascuda a Manresa que es basa en els productes de proximitat i de temporada. I a Llinars del Vallès visitarem una granja de porcs, que ven directament als seus consumidors. Ens acompanyarà el seu propietari, un de jove de 22 anys. A la Costa Daurada, veurem com és el dia a dia dels seus pescadors, però ara, fora de la mar, en període de veda. Els Quicos ens parlaran dels signes, o era dels cignes?
17/06/2013
En aquest capítol coneixerem un dels productes autòctons més valorats del Vallès, el cigró menut. Serà pocs abans que comenci la seua recol·lecció. I visitarem els Ports, on Salvador Miralles manté un nombrós ramat de cabra blanca a les muntanyes d’Horta de Sant Joan. A més, parlarem de l’escamarlà, un crustaci molt valorat però encara amb molt de recorregut per davant. Amb els Quicos, aprendrem a plantar l’arròs com es feia antigament.
10/06/2013
En aquest capítol coneixerem la passió de Joan Castellà, els tomàquets. En pocs anys, ha aconseguit recopil·lar fins a 40 varietats antigues. També visitarem la vall de Cabiscol per saber més del projecte Temps de terra. En aquest paratge d’Amposta, al Montsià, els animals es crien llibertat. I a Castelldefels parlarem amb els germans Julve, propietaris d’un restaurant amb història marinera. I a l’hora de plegar, els Quicos es fan ressò d’un estudi universitari sobre el grau de coneixement de les gallines.
03/06/2013
En aquest capítol coneixerem la iniciativa de  24 productors de les comarques de Barcelona i Girona que han creat la botiga virtual d’articles Km 0. Visitarem les instal·lacions de l’empresa líder en producció d’ous de Catalunya. Ous Roig ens obre les portes per veure com viuen ara les seues gallines.  A l’Ametlla de Mar, compartirem amb la flota de la tonyina roja els últims instants abans de partir a les Illes Balears per començar la campanya. Finalment, els Quicos volen esbrinar quin va ser abans, l’ou o la gallina. Ho sabrem avui?
27/05/2013
En aquest capítol coneixerem la passió de Josep Vergés, un pagès jubilat que passa el seu temps lliure reproduint a escala eines del camp. I viatjarem al Delta de l’Ebre. Allí, la granja Luisiana cria fins a cinc races diferents d’ànec, també l’espècie autòctona, el coll verd. També sortirem a la mar amb un dels pocs pescadors artesans que encara queden a Lloret de Mar. Els Quicos arriben al Delta i ens presenten la construcció típica de la zona, la barraca.
20/05/2013
En aquest capítol, acompanyarem els membres de la plataforma Delta Viu, al Baix Llobregat. Coneixerem de què tracta la campanya Pagesia per al Futur. I a Tortosa, veurem com funciona una explotació helicícola. El propietari de la Quinta del Grill ens explicarà com es crien caragols de terra dins d’un hivernacle. També viatjarem a Palamós per saber quin és el secret de la seua reconeguda gamba. Els Quicos preparen les maletes per viatjar al Delta de l’Ebre.
13/05/2013
06/05/2013
En aquest capítol premerem el botó que dóna el tret de sortida a la campanya de l’arròs al Delta de l’Ebre. Viurem en directe la tradicional soltada d’aigües als camps. També coneixerem Equillet, on ens explicaran les propietats de la llet d’euga per a la salut. A Sant Carles de la Ràpita ens ensenyaran a pescar el canyut. Coneixerem una pràctica artesanal amb un ingredient bàsic, la sal. Amb els Quicos, veurem que el progrés també arriba al camp.
29/04/2013
En aquest capítol visitarem la cooperativa de Soldebre, a Tortosa, que es troba ultimant la campanya de la taronja. Mentre, a Alcanar ja es comencen a preparar els vivers de cítrics. També viatjarem a Morella, on coneixerem  una formatgeria tradicional però que innova en els productes. I a Poblenou del Delta descobrirem que no cal anar molt lluny per trobar caviar. En una piscifactoria hi ha fins a quatre espècies d’esturió diferents, inclòs, el més valorat, el beluga. Amb els Quicos donarem al benvinguda a la primavera.
22/04/2013
En aquest capítol coneixerem un sistema de prevenció cada cop més emprat pels pagesos catalans. Les xarxes antipedra poden evitar disgustos quan el temps en fa de les seues. També ens endinsarem en el món de les abelles. Al Perelló hi ha alguns dels principals de productors de mel del país. I al port de l’Ametlla de Mar veurem com de necessària és una actuació anual per mantindre a punt les barques de pesca. A la part final veurem amb els Quicos com cantant es treballa millor.
15/04/2013
En aquest capítol coneixerem el regadiu de Manresa, que viu un moment dolç. Allà, cada cop són més els que aposten per l’agricultura ecològica, com és el cas de l’Associació l’Era. També viatjarem a Llinars del Vallès per conèixer a Cristina Clavell, una jove al capdavant d’una explotació ramadera.  I a Cambrils, conversarem amb l’últim teixidor de xarxes català, l’eina principal del pescador. Els Quicos expliquen com de bé es viu al camp... però i què passa amb serveis bàsics com l'aigua corrent o el telèfon?
08/04/2013
En aquest capítol coneixerem una entitat del Baix Llobregat anomenada Gaia. Els seus associats cultiven horts ecològics de manera sostenible per l’autoconsum. També parlarem de carn. En concret de poltre. Al Baix Ebre hi ha l’única explotació del sud de Catalunya que cria i comercialitza aquest tipus de carn. I al Delta de l’Ebre veurem què estudien els alumnes de l’escola d’aqüicultura de Sant Carles de la Ràpita. Els Quicos descansen i fan una migdiada.
01/04/2013
Els bolets japonesos també venen de Catalunya. En aquest capítol coneixerem una explotació de Sant Antoni de Vilamajor que es dedica al cultiu de xiitake i maitake. A Cardedeu visitarem la granja de Can Bordoi, que de la llet de les seues vaques n'elabora formatges de tot tipus. I també veurem com al Delta de l’Ebre es recupera la pesca al rall de la mà de Polet. Els Quicos se’n van al camp i troben nous usos als estris del pagès.
25/03/2013
En aquest capítol, veurem com resisteix l’últim pagès de Badalona a l’expansió de la ciutat. I al delta del Llobregat coneixerem les característiques d’una raça autòctona de galls i gallines, els pots blava. També viatjarem a un altre Delta, el de l’Ebre, on descobrirem quin és el procés que segueix el marisc per garantir-ne el seu consum. Per acabar, ens menjarem una ració d’embotits amb els Quicos.
18/03/2013
En aquest capítol, veurem com el sector de la pagesia fa el salt a la comercialització dels seus productes. Del Parc Agrari del Baix Llobregat, arriben cada dissabte al mercat de pagès del Prat. Al Baix Camp, coneixerem l’experiència d’un parella que ha posat en marxa una formatgeria tradicional. Els seus formatges es distribueixen porta a porta. I a les Terres de l’Ebre sabrem perquè la llotja de la Ràpita és la que més va facturar l’any 2012. Els Quicos ens presenten una de les cançons més tradicionals, les aubades.
11/03/2013
En aquest capítol coneixerem la iniciativa de dues cooperatives del Vallès. Han posat en marxa un restaurant agroecològic que aposta pels productes de quilòmetre zero. I coincidint amb la celebració del dia de la dona coneixerem el cas de la Brigith; una dona que es fa càrrec de la seva explotació ramadera al Pla de l'Estany. A més, viatjarem a la Costa Brava per descobrir una novedós projecte. Dos joves emprenedors han decidit comercialitzar aigua de mar. També d’aigua, però de com utilitzar-la, en parlaran els Quicos.
04/03/2013
25/02/2013
En aquest capítol coneixerem diferents jóvens del Bages que s’han incorporat al sector primari. Sabrem els seus motius i quins entrebancs s’han trobat per accedir-hi. I a Vandellòs, seguirem un experimentat grup de caçadors que cada diumenge surten a la recerca de porcs senglars. Un tasca complicada però molt beneficiosa per reduir la presència d’aquest intrús de les zones habitades. A més, viatjarem al delta de l’Ebre on descobrirem un crustaci encara poc conegut però que guanya pes al mercat: la galera. Els Quicos donaran la bevinguda a tots aquells que tornen al camp.
18/02/2013
Aquesta setmana, a 'Sector Primari' ens acostem a les plantacions de garrofers que encara sobreviuen a Vandellòs; un producte que té moltes possibilitats, també per a la rebosteria. I veurem la repercussió que pot tindre per al sector porcí la nova normativa de benestar animal. A Lleida, els ramaders han hagut d’invertir 70 milions d’euros per adaptar-s’hi. A l’Ametlla de Mar, accedirem a l’única escola nàuticopesquera de Catalunya. Uns estudis a l’alça per les oportunitats de treball que genera. I a L'hora de Plegar, els Quicos se'n van a la muntanya...
11/02/2013
En aquest capítol viatgem a l’Alt Camp, on ja ha començat la temporada de calçots. Una campanya que preveu la mateixa producció que l’any passat, d’uns 10 milions de quilos. I al parc natural de Sant Llorenç de Munt coneixerem un jove emprenedor: el seu ramat d’ovelles manté nets els boscos. I en un altre espai natural, el delta de l’Ebre, es concentra gran part del cultiu del musclo i ostra del litoral mediterrani. Ens endinsarem a la badia dels Alfacs per conèixer aquest sector. A L’hora de plegar, els Quicos es remunten a l’època dels carros per denunciar els dèficits del transport actual.
04/02/2013
En aquest capítol coneixerem l’art del bonsai. A Camarles, al Baix Ebre, visitarem les instal·lacions de l’empresa Mistral Bonsai, líder mundial en producció d’arbres mediterranis de petit format. I al Bages, veurem com una tecnologia exclusiva permet madurar lloms de bou i vedella emprant elements naturals com l’ozó o la sal de l’Himàlaia. I el corball, un peix poc valorat al mercat però amb moltes potencialitats està sent investigat pel centre de l’IRTA a la Ràpita. Es pot convertir en pocs anys en una de les grans espècies per al consum humà sostenible.
28/01/2013
Aquesta setmana coneixerem una explotació agrària amb dos valors, l’ecologia i la inclusió social. És la Tavella, de Cardedeu, un projecte que arriba a tot Catalunya. I a la Vall d’en Bas, hi trobarem els primers exemplars registrats de bous de la prestigiosa raça Angus. Els seus propietaris volen creuar-los amb la vaca bruna del Pirineu. I a la Selva, salparem amb la flota pesquera per veure com afronten l’augment de costos i la baixada de preus. En parla el president de la Federació Catalana de Confraries.
21/01/2013
Aquesta setmana viatgem a la comarca dels Ports, al nord de Castelló, on descobrirem el món de la tòfona, un apreciat fong que cotitza a preu d’or i pel qual es poden pagar fins a 900 euros el quilo. I a Osona coneixerem la granja el Campgran, una de les cinc millors granges catalanes i que en dues ocasions ha aconseguit guanyar el premi Vaca d’Or per la producció i control de la llet de les seues vaques. I també ens endinsarem a la desembocadura del riu Ebre, la millor zona del delta de l’Ebre per a la pesca de l’angula. Dos germans de la Cava ens explicaran l’essència d’aquesta pràctica ancestral.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >