Close

L'última troballa

Cultura Programa de literatura que conversa cada setmana amb un convidat o convidada representatiu de la literatura catalana contemporània, tot passejant per espais del seu entorn.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Libros
URL: http://www.xiptv.cat/l-ultima-troballa

Episodios disponibles para ver online

Joaquim Mallafré
L'equip de l'Última Troballa es desplaça fins a Riudecanyes (Baix Camp) per entrevistar a Joaquim Mallafrè. Parlarem de la traducció del llibre "El poni roig" de John Steinbeck.
Blanca Busquets
Aquesta setmana parlarem amb Blanca Busquets que ha guanyat el Premi Llibreter 2011 amb el llibre "La nevada del cucut". Amb referències constants a l'obra de Víctor Català, aquesta història enllaça dues dones de la mateixa família, però amb una distància de cent anys, unides per la necessitat d'escriure i per la particular visió d'un quadre sobre un poble nevat. Una dona que va viure fa cent anys escriu d'amagat a la llum d'una espelma en un lloc perdut de Catalunya. Les seves lletres la lligaran amb fil invisible a una altra dona del segle XXI que tampoc pot viure sense escriure. Tan sols elles dues veuen un poble nevat en un quadre que aparentment només té taques...
Vicenç Villatoro
L'escriptor Vicenç Villatoro serà el primer protagonista del nou programa literari de l'XTVL, dirigit i presentat per Jordi Llavina. Villatoro presentarà la seva última publicació, 'Moon River'. Passejant per les instal·lacions de l'Hospital Clínic de Barcelona, coneixerem les interioritats d'aquest llibre publicat el mes de març de 2011.
Josep Maria Argemí
Aquesta setmana Josep Maria Argemí ens presenta el seu nou llibre "La primavera al desert". Personatges històrics com Casanova i literaris com Sherlock Holmes es barregen amb sessions d’espiritisme en pisos de l’Eixample o les estranyes genialitats d’un manicomi poc convencional. Narracions fantàstiques que fan recordar l’esperit aventurer de Stevenson, l’erudició fascinadora de Perucho i les atmosferes inquietants de Lovecraft.
Xènia Dyakonova
Xènia Dyakonova ha fet la traducció al català de "Relats de Kolimà" de Varlam Xalàmov. Relats de Kolimà recull en sis llibres (aquest és el primer) la crònica feridora i moral de gairebé dues dècades de reclusió als camps del gulag soviètic. Mitjançant la concatenació lacònica de quadres i amb un estil literari d´enorme potència poètica, de frase curta i tallant, Xalàmov hi declina amb obstinació l´alfabet d´un dels inferns del segle XX.
Judit Díaz Barneda
Aquesta setmana parlem amb Judit Díaz Barneda, que ha traduït al català 'Poemes escollits' del premi nobel de literatura Joseph Brodsky. La poesia de Brodsky és de lectura clara, directa en el sentit, propera a la poesia de l'experiència, fruit del viatge, de l'observació dels paisatges i de les ciutats, sobretot de la seva arquitectura, la majestuosa i la insignificant, però també del dolor, de la distància i l'allunyament, amb dignitat...
Carles Duarte
Aquesta setmana parlem amb Carles Duarte que ens presenta el seu nou llibre "Alba del vespre". Es tracta d’un llibre de poesia de versos profunds, on el poeta, en un passeig cap el límit de la llum del dia, cap a l’alba del vespre, explora els llindars de la pròpia identitat i proposa una renovació.
Sergio Chejfec
Aquesta setmana conversem amb Sergio Chejfec que ens presenta el seu nou llibre "La experiencia dramática". Aquesta novel·la ens narra els encontres entre Rose i Félix, dos personatges que es reuneixen un cop per setmana per tal de conversar en bars o en llargues passejades urbanes.
Francesc Garriga
El poeta Francesc Garriga ens acosta al seu nou llibre "Tornar és lluny". Aquest poemari representa un pas de rosca més en la poesia de Garriga, cada vegada més essencial, pura i profunda. Perplex i savi, vitalista amarg, l'autor s’interroga, amb les paraules precises sobre la innocència i l’engany, el pas del temps i la mort.
Esteve Miralles
Esteve Miralles ens parla de "Retrobar l'ànima". Editat per Empúries és un dietari que va guanyar el premi Marian Vayreda el 2012.
Jaume Benavente
Jaume Benavente ens acosta al seu nou llibre "Dietari de Porto". L'autor ens ofereix la seva peculiar aportació a la literatura de viatges i del jo, entrellaçant la seva mirada de Porto amb ficcions que sorgeixen a l’atzar mentre deambula per la ciutat durant dotze dies de tardor.
Manuel Forcano
Aquesta setmana conversem amb Manuel Forcano, que ens presenta el seu nou treball "Estàtues sense cap". Aquest nou llibre de poemes està dividit en dues parts: la primera rememora amors viscuts al Caire i duu per títol "La casa de la felicitat"; la segona part es titula "El Penell dels meus dies" i és un aplec de poemes diversos centrats en els temes del desig, el viatge, l'amor i el desamor.
Agustí Pons
Aquesta setmana Agustí Pons ens presenta "Espriu transparent". Una biografia de Salvador Espriu exhaustiva i apassionant que permet conèixer una figura literària de nivell internacional i un personatge central en la vida cultural catalana del segle XX.
Àlex Broch
El crític literari Àlex Broch ens presenta el seu primer llibre de narrativa "La mirada de pedra". Un recull de contes escrits durant els darrers dotze anys, on el bagatge intel·lectual de l'autor s'encreua en diversos d'aquests relats amb un esperit innovador i una forta presència del misteri i de la imaginació, sense oblidar la realitat que s'amaga darrere de tots els sentiments.
Llucia Ramis
Aquesta setmana Llucia Ramis ens presenta el seu nou llibre "Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes", on relata la crisi d'una societat i d'un país. Ramis elabora un mosaic amb retalls de la memòria que dibuixa una història familiar.
Xavier Febrés
Xavier Febrés ens presenta el seu últim llibre, "Els últims dies de Machado", on ens relata la vida i el compromís amb la II República del poeta en els darrers mesos a l'Estat espanyol i el seu exili cap a França. A través de la figura de Machado el llibre fa un relat detallat i documentat de la retirada, els camps d'internament on van anar a parar el republicans i de les mesures preses per les autoritats franceses. També ens exposa la vigència de la figura machadiana i les nombroses activitats que han tingut lloc durant les últimes dècades al voltant de la seva sepultura al cementiri de Cotlliure.
Joan Triadú
Aquesta setmana ens acostem a l'exposició "Llegir com viure", un homenatge a la figura de Joan Triadú que es pot veure al Palau Robert de Barcelona fins a final d'abril. Els comissaris de l'exposció, Susanna Àlvarez i Joan Josep Isern, ens mostren un recorregut per la vida i l'obra de Joan Triadú mitjançant fragments de texts escrits per ell mateix. L'exposició posa èmfasi en els aspectes humans, amb fotografies personals, del seu món, del seu despatx, un material poc conegut.
Francesc Parcerisas
El poeta Francesc Parcerisas ens acosta al seu nou llibre "La primavera a Pequín". Parcerisas descriu Pequín a través d’allò que veu des de la finestra o mentre passeja per una ciutat que li és del tot desconeguda i sorprenent; després, a les hores més impensades, anota els somnis reals que el desvetllen o treballa per homenatjar la poesia clàssica del país amb un grapat de traduccions indirectes. Amb una prosa elegant, plena d’incisos i records, de tocs d’humor i escepticisme, aquest dietari d’una estada a Pequín revalora amb entusiasme l’exercici de l’escriptura com a memòria i comprensió del món.
Noemí Bibolas
Noemí Bibolas ens presenta el seu llibre "I la gent s'hi banya". Aquesta novel·la breu, és una història sobre nens que es fan mil preguntes i adults que busquen respostes. A través de l’alternança de dues veus narratives, hi acaba confluint tot: des dels retrats més immediats de gent del carrer fins a records familiars llunyans. Elements aparentment inconnexos acaben revelant el seu sentit dins la història.
Jordi Pàmias
Jordi Pàmias ens acosta al seu nou llibre "El cor del món". Un llibre de poemes que neixen de dos viatges, un a Turquia i l'altre a Praga, i aposten per un art molt sostingut, harmònic, clàssic. Com diu Xavier Macià en el pròleg: «això és així, en bona part, perquè aquí la poesia no neix de la necessitat d’indagar, de descriure, de comprendre o de revelar, sinó essencialment de “celebrar”».
Josep-Lluís Carod-Rovira
Josep-Lluís Carod-Rovira conversa amb Jordi Llavina sobre el seu llibre 'La passió italiana'. Es tracta d'una mena de quadern de viatges que barreja memòries, prosa lírica, retrats literaris i incursions en el món del cinema i la gastronomia. Carod-Rovira defineix el llibre com un recorregut pels seus llocs de la memòria, per reconstruir una arquitectura de complicitats i proximitats entre els Països Catalans i Itàlia.
Maite Muns Cabot
Maite Muns Cabot ens presenta un estoig amb dos llibre de poemes: 'Matèria congènita" i 'Tot lament és fang'. Són poemes que exhorten a viure sense cap convicció absoluta, poemes que conviden a la negligència, aquella que permet viure la poesia per fer-la existència, moment a moment, sense admetre cap altre sacrifici que aquell que permeti la seva lliure expressió. Per a l’autora, cal fer present la paraula, treure-la de qualsevol amagatall nociu, arrencar-la del silenci que mai resol res, ni ha fet feliç ningú, ni ha alliberat cap esclau. Matèria congènita i Tot lament és fang és l’ús de la paraula per fer-la arma carregada que participa en el duel entre el destí i la natura. En el fons, tots confiem en una treva.
Patrícia Gabancho
Patrícia Gabancho ens presenta la seva primera novel·la. El títol d'aquest llibre és: La néta d'Adam. A cavall de la ficció i la realitat, Patrícia Gabancho traça, de forma impressionista, un univers poblat de dones que malden per construir la seva identitat. Jordi Llavina entrevistarà a Patrícia Gabancho per parlar d'aquesta obra mig biogràfica.
Mercè Ibarz
Mercè Ibarz presenta la seva última obra anomenada "Vine com estàs". La memòria té forma de conte. Amb el títol d’una cançó de Nirvana, Mercè Ibarz brinda a Vine com estàs històries teixides pel record. La guerra separa germans, agita la propietat de la terra, fa ballar la matriarca moribunda. I, en la segona part d’aquest fresc sorprenent, passat i present es tramen en un lluminós “repertori de passions” urbanes. Allò que perviu en el pare setanta anys després, les converses de la narradora amb Sofi, la malaltia i l’amistat, la mare que dissenya i cus el seu vestuari, l’espetec del viure. Un relat de relats ordit amb lleugeresa i insòlita llibertat expressiva.
Pere Ballart i Jordi Julià
Pere Ballart i Jordi Julià presenten la seva última obra: Paraula encesa. Aquest volum reuneix, com un tresor perdurable, versos que han estat recordats i repetits per diverses generacions, i ho fa amb el desig de donar a conèixer a nous lectors un llegat poètic que marca un dels punts més alts del nostre patrimoni com a llengua i com a poble.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >