Close

#DónaVida

Divulgatius Històries del Banc de Sang i Teixits.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Sociedad
URL: http://www.xiptv.cat/donavida

Episodios disponibles para ver online

Capítol 16
Esteve Trias és director del Banc de Teixits de Catalunya. La donació de teixits és bàsica per millorar la vida de la ciutadania. Cada any 1.000 persones donen teixits quan moren. Una donació de teixits pot ajudar fins a 100 persones a millorar la qualitat de vida
Capítol 15
Marta Mas és delegada de l'Associació de donants d'Osona. Ens explica com és una campanya d'extracció de sang i quina és la tasca dels voluntaris. Les associacions col·laboren amb el Banc de Sang sensibilitzant la població. Quan hi ha una campanya, s’organitzen per donar suport a l’equip del Banc de Sang en diferents tasques. A Catalunya hi ha 37 associacions comarcals de donants de sang.
Capítol 14
Ramon Salinas, delegat territorial del Banc de Sang a la Catalunya central. Explica la importància de les transfusions de sang per tractar malalties com l'hemofília
Capítol 13
Albert Soley és metge del Banc de Sang a  l’Hospital Joan XXIII de Reus. Explica la importància de les transfusions de sang. A Catalunya hi ha un únic banc de sang que centralitza totes les donacions dels hospitals i de les unitats mòbils. Cada dia, 50 nens i nenes necessiten sang a Catalunya. La majoria, per processos de càncer. Un 10% de les unitats de glòbuls vermells va destinat a malalts oncològics.
Capítol 12
Cada any 200.000 persones donen sang a Catalunya. L’equip d’infermeria del Banc de Sang està format per 200 persones que atenen els donants i els acompanyen durant el procés de donació. La Sònia Muñoz és una de les infermeres del Banc de Sang i ens explica que després de la donació, el més important és beure aigua o qualsevol altre líquid.  
Capítol 11
Joan Pi és president d el'Associació de donants de Sang del valllès oriental i ens explica la importància que moltes entitats socials s'impliquin en la donació de sang. En aquesta càpsula coneixem l'experiència dels Blancs i Blaus de Granollers. Les dues entitats col.laboren des de fa 10 anys en les campanyes de donació de sang que es fan per la Festa Major. Hi participen unes 200 persones cada any.
Capítol 10
En Jacob Barbas, delegat dels voluntaris donants de sang del ripollès i la Mª Dolors Vilalta, regidora de cooperació a l'Ajuntament de Ripoll ens expliquen la importància de la implicació dels ajuntaments en les campanyes d'extracció de sang.
Capítol 9
Joan Espuny és donant de sang del tipus 0-. Un 0- només pot rebre sang d’un altre 0-, en canvi, la seva sang és vàlida per a tots els malalts. Només 7 de cada 100 persones a Catalunya són 0-. El 0- és el grup sanguini que s’utilitza en cas d’emergència, quan no hi ha temps de comprovar el grup del receptor.
Capítol 8
Xavi Casas és un bomber de Terrassa, donant de sang que ha impulsat la campanya “Els bombers t’acompanyen a donar sang”, que implica parcs de bombers de tot Catalunya. Terrassa és un dels llocs centrals de la campanya i cada any es fa una jornada festiva amb centenars de donants.
Capítol 7
Gerard Sala és casteller dels Xiquets i donant de sang. Va començar a donar quan una companya de la colla va patir un accident i va necessitar molta sang. La colla es va mobilitzar perquè tingués la sang necessària i encara avui dona sang cada vegada que pot.
Capítol 6
Núria Mallofré és donant de plasma. El plasma és la part més líquida de la sang i es conserva congelat durant 2 anys. El plasma és molt ric en proteïnes i, a banda de la transfusió, també serveix per fabricar medicaments per determinats malalts: hemofílics, per exemple. Unes 10.000 persones donen plasma cada any a Catalunya.
Capítol 5
Mercè Traveria, delegada de donants de sang a Olot i Carmen Lladó delegada de donants a St Joan Les Fonts ens expliquen la tasca dels voluntaris en les campanyes d'extraccio de sang.
Capítol 4
Juan Manuel Sánchez és director del Banc de Sang a Lleida i ens explica què són i per a què serveixen les plaquetes. Les plaquetes tenen una caducitat de 5 dies i s’han de conservar sempre en moviment. Hi ha 10.000 persones a Catalunya que són donants de plaquetes. Les trasnfusions de plaquetes es fan servir en càncers, traumes, transplantaments i operacions a cor obert
Capítol 3
Arnau Llufriu és donant de sang i ambaixador 2.0. Vol dir que es pot col.laborar amb el Banc de Sang de moltes maneres, per exemple difonent el seu missatge a través de les xarxes socials per sensibilitzar la població de la importància de donar sang.
Capítol 2
Jordi Vila és hematòleg especialista a l'Hospital Josep Trueta de Girona. Ens explica la importància de la donació de cordó umbilical que ajuda a disposar de cèl·lules mare per tractar malalts de leucèmia a tot el món. El Banc de Cordó de Catalunya és el que més trasplanta de tot Europa, actualment té 18.000 unitats de cordó en reserva per atendre malalts d’arreu del món.
Capítol 1
Anna Bermudo, donant de llet materna. La llet materna és vital per a prematurs d’alt risc. Són els que neixen abans de les 32 setmanes i pesen menys de 1.500 grams.El Banc de Llet Materna es va crear l’any 2011. En tot aquest temps més de 2.000 mares han donat la seva llet. La llet es recull a casa dels donants. Abans d’enviar-la als hospitals s’analitza i es pasteuritza.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >