Close

Immiguiants

Divulgatius Segur que un estranger que porta anys vivint a Berga coneix millor la ciutat que un català nascut a Barcelona que no hi hagi estat mai. Per què no aprofitar-ho i fer-ne una experiència d'integració? 13 ciutats catalanes, 13 immigrants que ens fan de guies per la seva ciutat d'acollida, 13 reportatges que ens demostren com els catalans d'origen e...

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Sociedad, Viajes
URL: http://www.xiptv.cat/immiguiants

Episodios disponibles para ver online

Tarragona. Francisco Javier Alvear (Xile)
Fa només 3 anys que en Francisco Javier es va instal·lar a Tarragona, on està escrivint la seva tesi doctoral. Nascut a Xile, es va sentir fascinat des del primer dia per la riquesa del patrimoni històric i cultural de Tarragona. El nostre IMMIGUIANT ens acompanya en un viatge per la història que ens trasllada a l'esplendor de la Imperial Tarraco. Visitem part del conjunt arqueològic romà declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco: l'amfiteatre, les muralles... Però també altres espais, com la Catedral, la Universitat Rovira i Virgili o la Plaça de l'Ajuntament. I, és clar, gaudim del mar des del Mirador del Mediterrani i vivim l'ambient mariner al barri pescador del Serrallo.
Manresa. Denise Vieira (Brasil)
Fa 12 anys que la Denise va canviar la seva ciutat natal, Caçapava, a l'estat brasiler de Sao Paulo, per Manresa. Va arribar a la capital del Bages embarassada de 8 mesos. Aquí ha crescut el seu fill i ella participa de les activitats de la ciutat com a membre de l'Associació Veu Pròpia, que difon la cultura catalana. Comencem el passeig amb la nostra IMMIGUIANT a la Seu, la gran icona de Manresa. Però també voregem la muralla medieval, imaginem l'antic esplendor dels magatzems Jorba, gaudim de la bellesa de la Casa Buresa, coneixem la Biblioteca de l'antic Casino dels senyors i ens deixem impressionar per la vista de tota Manresa que es pot apreciar des de la Torre de Santa Caterina.
Caldes de Montbui. Mirko Carturan (Itàlia)
Les aigües termals que brollen del seu subsòl han marcat la història de Caldes de Montbui. En Mirko es va instal·lar en aquest poble del Vallès Oriental fa 11 anys. Nascut a Asti, a la regió italiana del Piemont, va deixar la seva terra natal de ben jove per dedicar-se a l'hosteleria. Després de córrer per mig món i treballar amb reconeguts cuiners ha estat a Caldes on en Mirko ha engegat el seu propi restaurant. Aquí és on culminem el recorregut per Cades de Montbui amb el nostre IMMIGUIANT, després de tocar l'aigua de la font més calenta de Catalunya, caminar pels carrers del casc antic, prendre el cafè al bar de trobada dels calderins, conèixer la història de la casa de les Trabucades i anar a passejar pel pulmó verd de la Torre Marimon.
Sabadell. Kingsley Lawal (Nigèria)
En Kingsley va néixer a Ibarapa, un petit poble a l'est de Nigèria. Ell va ser l'únic dels seus 9 germans que va decidir emprendre el viatge cap a Europa. Després de viure a Bèlgica i Holanda i passar un temps a Pamplona, fa tres anys que es va instal·lar definitivament a Sabadell, on treballa com a informàtic. Aquí s'ha casat i ha estat pare. El nostre IMMIGUIANT ens mostra els espais de la ciutat que comparteix amb la seva família, com la Rambla, punt de trobada i passeig dels sabadellencs o la Plaça de l'Ajuntament, amb la imponent església de Sant Fèlix. Però també altres punts, com el Parc Catalunya, pulmó verd de la ciutat; la Torre de l'Aigua que enllaça amb la tradició industrial de Sabadell o el barri d'Espronceda, on en Kingsley va viure en arribar.
L'Escala. Boban Minic (Bòsnia)
En Boban Minic va ser la veu de Ràdio Sarajevo que mantenia l'esperança dels oients durant el llarg setge que va patir la ciutat. Una veu trencada pels inacabables torns davant del micròfon que ara ens transmet la passió que en Boban sent per L'Escala, on va arribar, després que s'hi instal·lés la seva família, ara ja fa 15 anys. Amb el nostre IMMIGUIANT seguim les petjades dels grecs que van desembarcar a Empúries, visitem el port de pescadors i tastem les seves famoses anxoves. Però en Boban també ens porta a gaudir de les espectaculars vistes de la Cala Montgó i a tocar l'aigua que arriba a L'Olla, el seu lloc predilecte per banyar-se. Les reflexions profundes i poètiques d'en Boban ens acompanyen durant tota la passejada.
Sitges. Esther Binkhorst (Holanda)
L'Esther va néixer a Holanda. Com molts dels seus compatriotes va venir un estiu i va tastar les platges de Sitges. Però la feina del seu marit la va portar definitivament a Catalunya. Van tenir clar que s'instal·larien a aquest poble del Garraf, on viuen amb els seus 3 fills des de fa 7 anys. Passegem amb la nostra IMMIGUIANT vora el mar que va fascinar els modernistes. Visitem el Cau Ferrat i el Palau Maricel, però també El Retiro, centre d'activitats culturals en l'actualitat; i zones d'oci com el famós carrer del Pecat. Originalitat i llibertat són dos conceptes associats a Sitges i que l'Esther potencia a través de la seva empresa de projectes creatius.
Igualada. Ansumana Jawara (Gàmbia)
Fa 4 anys que l'Ansumana es va instal·lar a Igualada. A la capital de l'Anoia va conèixer l'ofici d'adober que no havia vist mai al seu país d'origen, Gàmbia. Ara l'Ansu, nom amb que el coneixen els seus amics, treballa en una de les empreses de pell més importants de la comarca. Amb el nostre IMMIGUIANT visitem aquesta fàbrica però també altres llocs de la ciutat: el camp de futbol on practica el seu esport preferit, la plaça de l'Ajuntament on s'emociona amb els castells dels Moixiganguers, la Biblioteca on va començar a aprendre català amb una parella lingüística...
La Seu d'Urgell. Àngela Tamayo (Cuba)
Els llibres han acopanyat l'Àngela al llarg de tota la seva vida. Va estudiar biblioteconomia al seu país, Cuba, i actualment treballa a la Biblioteca de La Seu d'Urgell. Aquest és un dels espais que la nostra IMMIGUIANT ens vol ensenyar de la ciutat en la que viu des de fa 7 anys i a la que va arribar per amor. El Parc del Segre, els carrers medievals del centre, la Catedral, el mercat o l'Ajuntament són alguns dels llocs per on ens condueix l'Àngela. Bé, l'Àngela i el petit que porta a la panxa!

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >