Close

Gaudeix la festa

Cultura Cada setmana el programa "Gaudeix la Festa" ens apropa el món de la cultura popular i tradicional de la manera més propera. Coneixem les festes més desconegudes, els rituals més tradicionals, les persones que ho fan possible i tota la part amagada del cicle festiu.  Un viatge per tot Catalunya redescobrint els pobles pel seu dia més important, l...

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Fiestas
URL: http://canalblau.xiptv.cat/gaudeix-la-festa

Episodios disponibles para ver online

26-04-2018
Els 175 anys del Ball del Sant Crist de Salomó serveixen per apropar balls parlats de la Catalunya Nova ben diferents entre ells a la població tarragonina. El teatre popular envaeix aquest petit poble del Tarragonès i s'hi pot veure des del Ball de Diables, al de Serrallonga o el Ball de Vells
19-04-2018
Amb Lluís Marmi, de la Tradillibreria, ens endinsem en les novetats i recomanacions per a aquest Sant Jordi en l'àmbit de la cultura popular tradicional.
12-04-2018
L'activista Ramon Grau és part implicada en la recuperació de l'imatgeria festiva de Girona. En aquest capítol, un passeig per la ciutat immortal envoltat de llegendes i història
05-04-2018
El Desclavament de la Granadella és un acte únic a Catalunya i es fa la nit de Divendres Sant. Un crist articulat és desclavat i baixat des de l'altar fins a una urna per a dur-lo en processó a la població lleidatana de la Granadella
28-03-2018
El campanar de la Basílica de santa Maria del Pi és el més alt del centre de Barcelona. HI pugem per a fer sonar les campanes amb els seus campaners. Després, la cercavila amb els convidats omple els carrers del barri del Pi
22-03-2018
La Moixiganga de Valls fa poques sortides fora de la seva ciutat i de les festes que li són pròpies. Aquest cop actua dins la Catedral de Tortosa. "Amunt! Festes de l'arbre dels Països Catalans" és una nova publicació que recull text i fotos de diferents festes que giren al voltant d'un arbre.
15-03-2018
Entrevista, enregistrada a Brussel·les, al conseller de Cultura fins a l'aplicació del 155 Lluís Puig i Gordi, gestor cultural, director del Mercat de Música Viva de Vic i de la Fira de Manresa. És ballarí, músic, relacionat amb el món dels esbarts i la sardana i Premi Nacional de Dansa. Anteriorment al nomenament com a conseller, va ser director general de Cultura Popular i Associacionisme.
08-03-2018
Sant Medir és la festa forta dels graciencs, amb el permís de la Festa Major. Si ens llevem ben d'hora, veurem com la festa neix a poc a poc al ritme que neix el dia, abans del romiatge a l'ermita. I a Ripollet ballen el Ball de Gitanes, típic del Vallès a les dates de Carnaval, que ja s'estira durant una bona temporada.
01-03-2018
La tronada, el pilar caminant i la ballada de la imatgeria festiva són alguns dels moments més importants del matí central de les Festes de la Llum a Manresa. I al CAT, a Gràcia, Pep Gimeno 'Botifarra' i Miquel Gil han fet el seu espectacle 'Nus', després d'anys de carrera amb la música tradicional.
22-01-2018
La mulassa és una de les peces més característiques de la imatgeria catalana. Per celebrar els 450 anys d'història de la Mulassa barcelonina, la capital catalana acull una cercavila amb mulasses vingudes d'arreu. I a Mataró, per Carnaval, ballen el ball de gitanes que enguany incorpora una mulassa.
15-02-2018
A Reus, al taller AVALL, restauren els antics Cavallets Cotoners de Barcelona, que són de l'Esbart Català de Dansaires. També n'han fet una rèplica exactament igual, que alleugereix el pes i que mantindran aquestes peces antigues per a ús museístic. En aquest capítol també coneixem la nova Mulassa de Mataró.
08-02-2018
Diferents persones expliquen com veuen i viuen el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, l'únic considerat festa patrimonial per la Generalitat de Catalunya. Ho expliquen en indrets especials del Carnaval vuitcentista de la ciutat: l'Orfeó, el Principal i el Foment.
07-02-2018
Diferents persones expliquen com veuen i viuen el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, l'únic considerat festa patrimonial per la Generalitat de Catalunya. Ho expliquen en indrets especials del Carnaval vuitcentista de la ciutat: l'Orfeó, el Principal i el Foment.
01-02-2018
El Som Cultura Popular és un esdeveniment barceloní que arriba a la seva segona edició i que aplega, durant quatre dies, les diferents manifestacions de la cultura popular catalana. També veurem el seguici de les Basíliques, a Barcelona, entre la de Santa Maria del Mar i la de Santa Maria del Pi, amb tota la seva imatgeria.
25-01-2018
El Forcall, als Ports de Morella, celebra la Santantonà, que és la representació espectacular de la temptació de Sant Antoni. Els botargues temptaran el sant i el portaran fins a la Barraca, una construcció efímera feta amb pins i ramatge que crema ben entrada la nit. La simbologia dels personatges de la Santantonà i el foc final fan, d'aquesta festa del País Valencià, una autèntica joia.
18-01-2018
L'Escotilló Grup de Teatre, amb seu al Círcol Catòlic de Vilanova i la Geltrú, celebra 50 anys d'existència i ho fa amb una representació molt especial dels Pastorets, l'obra amb la que va començar i que ha anat representant gairebé sempre. Aquest és un viatge entre bambalines i de retrobada, tot en un.
11-01-2018
Paco López és graller des de fa gairebé 50 anys i s'ho va trobar de casualitat. Sitges, el seu poble, ha aguantat l'esperit de l'instrument quan costava trobar qui la fes sonar. Ara ens explica anys d'històries i anècdotes al voltant de la gralla.
04-01-2018
Programa resum de l'any
28-12-2017
Programa resum de l'any
21-12-2017
L'Amadeu Carbó és folklorista i escriptor i ha estudiat les festes de Nadal. Amb ell passegem per la Fira de Santa Llúcia de Canyelles. Parlem de costums com fer cagar el tió, el pessebrisme o el caganer.
14-12-2017
Resum de l'entrega dels Premis BEST en el Festivitas Bestiarium  d'enguany, celebrat a Reus i organitzat per l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.
07-12-2017
La nova publicació del doctor en història Àlex Cervelló remou els fonaments de l'origen del fet casteller. Qui va ser el primer enxaneta? I quina és la nova primera referència escrita a Valls dels castells? És veritat que els famosos germans Batet estaven esbarrellats i per això formaven de dues colles diferents? Tot té resposta en el llibre i, no cal dir-ho, en aquesta entrevista.
30-11-2017
Sant Climent construeix la seva festa a poc a poc. Enguany estrena, per exemple, el Ball de Bastons. Els climentons han anat conformant un seguici popular a semblança d'altres del país adaptant-lo a les seves peculiaritats locals.
23-11-2017
Per celebrar els 40 anys dels Diables del Clot i com a colofó a tot un any de celebracions han convidat a tots els Balls de Diables que existien quan van nàixer. Visitem, també, a Barcelona, la Casa dels Entremesos on ens espera Xavier Cordomí per ensenyar-nos el seu nou llibre sobre el seguici barceloní.
16-11-2017
Prats de Molló, Arles de Tec i Sant Llorenç de Cerdans mantenen com un baluard la tradició de celebrar la Festa de l'Ós. De la mà de l'Oriol Lluis recorrem les tres poblacions en una entrevista que intenta treure els orígens d'aquestes festes tan peculiars. El Vallespir, a la Catalunya Nord, és territori d'ós.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >