Close

El cercle virtuós

Divulgatius Aprendre, arriscar, innovar, reinventar-se, per capgirar el cercle negatiu. El relat de l’economia de proximitat. Un tema de portada, diferents seccions amb especialistes: el detall d’aquelles iniciatives que sorgeixen del territori.  

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Sociedad
URL: http://www.xiptv.cat/el-cercle-virtuos

Episodios disponibles para ver online

s' comença a fer girar l'economia
'El cercle virtuós' d'aquesta setmana es fixa en el coworking. És una nova modalitat de treball que facilita les sinèrgies entre professionals autònoms i responsables de petites i mitjanes empreses, que comparteixen un mateix espai. Coneixerem el cas de l'emprenedora manresana que expandeix arreu del món el seu sistema d'aprenentatge d'anglès. Kids&Us va començar amb una escola i ara té més de 70 de centres a tot Catalunya. El director de la càtedra de Foment de la Innovació Empresarial de la Universitat Rovira i Virgili, Agustí Segarra, estrena les classes magistrals del programa. La formació és clau per arribar a ser virtuós i aquest és el seu primer consell per innovar: “saber gestionar els fracassos”. Els famosos estoigs de cocció al vapor, els Lékué, es fabriquen a La Llagosta, al Vallès Oriental. És un dels primers productes “made in” Catalunya que us expliquem en aquesta secció que vol donar a conèixer aquelles coses que triomfen arreu del món i
El sector de la bellesa i la cosmètica
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana analitzem el sector de la cosmètica i la bellesa, que s'agrupa en un clúster per tal d'obrir-se a nous mercats. Veurem també com es fabriquen les llums de l'empresa terrassenca Lamp, que subministra els seus productes a arquitectes, interioristes i enginyers. Sabrem com es fomenta l'emprenedoria des del món universitari amb la classe magistral de la Uvic, i veurem com es prepara el petit comerç de Roses per la temporada alta de turisme.
Gasolineres low cost
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana analitzem el fenomen de les benzineres low cost, que aconsegueixen abaratir el preu de la gasolina amb la fórmula de l'autoservei. Veurem també com es fabriquen els rotlles de paper per a màquines registradores o tiquets de transport públic, i sabrem com és el petit comerç de Manlleu, que aposta per la renovació dels seus comerços. El professor de la UPC Joan Mundet ens explicarà quines eines tenim per fer el seguiment de l'estratègia empresarial i coneixerem un emprenedor que ha posat en marxa una nova marca de bosses i complements. L'economista Marc Balaguer ens parlarà de la importància de les exportacions i tres generacions diferents ens explicaran si acostumen a fer pagaments amb targeta o amb efectiu
Acompanyar joves dissenyadors
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana coneixerem un espai d'assessorament per a joves dissenyadors que volen començar a emprendre en el món de la moda. Veurem també com es fabriquen les màquines laminadores que serveixen per plastificar documents i seguirem un curs de rus que estan fent els comerciants de Torredembarra per poder atendre els turistes que els visiten. Sabrem quin és el potencial de la xarxa social Pinterest com a eina de màrqueting digital i descobrirem un nou servei de conductors que ens porten a casa amb el nostre cotxe quan no estem en condicions de posar-nos al volant. Tres generacions diferents ens comenten els nivells de confiança en els bancs i l'economista Marc Balaguer ens explica els mecanismes d'oferta i demanda del mercat.
El cooperativisme
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens fixem en l'auge del cooperativisme. Ens hi apropem a través d'algunes cooperatives de la comarca del Maresme, considerada un referent del cooperativisme català. Veurem també com es fabriquen els expositors de productes de cosmètica, perfumeria o moda per a les botigues, i des de l'Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement d'Osona ens explicaran com passar d'una idea de negoci a un projecte empresarial. Coneixerem l'impuls per reactivar el petit comerç del centre de Martorell i sabrem com funciona la botiga de venda de detergent biodegradable a granel, Goccia Verde. Tres generacions parlen de les reclamacions de consum i l'economista Marc Balaguer analitza el funcionament de les cooperatives.
La indústria del cava
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens fixem en l'esforç per exportar de la indústria del cava, un sector que es manté tot i la crisi econòmica. Veurem també com es fabriquen les fonts dispensadores d'aigua de Canaletas, i seguim la classe magistral de Jordi Balagué sobre la intel·ligència emocional en el món del treball. Sabrem com és el petit comerç de Terrassa i tres generacions diferents ens expliquen si consumeixen productes de marca blanca. L'economista Marc Balaguer ens parla de les habilitats directives i coneixerem com funciona la cooperativa Roba Amiga, que gestiona un gran volum de roba de segona mà que recull als més de 1.500 contenidors distribuïts arreu de Catalunya.
Estratègies de màrqueting
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens fixem en les tècniques de màrqueting sensorial per influenciar en la presa de decisions dels consumidors. Veurem també com es fabriquen les calderes industrials de Pirobloc, de Barberà del Vallès, i el professor de la UPC Joan Mundet ens exposarà les dificultats en la formació de l'estratègia empresarial. Sabrem com és el petit comerç de Girona, que cada vegada acull més turistes, i veurem què en pensen tres generacions diferents de les assegurances privades. Descobrirem una plataforma per poder crear de manera senzilla i econòmica una botiga en línia i l'economista Marc Balaguer ens parlarà de les bones intencions del màrqueting.
L'empresariat català
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana entrevistem al president de la CECOT, Antoni Abad. L'evolució de l'economia catalana, l'aposta per la innovació, el territori, la internacionalització i el procés sobiranista són alguns dels temes que comentem amb al president de la patronal terrassenca. Veurem també com es fabriquen les peces de porcellana de Pordamsa, de La Bisbal d'Empordà, i la professora de la UVic, Alejandra Aramayo, ens parla del concepte d'emprenedoria social. Sabrem com és el petit comerç de Salou, els hàbits de reciclatge de tres generacions diferents i una aplicació que permet capturar una imatge i cinc segons de so. I l'economista Marc Balaguer ens parla de la importància del coneixement d'idiomes i de les diferents realitats culturals per al desenvolupament econòmic.
Les finances ètiques
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens fixem en l'augment de l'interès per les finances ètiques... Coneixem dues iniciatives empresarials que han rebut el finançament d'aquest tipus d'entitats bancàries i ho analitzem amb el subdirector general de Triodos Bank. Veiem també com es fabriquen les espelmes centenàries de Ceres Roura, de Figueres, i el professor Ricard Pedreira ens parla de la importància de la selecció del personal per a una empresa. Veurem com es renova el petit comerç de Sant Boi de Llobregat, sabrem què en pensen tres generacions diferents dels 'outlets', i coneixerem l'empresa Baobabs, que dissenya i fabrica roba per a embarassades i mares lactants. I acabarem amb l'apunt virtuós de l'economista Marc Balaguer sobre les finances ètiques
Les TIC a l'educació
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens fixem en les empreses tecnològiques que ofereixen serveis al món de l'educació, un sector amb un alt potencial de creixement. Veurem també com es fabriquen les màquines perforadores de Llamada, una de les deu empreses mundials especialitzades en aquest tipus de maquinària. La coordinadora del Grau en Màrqueting Digital del Tecnocampus Mataró, Trina Milan, ens parla del WhatsApp i veurem què en pensa el petit comerç de la Roca del Vallès de la declaració de municipi turístic, que permet obrir els diumenges l'outlet de La Roca Village. Tres generacions diferents opinen de les energies renovables, l'economista Marc Balaguer parla de les start-up tecnològiques i coneixerem dos emprenedors osonencs que han ideat una aplicació per alertar de situacions d'emergència. L'aplicació de les tecnologies en el món educatiu genera cada vegada més demanda de productes que desenvolupen diferents empreses i
Impuls de les exportacions
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana seguirem una trobada de networking a Granollers amb la participació d'una setantena d'empreses que volen impulsar les seves exportacions. Veurem com es fabrica la nova moto de Rieju, a l'Alt Empordà, i coneixerem quin és el paper de la dona en el desenvolupament de projectes emprenedors amb la classe magistral de la Universitat de Vic. Tres generacions diferents ens parlen dels canvis en el consum de les bosses de plàstic i coneixerem com és el petit comerç de Lleida i com ha rebut la nova proposta d'outlets efímers al Mercat del Pla. Els virtuosos d'aquesta setmana són els responsables de l'empresa Triticum, que elabora pa d'alta gamma per a restaurants, i l'economista Marc Balaguer ens parla de la importància dels mercats exteriors per al desenvolupament de les empreses catalanes.
Divulgació de temes financers
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana seguirem un dels tallers d'educació financera que s'imparteixen a alumnes catalans de secundària per prendre consciència de l'ús dels diners i comprendre l'operativa financera bàsica. Veurem també com s'elaboren les begudes refrescants de l'empresa centenària Sanmy, de Terrassa. El director de la càtedra de Foment de la Innovació Empresarial de la URV, Agustí Segarra Blasco, ens exposa la capacitat innovadora de Catalunya i veurem com es reinventa el petit comerç d'Amposta per adaptar-se als nous hàbits de consum. Tres generacions diferents opinen sobre els horaris d'obertura dels comerços, l'economista Marc Balaguer parla de la importància de dominar les dinàmiques de l'economia domèstica i veurem com neix la idea de muntar una empresa de bicicletes elèctriques d'estil retro.
Aturats sèniors
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens fixem en les dificultats per trobar feina de les persones de més de 45 anys; veurem com darrerament han sorgit diferents associacions per impulsar les contractacions entre els aturats sèniors. Descobrirem també com es fabriquen les sabates Castañer, de Banyoles, i seguirem la classe magistral del professor Jordi Balagué de la UdG, que ens parlarà de la presa de decisions dins l'empresa. Sabrem com és el petit comerç de Morella, al País Valencià, i tres generacions diferents reflexionen sobre el fet de marxar a treballar a l'estranger. Als virtuosos veurem com es reinventa l'empresa Arquima, dedicada a la construcció, i l'economista Marc Balaguer parla de l'impacte econòmic de la cultura.
La formació del treballador
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens fixem en l'Escola del Treball de Barcelona, un referent en la formació professional que celebra el centenari coincidint també amb els cent anys de la Mancomunitat. Veurem com es fabriquen els filtres industrials de Tefsa, al Baix Llobregat, i seguirem una nova classe magistral de Joan Mundet de la UPC sobre l'anàlisi de l'estratègia empresarial. Veurem com és el petit comerç de Reus, que combina la clientela local amb l'estrangera, i descobrirem una iniciativa virtuosa, Fractus, que fabrica i comercialitza antenes per a telèfons mòbils. Tres generacions diferents parlen de l'emprenedoria i l'economista Marc Balaguer signa l'apunt virtuós parlant de la importància de la formació per trobar feina. L'Escola del Treball de Barcelona es va inaugurar fa 100 anys per la demanda del mercat laboral d'un perfil de treballadors formats. Amb el despuntar industrial català es necessitava mà d&apo
La salut del petit comerç
Aquesta setmana el protagonista de 'El cercle virtuós' és el petit comerç. Parlem de la salut del model català de comerç de proximitat amb Miguel Ángel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya. Li preguntem pel debat dels horaris comercials, la competència de les grans superfícies i els principals reptes de futur del sector. Veiem també com es fabriquen les joguines Barrutoys, que aposten pel valor pedagògic i que es comercialitzen en botigues d'arreu d'Europa. Seguim un curs de formació per als comerciants de Platja d'Aro, sobre l'optimització d'habilitats i gestió comercial. Sabrem també on acostumen a fer les compres tres testimonis d'edats diferents i descobrirem els virtuosos que hi ha darrere la iniciativa de La Croket, de Girona, una botiga especialitzada en croquetes.
El sector nàutic
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens fixem en el turisme nàutic, que en algunes poblacions es promou a través de les Associacions Nàutiques, entitats que volen donar valor afegit als destins turístics de sol i platja. Veiem també com es fabriquen les caixes de cartró de l'empresa Demco, amb 50 anys d'història, i sabrem com aconseguir fluïdesa en el treball amb la classe magistral de la Universitat de Girona. Coneixem també com és el teixit comercial de Cerdanyola del Vallès, on fan front comú davant la futura construcció d'una gran superfície comercial. El virtuós d'aquesta setmana és l'empresa Palens, que triomfa elaborant ulleres de sol de fusta al Maresme. I l'economista Marc Balaguer ens parla de la importància d'aplicar estratègies de desenvolupament territorial.
El mercat elèctric
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens apropem al mercat elèctric i als canvis que hi haurà properament en la factura de la llum. Veiem com s'elabora el salmó fumat Royal i analitzem des de la Universitat Rovira i Virgili l'esforç en innovació de la indústria agroalimentària. Coneixem el petit comerç de Figueres, que pot obrir els diumenges de la temporada alta de turisme, i sabem fins a quin punt consulten la informació econòmica tres testimonis de tres generacions diferents. El virtuós d'aquesta setmana és l'arquitecte Marc Torra, que es reinventa com a fotògraf d'arquitectura i l'economista Marc Balaguer ens parla dels diferents models d'emprenedoria.
Formació Professional dual
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens fixem en la Formació Professional Dual, que combina l'aprenentatge a l'aula i a l'empresa; seguirem el cas de dues companyies osonenques que participen en aquest model d'ensenyament. Coneixem també com es fabriquen les Guitarres Camps, que s'exporten al Japó, Rússia i la Xina. Sabrem per què és important motivar els treballadors i quins són els mètodes més recurrents per fer-ho, i veurem com treballen la imatge física i virtual els comerços d'Esplugues de Llobregat. Tres generacions diferents parlen de la conciliació familiar i laboral i descobrim un projecte d'economia social que triomfa, les bosses d'Alma.  
La relocalització industrial
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana ens fixem en el projecte de reindustrialització tèxtil que s'impulsa al Maresme i que comença a donar els primers fruits amb la creació d'un centenar de llocs de treball. També coneixem com es fabriquen els pinzells artístics d'Escoda, la primera empresa de l'Estat que va produir brotxes per a tot tipus de pintura. Seguim una nova classe magistral, en aquesta ocasió sobre la importància de tenir una estratègia empresarial definida, i veiem com la ciutat d'Olot impulsa les vendes del petit comerç organitzant activitats com l'OlotX2. Tres generacions diferents reflexionen sobre el negoci del turisme i descobrim un emprenedor que des de Tàrrega es dedica a desenvolupar videojocs per a mòbil o ordinador.  
Promo El cercle virtuós - febrer
Aprendre, arriscar, innovar, reinventar-se, per capgirar el cercle negatiu. El relat de l’economia de proximitat.
Turisme de càmping
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana veiem com el sector del càmping es prepara per l'arribada de turistes i sabrem quines previsions tenen per aquest any: els visitants estrangers compensen la davallada dels turistes de proximitat. Coneixerem també com es fabriquen les piscines de Grau Farrés, que són un referent al sector i acaben de treure un model prefabricat únic al món. La coordinadora del Grau de Màrqueting Digital del Tecnocampus de Mataró, Trina Milan, ens parla de Facebook, i tres generacions diferents reflexionen sobre el fet de pagar impostos. El petit comerç més innovador de Rubí i l'empresa Infosa, que és l'única productora de sal natural catalana, tanquen el cercle virtuós d'aquesta setmana.  
Clúster de la fusta i la biomassa
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana coneixem l'aposta per la formació del clúster de la fusta i la biomassa a la comarca del Solsonès, on s'ubica el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. Veiem també com es fabriquen les moquetes i teixits per als maleters dels cotxes de l'empresa Pont, Aurell i Armengol, de Terrassa. Seguim la classe magistral d'emprenedoria des de la Universitat de Vic i coneixem dues botigues de productes de segona mà de Mollet del Vallès. Tres generacions diferents reflexionen sobre les despeses amb els fills i des de Sant Cugat del Vallès dues emprenedores ens expliquen l'aventura editorial de Somnins, que aposta per llibres innovadors que arribin a la resta d'Europa. Com cada setmana l'economista Marc Balaguer tanca el programa parlant de les avantatges dels clústers i de com s'haurien d'impulsar.
El sector del 'vending'
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana analitzem el sector de les màquines de 'vending', que després de l'auge de l'oferta d'aliments frescos, ara està resituant-se i adaptant-se als nous hàbits de consum. Veiem també com s'embotella l'Aigua Sant Aniol, de la Garrotxa, i seguim la classe magistral del professor Jordi Balagué, que ens parla de la importància de la confiança en les relacions empresarials. Anem a Gavà per conèixer com és el seu petit comerç i les distincions que atorga l'ajuntament a la bona gestió d'aquests petits negocis. Tres generacions diferents parlen del fet d'estar de baixa i descobrim un nou producte innovador, el Laywinter, una tela que es posa sobre el vidre del cotxe per evitar que es geli amb les baixes temperatures. Com cada setmana l'economista Marc Balaguer tanca el programa parlant de la necessitat de conciliar vida laboral i familiar. Les màquines dispensadores de produc
Noves formes de finançament
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana veiem noves maneres d'aconseguir finançament per crear o impulsar una empresa en moments en què és difícil aconseguir crèdit bancari. Veiem també com es fabriquen els cromos i altres productes col·leccionables de Giromax, una empresa vallesana amb llicències de personatges de moda com Pepa Pig o Angry Birds. Seguim les classes magistrals d'innovació des de la Universitat Rovira i Virgili i coneixem les impressions dels comerços de Badalona davant la possibilitat d'obrir dos nous dies festius. Tres generacions diferents ens expliquen quin va ser el seu primer sou i l'economista Marc Balaguer parla de la necessitat de donar cobertura a nous projectes empresarials.
Innovació alimentària
A 'El cercle virtuós' d'aquesta setmana veiem com les empreses agroalimentàries desenvolupen productes innovadors per millorar la nutrició i la salut de les persones a través del Centre Tecnològic de Reus. Al capítol d'avui també seguim el procés de fabricació dels taps de suro per a cava i xampany de Francisco Oller i coneixem l'aposta dels comerços de Blanes per les xarxes socials. Des de la Universitat Autònoma de Barcelona el professor Ricard Pedreira ens explica com funciona el departament de Recursos Humans i tres generacions diferents ens expliquen com fan la declaració de la renda. Els virtuosos d'aquesta setmana són uns emprenedors de Lliçà de Vall que construeixen instruments musicals a partir del reciclatge de palets de fusta. I l'economista Marc Balaguer parla del valor econòmic de les xarxes socials.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >