Close

El medi ambient

"El medi ambient" és un espai informatiu i divulgatiu especialitzat en temes mediambientals, estalvi energètic, tractament de residus... dirigit per Xavier Duran.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Naturaleza, Sociedad
URL: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/el-medi-ambient/ultims-programes/

Episodios disponibles para ver online

05/09/2014 - "La sosa de flor, un anacronisme en perill"
Algunes zones del delta de l'Ebre són l'únic lloc del continent europeu on creix la sosa de flor, considerada una planta rara i en perill d'extinció per la Unió Europea. Les poblacions més pròximes es troben 2.000 quilòmetres al sud, als límits del desert del Sàhara.
04/09/2014 - "La capital de l'ornitorinc"
La petita població de Latrobe, a Tasmània, s'autoanomena la capital mundial de l'ornitorinc i rep una gran quantitat de turistes que volen contemplar en directe aquest curiós animal: un mamífer que pon ous, que té bec d'ànec, pell de llúdriga i cua de castor.
03/09/2014 - "La rica flora de Guilleries-Savassona"
Les diferències d'altitud i la diversitat d'estrats geològics han afavorit una gran riquesa botànica a l'Espai Natural de Guilleries-Savassona. Un equip de biòlegs de la Universitat de Barcelona ha confeccionat per a la Diputació de Barcelona un catàleg exhaustiu d'aquesta riquesa, amb vora 1.100 espècies.
02/09/2014 - "Prospeccions petrolieres al Mediterrani"
El govern espanyol podria autoritzar prospeccions sísmiques per saber si hi ha gas o petroli en una zona de gran riquesa natural. Expliquem com es fa el sondeig sísmic i quin impacte pot tenir el soroll en els cetacis.
01/09/2014 - "La regulació de la caça de balenes"
És possible mantenir la caça de balenes sense perjudicar les diverses espècies? Com es regula? El biòleg Àlex Aguilar, que ha estat membre de la Comissió Balenera Internacional, ens respon.
29/08/2014 - "Custòdia fluvial a l'Alt Camp"
L'Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals ha aconseguit acords de custòdia al riu Glorieta per eradicar les espècies exòtiques i afavorir la conservació d'algunes de les poques poblacions de cranc de riu ibèric que queden a Catalunya.
28/08/2014 - "Insectes, un menjar molt nutritiu"
La FAO insisteix en els beneficis que pot aportar menjar insectes. Expliquem les seves qualitats nutritives, analitzem la seva autorització a la Unió Europea i mostrem un restaurant barceloní on se'n poden menjar.
27/08/2014 - "Bosses de plàstic: l'estratègia irlandesa"
Un ciutadà europeu fa servir, de mitjana, unes 200 bosses de plàstic a l'any. Cada estat té una estratègia per reduir-ne l'ús i la d'Irlanda ha donat bons resultats
26/08/2014 - "Els secrets de les rates nues"
La rata nua d'Etiòpia té una aparença ben poc atractiva, però és un mamífer interessant per als investigadors: viu en societats jerarquitzades com les abelles, amb una sola femella fèrtil, viuen deu vegades més que una rata normal i no agafen cap tipus de càncer. Investigadors nord-americans han trobat l'explicació d'això últim.
25/08/2014 - "La biomassa de proximitat"
22/08/2014 - "Les petxines i el turisme"
A la platja Llarga de Salou la presència de petxines ha disminuït vora un 70% en els darrers trenta any i això està relacionat amb un gran augment del turisme. Lluny de ser una curiositat, les petxines tenen un paper ecològic bàsic.
21/08/2014 - "Santuari de tortugues a Austràlia"
Assistim a la posta d'ous de tortugues babaues a la mateixa platja on van néixer i veiem com en surten les cries, que marxen a l'aigua i que d'aquí a trenta anys tornaran aquí a pondre els ous.
20/08/2014 - "Gaia, la Via Làctia com mai l'hem vist"
El satèl·lit Gaia captarà en els propers anys dades de mil milions d'estrelles i això augmentarà notablement el coneixement sobre la nostra galàxia. El Centre de Supercomputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona hi participen.
19/08/2014 - "Extremòfils, les fronteres de la vida"
El petit helicòpter elèctric. Morta la planta, tornen els ocells. Els últims reductes del tigre siberià. Llibre: "Barcelona Bestiari".
18/08/2014 - "Fracking a Europa: val la pena, el risc?"
El "fracking" per obtenir gas o petroli d'esquist ha avançat amb rapidesa als Estats Units i ha influït en el preu de l'energia en aquell país. A Europa, però, el volum de les reserves i la densitat urbana i de població en fan més problemàtica l'explotació.
15/08/2014 - "El CO2 d'un litre d'oli"
13/08/2014 - "El litoral català, en risc creixent"
13/08/2014 - "El cavallet de mar pigmeu"
11/08/2014 - "Carbó: un futur negre per a l'atmosfera"
08/08/2014 - "Les coves submarines de Cala Viuda"
La cala Viuda, situada uns dos quilòmetres al sud de l'Escala, té un sistema de coves submarines comunicades entre si i amb l'exterior, amb una fondària màxima que no supera els 20 metres.
07/08/2014 - "El retorn de l'aigua al Baix Gaià"
Durant trenta anys, ni un litre d'aigua havia sobrepassat la barrera del pantà del Catllar. Ara s'ha començat a alliberar aigua al llit del riu Gaià sense afectar el reg dels agricultors ni les reserves de seguretat i això ha permès engegar projectes conservacionistes.
06/08/2014 - "L'efecte Robin Hood al mar"
A la costa, els temporals, com Robin Hood, arrenquen la vida del litoral, on abunda, i se l'enduen cap a les àrides profunditats. Aquest efecte ha estat gravat per un equip de la Universitat de Barcelona a centenars de metres de fondària.
05/08/2014 - "Recerca del gat salvatge a Osona"
El Grup de Naturalistes d'Osona ha engegat un projecte per estudiar, a les comarques centrals, el gat salvatge, un animal d'hàbits nocturns, solitari i esquerp.
04/08/2014 - "L'expansió de l'aufrany"
L'expansió de l'aufrany Un equip del programa acompanya agents rurals del Grup de Suport de Muntanya a la serra de l'Obac, on es despengen per un penya-segat per apropar-se a un niu d'aufranys. Investigadors de la Universitat de Barcelona fan després una inspecció ocular del poll, diversos mesuraments i una extracció de sang.
01/08/2014 - "El conreu de l'àrnica"
El conreu de l'àrnica L'àrnica és la planta amb què es fa el famós "oli de cop", un analgèsic i antiinflamatori natural. L'únic conreu d'àrnica de tot l'estat espanyol és a Taüll. Els seus responsables el van crear quan van veure que la recollida d'àrnica silvestre estava malmetent les poblacions salvatges.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de TV3 (Cataluña) >