Close

Quèquicom

Aquest programa sobre ciència, natura, salut i tecnologia pretén despertar la curiositat cap a la ciència com una manera d'interpretar la realitat i com a eina per viure més bé.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Divulgación
URL: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/quequicom/ultims-programes/

Episodios disponibles para ver online

06/03/2019 - "QQC i ...ferro i acer"
La filosofia pot semblar una pràctica inútil i anacrònica, però, en realitat, ens ensenya a pensar críticament i ens ajuda a viure millor. L'ètica ho fa en el pla individual, i la filosofia política, en el pla col·lectiu.
10/10/2018 - "El bolero de Ravel"
Com cal desinfectar una ferida? Quin és l'origen i l'efecte de l'aspirina? Com podem fer servir les plantes medicinals? El descobriment de la penicil·lina.
28/03/2018 - "Gossos, amics bestials"
Aquest capítol és una compilació de diferents episodis sobre botànica
28/02/2018 - "El vol parabòlic"
L'Agència Espacial Europea organitza vols parabòlics extrems per assajar tecnologia espacial i estudiar la resposta del cos humà a la ingravidesa. Pere Renom s'hi embarca i viu una experiència pròpia d'un astronauta.
07/03/2018 - "Tatuatges: fins que el làser ens separi"
Víctor Chil té fama mundial. Per fer un retrat clava durant 4 hores una agulla en la pell 3.000 cops per segon. Què és un tatuatge? Com es treu? Què passa si ens han de fer una epidural o una ressonància? Què és la micropigmentació?
21/02/2018 - "De l'Enigma a l'ordinador"
Alan Turing va descodificar la màquina encriptadora Enigma, el gran secret nazi, gràcies al domini dels algorismes. Sabrem què és el sistema binari; què és la memòria RAM; el transistor i l'evolució dels processadors.
14/02/2018 - "QQC i... l'audiovisual"
Els secrets del muntatge i dels trucs visuals al descobert. Croma, punt nodal, profunditat de camp, ordre de muntatge, retoc fotogràfic i altres recursos del llenguatge audiovisual explicats de manera entenedora.
07/02/2018 - "Te verd i síndrome de Down"
Un matrimoni té, sense esperar-ho, un fill amb la síndrome de Down, el Jan. Filmen el seu procés d'acceptació i d'enamorament cap al nen en un emocionant documental.
07/02/2018 - "Laia, una branca en l'evolució humana"
Assistim en exclusiva a la reconstrucció fins al més petit detall de la Laia, un primat de fa 12 milions d'anys. Entendrem per què no venim dels micos ni ells de nosaltres. D'on potser venim és... de la Mediterrània Oriental!
31/01/2018 - "Accidents infantils"
Una casa està plena de paranys per a una criatura. Com podem convertir-la en un lloc segur? Fem un curset de primers auxilis, aprenem a reanimar nens i a tractar cremades, cops i ennuegaments. I com ha de anar la cadireta del cotxe?
31/01/2018 - "Arribarem a centenaris?"
No hi ha una fórmula per viure 100 anys, depèn dels hàbits i la genètica. Analitzant avis centenaris veiem que envellir és oxidar-se. Com generar menys radicals lliures? Va bé prendre antioxidants? Influeix l'epigenètica en l'envelliment?
24/01/2018 - "Llegir la mà"
La mà és com un titella: funciona a base de tendons i palanques d'una complexitat fascinant. Ens proporciona la base 10 per comptar; però, com és que tenim 5 dits a cada mà i no pas 7 o 8?
17/01/2018 - "Flix, la fi d'una amenaça?"
Sabó, lleixiu, PVC, insecticides i pinsos es fan amb el clor, la sosa i productes químics fets a Flix. Tones de tòxics han anat a l'Ebre i s'ha contaminat molt terreny. A més, s'hi processa fosforita, un mineral lleugerament radioactiu.
23/03/2018 - "Viver de científics"
Vols parlar o empassar però ni els nervis ni la musculatura t'obeeixen... I cada dia pitjor. Què se sent quan estàs presoner dins del teu cos? És el que viu l'Alba Saskia, una jove que planta cara a una malaltia minoritària.
13/12/2017 - "Riotinto, propera parada: Mart"
Riotinto és un paratge marcià. Hi viuen bacteris que fan àcid sulfúric i que podrien resistir a Mart. Entrevistem l'astronauta que prova el vestit espacial per viatjar a Mart el 2030 i entrem en l'habitacle en què haurien de sobreviure.
06/12/2017 - "Valents com lleons"
La toxoplasmosi és una malaltia produïda per un microorganisme paràsit, que es relaciona amb els gats i amb les embarassades, però sembla que podria tenir efectes sorprenents en els homes, com augmentar-ne la valentia.
06/12/2017 - "Adolescents i sexualitat"
A 3r d'ESO -15 anys- alguns adolescents ja tenen relacions sexuals. I volen saber com funcionen els anticonceptius. Com s'usa la píndola de l'endemà? Com s'arriba a l'orgasme? Com són els òrgans reproductius?
29/11/2017 - "Mestres de la fusta"
Pere Renom assisteix a l'autentificació d'una guitarra teòricament construïda a Sevilla l'any 1867 per Antonio de Torres, l'equivalent a l'Stradivarius dels violins. També participa en la construcció d'una casa de fusta.
22/11/2017 - "QQC i...tecnologia a casa"
Les tisores, el rellotge mecànic, la màquina de cosir, el pany i el microones tenen un enginy i una tecnologia sorprenents. Fins i tot una bateria de cuina és un prodigi de la metal·lúrgia. I, a més, una sorpresa: la grapadora sense grapes.
09/11/2017 - "QQC i...l'enginyeria del transport"
Veurem com els pneumàtics són clau per retenir el cotxe durant un revolt, però ¿com pot ser que les rodes motrius girin de forma independent? El diferencial és un mecanisme extremadament enginyós i elegant.
01/11/2017 - "Efectes especials"
El 3D no ha desplaçat els efectes reals en pel·lícules com "Un monstre em ve a veure". Saltarem al buit amb especialistes, ens faran un esgarrifós tall a la cara, viurem una tempesta de neu i ballarem a la vora d'un esvoranc.
25/10/2017 - "QQC i... l'electricitat"
Com podem evitar els llamps en una tempesta? Què és l'electricitat estàtica? Com actua el parallamps? La llei d'Ohm, a l'abast de tothom. Quina diferència hi ha entre un interruptor i un commutador? I Tesla, un geni a l'ombra.
18/10/2017 - "Amb el porc al cor"
Assistim a una operació a cor obert per implantar un vàlvula aòrtica feta amb teixit de porc.
11/10/2017 - "La torre de Babel"
Visitem una classe de 25 alumnes en què es parlen 10 llengües. Alguna és més rica que les altres? Tenen un mateix origen les 6.000 llengües que es parlen al món? Com s'han diversificat? Conserven trets comuns? Què és un fonema?
04/10/2017 - "Gravetat, una qüestió de pes"
El 1915, Einstein va predir l'existència de les ones gravitacionals. Un segle més tard es va demostrar la seva existència al laboratori LIGO. Entendrem què és la gravetat i com es transmet en forma d'ones.

Otros programas de divulgación >


Otros programas de TV3 (Cataluña) >