Close

Noms propis

Persones amb un filosofia de vida optimista, energètica, engrescadora. Que tinguin la capacitat de contagiar-la i moure'ns a l'acció. Són els trets en comú dels personatges que passaran pel plató de Noms Propis, la nova aposta de Televisió Espanyola pel format d'entrevista en profunditat. Cada setmana, actors, escriptors, psicòlegs, científics, esportistes, viatgers o directius d'empreses, entre d'altres, ens donaran el seu particular punt de vista sobre com superar adversitats, gaudir dels petits plaers, prendre decisions importants, educar els fills, tenir èxit a la feina o reinventar-nos després d'un fracàs.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Biografía
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/noms-propis/

Episodios disponibles para ver online

El fotoperiodista Ricard García Vilanova
Ricard García Vilanova visita "Noms propis", programa dirigit i presentat per l’Anna Cler amb qui parla de la seva professió i explica que no li agrada ser protagonista de la història, sinó testimoni i transmissor d’allò que passa a les zones de conflicte. També insisteix a recordar que els reporters de guerra gairebé sempre tenen l’oportunitat de marxar, mentre que les persones que viuen en aquestes zones estan atrapades per l’horror. El fotoperiodista ha cobert les primaveres àrabs i el conflicte de l’ISIS generat en un treball que va començar el 2011 i continua actualment amb diversos viatges a l'any enfocats a Líbia, Síria i l'Iraq.
Quim Gutiérrez
L'actor Quim Gutiérrez visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui conversa sobre la seva carrera artística i la seva manera d’entendre la interpretació. Gutiérrez explica que ha fet moltes comèdies però no li molesta ficar-se “en personatges foscos: no em fa por investigar personatges que no estan bé del cap. Intentar imaginar un entorn familiar conflictiu, un trauma i com això caracteritza un personatge i com buscar conflictes petits, matisar-los... això em diverteix”.
Ramon Agenjo
Noms Propis estrena nova temporada entrevistant l'economista i director de la Fundació Damm i president del Club de Futbol Damm, Ramon Agenjo. "No sóc un gran aficionat al futbol però el que vull és que els nens i les nenes siguin feliços. El nostre objectiu és formar en valors", ha explicat a la presentadora Anna Cler. 
Guille Milkyway
Guille Milkyway va néixer a Sant Cugat del Vallès fa 45 anys. Apassionat de la música des de ben jove, al 1997 va fundar i liderar La Casa Azul, una banda d'electropop i música indie pop de la que ha recordat que "va néixer perquè vaig decidir crear un grup de mentida, però tot fet des de l'amor, com a homenatge i sense ànim d'enganyar a ningú. Després, cada cop era més complicat, a les entrevistes tothom em preguntava per això. Era insostenible. Va haver un moment en què coexistíem el grup fals i el jo de veritat. A finals de 2007 el vam acabar matant en un videoclip on veníem com androides i moríem. Quan vaig escriure la cançó La revolución sexual, en cap moment vaig pensar que La Casa Azul podia ser un projecte vital tan important com ha estat". Al llarg de la seva carrera també ha editat dos EP com a Milkyway i ha fet tasques de producció i composició per a diverses bandes i artistes, i ha arribat a guanyar un premi Goya en la categoria a millor cançó original per l'obra Yo, tambi
Xavier Sardà
Xavier Sardà, a Noms propis. Anna Cler conversa amb el periodista, presentador de Juego de niños a TVE, sobre la seva manera d'entendre la comunicació i l'entreteniment. Parlarà sobre la seva vocació periodística: "Jo volia ser periodista des que tenia 15 anys, sempre m'imaginava escrivint. Jo ja feia el senyor Casamajor a casa quan era petit. Feia riure al meu pare i als meus germans; la meva mare havia mort quan jo tenia 8 anys. I aquesta veu de senyor gran després la vaig fer a RNE i a la SER".
La psicòloga Maribel Martínez
La psicòloga Maribel Martínez conversa amb Anna Cler a Noms Propis. Maribel Martínez es va llicenciar en Psicologia, Filologia i Educació Social. És experta en teràpia breu estratègica, un model psicoterapèutic centrat en resoldre i prevenir problemes complexos d'una manera senzilla i en poc temps, sense explorar les causes en el passat. Forma part de diverses organitzacions i associacions, imparteix classes i seminaris a vàries universitats, i és autora de llibres relacionats amb l'educació dels fills i amb com gestionar les seves pors. "La por és la malaltia per excel·lència del primer món. És molt fàcil patir d'ansietat perquè es posen en marxa mecanismes en automàtic: això no ho faig, això ho evito. I cada vegada ens invalidem més i la por va guanyant terreny".
Rosa Regàs
Rosa Regàs visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui conversa sobre la seva trajectòria vital i la seva feina com a escriptora: "Vaig començar a escriure molt tard, als 57, però jo sabia que acabaria escrivint. Un escriptor burxa dintre seu, ajudat de la memòria i de l'experiència, i ho treu a fora i ho comença a manipular amb la imaginació. I aquesta història, que està cada vegada més sencera, ja no és seva, és una història. Moltes vegades, quan tens una novel·la acabada, penses com va ser al començament i dius: Mare de Déu, com he arribat aquí?".
Manolo García
Manolo García a 'Noms propis'. Repassem la trajectòria artística del cantautor català, sempre compromès amb la solidaritat, la llibertat i la dignitat musical. "Arribar a un punt de confortabilitat professional és tota una vida. T'has de fer respectar i, primer, t'has de respectar tu. Al final, triomfa l’autenticitat"
Christian Escribà
Christian Escribà visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parla de la seva professió i també la seva gran passió: la pastisseria. "Hem inventat la paraula 'tradinnovació' per definir la pastisseria que fem nosaltres. Una pastisseria que manté la tradició, però que la porta a les necessitats actuals. Per nosaltres això és molt important per tal de mantenir l'essència Escribà, i l'essència de la cultura gastronòmica pastissera catalana".
El periodista Jordi Basté
Jordi Basté visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parla de la seva professió com a periodista i de la seva passió per la ràdio: "La gràcia és parlar molt, però escoltar més. I la pregunta bona és la curta, el que ha de ser llarg és l'explicació. Jo continuo fent ràdio pels oients i per l’equip, amb ells m’ho passo molt bé. Seria insuportable llevar-te a aquelles hores del matí, arribar a la redacció i que la gent estigués a disgust. El programa va bé perquè la direcció d’orquestra va bé, però l’èxit és l'orquestra. Són com de la meva família".
La periodista Cristina Jolonch
Cristina Jolonch visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parla de la seva professió com a periodista. Una feina que li ha donat l'oportunitat d'entrevistar moltes persones: "escoltar és fonamental. Quantes vegades ens passa que una resposta et genera una pregunta en la qual tu no havies pensat? Una de les coses més maques de la nostra feina és poder acostar-nos a personatges diferents. Les històries més emocionants i més fascinants les trobes en persones que descobreixes un bon dia fent un reportatge. Això és el gran privilegi d'aquesta professió tan maca que tenim". La periodista ha publicat 'De carne y hueso', un recopilatori de quaranta entrevistes que ha fet a personatges del món de la gastronomia.
L'empresari Salvador Alemany
Salvador Alemany visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parlarà de la seva visió per tirar endavant un projecte amb èxit: "No s'ha de ser conformista. Cal tenir una idea i visualitzar el que vols fer. I la clau per tal que surti bé és fer bé el camí, no importa quants quilòmetres fas cada dia o cada any, sinó saber cap a on vas. S'ha de ser conscient que et trobaràs amb dificultats, i que el més important és la capacitat de reacció davant els problemes". Salvador Alemany va néixer a Barcelona fa 75 anys. Es va llicenciar en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i es va diplomar per l'IESE. La seva trajectòria professional l'ha portat per moltes empreses i també ha ocupat càrrecs en el món de l'esport, com quan va assumir la presidència de la secció de bàsquet del FC Barcelona, o quan va treballar com a representant del club a l'ACB i l'Eurolliga. Actualment, és president de Saba Infraestructures, i ha estat president d'Abertis i del Ce
L'escriptor Sergi Pàmies
Sergi Pàmies, periodista, traductor i crític de televisió, ha publicat recentment 'L'art de portar gavardina', un recull de contes sobre l'amor i les absències, en els que barreja realitat i ficció. Sergi Pàmies visita Noms Propis, programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parlarà de com construeix els seus llibres: "L'encant de la ficció és que pots treballar amb material viscut que és real i d'altra que és pura imaginació. S’ha de jugar amb l’ambigüitat. I la gràcia és que el lector decideixi el que és veritat i el que no perquè, en qualsevol cas, serà veritat en el moment en què ho llegeix."
El dissenyador Enric Jardí
El dissenyador Enric Jardí publica 'Life is sho', un diari personal amb reflexions gràfiques sobre allò que més el preocupa: l'amor, la felicitat o la mort. Enric Jardí visita Noms propis, programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parlarà de la seva professió: "La comunicació gràfica és un concepte molt més ampli que el disseny gràfic. Hi ha molta gent que desconeix el nostre ofici i com són 'dibuixets', sembla fàcil i no se li dona gaire valor. D'altra banda, al nostre sector hi ha poc corporativisme i ens fem una mica la guitza entre nosaltres. Això passa a totes les feines que impliquin certa creació perquè tothom vol dir la seva".
La periodista i escriptora Esther Vivas
La periodista i escriptora, Esther Vivas, és autora del llibre 'Mama desobedient: una mirada feminista a la maternitat'. A Noms Propis ha afirmat que "caldria afavorir el context social, polític i econòmic per poder ser mare, si així es vol. Cada dia hi ha més dificultats, sobretot per conciliar". Esther Vivas parla amb Anna Cler de la seva reivindicació de la maternitat: "No es tracta d’idealitzar-la, però sí de reivindicar que l'has de poder viure, si així ho vols. També ens han fet creure que no sabem parir i que el part és un procés perillós, quan és un procés biològic. Cal recuperar la confiança en el nostre cos a l’hora de donar a llum i el poder de decidir sobre el teu embaràs, el teu part i la teva lactància. És una experiència que ens han robat".
Tània Sarrias
Tània Sarrias visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parla de la seva trajectòria professional i de l'objectiu que persegueix amb la publicació del seu primer llibre 'No et rendeixis': "Reivindico tornar a connectar amb un mateix i permetre't plorar, riure, dormir bé, estimar, agrair, caminar i respirar. Quan estem malament la teoria la sabem tots, però no serveix de gaire sinó passem a la pràctica i no som nosaltres els que agafem les regnes. Això és el que jo he fet." Tània Sarrias va néixer a Barcelona fa 43 anys. Va començar a estudiar Periodisme, però ho va deixar per a fer interpretació, llicenciant-se en art dramàtic a l'Institut del Teatre de Barcelona. Ara acaba de publicar el seu primer llibre titulat 'No et rendeixis', en el que ofereix vint-i-dues claus per sentir-se millor. Sarrias ha explicat que durant alguns anys va viure una sèrie de problemes personals que també la van afectar professionalment, però que va superar enrabiant-se, esti
El perruquer Raffel Pagès
Raffel Pagès visita Noms propis, programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parlarà de la seva trajectòria professional i de com es diferencia de la resta de perruquers, amb una visió i un concepte de negoci molt diferents de la tradició familiar. Raffel Pagès va néixer a Barcelona fa 76 anys. Té més de seixanta anys d'experiència com a perruquer. Volia estudiar medicina, però finalment va seguir la tradició familiar que ja disposava d'un saló, en el qual va treballar fins que el seu pare li va muntar la seva primera perruqueria a Cornellà. Es va formar a París, al saló de bellesa de Carita "em van escriure per a col·laborar amb elles i la primera setmana trobava a faltar a la família, als amics, però al cap de deu dies jo estava boig a París.
Víctor Amela
Víctor Amela visita Noms propis, programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui repassarà la seva trajectòria professional. El periodista i escriptor, col·labora en diversos mitjans de comunicació i actualment presenta el programa Ho has vist!? a TVE Catalunya. Durant anys ha compaginat la crítica televisiva amb les entrevistes en profunditat en el diari en el qual treballa habitualment, una feina que l'omple: "Aquesta feina m'ha salvat la vida. Seria molt avorrit si l'únic que hagués fet en aquests trenta-cinc anys és estar assegut darrere una taula a la redacció de La Vanguardia. M'hauria mort, segur, abans. He tingut l'oportunitat de col·laborar en una emissora de ràdio, en un programa de televisió, conèixer gent diversa i trepitjar altres àmbits. Això a mi em dóna vida. Quan em llevo al matí, m'adono que faré moltes coses, algunes sé quines són i altres no. Això és meravellós."
Conxita Casanoves
Conxita Casanovas visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui repassarà la seva trajectòria professional. "Sovint només es veu la part privilegiada de la feina del periodista cinematogràfic, que té l’opció d’anar a festivals però, en canvi, la feina que hi ha al darrere no sempre es veu. A vegades, tampoc ens interessa que es vegi. No ens agrada que es perdi la màgia de la ràdio i, per això, no s’explica". Casanovas és una periodista amb una àmplia experiència en el periodisme cinematogràfic, un camí al que va arribar per casualitat. "Amb el programa 'Va de cine', el cinema entra a la meva vida com un huracà. No va ser una cosa buscada. Jo havia fet informatius i després em vaig especialitzar en cultura. La meva trajectòria ha estat com una volta ciclista, he anat fent les etapes d’alguna manera. Espero que l'actual no sigui l’última i que pugui seguir fent el recorregut". Durant l'entrevista, la periodista confessa que li agrada mantenir-se pràcticament
L'advocada Maria Eugènia Gay
Maria Eugènia Gay visita Noms propis.L'advocada, especialista en dret processal civil, és degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona des de fa dos anys, la segona dona que ostenta el càrrec Parla amb Anna Cler de la necessitat de paritat en l'àmbit del Dret, posant com a exemple la seva junta de govern: "No concebia la meva participació de cara a presentar-me a unes eleccions si no era amb una junta paritària. Estic a favor de les quotes d'una manera temporal. Són molt importants per posicionar a les dones en llocs de responsabilitat. Si nosaltres no liderem aquestes institucions o no ostentem les responsabilitats, mai es podran canviar les coses. Les institucions hem de ser responsables i promoure aquest canvi". Al llarg de l'entrevista, Gay defensa que la conciliació familiar és possible: "Jo tinc quatre fills i, malgrat ser una situació dura, es pot arribar a compaginar. Cal dedicació, compromís amb la professió, tenir una persona al costat i saber gestionar l'estrès, que també é
Fernando Aleu
Fernando Aleu visita Noms propis, programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parlarà de la seva trajectòria professional. Al llarg dels seus noranta anys ha anat canviant de feina perquè per a ell la variació és important: "No sé com definir la vitalitat, és com una efervescència necessària per la vida. Calen unes sensacions noves, de perill, d’estímul. La medicina, la perfumeria i ser escriptor són parts de la vida i jo em quedo amb les tres perquè em donen una perspectiva vital diferent". La seva darrera aventura és la publicació del seu primer llibre 'El intercambio', una novel·la basada en un fet real del que va ser testimoni l'escriptor quan només tenia catorze anys, durant la Segona Guerra Mundial. Segons explica Aleu, anava amb un amic camí del Club de Natació Barcelona on entrenava aleshores, quan un guàrdia civil no els va permetre el pas perquè, segons va insinuar, quelcom important anava a succeir al Port de Barcelona. Encuriosits, van pujar a Montjuïc amb uns pris
El periodista i crític musical Àngel Casas
El periodista i crític musical, Àngel Casas, publica el seu primer llibre de contes, 'Carta d'una desassossegada', onze relats de ficció que parteixen de situacions i anècdotes viscudes durant la seva trajectòria professional. Del seu pas per TVE, Casas recorda a Noms Propis 'Un día es un día' que finalitzava amb un striptease: "Probablement, avui no el faríem. Estaria mal vist. Tot l'entorn ha canviat".
Fina Puigdevall, cap de cuina del restaurant Les Cols d'Olot
Fina Puigdevall visita Noms propis, programa dirigit i presentat per Anna Cler. Fina Puigdevall és la cap de cuina i propietària del restaurant Les Cols d’Olot, la masia familiar on ella va créixer i que actualment té dues estrelles Michelin. La seva cuina es caracteritza per l’ús de productes i matèria primera de La Garrotxa: "Ens sentim còmodes fent aquesta cuina de proximitat del territori, enaltint productes humils, elaborant plats senzills però depurats". 
Enric Botí de l'ONCE
Enric Botí  és el protagonista de Noms Propis és el delegat territorial de l'ONCE a Catalunya i el secretari general del comitè català de representants de persones amb discapacitat (COCARMI). Botí treballa per la inclusió de les persones amb discapacitats perquè puguin desenvolupar-se com a ciutadans, en l'àmbit acadèmic i en el professional. Lluita per viure en una societat inclusiva, en un entorn en què convisquin totes les persones perquè "la societat és diversa i l'ONCE té molt clar el model que ha de tenir: fer possible que de les 8.000 persones que hi treballem, siguem persones amb totes les discapacitats."
Dory Sontheimer
Dory Sontheimer ha escrit dos llibres “Las siete cajas” i “La octava caja” sobre les investigacions que va portar a terme després de descobrir que la seva família jueva havia estat exterminada pels nazis. També s’ha fet un documental “Les 7 caixes”, dirigit per Carles Canet i David Fontseca sobre la seva vida. Per sobreviure els seus pares van haver de negar el seu origen jueu: “Els meus pares van abraçar la religió catòlica, es van casar i, fins i tot, es van canviar els noms”, ha explicat Dory Sontheimer a Noms Propis.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >