Close

Noms propis

Persones amb un filosofia de vida optimista, energètica, engrescadora. Que tinguin la capacitat de contagiar-la i moure'ns a l'acció. Són els trets en comú dels personatges que passaran pel plató de Noms Propis, la nova aposta de Televisió Espanyola pel format d'entrevista en profunditat. Cada setmana, actors, escriptors, psicòlegs, científics, esportistes, viatgers o directius d'empreses, entre d'altres, ens donaran el seu particular punt de vista sobre com superar adversitats, gaudir dels petits plaers, prendre decisions importants, educar els fills, tenir èxit a la feina o reinventar-nos després d'un fracàs.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Biografía
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/noms-propis/

Episodios disponibles para ver online

Víctor Amela
Víctor Amela visita Noms propis, programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui repassarà la seva trajectòria professional. El periodista i escriptor, col·labora en diversos mitjans de comunicació i actualment presenta el programa Ho has vist!? a TVE Catalunya. Durant anys ha compaginat la crítica televisiva amb les entrevistes en profunditat en el diari en el qual treballa habitualment, una feina que l'omple: "Aquesta feina m'ha salvat la vida. Seria molt avorrit si l'únic que hagués fet en aquests trenta-cinc anys és estar assegut darrere una taula a la redacció de La Vanguardia. M'hauria mort, segur, abans. He tingut l'oportunitat de col·laborar en una emissora de ràdio, en un programa de televisió, conèixer gent diversa i trepitjar altres àmbits. Això a mi em dóna vida. Quan em llevo al matí, m'adono que faré moltes coses, algunes sé quines són i altres no. Això és meravellós."
Conxita Casanoves
Conxita Casanovas visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui repassarà la seva trajectòria professional. "Sovint només es veu la part privilegiada de la feina del periodista cinematogràfic, que té l’opció d’anar a festivals però, en canvi, la feina que hi ha al darrere no sempre es veu. A vegades, tampoc ens interessa que es vegi. No ens agrada que es perdi la màgia de la ràdio i, per això, no s’explica". Casanovas és una periodista amb una àmplia experiència en el periodisme cinematogràfic, un camí al que va arribar per casualitat. "Amb el programa 'Va de cine', el cinema entra a la meva vida com un huracà. No va ser una cosa buscada. Jo havia fet informatius i després em vaig especialitzar en cultura. La meva trajectòria ha estat com una volta ciclista, he anat fent les etapes d’alguna manera. Espero que l'actual no sigui l’última i que pugui seguir fent el recorregut". Durant l'entrevista, la periodista confessa que li agrada mantenir-se pràcticament
L'advocada Maria Eugènia Gay
Maria Eugènia Gay visita Noms propis.L'advocada, especialista en dret processal civil, és degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona des de fa dos anys, la segona dona que ostenta el càrrec Parla amb Anna Cler de la necessitat de paritat en l'àmbit del Dret, posant com a exemple la seva junta de govern: "No concebia la meva participació de cara a presentar-me a unes eleccions si no era amb una junta paritària. Estic a favor de les quotes d'una manera temporal. Són molt importants per posicionar a les dones en llocs de responsabilitat. Si nosaltres no liderem aquestes institucions o no ostentem les responsabilitats, mai es podran canviar les coses. Les institucions hem de ser responsables i promoure aquest canvi". Al llarg de l'entrevista, Gay defensa que la conciliació familiar és possible: "Jo tinc quatre fills i, malgrat ser una situació dura, es pot arribar a compaginar. Cal dedicació, compromís amb la professió, tenir una persona al costat i saber gestionar l'estrès, que també é
Fernando Aleu
Fernando Aleu visita Noms propis, programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parlarà de la seva trajectòria professional. Al llarg dels seus noranta anys ha anat canviant de feina perquè per a ell la variació és important: "No sé com definir la vitalitat, és com una efervescència necessària per la vida. Calen unes sensacions noves, de perill, d’estímul. La medicina, la perfumeria i ser escriptor són parts de la vida i jo em quedo amb les tres perquè em donen una perspectiva vital diferent". La seva darrera aventura és la publicació del seu primer llibre 'El intercambio', una novel·la basada en un fet real del que va ser testimoni l'escriptor quan només tenia catorze anys, durant la Segona Guerra Mundial. Segons explica Aleu, anava amb un amic camí del Club de Natació Barcelona on entrenava aleshores, quan un guàrdia civil no els va permetre el pas perquè, segons va insinuar, quelcom important anava a succeir al Port de Barcelona. Encuriosits, van pujar a Montjuïc amb uns pris
El periodista i crític musical Àngel Casas
El periodista i crític musical, Àngel Casas, publica el seu primer llibre de contes, 'Carta d'una desassossegada', onze relats de ficció que parteixen de situacions i anècdotes viscudes durant la seva trajectòria professional. Del seu pas per TVE, Casas recorda a Noms Propis 'Un día es un día' que finalitzava amb un striptease: "Probablement, avui no el faríem. Estaria mal vist. Tot l'entorn ha canviat".
Fina Puigdevall, cap de cuina del restaurant Les Cols d'Olot
Fina Puigdevall visita Noms propis, programa dirigit i presentat per Anna Cler. Fina Puigdevall és la cap de cuina i propietària del restaurant Les Cols d’Olot, la masia familiar on ella va créixer i que actualment té dues estrelles Michelin. La seva cuina es caracteritza per l’ús de productes i matèria primera de La Garrotxa: "Ens sentim còmodes fent aquesta cuina de proximitat del territori, enaltint productes humils, elaborant plats senzills però depurats". 
Enric Botí de l'ONCE
Enric Botí  és el protagonista de Noms Propis és el delegat territorial de l'ONCE a Catalunya i el secretari general del comitè català de representants de persones amb discapacitat (COCARMI). Botí treballa per la inclusió de les persones amb discapacitats perquè puguin desenvolupar-se com a ciutadans, en l'àmbit acadèmic i en el professional. Lluita per viure en una societat inclusiva, en un entorn en què convisquin totes les persones perquè "la societat és diversa i l'ONCE té molt clar el model que ha de tenir: fer possible que de les 8.000 persones que hi treballem, siguem persones amb totes les discapacitats."
Dory Sontheimer
Dory Sontheimer ha escrit dos llibres “Las siete cajas” i “La octava caja” sobre les investigacions que va portar a terme després de descobrir que la seva família jueva havia estat exterminada pels nazis. També s’ha fet un documental “Les 7 caixes”, dirigit per Carles Canet i David Fontseca sobre la seva vida. Per sobreviure els seus pares van haver de negar el seu origen jueu: “Els meus pares van abraçar la religió catòlica, es van casar i, fins i tot, es van canviar els noms”, ha explicat Dory Sontheimer a Noms Propis.
El cuiner Raül Balam
Raül Balam és cuiner amb dues estrelles Michelin del restaurant Moments de Barcelona, i fill de la també cuinera Carme Ruscalleda, de qui ha heretat la professió i també una manera d'entendre com fer la seva feina on el client és al centre de tot. El xef visita Noms propis, programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parlarà de com veu com va acceptar la seva homosexualitat i com va enfrontar-se a la dependència a les drogues.
Josep Maria Gay de Liébana
Josep Maria Gay de Liébana és economista, escriptor i professor d'economia financera i comptabilitat a la Facultat d'Economia i Empresa a la Universitat de Barcelona. També és conferenciant i ha col·laborat en nombrosos mitjans de comunicació donant la seva opinió i interpretant els fets econòmics amb un llenguatge planer, somrient i optimista, però, de vegades, indignat.
Joan Pere Viladecans
Joan Pere Viladecans és un pintor i gravador que fa mig segle que va fer la seva primera exposició a Barcelona. Com a artista concep el seu treball com una feina en què inverteix molt temps, reflexiona profundament tot el que fa, al mil·límetre, mirant, dibuixant, escrivint, aparentment, sense fer res.
Asha Miró
Asha Miró és una escriptora i presentadora de televisió que va arribar a Barcelona al 1974, des de l'orfenat de l'Índia en què l'havia deixat el seu pare poc després que morís la seva mare. La seva trajectòria professional ha girat al voltant de l'adopció, que l'ha fet reflexionar i lamentar-se que amb el pas dels anys s'hagi perdut el respecte a la gent que ve de fora i a la diferència.
Sergi Schaaff, director de Saber y Ganar
Sergi Schaaff és realitzador televisiu i dirigeix el programa 'Saber y Ganar'. La seva trajectòria ha estat vinculada a TVE, primer a Miramar i ara al centre de producció de Sant Cugat del Vallès, on ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat i ha dirigit nombrosos programes
Andrea Vilallonga
Andrea Vilallonga és una consultora d'imatge personal i corporativa i de comunicació des de l'any 2004 que el darrer any s'ha donat a conèixer com a professora d'imatge i protocol del programa 'Operación Triunfo'
El psicòleg Tomás Navarro
Tomás Navarro és un psicòleg que treballa inspirat per altres cultures. És fundador d'una consultoria especialitzada en el desenvolupament de competències emocionals en l'àmbit de l'empresa i l'Administració pública, i d'un centre de benestar emocional. Dedica el temps a l'escriptura tècnica, la formació, les conferències i els processos d'assessorament i coaching personal i professional.
Bruno Oro
L'actor i cantant Bruno Oro parla de com entén la seva professió. "Pots tenir molt d'èxit però a les hores, la patacada pot ser molt forta si deixen de trucar-te. Per això, intento no dependre del telèfon. Jo sóc un cul inquiet, sóc una persona impacient, no m'agrada estar fent la mateixa cosa molt de temps, perquè sinó m'avorreixo. Després de molts anys fent les mateixes imitacions a la televisió durant 10 anys, una feina meravellosa, va arribar un moment en què no em divertia com ho feia al principi. Arribats a aquest punt, has de ser honest i dir que aquest lloc se'l mereix algú que entri amb ganes. I vaig decidir tancar aquesta porta perquè s'obrissin d'altres", apunta Bruno Oro.
L'enòleg Álvaro Palacios
Álvaro Palacios és un enòleg i productor de vi de La Rioja. Parlarà de com entén el món del vi, la seva passió. "Jo vull ser el petit vingeron, el petit viticultor, el petit camperol que fa aquests vins agraïts de vinyes tocades per aquest do diví inexplicable. Però també tinc aquesta espècie de gen o d'experiència familiar on es feia molt de volum, on es feien molts quilos de raïm." Palacios també ens explicarà la preocupació que té sobre com pot afectar el canvi climàtic a la producció de vi. "No n'estic obsessionat, però sempre he tingut sensibilitat de treballar la viticultura perquè des que va entrar l'agricultura ecològica el vi és millor, té més puresa, més transparència i una delicadesa inexplicable quan treballes amb la idea de preservar les vinyes i no fer malbé la terra. Però, el canvi climàtic és una cosa que ningú de nosaltres podrà arribar a entendre."
Adriana Royo
Adriana Royo és una especialista en estrès i neuroeducació, terapeuta i assessora psicològica en l'àmbit de la sexologia. Les seves investigacions se centren en el comportament, el caràcter, les patologies sexuals i les emocions. Per Royo, cal viure el sexe amb més naturalitat perquè "el que ens passa és que tenim por perquè parlar de sexualitat és parlar d'una part molt íntima de nosaltres i sempre en aquesta intimitat hi ha una part de vergonya, de culpa, de pressió social que volem formar part d'un grup, que tots estiguin contents amb nosaltres per sentir que en formem part, que s'ha de dir el que s'ha de dir per formar part d'un grup i haurà coses de la meva sexualitat que no diré per vergonya, precisament".
Ramon Gener
Ramon Gener és un baríton, pianista, escriptor i divulgador cultural, que va deixar el cant per dedicar-se a la divulgació de la música i l'art. A l'entrevista parla de la influència de la casualitat en la seva vida i com va sorgir la idea de divulgar la música i l'òpera, i en general totes les arts, entre el gran públic. "Jo he de creure per força en les casualitats perquè a la meva vida tot és una casualitat. A la tele també. Vaig arribar a la televisió fent una xerrada a un restaurant mentre la gent sopava i un dia va venir una persona i em va proposar explicar tot allò també a la televisió. No m'ho havia plantejat mai, però a partir d'aquí va començar tot."
Ada Parellada
Ada Parellada és una cuinera coneguda per dirigir els restaurants Semproniana, Petra i Pla dels Àngels, i per la seva presència als mitjans de comunicació en la promoció dels bons hàbits alimentaris. La cuinera que té els seus orígens familiars lligats a la restauració des de fa set generacions, reconeix que la seva vocació li ve des de petita "perquè vaig néixer a la Fonda Europa, vaig veure com els meus pares estaven sempre bolcats a la feina, vaig servir molts cafès de petita, vaig servir molts plats d'adolescent jo vaig remenar moltes cassoles, però tot i això fins que no tens el teu propi projecte, no fas un canvi de vida. La restauració és un canvi de vida. Aquest ofici és una altra vida, és una altra manera de viure."
L'actriu Judit Martín
L'actriu Judit Martín visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parla de com viu l'humor, la comèdia i el fracàs perquè "en la comèdia, la recompensa es veu de seguida, és el riure, és veure si la gent la tens enganxada o no. Es tracta sobretot de seguretat. Quan mostres una cosa amb seguretat i la vius i dones veritat, funciona segur. Quan fas comèdia el fracàs és constant durant molt de temps. I del fracàs se n'aprèn moltíssim. Jo l'he aprofitat per remuntar. Has d'aprofitar allò que no ha funcionat per reconvertir-lo en alguna cosa que després funcioni." La seva feina com a clown amb la companyia Pallapupas enguany li ha valgut el Premi Gat Perich, un reconeixement a la seva trajectòria professional dins de l'humor i a la seva militància compromesa amb els Pallapupas. Aquesta experiència l'ha fet viure "molts moments que han estat molt xulos i que no se m’oblidaran, moments molt màgics perquè realment hi ha dies que es creen situacions úniques i que
La sommelier Audrey Doré
Audrey Doré visita 'Noms propis'. Parla de com entén el món del vi, de com es podrien promocionar els vins catalans a les cartes dels restaurants, dels vins que més li agraden i de com haurien de ser els maridatges perquè "la gent ha de gaudir sense preocupar-se més que d'això. És molt millor que la gent begui el vi que sigui més del seu gust que forçar un vi que podrà anar millor amb un menú, però que no gaudirà tant. S'ha de respectar el producte, però hi ha d'haver llibertat i que la gent pugui gaudir del vi com millor li senti."
Silvia Congost, psicòloga experta en dependència emocional
Silvia Congost és experta en dependència emocional, conflictes de parella i autoestima i és autora de diversos llibres i fa conferències sobre relacions tòxiques. Parla amb Anna Cler sobre com s'ha d'encarar una relació tòxica de parella, dels diferents tipus de dependència emocional, de com hem de potenciar l'autoestima, sobretot en els nens perquè "cal prendre consciència d'on s'han de posar els límits, que hi ha coses que no són negociables per nosaltres". Sílvia Congost va estudiar psicologia i va anar a viure als Estats Units. Va patir una relació de dependència emocional de la què no aconseguia sortir-ne, fins que va recuperar la seva autoestima i va superar la situació tòxica que patia i es va adonar que volia ajudar a d'altres persones que es trobaven com ella. Per a ella, "el patiment és allò que associem sempre amb la por. L'amor mai ens hauria de fer patir i, quan ens fa patir, ha deixat de ser amor, és desamor. És a dir, quedem atrapats perquè pot ser algun dia va ser am
Mayte Martín
La cantaora de flamenc, cantant de boleros i compositora, Mayte Martín, visita 'Noms propis'. Des de molt jove, va viure la música i, en concret, el flamenc influenciada per l'afició que tenia el seu pare, que la va apropar a aquest gènere. La cantant reflexiona sobre l'art: "És una arma de salvació que tenim unes quantes persones a les mans i hem d'utilitzar-la per purificar la societat i el món com podem.
La fotoperiodista Joana Biarnés
Joana Biarnés visita 'Noms propis', programa dirigit i presentat per Anna Cler, amb qui parla de la seva llarga trajectòria com a fotoperiodista, dels inicis com a reportera gràfica en el món dels esports dominat pels homes, de les fotos que va fer als Beatles a Barcelona i de com han evolucionat les tècniques fotogràfiques perquè no li agrada la fotografia digital i prefereix "la foto pensada, m'agrada sentir les olors dels líquids quan reveles. Només li he d'agrair una cosa al digital: que enfoca per mi, que és on jo tinc la pega."

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >