Close

Cinc dies a

Cinc dies a... és una sèrie que vol mostrar el que passa de portes endins a llocs o institucions ben coneguts: quina és la seva quotidianitat i les activitats calen pel seu funcionament. L¿any passat el mateix equip vam rodar Cinc dies al Liceu ( en versió castellana i catalana, es pot veure a TVE a la carta). I ens va semblar que aproximar-nos a un espai amb aquesta idea d¿obrir portes normalment tancades podia ampliar-se a d¿altres llocs. Va néixer així la sèrie que ara inaugurem amb quatre capítols: La Pedrera, L¿ONCE, la Escola Massana i CosmoCaixa.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Sociedad
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/cinc-dies-a/

Episodios disponibles para ver online

La Fira de Barcelona
A la Fira s’hi organitzen, cada any, nombrosos Salons i Congressos de diversos sectors econòmics a on s’hi exposen les novetats, s’hi produeix un intercanvi d’experiències, i coneixements i es promouen els negocis. Cada any, Fira de Barcelona organitza i acull més de 120 salons, congressos i esdeveniments. A 'Cinc dies a...', hem constatat els contrastos que hi pot haver entre els salons. Mentre que a Montjuic es venen cotxes d’ocasió, desenes de milers d’afeccionats als videojocs omplen l’espai de Gran Via de l’Hospitalet. Al mateix lloc a on les famílies van a buscar la seva propera autocaravana, uns dies desprès, si fa un congres mundial de ciutat intel·ligents, l’Smart City World Congrès i un saló internacional de la gestió de l’aigua, l’Iwater. I si la Fira és un motor de Barcelona, A 'Cinc dies a...' hem constatat que les persones son el motor de la Fira. Acollir milers de persones a cada esdeveniment demana la implicació de molts professionals amb les seves diverses fu
Les Termes Montbrió
Ja sabem que les aigües termals brollen sense solució de continuïtat en un grapat de llocs a Catalunya. Ara bé fer que arribin en condicions òptimes fins a piscines i instal·lacions on en pugui gaudir la gent ja és més complicat. Això és el que fan a les Termes Montbrió, en un hotel que ofereix una sèrie de serveis relacionats amb les aigües termals. Veurem d’on surt l’aigua, d’una sèrie de pous situats a un parell de kilòmetres de l’hotel i com canalitzen l’aigua fins a l’Aquatònic, unes grans piscines amb bombolles i sortidors de tota mida. L'hotel està situat en una antiga finca particular que disposa d’un magnífic jardí on s’hi fan tota mena d’esdeveniments i celebracions. Al jardí s’hi cultiven taronges des de fa molts anys i també hi ha plantes medicinals al servei de les cuines de l’hotel.
L'Hospital Clínic
L’Hospital Clínic ens ha acollit durant cinc dies. Durant aquest temps hem pogut entrar a un quiròfan robotitzat, als serveis d’urgència, al departament de farmàcia, als seus laboratoris, als centres de recerca, a la cuina, al departament de manteniment i de neteja l’hospital...I a la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona amb qui comparteix investigació i docència. Hem vist com treballen força professionals..., i també hem estat testimonis d’un acte de mecenatge del tenor Josep Carreras i la seva fundació.
L'estació d'esquí Vall de Boí Taüll
Lliscar per la neu amb l’ajuda dels esquís i els pals o fent surf de neu és una activitat plena de sensacions. A les estacions d’esquí hi ha multituds de tasques desconegudes i de persones que ho fan possible. Ho hem anat a veure a Boí Taüll, l’estació d’esquí més alta del Pirineu català. Durant cinc dies hem vist com es gestiona una estació d’esquí. Hi ha qui fa neu amb els canons barrejant aigua i aire, qui prepara amb molta cura les pistes, qui facilita els accessos quan la meteorologia és adversa, qui lloga material, qui s’encarrega dels remuntadors, qui ho repara tot i qui gestiona els hotels i restaurants propers a les pistes. L'activitat econòmica tradicional de la Vall de Boí estava basada en la ramaderia però en els darrers vint-i-cinc anys el turisme ha esdevingut la principal activitat econòmica de la vall. Les ermites romàniques i la pista de Boí Taüll n’han estat els grans motors d’aquest canvi.
L'Auditori de Barcelona
Ens endinsem al cor de l'Auditori de Barcelona, un modern edifici de 42.000 metres quadrats, plens de misteri per dins per la majoria de nosaltres. Aquest Auditori fet pel prestigiós arquitecte Rafael Moneo té una gran qualitat acústica. La seva programació va de la música antiga a l'electrònica. Sota les sales de concerts, hi ha un munt de passadissos on els empleats de l'Auditori i els músics fan cadascú la seva tasca, és un engranatge perfecte, com una composició musical. Una altra part important son els arxius de l'Auditori; a través d'ells coneixem el que ha estat la vida artística de Barcelona. L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i la Banda Municipal de Barcelona tenen la seva seu en aquest Auditori de la ciutat. L'ampli abast social de la programació es completa amb un servei educatiu orientat a tots els públics que va des de les escoles fins a la gent gran amb problemes. Podrem veure milers de partitures, tota mena d'instruments, les sa
La Facultat de Veterinària de la UAB
Poca gent sap que la Facultat de veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona es troba entre les 10 millors del món gràcies a la qualitat de la seva docència i de la seva recerca. La Facultat compta amb un Hospital Veterinari, considerat entre els millors d’Europa, i amb diverses granges d’animals que permeten una ràpida aplicació pràctica de la teoria apresa a les aules. La Facultat ens ha acollit duran cinc dies. Hem entrat a les aules, els laboratoris, la biblioteca, l’hospital, els quiròfans i les granges. També hem descobert un grau nou e innovador: Ciència i Tecnologia dels aliments. Hem acompanyat al pastor a passejar el ramat, hem assistit a la necròpsia d’un dofí que havia estat trobat mort al Delta de l’Ebre, hem entrat a la consulta d’un gos amb una pota biònica i hem viscut moltes altres situacions que us resultaran sorprenents.
L'Aeroport de Barcelona - El Prat
'Cinc dies a…' Aeroport de Barcelona–El Prat és un dels programes de la sèrie que ha resultat més complicat de rodar: per la extensió del lloc, perquè hi conviuen persones de diverses organitzacions i companyies, i perquè s’han de passar controls tot sovint. Però, al mateix temps, és un dels més curiosos pel que fa a àrees de funcionament que no veiem mai. És el cas del SATE, el Servei Automàtic de Tractament d’Equipatges, que s'estén al llarg de 25 quilòmetres, però lliura les maletes per embarcar a l’avió en 6 minuts. També es pot veure com el fuselatge d’un avió és doblement revisat, pels coordinadors de la companyia i pel comandant, en arribar i abans de tornar a enlairar-se. O com es fa una observació de les condicions meteorològiques cada mitja hora que es comparteix amb tots els aeroports del món. L’Aeroport de Barcelona–El Prat és, en definitiva, una ciutat en moviment constant, amb tots els serveis que es necessiten per atendre una mitjana de 100.000 passatges diaris
Els agents rurals de Catalunya
El programa 'Cinc dies a...' visita Tortosa per conèixer la feina tan necessària dels Agents Rurals de Catalunya, un ofici poc conegut. Totes les funcions de les dones i dels homes que fan d'Agents Rurals tenen a veure amb la protecció de l'entorn i la seva feina és àmplia i diversa. 'Cinc dies a...' acompanya els Agents Rurals en un rescat d'una òliba ferida, en una inspecció d'un abocament il·legal i fent el cens dels flamencs al delta i de les cabres al Ports de Beseit. Els ha seguit en inspeccions de caça i de pesca i ha pogut comprovar com controlen les condicions de cria d'animals domèstics. El programa també mostra com, pujats a canoes, fan controls de la plaga del cargol poma. Els Agents Rurals també son els CSI dels boscos, investiguen les causes dels incendis forestals. Fan una feina molt necessària, cuiden l'entorn i mostren que allò que no és de ningú, en realitat és de tots.
L'Abadia de Montserrat
El programa 'Cinc dies a...' s'endinsa Montserrat, per conèixer la part menys coneguda del l'Abadia com l'escolania, el museu o la biblioteca. Al recinte de Montserrat es troba un dels museus més importants de Catalunya, sobretot en pintura del segle XX, un aspecte que no tothom coneix. Montserrat és un Monestir benedictí on hi viu una comunitat d'una cinquantena de monjos, però també és un Santuari que vol dir moltes altres coses. És l'escolania que acull nens entre 9 i 14 anys que es formen musicalment, a més de seguir l'ensenyament reglat. Són les romeries, grups de persones que hi van a retre culte a la Moreneta i que s'estan a les històriques "cel·les". És la biblioteca amb obres incunables que només es poden consultar si es demana amb temps. Tot el que fa referència a Montserrat està controlat i, en part, executat per la comunitat de monjos i, és que ja se sap, han de seguir la norma de Sant Benet que parteix d'un principi molt clar: "ora et labora".
El CAR de Sant Cugat
Durant cinc dies, l'equip del programa ha comprovat com l'esport d'elit no és possible sense el suports dels entrenadors, dels metges, dels fisioterapeutes i dels psicòlegs, sense una bona alimentació i un bon descans i sense unes bones instal·lacions. Al Centre d'Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat del Vallès els esportistes d'elit i els que tracten de ser-ho troben tot això i encara més. El CAR de Sant Cugat no és, només, una fàbrica de campions, la preocupació pel desenvolupament integral de la persona és primordial. El CAR va ser el primer Centre Esportiu Alt Rendiment que va tenir un centre d'ensenyament propi i compta amb un servei d'acompanyament professional. A més, el CAR ha esdevingut un centre de referència internacional. Esportistes de molts països venen a entrenar-hi i altres Centres d'Alt Rendiment en copien el model.
Teatre Lliure
Quan una obra de teatre arriba a la sala d'exhibició ha passat abans per un procés que no és del tot conegut. 'Cinc dies a...' visita el Teatre Lliure de Montjuic, ubicat al recinte del Palau de l'Agricultura, un dels edificis que no es va enderrocar després de l'exposició universal del 1929. El programa mostra com organitza el dia a dia l'equip directiu, com es fan als assajos i la infraestructura. Com es posa a punt la sala de teatre amb les butaques, el decorat de l'escenari, i la il·luminació que també és una part fonamental de cada obra. 'Cinc dies a...' serà testimoni de la darrera temporada de Lluís Pasqual com a director del teatre, una persona que va ser fundadora del Lliure fa més de 40 anys i que ha marcat la seva trajectòria.
Mercabarna
Descobreix dimarts el singular món de Mercabarna. El programa ha visitat de nit el mercat del peix i de dia el de la fruita, ha entrat a les grans càmeres frigorífiques de carn i ha visitat les empreses transformadores.
5 dies a... - La Massana
El programa "Cinc dies a..." descobreix l'Escola Massana, un centre municipal d'Art i Disseny en el que avantguarda i tradició es donen la mà. Hi ha un plantejament interdisciplinari i un estímul constant als alumnes per tal que experimentin per sí mateixos, sigui amb les darreres tecnologies, sigui amb mètodes artesans.
El Museu Picasso
El Museu Picasso és el centre de referència per al coneixement dels anys de formació de Pablo Picasso. El geni del jove artista es revela a través de les 4.251 obres que componen la col·lecció permanent. Inaugurat el 1963, revela també el seu vincle amb Barcelona: un vincle estret i inseparable forjat en la seva adolescència i joventut, i que es va perllongar fins a la seva mort. El programa, al llarg del capítol, visita les diferents sales, s'endinsa en la part més desconeguda del museu i coneix totes les persones necessàries per garantir el seu funcionament i que el visitant pugui gaudir de la visita.
Els Jocs Mediterranis
Aquesta setmana 'Cinc dies a...' ha estat als preparatius dels XVIII Jocs Mediterranis Tarragona 2018 i en aquest capítol mostra els últims retocs de les instal·lacions i organització perquè tot estigui a punt.   Els Jocs Mediterranis han aportat a l'àrea urbana de Tarragona nous espais esportius agrupats en el que es coneix com l'Anella Mediterrània. A la zona de Camp Clar, tocant a l'autovia que uneix Tarragona i Reus, s'hi ha construït un nou pavelló esportiu i una nova piscina olímpica. També s'ha remodelat la pista d'atletisme, tot plegat emmarcat en un parc. A banda d'aquesta anella, els jocs van tenir altres seus on, majoritàriament, es van utilitzar instal·lacions esportives ja existents.   Per allotjar als atletes dels països de les dues riberes del mar mediterrani, enlloc de construir un espai residencial nou, es va tancar un acord amb alguns hotels de Port Aventura que es van tancar al públic durant els deu dies que van durar els jocs, entre el 22 de juny i l'1 de julio
La Boscana
Al mig del Pla d’Urgell, una finca amb hort, un jardí arbrat de quatre hectàrees, llac i corral, acull el restaurant La Boscana. És un restaurant gastronòmic que no falta a cap guia, inclosa la Michelin, on apareix distingit amb una estrella. Al capdavant hi ha el xef Joël Castanyé, que compta amb el suport de tota la seva família. Ells gestionen un establiment a Mollerussa, "El Resquitx" i estan acostumats a tirar endavant tota mena d’actes i celebracions en uns salons immensos. Per això "La Boscana" va començar com a espai per a casaments i esdeveniment d’empresa. Després s’hi va sumar el restaurant gastronòmic. I a l’any va aconseguir l’estrella Michelin. A "La Boscana" hi ha cuina d’avanguarda, però també un menú més tradicional. Com diu el Joël, tenen sempre un “sí a tot”. I porten la cuina a la sang. Joël i la seva dona, Maria Ángeles Chiriboga, cap de sala, viuen a tocar del restaurant. Amb la jaquetilla de xef Michelin presidint el menjador. S’han envoltat d’un gran equip
Zoo de Barcelona
Les bestioles del Zoo de Barcelona també tenen els seus cicles vitals i els seus hàbits. Les persones que les cuiden els desperten cada matí amb l’esmorzar, tenen cura de la seva salut i del seu espai vital. Per exemple els peus dels elefants son molt més delicats del que sembla a simple vista i se’ls hi han de rentar cada dia . Elles, les tres elefantes, la Susi, la Yoyo i la bulli s’hi posen bé perquè confien en les seves cuidadores, l’Elena i la Marta. Per això no tenen cap inconvenient a posar el seu peu on els diguin per que els hi netegin i els facin la pedicura ¡. Al Zoo també tenen els seus mecanismes perquè els veterinaris puguin fer reconeixements a tots els animals i fins i tot els puguin extreure sang per poder-la analitzar. Ho veurem amb un drago de Komodo que, si be no es agressiu, una mossegada seva pot transmetre infeccions que poden provocar la mort en no massa temps ¡ Una part molt important, i poc coneguda, del Zoo és la jardineria. De fet tenen una mena de microcli
TVE Catalunya
Veure la televisió és fàcil. Només cal prémer un botó. Però voleu veure com es “fa” televisió? És molt més complex del que us penseu. Decoradors, realitzadors, presentadors, periodistes, càmeres, productors, fusters, elèctrics, il·luminadors, estilistes, maquilladors, operadors de so i de vídeo, regidors, ambientadors musicals...i molts altres. Darrere d’un programa de televisió hi ha un extraordinari treball en equip. Hem enregistrat durant cinc dies l’activitat del Centre de Producció de Programes de TVE a Sant Cugat del Vallès i us mostrem el que comporta planificar, produir i emetre televisió de qualitat. Entrareu en un consell de redacció, allà on es cuinen les noticies. Us mostrarem un control de realització i veureu com s’endrecen les imatges i els sons. Sereu en una cabina d’edició a on els operadors, realitzadors i periodistes treballen colze a colze. Veureu com es decideix la decoració, com es prepara la il·luminació d’un plató amb més de 500 focus i qui s’encarrega de ves
Real Club de Polo de Barcelona
El Reial Club del Polo de Barcelona, una de les entitats més exclusives de Barcelona, s’estén per més de vint hectàrees en plena ciutat. Tres-centes vint-i-cinc persones treballen en el manteniment de les instal·lacions, l’atenció als socis i, el més important, la cura dels cavalls. Els cavalls, sobre tot si són de competició, requereixen moltes atencions: horaris estrictes en la alimentació, neteja rigorosa, atencions com venes de descans o mantes, vigilància veterinària... La hípica és la raó de ser del RC Polo, però s’hi practiquen també d’altres esports, com el hockey. A les seves pistes han jugat i juguen encara, nombrosos jugadors olímpics. Però hi ha a més seccions de tennis, de pàdel; hi ha centre esportiu, piscina... Bona part dels seus 10.000 socis són famílies que troben espais i activitats per a totes les edats: partides de dòmino, sales d’estudi per els adolescents, sales de lectura, restaurant. Cinc dies a... visita tots els espais i arriba també a recons tan curiosos c
El CETT és una escola d'hoteleria, gastronomia i turisme internacional
El CETT és una escola d'hoteleria, gastronomia i turisme internacional on la recerca, la formació i la transformació constants en el camp del turisme són els seus objectius principals. Hem pogut viure la preparació d'un còctel per mes de tres-centes persones amb motiu del Premis Alimara de Turisme que és lliuren cada any en aquesta escola. És molt interessant i laboriós la distribució del cambrers , el muntatge de les taules pels diferents buffets, per les diferentes begudes…Tot un món de copes, plats, cassoletes, forquilles, gabinets. Des de fora sembla fàcil però quan el vius de prop veus que és molt complex i emocionant. També hem pogut veure com els estudiants fan de caps de sala, de caps de cuina, de caps de compres… Saber com portar una recepció d'hotel o l'art de saber fer un llit ben fet, cosa difícil, tot ho hem pogut gravar. Una de les classes que ens han impressionat han estat les classes en diferents idiomes. Exposicions de projectes en anglès, xinès o rus. S’ha de poder
INEFC
Cinc dies a... es va endinsar pels múltiples passadissos de l'INEFC (Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya) a Barcelona per veure com es formen els futurs atletes i professionals de l'Educació Física. Uns 1.000 alumnes es mouen per aquest edifici neoclàssic de 30.000 mestres quadrats practicant diferents activitats. Va ser construït el 1991 amb la intenció de ser un centre d'alt rendiment. Durant els Jocs Olímpics va acollir les competicions de lluita lliure i grecoromana. Ara, l’edifici, obra de l'arquitecte Ricard Bofill, està condicionat per celebrar esports de tota mena, on s'hi practiquen des de les últimes tècniques d'alta competició fins a classes de gimnàstica per a infants. Una de les coses que ens va sorprendre més a l'equip de "Cinc dies a..." , va ser el Campionat Internacional d'Esgrima de dones que es celebra cada any des de fa deu. També es duen a terme programes d'investigació com és el cas del Doctor Josep Maria Padullés que, juntament amb el seu fill,
Circuit de Barcelona, Catalunya, a Montmeló
Al Circuit de Barcelona, Catalunya, a Montmeló s’hi fan moltes més coses que no pas les curses de Fórmula 1 i motos GP. A Cinc dies a hem pogut comprovar que el circuit acull curses de cotxes històrics, que comprenen els cotxes de fómula 1 de fa 20 anys o més, i a cotxes que corrien rallys fa els mateixos anys , es el que es coneix com “Espíritu de Montjuic”. Tambè hi fan tota menos de proves o “testos” empreses de cotxes i motos, son els racing test. Veurem també que el circuit acull una escola de conducció segura del RACC i fins i tot els afeccionats al ciclisme poden practicar al circuit dues tardes a la semana. També veurem que es possible conduir un Ferrari o un Lamborgini per la pista de Montmeló , un circuit que cada vegada está més integrat al territòri que l’envolta. Una cinquantena de persones porten el dia a dia del Circuit, a banda del personal voluntari que hi col.labora en les curses importants. Són els comissàris que se situen al llarg i pels dos costats de la pista. Só
Creuer MSC Orchestra
Al programa “Cinc dies a…” el creuer MSC Orchestra ens embarquem per conèixer un viatge que comença amb l’arribada del pràctic per assessorar sobre l’atracament a port; segueix amb la constant activitat a les dues cuines bessones; la necessària tasca d’una editora que aplegui totes les informacions practiques i les ofertes d’oci en una publicació; o els nombrosos tràfecs que conflueixen en alguns molls: uns passatgers surten de visita, d’altres embarquen, es recarrega combustible… Dia i nit, vint-i-quatre hores ininterrompudes d’oci i feina. Davant i darrera dels viatgers, una tripulació de mil persones de totes les nacionalitats: italians, indonesis, brasilers, turcs, francesos , paraguaians, filipins, ucraïnesos i un llarg etcètera.
- Circ Raluy Legacy
Sota la carpa del Circ Raluy Legacy s’apleguen tres generacions de la família Raluy: el patriarca, Lluís Raluy; les filles, Louisa i Kerry, amb els seus marits, Yurek i Jean Christophe, i les netes més grans, Nietzella i Emily que tenen alguns dels números més celebrats. Els més joves, Charmelle i Benicio, comencen a aparèixer. Tots hi actuen però les filles, Louisa i Kerry, a més, s’ocupen de buscar nous artistes, gestionar poblacions a visitar, quadrar el números, i conduir tràilers quan cal canviar de lloc. És una vida intensa i que als de fora ens sembla dura, però ells no la canviarien per res.
"La 080", la passarel·la de la moda de Barcelona
La pasarel.la de moda 080 es fa a la ciutat de Barcelona dues vegades a l'any. És un certamen on es mostra les tendències de moda de la temporada. Hi participen els dissenyadors més prestigiosos de la Ciutat Comtal i de Catalunya. També hi participen diferents sectors de la indústria tèxtil. Aquests salons també serveixen per mostrar les últimes creacions en diferents textures, nous colors i el més innovador en el camp dels teixits. ‘La 080’ es fa en diferents espais emblemàtics de la ciutat. En aquesta ocasió i per primer cop es va fer al Teatre Nacional de Catalunya. Un equip de “Cinc dies a...” va endinsar-se pels passadissos i espais teatrals del Teatre Nacional de Catalunya per mostrar el bo i millor de les últimes creacions de dissenyadors emergents com Pablo Blame, o consagrats com Custo Dalmau, Josep Abril, Miriam Ponsa o Miquel Suay. Van desfilar en aquesta ocasió un total de 33 firmes de renom internacional. També mostrem la importància que tenen els complements en l

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >