Close

Animalades

Animalades: Les històries naturals més curioses de Catalunya. animalades és una sèrie documental sobre la ciència dels éssers vius de Catalunya. La biòloga i presentadora Evelyn Segura viatja als racons més icònics de casa nostra per descobrir-nos els misteris de la fauna i la flora autòctones. Ens desvela curiositats científiques tan xocants que més d'un pot pensar que són animalades!

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Animales
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/animalades/

Episodios disponibles para ver online

Recopilatori especial
Recopiltaori especial de tots els programes emesos.
El mar
El Mar és el gran desconegut. Sota la planícia blava s’amaga un món amb éssers gairebé inimaginables. En aquest episodi Evelyn navega i busseja pel Mediterrani per descobrir-nos els grans secrets dels animals marins, des de colosses balenes a tocar de les nostres costes fins a meduses amb el desitjat poder de la immortalitat, tot passant per pops amb intel·ligències que no semblen del nostre planeta. També es remulla a la piscina amb la nedadora Mireia Belmonte, que li ensenya a nedar com un dofí.  
Terres altes
A les Terres Altes, la serralada alpina s'alça i s'estén, d'est a oest. Separa la península ibèrica del continent i divideix climes atlàntics i mediterranis. En aquest capítol Evelyn viatja als Pirineus per explicar-nos les increïbles històries dels animals que allà viuen: ocells que marquen el territori a cop de bec, amb una acceleració que equival a 250 vegades la d’un coet quan s’enlaira”. També entrevista a la campiona del món de Km Vertical, Laura Orgué, qui li explica si els humans som capaços de córrer per on escalen els isards. Curiositats: Per què estudia la NASA la biologia dels óssos? Hi ha llops als Pirineus? Com perforen els picots els arbres sense desmaiar-se? Pot Laura Orgué, campiona del món de quilòmetre vertical, seguir els passos dels isards? Són cecs els talps?
Terres humides
A les terres humides, les fronteres es desdibuixen i la vida és versàtil. En aquest episodi Evelyn viatja als Aiguamolls de l’Empordà i a Banyoles per ensenyar-nos els increïbles animals que viuen entre l’aigua i la terra, des de voraces libèl·lules o daines amb elegants cornamentes fins a éssers d’abans dels dinosaures, com els triops. També acompanya al gimnàs a Gervasio Deferr, que li ensenya tot allò que els gimnastes poden aprendre dels salts de les granotes. Curiositats: És el triops l’animal més vell del món? Viu a Catalunya un dels depredadors més letals? Què poden aprendre els gimnastes olímpics, com Gervasio Deferr, del salt d’una granota? Cap a on migren les cigonyes? Pot la cornamenta d’un cèrvol provocar l’extinció d’una espècie? Aquest capítol s'ha fet amb la col·laboració de Pere Luque, del Museu de les Terres de l'Ebre.
Terra endins
Terra endins, prominents i arrodonides agulles s’eleven per acariciar suaument el cel. Montserrat és, sens dubte, singular entre totes les muntanyes. Evelyn recorre l’icònic massís on el desgast de la roca és constant, però les històries salvatges sobreviuen a l’erosió del temps: ratpenats que “veuen” amb les orelles, mantis religioses caníbals, mussols contorsionistes… I aquest cop, Evelyn escala amb l’alpinista Araceli Segarra per veure les semblances i diferències entre humans i dragons.
Terra baixa
En apropar-nos al mar les muntanyes perden alçada i el clima alpí deixa pas al mediterrani, les pluges disminueixen i les temperatures es tornen més suaus a la Terra Baixa. En aquest episodi Evelyn visita diferents punts del litoral català per explicar-nos les meravelles dels animals que allí viuen, des de cargols amb complex de Cupidos o abelles que dansen, fins a sagaces guineus amb un sisè sentit. També visita a Carlos Ferrater, que li explica quantes coses poden aprendre els arquitectes dels insectes.   Curiositats: Per què dansen les abelles? Hi ha animals amb un sisè sentit? Com afecta la temperatura el sexe de les tortugues? Poden reproduir els arquitectes com Carlos Ferrater les teles de les aranyes? Quin són els Cupidos del món animal?

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >