Close

Biblioteca de Catalunya

Canal: RTVE
Programa: Cinc dies a
Título: Biblioteca de Catalunya
Descripcion: La Biblioteca de Catalunya és una de les institucions culturals més importants del nostre país. Són molt conegudes les sales de consulta amb les seves característiques voltes, un exemple magnífic del gòtic civil català. Però la Biblioteca és molt més. En aquest documental “Cinc dies a...Biblioteca de Catalunya” us ho ensenyem. Passegem per la sala cervantina, pels seus fons ben conservats i custodiats, pels departaments sonors, fotogràfics i d’enquadernació. I també seguim el procés d’una donació bibliogràfica rellevant. Penseu que a la Biblioteca hi ha gairebé cada dia una activitat cultural diferent oberta al públic: una obra de teatre, un concert, una conferència, una exposició relacionada amb el seus fons, una visita guiada...Endavant!
Fecha publicación: 01-10-2019

URL:
https://www.rtve.es/alacarta/videos/cinc-dies-a/cinc-dies-biblioteca-catalunya/5400138/

Otros vídeos de Cinc dies a en RTVE

Manga Barcelona
El programa 'Cinc dies a...' coneix el dia a dia del Saló del Manga. Es tracta de la convenció sobre manga, anime i cultura japonesa organitzada per Ficomic i celebrada anualment a la Fira Barcelona. A més, cal destacar que és l'esdeveniment enfocat en còmics japonesos més important d'Espanya. L'equip de 'Cinc dies a...' va ser un dels primers a arribar per poder gravar com es munta la fira i dels darrers en sortir, per veure fins a l’últim detall. Aquest any Manga Barcelona ha celebrat els 25 anys, i per això els organitzadors van fer una convocatòria extraordinària. Hi van assistir alguns dels intèrprets, dibuixants, directors de cinema, grups musicals i cosplayers més importants del Japó. També van assistir algunes de les empreses més importants del sector del Manga, des d’editorials especialitzades fins a creadors i comercialitzadors de videojocs internacionals. Durant els quatre dies que va durar l’esdeveniment hi van participar més de 150 mil persones.
El Castell del Remei
El programa 'Cinc dies a...' coneix el dia a dia del Castell del Remei, el celler de vins de criança més antic de Catalunya. A més s'explicaran les activitats que es porten a terme, ja que aquest celler és un centre enoturístic de primer ordre i un element clau de dinamització cultural de la zona del Pla d'Urgell. Veurem el llarg camí que hi ha del cep a l'ampolla. El programa mostra el que és la verema en verd i com es fa. També veurem la taula de tria i els cupatges. Tomàs Cusiné, enòleg i empresari català, supervisa totes les passes de l'elaboració dels seus vins, de la denominació d'origen Costers del Segre, amb un equip compacte i disposat. El Castell del Remei, el celler de vins de criança més antic de Catalunya, és també un centre enoturístic de primer ordre i un element clau de dinamització cultural de la zona del Pla d'Urgell.
El Museu Nacional d'Art de Catalunya
El programa 'Cinc dies a...' coneix el dia a dia del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Aquest museu és el que està situat al Parc de Montjuïc, a Barcelona. Són conegudes les seves col·leccions d'art romànic i gòtic, considerades una de les millors del món. També són molt famoses les obres modernistes de pintura i escultura, així com les nombroses exposicions temporals. El Museu Nacional d'Art de Catalunya es va construir per a l'Exposició Internacional de l'any 1929. Tot i això, fins a 1934 no va obrir les seves portes com Museu d'Art de Catalunya, reunint la col·lecció medieval. Més tard, en 1995, es van inaugurar les sales noves d'art romànic i de manera successiva es va anar ampliant la presentació pública dels fons.
Mas La Coromina
'Cinc dies a...' coneix el dia a dia del Mas La Coromina, una granja situada a la Vall d'en Bas, a la província de Girona, on es produeix llet, sorgo i farratge per alimentar als animals que hi viuen allà. A principis de la dècada dels 60 l'avi de la família va comprar el Mas la Coromina i va començar amb dues vaques el que avui és l'explotació familiar. Ells expliquen que respecten el cicle de la natura, treballen la terra que alimenta les seves vaques lleteres de raça Frisona-Holstein i es dediquen a la producció de llet. Quan l'Albert Puigdemont i la Isabel Castanyer es van casar l'any 2000, van arreglar-se el pis superior del mas on actualment viuen amb els seus fills: l'Alba, en Biel i la Neus. Es tracta de la tercera generació del Mas La Coromina. Amb el desig de preservar el llegat familiar i amb la voluntat de fer la feina ben feta, obren les portes al programa per donar a conèixer com és la seva granja.
L'ESCAC
'Cinc dies a...' coneix el dia a dia de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, un centre educatiu encarat a preparar l'alumnat de manera teòrica i pràctica en la realització de productes audiovisuals, incloent-hi les competències necessàries per a la seva comercialització. Enguany l'Escola de Cinema de Catalunya, l'ESCAC, celebra els seus primers 25 anys d'història. Amb motiu d'aquest aniversari, un equip de programa hi hem estat cinc dies observant què hi passa, qui hi treballa i qui hi estudia. En aquest documental veurem rodatges als platós i també a exteriors. Per això hem anat a Cervera on un grup d'estudiants que estan a punt d'acabar la carrera ha gravat algunes seqüències del seu primer gran projecte cinematogràfic. Participem en una classe de direcció d'actors, veiem com es construeix un decorat, com es fa una classe pràctica o què és una càmera russa. També coneixerem l'opinió de directores i directors de cinema en actiu que fan classe habitualment en aque
El RCD Espanyol
'Cinc dies a...' coneix el club RCD Espanyol. D'una banda, l'equip visita l'Estadi de Cornellà - El Prat. De l'altra, la Ciutat Esportiva Dani Jarque a Sant Adrià de Besòs. Les dues seus de l'Espanyol, cada una amb un ús ben diferent, són pilars bàsics d'un dels dos equips barcelonins de la primera divisió del futbol espanyol. Com qualsevol equip de primera divisió espanyola, l'atenció dels socis, seguidors i afeccionats del club es posa en els resultats del primer equip masculí i, els seus jugadors, l'entrenador i els directius, acaparen el protagonisme mediàtic. Tanmateix, a 'Cinc Dies a... ', hem anat més enllà i us mostrem el treball de les dones i homes que fan que l'Espanyol sigui un club viable i amb futur. Cal destacar que es tracta d'un club amb una pedrera d'equips inferiors envejada i copiada a la resta del planeta i un equip femení que també destaca a la primera divisió.
Parc Científic de Barcelona
El programa 'Cinc dies a...' coneix el dia a dia del Parc Científic de Barcelona, el primer parc científic de tot l'Estat i un dels ecosistemes referents a Europa en recerca, transferència tecnològica i innovació en ciències de la vida. Un parc científic és un espai que facilita, a empreses i institucions, serveis ordinaris i científics per poder desenvolupar els seus projectes. Des de potents microscopis, a nitrogen per treballar a temperatures molt baixes. Des de laboratoris per experimentar amb mosques a una eficient gestió de residus. També és un espai de trobada on es comparteix el coneixement i es facilita la relació i la cooperació entre empreses.
El Port de Barcelona (part 2)
El programa 'Cinc dies a...' coneix el dia a dia del Port de Barcelona un dels ports amb més potencial de creixement al món. Aquesta és la segona part del reportatge. Pel Port de Barcelona hi passen el 70 per cent de les exportacions de Catalunya. És un motor de l'activitat econòmica de la Mediterrània i d'Europa. I més enllà del tràfic de mercaderies, el port de Barcelona és, també, un port de pescadors, de passatgers, de creuers, de iots de luxe, d'activitat turística i esportiva. És una gran comunitat portuària.
El Port de Barcelona (part 1)
Pel Port de Barcelona hi passen el 70 per cent de les exportacions de Catalunya. És un motor de l'activitat econòmica de la Mediterrània i d'Europa. I més enllà del tràfic de mercaderies, el port de Barcelona és, també, un port de pescadors, de passatgers, de creuers, de iots de luxe, d'activitat turística i esportiva. És una gran comunitat portuària. No n'hi havia prou amb un 'Cinc dies a...' per mostrar la complexa activitat del dia a dia del Port de Barcelona, ara que acaba de fer 150 anys, el reportatge s'ha dividit en dos programes. En aquesta primera part veureu unes quantes peces d'un gran mosaic. Entre moltes altres coses, ens apropem al treball dels submarinistes que reparen els vaixells, pugem a un remolcador, us mostrem el treball de les grues de més de 50 metres d'alçada de la terminal BEST (Barcelona Europe South Terminal), veureu l'activitat dels pescadors de sardines i seitó, com treballen els agents de duanes, els estibadors i la policia portuària. L'activitat portuàr
Mercat de Sant Antoni
El programa 'Cinc dies a...' coneix el dia a dia del Mercat de Sant Antoni: el comerciants, com arriben els productes, el mercat del llibre dels diumenge... El Mercat de Sant Antoni de Barcelona són tres institucions en una: els comerciants d'alimentació, els comerciants dels Encants i els que treballen al tradicional mercat del llibre dels diumenges. En total més de 200 establiments. Les obres de remodelació que fa poc s'han fet a l'edifici han permès recuperar restes de l'antiga calçada romana i també de l'època medieval, com l'antic baluard de Sant Antoni. Tot això amb l'aixopluc de l'Ajuntament de Barcelona. Com és el dia a dia dels comerciants? Com hi arriba el producte fresc? Com ho viuen els establiments del voltant? Com es munta i desmunta el mercat del llibre dels diumenges? I com es va fer la reforma de l'edifici? Tot això i més al 'Cinc dies a...'
Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici
El senderisme d'alta muntanyas creix sense parar. Cada dia hi ha més excursionistes que recorren camins i indrets del Pirineu, de refugi en refugi, per gaudir de la natura i l'esport. Un equip del programa hem estat tota una setmana gravant el dia a dia del Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici, especialment a la comarca del Pallars Sobirà, als municipis d'Espot i Llessui. A peu, amb taxis 4x4 i fins amb helicòpter. Hem conviscut dues jornades senceres amb els responsables del refugi d'Amitges, a gairebé 2.400 metres d'altitud. I hem acompanyat un equip d'agents rurals que, gairebé dalt d'un cim, han reparat una passarel·la d'un estany que millora un sender molt concorregut pels excursionistes. Hem après què és i com treballa un equip d'arqueòlegs d'alta muntanya. I també hem acompanyat un grup de ramaders i pastors de Llessui, amb 2.400 caps de bestiar oví, que es reuneixen el dissabte al matí per donar sal a les ovelles.
Reial Club de Tennis Barcelona
Al número 5 del carrer Bosch i Gimpera de Barcelona s'hi juga al tennis des de fa 120 anys. Amb més d'un segle d'existència, el Reial Club de Tennis de Barcelona és un referent a Espanya i a tot el món pel que fa al tennis d'elit i als tennis de formació. Durant cinc dies l'equip de ‘Cinc dies a...’ ha conviscut amb el so inconfusible d'una raqueta copejant una bola i amb les diferents dimensions del tennis. D'una banda, hi ha l'escola d'alta competició i els tennistes professional, com per exemple, la tennista Aliona Bolsova, que al club hi troba les instal·lacions i els grups de persones que l'ajuden a mantenir-se en l'elit.
150 aniversari del Port de Barcelona
'Cinc dies a...’ recorre el port marítim de Barcelona per conèixer tota la seva activitat i les persones que hi treballen. Des del seu naixement, ara fa 150 anys, el port no ha parat de créixer i les més de 1.000 hectàrees se segueixen ampliant amb obres constants per terra i per mar. En aquest programa especial descobrim com es realitzen aquests treballs per guanyar terreny per mar, concretament pel que fa a les obres d’ampliació de la Terminal de Creuers. També coneixem l’activitat diària a les diverses terminals, com la d’automòbils, que mou un milió de cotxes cada any, o la de cacau i cafè. I més enllà del tràfic de mercaderies, el port de Barcelona és, també, un port de pescadors, de passatgers, de creuers, de iots de luxe, d’activitat turística i esportiva. És una gran comunitat portuària on treballa molta gent. Ens apropem a la feina dels submarinistes que reparen els vaixells, pugem a un remolcador, us mostrem el treball de les grues de més de 50 metres d’alçada de la termina
Món Sant Benet
El programa ‘Cinc dies a...’ s’endinsa a Món Sant Benet, una projecte cultural, turístic i de lleure on conviuen l’art medieval, la recerca i la gastronomia en un entorn natural extraordinari. Un equip del programa es desplaça al Bages per descobrir com transcorren les jornades a Món San Benet, una de les iniciatives culturals i de lleure més singulars de Catalunya. Visitem el monestir de Sant Benet de Bages, que té una part de l’època medieval i una part més modernista, la residència d’estiu de la família del pintor Ramon Casas. Coneixem també la Fundació Alicia, un centre internacional de recerca que combina alimentació i ciència.
La Fira de Barcelona
A la Fira s’hi organitzen, cada any, nombrosos Salons i Congressos de diversos sectors econòmics a on s’hi exposen les novetats, s’hi produeix un intercanvi d’experiències, i coneixements i es promouen els negocis. Cada any, Fira de Barcelona organitza i acull més de 120 salons, congressos i esdeveniments. A 'Cinc dies a...', hem constatat els contrastos que hi pot haver entre els salons. Mentre que a Montjuic es venen cotxes d’ocasió, desenes de milers d’afeccionats als videojocs omplen l’espai de Gran Via de l’Hospitalet. Al mateix lloc a on les famílies van a buscar la seva propera autocaravana, uns dies desprès, si fa un congres mundial de ciutat intel·ligents, l’Smart City World Congrès i un saló internacional de la gestió de l’aigua, l’Iwater. I si la Fira és un motor de Barcelona, A 'Cinc dies a...' hem constatat que les persones son el motor de la Fira. Acollir milers de persones a cada esdeveniment demana la implicació de molts professionals amb les seves diverses fu
Les Termes Montbrió
Ja sabem que les aigües termals brollen sense solució de continuïtat en un grapat de llocs a Catalunya. Ara bé fer que arribin en condicions òptimes fins a piscines i instal·lacions on en pugui gaudir la gent ja és més complicat. Això és el que fan a les Termes Montbrió, en un hotel que ofereix una sèrie de serveis relacionats amb les aigües termals. Veurem d’on surt l’aigua, d’una sèrie de pous situats a un parell de kilòmetres de l’hotel i com canalitzen l’aigua fins a l’Aquatònic, unes grans piscines amb bombolles i sortidors de tota mida. L'hotel està situat en una antiga finca particular que disposa d’un magnífic jardí on s’hi fan tota mena d’esdeveniments i celebracions. Al jardí s’hi cultiven taronges des de fa molts anys i també hi ha plantes medicinals al servei de les cuines de l’hotel.
L'Hospital Clínic
L’Hospital Clínic ens ha acollit durant cinc dies. Durant aquest temps hem pogut entrar a un quiròfan robotitzat, als serveis d’urgència, al departament de farmàcia, als seus laboratoris, als centres de recerca, a la cuina, al departament de manteniment i de neteja l’hospital...I a la facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona amb qui comparteix investigació i docència. Hem vist com treballen força professionals..., i també hem estat testimonis d’un acte de mecenatge del tenor Josep Carreras i la seva fundació.
L'estació d'esquí Vall de Boí Taüll
Lliscar per la neu amb l’ajuda dels esquís i els pals o fent surf de neu és una activitat plena de sensacions. A les estacions d’esquí hi ha multituds de tasques desconegudes i de persones que ho fan possible. Ho hem anat a veure a Boí Taüll, l’estació d’esquí més alta del Pirineu català. Durant cinc dies hem vist com es gestiona una estació d’esquí. Hi ha qui fa neu amb els canons barrejant aigua i aire, qui prepara amb molta cura les pistes, qui facilita els accessos quan la meteorologia és adversa, qui lloga material, qui s’encarrega dels remuntadors, qui ho repara tot i qui gestiona els hotels i restaurants propers a les pistes. L'activitat econòmica tradicional de la Vall de Boí estava basada en la ramaderia però en els darrers vint-i-cinc anys el turisme ha esdevingut la principal activitat econòmica de la vall. Les ermites romàniques i la pista de Boí Taüll n’han estat els grans motors d’aquest canvi.
L'Auditori de Barcelona
Ens endinsem al cor de l'Auditori de Barcelona, un modern edifici de 42.000 metres quadrats, plens de misteri per dins per la majoria de nosaltres. Aquest Auditori fet pel prestigiós arquitecte Rafael Moneo té una gran qualitat acústica. La seva programació va de la música antiga a l'electrònica. Sota les sales de concerts, hi ha un munt de passadissos on els empleats de l'Auditori i els músics fan cadascú la seva tasca, és un engranatge perfecte, com una composició musical. Una altra part important son els arxius de l'Auditori; a través d'ells coneixem el que ha estat la vida artística de Barcelona. L'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i la Banda Municipal de Barcelona tenen la seva seu en aquest Auditori de la ciutat. L'ampli abast social de la programació es completa amb un servei educatiu orientat a tots els públics que va des de les escoles fins a la gent gran amb problemes. Podrem veure milers de partitures, tota mena d'instruments, les sa
La Facultat de Veterinària de la UAB
Poca gent sap que la Facultat de veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona es troba entre les 10 millors del món gràcies a la qualitat de la seva docència i de la seva recerca. La Facultat compta amb un Hospital Veterinari, considerat entre els millors d’Europa, i amb diverses granges d’animals que permeten una ràpida aplicació pràctica de la teoria apresa a les aules. La Facultat ens ha acollit duran cinc dies. Hem entrat a les aules, els laboratoris, la biblioteca, l’hospital, els quiròfans i les granges. També hem descobert un grau nou e innovador: Ciència i Tecnologia dels aliments. Hem acompanyat al pastor a passejar el ramat, hem assistit a la necròpsia d’un dofí que havia estat trobat mort al Delta de l’Ebre, hem entrat a la consulta d’un gos amb una pota biònica i hem viscut moltes altres situacions que us resultaran sorprenents.
L'Aeroport de Barcelona - El Prat
'Cinc dies a…' Aeroport de Barcelona–El Prat és un dels programes de la sèrie que ha resultat més complicat de rodar: per la extensió del lloc, perquè hi conviuen persones de diverses organitzacions i companyies, i perquè s’han de passar controls tot sovint. Però, al mateix temps, és un dels més curiosos pel que fa a àrees de funcionament que no veiem mai. És el cas del SATE, el Servei Automàtic de Tractament d’Equipatges, que s'estén al llarg de 25 quilòmetres, però lliura les maletes per embarcar a l’avió en 6 minuts. També es pot veure com el fuselatge d’un avió és doblement revisat, pels coordinadors de la companyia i pel comandant, en arribar i abans de tornar a enlairar-se. O com es fa una observació de les condicions meteorològiques cada mitja hora que es comparteix amb tots els aeroports del món. L’Aeroport de Barcelona–El Prat és, en definitiva, una ciutat en moviment constant, amb tots els serveis que es necessiten per atendre una mitjana de 100.000 passatges diaris
Els agents rurals de Catalunya
El programa 'Cinc dies a...' visita Tortosa per conèixer la feina tan necessària dels Agents Rurals de Catalunya, un ofici poc conegut. Totes les funcions de les dones i dels homes que fan d'Agents Rurals tenen a veure amb la protecció de l'entorn i la seva feina és àmplia i diversa. 'Cinc dies a...' acompanya els Agents Rurals en un rescat d'una òliba ferida, en una inspecció d'un abocament il·legal i fent el cens dels flamencs al delta i de les cabres al Ports de Beseit. Els ha seguit en inspeccions de caça i de pesca i ha pogut comprovar com controlen les condicions de cria d'animals domèstics. El programa també mostra com, pujats a canoes, fan controls de la plaga del cargol poma. Els Agents Rurals també son els CSI dels boscos, investiguen les causes dels incendis forestals. Fan una feina molt necessària, cuiden l'entorn i mostren que allò que no és de ningú, en realitat és de tots.
L'Abadia de Montserrat
El programa 'Cinc dies a...' s'endinsa Montserrat, per conèixer la part menys coneguda del l'Abadia com l'escolania, el museu o la biblioteca. Al recinte de Montserrat es troba un dels museus més importants de Catalunya, sobretot en pintura del segle XX, un aspecte que no tothom coneix. Montserrat és un Monestir benedictí on hi viu una comunitat d'una cinquantena de monjos, però també és un Santuari que vol dir moltes altres coses. És l'escolania que acull nens entre 9 i 14 anys que es formen musicalment, a més de seguir l'ensenyament reglat. Són les romeries, grups de persones que hi van a retre culte a la Moreneta i que s'estan a les històriques "cel·les". És la biblioteca amb obres incunables que només es poden consultar si es demana amb temps. Tot el que fa referència a Montserrat està controlat i, en part, executat per la comunitat de monjos i, és que ja se sap, han de seguir la norma de Sant Benet que parteix d'un principi molt clar: "ora et labora".
El CAR de Sant Cugat
Durant cinc dies, l'equip del programa ha comprovat com l'esport d'elit no és possible sense el suports dels entrenadors, dels metges, dels fisioterapeutes i dels psicòlegs, sense una bona alimentació i un bon descans i sense unes bones instal·lacions. Al Centre d'Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat del Vallès els esportistes d'elit i els que tracten de ser-ho troben tot això i encara més. El CAR de Sant Cugat no és, només, una fàbrica de campions, la preocupació pel desenvolupament integral de la persona és primordial. El CAR va ser el primer Centre Esportiu Alt Rendiment que va tenir un centre d'ensenyament propi i compta amb un servei d'acompanyament professional. A més, el CAR ha esdevingut un centre de referència internacional. Esportistes de molts països venen a entrenar-hi i altres Centres d'Alt Rendiment en copien el model.
Teatre Lliure
Quan una obra de teatre arriba a la sala d'exhibició ha passat abans per un procés que no és del tot conegut. 'Cinc dies a...' visita el Teatre Lliure de Montjuic, ubicat al recinte del Palau de l'Agricultura, un dels edificis que no es va enderrocar després de l'exposició universal del 1929. El programa mostra com organitza el dia a dia l'equip directiu, com es fan als assajos i la infraestructura. Com es posa a punt la sala de teatre amb les butaques, el decorat de l'escenari, i la il·luminació que també és una part fonamental de cada obra. 'Cinc dies a...' serà testimoni de la darrera temporada de Lluís Pasqual com a director del teatre, una persona que va ser fundadora del Lliure fa més de 40 anys i que ha marcat la seva trajectòria.