Close

Actius

Divulgatius ACTIUS és un programa dedicat a l’anàlisi dels efectes secundaris de les manifestacions culturals del nostre país. Cada espai monogràfic exposa una realitat cultural catalana i n’explica el seu rendiment ja sigui social o econòmic, mostrant la vessant oculta de la realitat cultural: les seves conseqüències. En el transcurs dels 65 episodis que c...

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Arte
URL: http://www.xiptv.cat/actius

Episodios disponibles para ver online

Gestió cultural
El negoci de l’oci i la cultura té un complicat entramat al darrere que pocs cops podem entreveure; alguns dels Actius candents d’aquest sector són: la promoció i difusió de la cultura, els drets de propietat intel·lectual, la venda d’entrades, el consum futur o iniciatives com la de Badalona capital de la cultura.
Cultura antropològica
Hi ha tradicions culturals o realitats socials que, per la seva importància, han passat de ser pròpies d’un collectiu a significar molt més, són Actius com la diada de Sant Jordi, l’Espinaler, la Patum, la cultura gai i lesbiana.
Aparadors
Un vidre a qualsevol botiga ens mostra la oferta del dia, així doncs, com es pot mostrar la oferta quan el teu producte és intangible? Actius intenta explicar-nos-ho amb exemples com la Panera de Lleida, el Mercat de Música Viva de Vic, l’Atrium de Viladecans, la mostra de Tàrrega o el Poble Espanyol.
Sectors colaterals
Hi ha molts terrenys novedosos que la indústria va explorant a mida que avancen les tecnologies, espais que comencen com a experiments i mica en mica s’estableixen com a oferta cultural per si mateixa. Actius ens ho explica mostrant-nos exemples com el món dels videojocs, la postproducció audiovisual, el Citylab, els disc-jockeys o Port Aventura.
Pluralitat Barcelona
Què converteix a Barcelona amb un referent Europeu? Una ciutat com a marca i el que la fa tan especial és el que pretén mostrar-nos aquest capítol a través d’Actius com el Parc Güell, el mercat de St. Antoni, el Tibidabo, el Tradicionarius o els cinemes Verdi.
Investigació i recerca
En aquest capítol d’Actius descobrirem centres on la passió per investigar no fa oblidar les expectatives de resultats. Recerca en alimentació al projecte Alicia, el centre Neapolis, el projecte Mapa, experiments com el Reactable o col·lectius com l’Animal a l’esquena en són alguns exemples.
Singularitats descentralitzades
Com a la resta d’indústries, la cultural també conta amb realitats alternatives que arriben fins i tot a instituïr-se com a referents dins de la seva petita especialització. Alguns exemples en són: l’Eumo, la Salamandra, l’Institut del Teatre, la Robafaves o el restaurant Evo.
Museus
Els museus són espais que guarden i mostren el nostre passat, però també constitueixen urnes representatives de tot un moviment. Actius ens mostra alguns dels més importants de casa nostra: el Museu del Cinema, les runes d’Empúries, el Museu Tèxtil, el Museu del Barça i el de Dalí.
Iniciativa ciutadana
Dins d’una realitat vertiginosa com la que vivim encara són possibles certes iniciatives individuals o col·lectives que lluiten per tirar endavant projectes que sense ells no existirien. Alguns Actius resultants d’aquestes iniciatives són: els Amics de l’òpera, Radio Pica, el Kursaal, Conservas o l’Ecoxarxa del Montseny.
Patrimoni religiós
Siguin on siguin les nostres creences, és innegable que les religions han conformat durant segles la nostra cultura i la nostra història. Avui en dia conforma un reclam turístic molt important per a qualsevol territori. Els exemples que ens mostra aquest capítol d’Actius són: Arxiu de Montserrat Tarradellas, el Pantocràtor, la Vall de Boí, el Monestir de Montserrat i la Passió d’Esparreguera.
Centres de producció
Les cases dels artistes són espais creats per a acollir la creativitat en totes les seves dimensions i deixar-la fluir com necessita. En aquest Actius podrem conèixer com es treballa a llocs com l’Estruch, a dins d’una carpa de Circ, a Roca Umbert, Fabra i Coats i Palo Alto.
Mostres
Allotjar una mostra o un festival implica molt més per a una ciutat que uns dies de feina; el públic, els artistes i els professionals s’hi reuneixen com si fos la seva festa. En aquest capítol d’Actius veurem què es juguen tots els implicats en organitzar activitats com l’Animac a Lleida, el Temporada Alta a Girona, l’In-Èdit a Barcelona, el Poparb a Arbúcies i fins i tot el Sònar.
Preservació del patrimoni
La Terra i la història ens proporcionen tresors de gran valor. Actius ens presenta exemples de la supervivència d’aquest patrimoni i la gent que els preserva. Són els protagonistes d’aquest capítol: La Fageda d’en Jordà, les Illes Medes, el camí dels Bons Homes, l’arqueologia subaquàtica de Girona i el Parc Nacional d’Aigüestortes.
Espectacles en viu
Un dels grans actius de les expressions culturals a Catalunya han estat aquelles que es movien en l’àmbit de l’espectacle en viu. Però, com ha canviat aquest subsector amb l’arribada de les noves tecnologies? Quin és el seu model econòmic actual? Aquests plantejaments i d’altres formen part de l’espai d’ACTIUS dedicat a analitzar l’estat actual de l’oferta cultural en viu a Catalunya. El capítol conté els punts de vista de: Xavier Marcé, vice-president de Focus. // Miquel Curanta, director club TR3C
Reactable Live
Fruit dels processos d’investigació tecnològic neix Reactable live, producte que permet crear un instrument musical amb unes prestacions fins ara inèdites en l’àmbit de l’espectacle en viu. El programa ofereix el trajecte que ha seguit aquesta innovació , un producte que neix d’un departament d’investigació universitari i genera una spin off: una empresa independent participada per la universitat que el produirà i comercialitzarà per al gran públic. El capítol conté els punts de vista de: Carles López, músic. // Marcos Alonso, Reactable Live
Gestió dels drets d'autor
Un dels temes més candents alhora de parlar de cultura i economia són els que fan referència a la gestió dels drets intel·lectuals. El programa ACTIUS ofereix diferents visions sobre com s’han de gestionar els rèdits que genera l’autoria intel·lectual a Catalunya. El capítol conté els punts de vista de: Anna Gallego, Departament de llicències de la VEGAP. // Jaume Sisa, músic. // Francesca Llopis, artista visual
El restaurant Evo i el Pollastre de Pota Blava
Ubicat a L’Hospitalet del Llobregat, el Restaurant Evo s’erigeix com una oferta sofisticada de l’oferta gastronòmica de la ciutat amb una capacitat d’atracció innegable gràcies a la seva ubicació arquitectònica. Molt a prop d’aquesta ubicació, s’hi troba el Manolo Torres, un granger que defensa els models tradicionals de producció agrícola com a única forma de preservació d’un patrimoni gastronòmic. El programa ofereix dues maneres de preservar el patrimoni gastronòmic català. El capítol conté els punts de vista de: -Manolo Torres, Granja Torres. -José Luis Diéguez, Cap de sala del restaurant Evo.
Amics de l'Opera de Sabadell
Les característiques essencials del fet operístic fan que aquesta sigui una disciplina molt difícil de difondre fora de grans capitals culturals. El pes econòmic que requereixen les seves produccions han provocat -en més d’una ocasió- que es catalogui aquesta disciplina com l’elit de les arts escèniques. Iniciatives com la dels Amics de l’Òpera de Sabadell han permès trencar aquest estereotip, popularitzant aquest gènere i la música simfònica fora de Barcelona. El capítol conté els punts de vista de: -Mirna Lacambra, Fundadora dels Amics de l’Òpera de Sabadell -Daniel Martinez Gil de Tejada, Director del cor dels Amics de l Òpera de Sabadell
Sant Jordi
Quines són les conseqüències econòmiques per al sector cultural del sector editorial? I les conseqüències promocionals? Aquestes i altres preguntes són respostes en el capítol dedicat als hàbits relacionats amb la celebració de Sant Jordi. El capítol conté els punts de vista de: Eugènia Broggi, Editorial Empúries Jordi Puntí, Escriptor Antonio Ramírez, Llibreries La Central
Casaments
Una de les manifestacions més descriptives d’una cultura són els seus casaments. En el cas occidental i concretament a Catalunya, aquestes manifestacions tenen unes clares conseqüències econòmiques. Dins d’aquest àmbit econòmic, el programa analitza la capacitat d’aquest tipus de rituals per a incentivar altres tipus d’activitats econòmiques a l’àmbit cultural (música en directe, gravacions audiovisuals, etc) i la seva capacitat per a resistir la crisis. El capítol conté els punts de vista de: Ruth Aurora, Eraseunavez Laura Ruiz, fotògrafa Lucía Madueño, Restaurant La Oca Mar
Animac
Després d’una dècada, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Lleida s’ha consolidat com un dels referents europeus en la preescripció de l’animació d’autor. Aquest fet fa que Lleida formi part del mapa dels grans punts de gestió i difusió d’una disciplina especialitzada del món audiovisual que gaudeix de gran prestigi. Els organitzadors del certamen han aconseguit crear un model de certamen on el protagonista és el talent i l’autor com a mecanisme de promoció del mercat. A més, el certamen provoca -en el transcurs dels seus dies d’exhibició- l’arribada de múltiples professionals del sector a la capital lleidetana. El capítol conté els punts de vista de: Montserrat Parra, regidora de Cultura de Lleida Alfred Sesma, director de l’Animac
Empúries
Un dels patrimonis més coneguts del litoral català són els jaciments d’Empúries. Les polítiques de preservació i divulgació d’aquest patrimoni han estat essencials per tal de conèixer la història de la nostra cultura així com ha permès desenvolupar polítiques econòmiques relacionades amb la seva existència. Aquest és el cas de l’Hostal Empúries, un dels focus d’atenció del programa. El capítol conté els punts de vista de: Xavier Aquilué, director del jaciment i museu monogràfic d’Empúries Rafael Silva, director de l’Hostal Empúries
Alícia, alimentació i ciència
Ubicat a Sant Fruitós del Bages, Alícia, alimentació i ciència és un centre pioner en la investigació de dedicada a la innovació tecnològica i la difusió del patrimoni agroalimentari i gastronòmic i a la preservació dels hàbits saludables. Promoguda i creada per la Generalitat de Catalunya i Caixa Manresa, la fundació que en gestiona la seva activitat disposa d’un consell assessor presidit pel cuiner Ferran Adrià i compta amb l’assessorament del cardiòleg Valentí Fuster. El Centre mostra com la investigació en el món de la gastronomia pot tenir múltiples efectes secundaris positius d’àmbit social, cultural i econòmic. El capítol conté els punts de vista de: Marta Lacambra, directora de l’obra social de la Caixa Manresa Toni Massanés, director de la Fundació Alícia
Promoció i difusió de la Cultura
Una part essencial de la cultura catalana ha estat el desenvolupament de la seva oferta de consum. Aquest fet no hagués estat possible sinó s’haguessin creat estratègies directes i indirectes de promoció dels productes de consum presents al mercat. ACTIUS centra la seva atenció en com s’han desenvolupat aquestes estratègies en el món de la cultura amb especial atenció a l’àmbit de les arts escèniques. El capítol conté els punts de vista de: Daniel Martínez, President de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya
El Mercat de Sant Antoni
El Mercat de Sant Antoni és quelcom més que un mercat de segona mà o un intercanvi. És la peça clau d’un costum que a través dels anys ha esdevingut en manifestació cultural pròpia. La trobada dels professionals d’aquest àmbit amb els aficionats experimentats i els visitants ocasionals, han creat un volum de processos d’intercanvi i de compra-venda de productes culturals difícils de trobar a altres llocs. El capítol conté els punts de vista de: Francesc Sabaté, venedor d’una parada de col·leccionisme Eduard López, venedor d’una parada de monedes bitllets i segells: Lluís Millà, llibreter, Jordi Rei Gol, client,

Otros programas de reportajes >


Otros programas de xip/tv (Cataluña) >