Close

Nydia

"Nydia" és el programa musical que Televisió de Catalunya dedica a les músiques i danses d'arrel, catalanes i d'arreu, des de les expressions més fonamentals a les més innovadores.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Música
URL: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/nydia/ultims-programes/

Episodios disponibles para ver online

26/02/2018 - "La saviesa popular d'Aureli Capmany"
"Nydia" descobreix un dels intel·lectuals més polifacètics de la cultura catalana de principis del segle XX: Aureli Capmany. Rondallaire, escriptor i folklorista, Capmany va apostar per restaurar el patrimoni tradicional transformant-lo en un actiu social de futur. En són exemples l'Orfeó Català i els esbarts dansaires, iniciatives en les que va participar activament. Ideòleg, també, de la revista "En Patufet", Capmany va combinar la seva tasca d'estudiós amb la de pedagog. Un projecte de país trencat per la Guerra Civil i una obra, en bona part, oblidada i inèdita. La saviesa popular d'Aureli Capmany a través dels testimonis que el van conèixer, dels etnògrafs que l'han prescedit i de les paraules de la seva pròpia filla: Maria Aurèlia Capmany.
10/08/2012 - "Les festes de l'ós a Europa: la bèstia que portem dins"
Fins al segle XIX, en molts indrets d'Europa, on no hi ha micos, es creia que l'home provenia de l'ós. L'ós hiberna, i el seu despertar anuncia la primavera, la fertilitat i, al capdavall, la vinguda de l'ésser humà. És el sentit d'algunes festes de l'ós d'hivern a Europa, molt antigues. Acompanyem el jove especialista en representacions rituals Eloi Ysàs a viure des de dins dues festes populars a l'entorn de l'ós.
06/07/2012 - "La muntanya al teu voltant: Cesc Gelabert al centre de la rotllana"
El coreògraf i ballarí Cesc Gelabert va obrir el festival d'estiu Grec 2011, a Barcelona, amb un espectacle que ofereix una mirada personal de la sardana. El programa monogràfic et presenta el procés de treball de l'experiència, els seus antecedents i la presentació, amb la participació de tretze dansaires de colles sardanistes al costat dels ballarins de la companyia Gelabert&Azzopardi.
31/12/2011 - "Músiques i danses del Perú"
En el marc del programa "D'aquíd'allà", que dedica el mes de desembre als catalans del Perú, us oferim un reportatge sobre músiques i danses del Perú. El grup Perú Ritmos y Costumbres, resident a Barcelona i dirigit per Gisella i Walter Ramírez, interpreten danses de les tres grans cultures d'arrel del país: les danses de la costa, amb ascendent afro, les andines i les de la selva amazònica.
24/12/2011 - "Un Nadal amb míster Scrooge"
El cor Infantil Sant Cugat, dirigit per Elisenda Carrasco, ha presentat "Un Nadal amb míster Scrooge", una cantata amb velles nadales angleses basada en el relat de Dickens, posat en escena per Marc Rosich. Seguint tècniques de titelles de la tradició txeca i japonesa, Forani Teatre presenta un espectacle deliciós sobre la vida del músic i humanista Pau Casals. Hem assistit als preparatoris i a l'espectacle per veure-ho per dins i per fora.
17/12/2011 - "Jazz amb la cobla Reus Jove & Una escola de ballet vista per dins"
La cobla Reus Jove, una formació musical constituïda per gent jove, presenta nou projecte amb estàndards del jazz al so de la cobla. Hem volgut conèixer qui són i com treballen aquests joves músics. Com és el dia a dia en una escola de ballet? Visitem un dels centres més prestigiosos de Barcelona, l'Escola de Ballet Carles Ibáñez, i seguim la creació de la seva coreografia "Sempre".
10/12/2011 - "Recordem el coreògraf Jaume Guasch"
Dilluns dia 5 de desembre ha mort a Tarragona el coreògraf i director artístic Jaume Guasch i Pujolà. Ànima i director de l'esbart Santa Tecla de Tarragona, ha estat un dels creadors més inquiets i rigorosos, amb peces fonamentals de la dansa catalana com el "El retaule de Santa Tecla" o "Les contalles de Sant Magí".
03/12/2011 - "La vida de Pau Casals en titelles i música i bricolatge"
Seguint tècniques de titelles de la tradició txeca i japonesa, Forani Teatre presenta un espectacle deliciós sobre la vida del músic i humanista Pau Casals. Hem assistit als preparatius i a l'espectacle per veure-ho per dins i per fora. A més, el lutier i flautista Ángel di Stefano ens mostra alguns dels enginys musicals que ha construït amb materials de reciclatge.
26/11/2011 - "El jazzman Tim Garland compon una obra per a cobla"
El compositor i saxofonista britànic Tim Garland acaba d'estrenar en el marc del Memorial Joaquim Serra "Fanfare and fantasy for Catalonia", una magnífica peça per a cobla i percussió. Garland és un reconegut saxofonista de jazz londinenc que també compon peces orquestrals per a la BBC i que va guanyar un premi Grammy pels arranjaments que va fer per a Chic Corea al disc "The New Crystal Silence".
26/11/2011 - "Sinergy Dance Project & Dos pianistes, dues generacions"
Aquesta setmana es presenta al teatre Josep Maria de Sagarra de Santa Coloma de Gramenet l'espectacle "Jehanne", basat en la figura de Joana d'Arc. Un espectacle que ha nascut en el si del Sinergy Dance Project, un projecte singular encapçalat pel director escènic Hansel Cereza i Gina Rigola. A més, veiem els dos únics pianistes catalans que han guanyat el premi Maria Canals, Leonora Milà i Enrique Bagaria.
19/11/2011 - "Campionat de colles sardanistes a Balaguer"
Final del campionat de colles sardanistes a Balaguer & La música dels catalans del Pakistan.
12/11/2011 - "Ángel di Stefano i una escola de ballet per dins"
El lutier i flautista Ángel di Stefano ens mostra alguns dels enginys musicals que ha construït amb materials de reciclatge. Música i bricolatge es donen la mà en les propostes d'un creador per a qui "no sols es reciclen materials; es recicla intel·ligència". A més, visitem un dels centres més prestigiosos de Barcelona, l'Escola de ballet Carles Ibáñez, i seguim la creació de la seva coreografia "Sempre".
05/11/2011 - "Ramon Noguera i 50 anys de l'esbart de l'Arboç"
Entrevistem l'home que va transformar la coral d'una colla sardanista en un dels millors cors del país, la Polifònica de Puig-reig. Veiem Ramon Noguera al seu estudi i l'acompanyem per parlar de l'ambient cultural a les antigues colònies. L'Esbart Sant Julià de l'Arboç compleix 50 anys i prepara nous espectacles. Assistim als preparatoris de l'espectacle "Imatges" per conèixer el caliu que es viu en un esbart.
29/10/2011 - "Construïm instruments amb Les canyetes de la Foradada i el bandoneó de Marcelo"
Les canyetes de la Foradada són un grup de músics de Bagà especialitzats en la construcció d'instruments a partir de materials naturals: la guitarra amb una bufeta de porc, un tambor de budell, el carilló de pedres, el picacanyes o una flauta d'èmbol. Els hem visitat i hem tornat carregats de música. Marcelo Mercadante és un dels millors bandoneonistes del món i viu a Barcelona. Des del barri de Sant Antoni ens parla de com veu l'Argentina i de com veu Catalunya.
22/10/2011 - "Dansa al carrer amb Los pájaros muertos de La Veronal i el pintor Jordi Roca"
El carrer imposa les seves condicions als espectacles de dansa. Hem assistit als preparatoris de la funció "Los pájaros muertos" que la companyia La Veronal va oferir enguany en el marc de la Fira de Tàrrega. El pintor Jordi Roca ens mostra la seva visió plàstica de la música en els preparatoris del concert commemoratiu de l'Orquestra d'Acordions de Sabadell.
15/10/2011 - "L'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans i folk xilè reinventat amb Pascuala Ilabaca"
Assistim a un assaig de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, una formació dirigida per Salvador Brotons i Esteve Nabona que aplega joves intèrprets dels territoris de parla catalana per fer música simfònica i coral, en especial, de compositors amb accent català. A més, la cantant xilena Pascuala Ilabaca ha estat a Catalunya per presentar el seu darrer treball.
10/10/2011 - "Humor poètic amb Los Excéntricos & Dansa i escalada amb Laia Minguillón"
Los Excéntricos, Premi Nacional de Circ, són una companyia catalana formada per tres veterans del circ: Marceline, Sylvestre i Zaza. Ara que presenten a l'espai La Seca l'espectacle "Rococó bananas", els visitem a la seva casa de Valldoreix per saber com viuen i treballen el dia a dia. També fem un tast del nou espectacle de la ballarina i escaladora Laia Minguillón.
01/10/2011 - "Aplec Reus / Tres esbarts junts"
Assistim al 45è aplec de la sardana de Reus, una de les cites sardanistes més completes, on es pot participar en una dotzena de tallers lúdics, des del taller de carioques fins a un concurs de fotografia. Després anem a Sabadell per assistir als assajos d'un espectacle que ha unit els esbarts Sabadell Sardanista, Ballets de Catalunya i l'Esbart Català de Dansaires. "Què farem, què direm" és una reivindicació de valors, en plena crisi, en clau de dansa d'arrel.
24/09/2011 - "20 anys de Dansàneu a Esterri d'Àneu"
Dansàneu és la cita estiuenca dels qui volen formar-se en la dansa tradicional. Una de les escoles d'estiu del Centre de Promoció de la Cultura Popular Tradicional Catalana, que ha complert 20 anys i ho va celebrar amb els seus alumnes i els assistents, també a Esterri d'Àneu, a l'Escola d'Estiu de Música Tradicional. Un reportatge monogràfic en què recorrerem l'oferta de cursos, la vivència, les ballades i els concerts de Dansàneu.
17/09/2011 - "Percussions corporals i lutier reparador Joan Jordi Beumala"
Cada vegada hi ha més practicants de percussió corporal, una tècnica que descobrim amb la professora Neus Fernández i la companyia Perkimba i els percussionistes Ferran Samper i Albert Martín. El compositor i intèrpret Joan Jordi Beumala s'ha convertit, també, en un referent en la reparació d'instruments de metall i fusta des del seu taller Cal Músic.
09/09/2011 - "Nydia 10/09/2011"
"Nydia" recupera els reportatges "El Ballet Reial de Cambodja", "El lutier reparador Joan Jordi Beumala", i "La música dels Berros de la Cort, energia medieval".
03/09/2011 - "Nydia - 03/09/2011"
Avui s'emeten els reportatges "La txalaparta amb el grup Txala", "Aprenem l'stripdance a Bailongu" i "Trobada de tubistes".
27/08/2011 - "Nydia 27/08/2011"
Selecció dels millors reportatges de l'any. Aquesta setmana recuperem "La sonoteràpia", "L'evolució de la interpretació pianística amb Luca Chiantore" i "Pascal Comelade i la cobla Sant Jordi", junts.
20/08/2011 - "El jove tenorista Ferran Miàs"
Coneixem el que serà primer tenorista de la cobla La Principal de la Bisbal: un jove de la Bisbal d'Empordà que amb 24 anys ja és un intèrpret excepcional: Ferran Miàs. També visitem l'Arxiu Museu Folklòric de Ripoll i entrem al territori dels folklores urbans, amb el grup Domini Màgic.
13/08/2011 - "Els cremats, un nou estil de cant de taverna"
Coneixem el darrer treball d'Els Cremats, un grup de veus del Baix Empordà que són molt més que un grup d'havaneres. Hem citat dues colles de sardanes de competició absolutament capdavanteres: la Mare Nostrum i la Violetes del Bosc, perquè ens mostrin en què consisteixen els punts lliures, una modalitat en què cada colla s'inventa diferents estils de punteig. I també la trobada de campaners d'Os de Balaguer.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de TV3 (Cataluña) >