Close

Els últims artesans

"Els últims artesans" busca traslladar-nos al passat a través de professions artesanals centenàries. Amb un ritme àgil i una estètica documental, farà un retrat de diversos artesans amb la voluntat de mantenir viu el seu ofici.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Historia
URL: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-ultims-artesans/ultims-programes/

Episodios disponibles para ver online

14/04/2010 - "Fèlix Martín - Picapedrer"
Ofici: Picapedrer. Picapedrer: Fèlix Martín. Els Martín son picapedrers de la Floresta, i l'única família de Catalunya en què tres generacions han obtingut el guardó de Mestre Artesà. En Fèlix és un gran defensor de la forma tradicional de treballar la pedra, i encara que aquest sector ha evolucionat, el seu fill ha heretat els coneixements necessaris per exercir aquest ofici de forma artesanal.
14/04/2010 - "Paulí - Ceramista"
Ofici: ceramista. Ceramista: Paulí. Quan tenia 17 anys, en Paulí se'n va anar al monestir de Montserrat, on va viure 18 anys. Mentre exercia de monjo, les seves inquietuds artístiques el van portar a descobrir una altra vocació: la ceràmica. Des del seu taller de Sant Joan de Vilatorrada, i amb 80 anys, continua treballant amb la mateixa passió pel seu ofici.
14/04/2010 - "Josep Castells - Fonedor"
Ofici: fonedor de campanes. Fonedor: Josep Castells. Josep Castells té vuitanta-tres anys i durant gairebé setanta anys ha fos metall per construir campanes. La seva experiència el va portar a fer-se càrrec de la foneria artística Barberí, una empresa familiar amb més de 450 anys d'història. Actualment, els seus dos fills són els encarregats de preservar el mestratge d'un ofici que molt poques persones coneixen.
14/04/2010 - "Antoni Sardà - Paperer"
Ofici: paperer. Paperer: Antoni Sardà. Des del seu taller, el Molí Aquari de Banyoles, Antoni Sardà és un dels únics artesans que elabora paper a l'estat espanyol. La qualitat i la bellesa dels seus papers han obtingut el reconeixement internacional i s'han convertit en el suport favorit de grans artistes.
14/04/2010 - "Francesc Buscallà - Formatger"
Des del poble de Bar, a l'Alt Urgell, Francesc Buscallà fa 25 anys que elabora formatge artesà amb la llet que ell mateix muny. Tot i que no li ve de tradició familiar, es cuida tot sol de la formatgeria i d'un ramat de més de 100 cabres, una feina que el manté ocupat cada dia de l'any.
14/04/2010 - "Josep M. Blasi - Sastre"
Ofici: Sastre. Sastre: Josep M. Blasi. Des de la seva botiga al carrer Balmes, Josep Maria Blasi és dels últims sastres que confeccionen vestits a mida a Catalunya. Va néixer a Lleida, però als anys 60 es va traslladar a Barcelona amb la seva família a buscar més bones oportunitats laborals. Per casualitat va aprendre l'ofici de sastre, i 40 anys més tard el continua exercint.
14/04/2010 - "Jaume Barmona - Pianer"
Ofici: Pianer. Pianer: Jaume Barmona. Jaume Barmona va aprendre l'ofici del seu pare, que va treballar en una de les últimes fàbriques de pianos de Barcelona. Tot i que a Catalunya ja no es construeixen pianos, en Jaume és un dels pocs hereus d'aquesta tradició centenària.
14/04/2010 - "Joan Ibáñez -Boter"
Ofici: Boter de fusta. Boter: Joan Ibáñez. Joan Íbáñez és boter de fusta des dels 14 anys. En el seu taller, situat als voltants del Port de Tarragona, continua amb un ofici que s'ha mecanitzat tant que té molt poc a veure amb el que ell va aprendre de petit...
14/04/2010 - "Xavier Elias - Quadranter"
Ofici: Quadranter. Quadranter: Xavier Elias. Des del taller de Cruïlles, Xavier Elias és l'únic quadranter a Catalunya que es dedica professionalment a posar a l'hora rellotges de sol. Va néixer a Barcelona, però és a la Garrotxa on se li desperta la curiositat per investigar com es feien els rellotges de sol... i, 30 anys després, encara en continua fent...
14/04/2010 - "Joan i Martí Castells - Escultors de figures de pessebre"
Ofici: Escultors de figures de pessebres. Escultors: Joan i Martí Castells. Des del barri de Sants, en Joan i en Martí representen la tercera generació de la família que es dedica a fer figures de pessebres. La manera de treballar no ha canviat gens al llarg dels anys i el taller està pràcticament igual com el va deixar el seu avi... fa més de 100 anys.
14/04/2010 - "Josep Plaixats - Teuler"
Ofici: Teuler. Teuler: Josep Plaixats. A Castellfollit del Boix, al Bages, Josep Plaixats fabrica teules a mà des dels 13 anys..., i ja en té 78. Actualment, l'ofici ja s'ha perdut. Però ell continua treballant de la mateixa manera que el seu pare li va ensenyar.
14/04/2010 - "Trinitat Sabatés - Herbolària"
A tot Catalunya només hi ha dues persones reconegudes com a mestres artesans herbolaris, i una d'elles és la Trinitat Sabatés. L'ofici, l'exerceix a l'emblemàtica Herboristeria del Rei, a la Plaça Reial de Barcelona, que, des del 1820, és la primera botiga de la ciutat especialitzada en herboristeria.
14/04/2010 - "Pere Martí - Mosaïcista hidràulic"
Ofici: mosaïcista hidràulic. Mosaïcista: Pere Martí. L'avi de Pere Martí ja feia paviments a l'Exposició Universal de Barcelona, i el 1913 obria el seu taller de mosaics a Manresa. Després d'un segle des de la seva creació, en Pere continua amb l'empresa familiar i ofereix mosaics artesanals de gran qualitat.
14/04/2010 - "Federico Ferré - Rellotger de campanars"
Ofici: rellotger de campanars. Rellotger: Federico Ferré. Des de Roquetes, Federico Ferré continua exercint l'ofici de constructor de rellotges mecànics per a campanars, tal com el va aprendre del seu pare, ara fa quaranta-cinc anys. Actualment, és l'últim constructor que queda a Catalunya i a tot Espanya.
01/01/2009 - "Carles Pinyol: sabater ortopèdic"
Capítol 26 de la sèrie documental "Els últims artesans", dedicat al sabater ortopèdic Carles Pinyol

Otros programas de reportajes >


Otros programas de TV3 (Cataluña) >