Close

Boira negra

Una sèrie documental sobre la presència dels nazis a Catalunya.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Historia
URL: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/boira-negra/ultims-programes/

Episodios disponibles para ver online

15/10/2008 - "Teranyina Nazi"
Durant l'any 1944, la situació dels jueus a Europa s'agreuja. A Salònica deporten 45.000 jueus als camps. Entre ells hi havia Mazaltov Behar (Salònica, 1925), coneguda entre els seus com "Fofó", que va viure experiències terribles a Auschwitz. Avui viu a Catalunya i encara s'emociona quan explica els experiments mèdics que li van practicar els nazis, que li van costar la pèrdua d'un ovari i un ronyó. Dos jueus establerts a Barcelona, els germans Jaime i Enrique Vándor, recorden els fets de la seva infantesa a Budapest, quan el govern feixista hongarès va deixar el terreny lliure a la repressió dels nazis. Un diplomàtic espanyol, Ángel Sainz Briz, els va salvar d'una mort segura atorgant-los la protecció de la legació espanyola a la capital hongaresa.
08/10/2008 - "Colònia Alemanya"
Al voltant de la fàbrica electroquímica de Flix s'hi estableixen les famílies dels treballadors i enginyers arribats de l'estranger. S'hi crea una colònia alemanya, que rep una important influència del nazisme. Alguns dels nens de la colònia estudien al Col·legi Alemany de Barcelona. Allà comparteixen aules amb nens catalans, de famílies que admiren l'organització de l'estat alemany. Jordi Pujol i Esther Tusquets expliquen la seva experiència com a alumnes d'aquest col·legi.
24/09/2008 - "Fugint dels nazis"
L'any 1942 les tropes alemanyes arriben a la frontera entre Espanya i França. Els refugiats que s'havien ocultat a la Catalunya Nord es veuen en l'obligació de passar la frontera clandestinament. Les muntanyes són terreny de resistents francesos, republicans que combaten el feixisme i els membres del maquis. Prenen gran importància les xarxes d'evasió a través dels Pirineus. Es recuperen els soldats i pilots aliats abatuts en territori enemic i se'ls ajuda a passar d'amagat la frontera per arribar fins al consolat britànic a Barcelona. Molts jueus també són acompanyats per guies o passadors fins a l'altra banda de la frontera. L'objectiu és arribar a Lisboa, des d'on es podran embarcar cap a Amèrica.
17/09/2008 - "L'Enviat de Hitler"
El juny del 1940, les tropes alemanyes entren a París. França es parteix en dues zones dividides per la línia de demarcació. Al nord, la França ocupada; al sud, la França lliure sota el règim col·laboracionista de Vichy. Milers de refugiats jueus, que fugen dels països centreeuropeus ocupats pels nazis, miren d'anar cap al sud. Nina Mitrani, jueva d'origen polonès que actualment viu a Barcelona, en aquella època vivia a París. Va fugir cap al sud i va aconseguir travessar la línia de demarcació després de superar molts perills. Ja a prop dels Pirineus, decideix passar la frontera entre Espanya i França amb l'ajuda d'un guia. Un cop a territori català, es queda sola a la muntanya i vaga tres dies i tres nits perduda enmig del bosc.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de TV3 (Cataluña) >