Close

Els nous catalans

Programa que retrata i analitza el fenomen de la immigració. ''Els nous catalans'' ens mostra com viuen i comparteixen espai ciutadans i cultures d'arreu del món. Una producció de TVE Catalunya per establir vies de contacte entre comunitats i facilitar la convivència.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Sociedad
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/els-nous-catalans/

Episodios disponibles para ver online

Arxiu TVE Catalunya - Els nous catalans - 09/11/2008
Els nous catalans és una revista sobre la nova problació catalana, els immigrants estrangers que poc a poc s'integren. La seva cultura, religió, gastronomia i cultura que cambien el mapa social català. Conèixer la nova realitat facilita la convivènCia i la integració. Dirigit per Antoni Font, amb realització de Guillem Nualart i Carles Vidal, producció de Luisa Miranda i redacció de Gemma Gimeno, Montse Busquets i Jordi Vila. En aquesta edició amb aquesta continguts: La immigració al Pla d'Urgell treballa als conreus de productes estrangers. Jaume Pla és un pagés que contracta immigrants i explica a càmera el perquè. El nen Jaume Pla Mateos explica le propietats de l'estèvia. Al restaurant Rulla hi serveixen productes estrangers. Montse Busquets visita al barri de Gràcia la botiga de rebosteria portuguesa de Pedro i Leonor. Al local també hi fan actes de difussió de la cultura portuguesa. Ens parlen de la seva experiència a Barcelona, de les receptes i dels prodcutes típics que ten
Dones que reconstrueixen la identitat
"Els nous catalans" fa un cop d'ull a l'exposició "Una mirada en construcció" És el retrat del procés migratori d'un grup de dones nouvingudes que no només han de reconstruir la seva vida sinó també la seva identitat. A més, ens acostarem al sòlid teixit associatiu que aplega als senegalesos que viuen a Catalunya i, a través d'un jove cuiner d'aquell país africà, descobrirem alguns plats de la seva gastronomia. A l'entrevista, el panameny Ricardo Velásquez ens transmetrà la seva passió per la lírica que el va dur fa cinc anys a Barcelona, on es prepara per triomfar professionalment.
Retorns per força
A "Els nous catalans" fem un retrat de com la crisi econòmica no només frena l'arribada d'immigrants a Catalunya sinó també com, en molts casos, els empeny a tornar al seu país d'origen. Uns "Retorns a la força" que no volen ser una renúncia. També descobrirem com s'ho fan a Vila-seca, al Tarragonès, per facilitar que els nouvinguts es relacionin com més aviat millor amb els vila-secans més antics i acabarem fent un tast de "Mar i muntanya a la xilena".
La polèmica reforma de la llei d'Estrangeria
El reportatge "Llei d'estrangeria: ordenar o endurir?" recull la polèmica que envolta la quarta reforma legal per regular la immigració a casa nostra. També coneixerem el Yoha, un personatge dels contes àrabs ple de sabiduria popular i gaudirem de la cuina del Kazakhstan, marcada per la vida nòmada dels seus habitants. Acabarem el nostre recorregut escoltant del hip-hop de Kumar, un cubà de barri enamorat de Barcelona.
proper programa: retorns a la força
El reportatge: Retorns a la força; L'apunt: Un àlbum per conèixer Vila-Seca; La cuina: Mar i muntanya a la xilena
L'associacionisme, una eina de força per als immigrants
Aquesta setmana el reportatge "Deixar de ser invisibles" fa un retrat de l'Ateneu Candela de Terrassa, una entitat que compta amb diferents associacions de nouvinguts que s'agrupen per defensar millor els seus drets com a ciutadans. A més coneixerem la tasca que fan els mediadors interculturals a la sanitat i tastarem plats de la cuina de Tunísia. A l'entrevista, Boban Minic ens explicarà l'experiència de "Sobreviure a la guerra" de Bòsnia.
Ullà, dos móns en un
Aquesta setmana el reportatge Ullà, dos móns en un" fa un retrat de la realitat d'aquest poble empordanès marcat pel fet que més d'un quaranta per cent dels seus habitants han nascut a l'estranger. Un repte, el de la trobada intercultural, que nouvinguts i autòctons treballen per superar. També descobrirem antigues receptes de la cuina mestissa del Panamà i gaudirem del hip-hop de Kumar, un cubà de barri enamorat de Barcelona.(Programa senser)
Joves i embarassades
El reportatge Joves i embarassades ens apropa a l'experiència de tres noies que van haver de prendre la decisió de ser mares, o no, potser massa aviat. A més, aprendrem a cuinar la popular sopa de tortilla de la mà d'un mexicà mig gastrònom mig mecenes i descobrirem els orígens de Babou Cham, el Manelic del segle XXI.
Tornar a ser músics
El reportatge 'Tornar a ser músics' ens apropa a l'experiència de l'Associació de Músics per la Pau i la Integració que permet a molts nouvinguts retrobar-se amb la seva vocació musical. A més, ens acostarem a la comunitat de cristians coptes, vinguts d'Egipte, que han fet de Cervera la seva capital religiosa i farem un cop d'ull a l'oci d'un grup de joves xinesos a Barcelona.
Buscar-se la vida
Buscar-se la vida
Negocis mar enllà
Una proposta de codesenvolupament que vol promoure 'Negocis mar enllà'. Es tracta de recollir idees emprenedores d'immigrants que treballen aquí i facilitar-los crèdits per posar-les en marxa als seus països d'origen. A més aprendrem a fer una mona de pasqua de la mà del francès Yann Duytsche, un dels pastirssers-xocolaters de més renom internacional, i veurem com la recuperació de la narració oral com a ofici per entretenir permet, cada cop més, 'Viure del cuento'.
És l'hora de la solidaritat
Un cop d'ull als efectes de la crisi econòmica, que ha fet multiplicar l'activitat de les entitats benèfiques que ajuden als més desafavorits.A 'Es l'hora de la solidaritat' veurem com moltes es declaren desbordades i diuen que això tot just acaba de començar. A més, aprendrem a cuinar la mamaliga, un plat de 'Polenta a la romanesa' i coneixerem l'art de la pintora veneçolana Irene Bou.
Si ells no hi fossin
Aquesta setmana 'Els nous catalans' s'apropa a les dificultats socials i laborals que pateixen molts treballadors estrangers a Catalunya tot i que, com podrem veure en el reportatge, 'Si ells no hi fossin' la societat se'n ressentiria, i molt. A més, farem un tast de cuina i de música d'Eslovàquia i coneixerem l'experiència d'investigació teatral de l'actriu búlgara Maria Stoyanova.
Menors: la migració silenciosa
"Els nous catalans" analitza la situació que viuen a casa nostra els menors estrangers no acompanyats, els anomenats "MENA". A Catalunya hi ha uns 700 menors, molts dels quals es troben sota la tutela de la Generalitat. A l'apartat culinari tastarem una bona "moqueca de peixe" brasilera mentre descobrim els secrets de la capoeira, el segon esport més practicat al Brasil, que també triomfa a Catalunya.
Una llengua amagada
El programa entrevista a la violinista Ala Voronkova Aquesta setmana "Els nous catalans" arriba a les 150 emissions amb un reportatge que ens descobreix "Una llengua amagada", l'amazic. Més de la meitat dels catalans vinguts del Marroc el tenen com a idioma matern i això l'ha convertit en la tercera llengua més parlada a Catalunya. També farem un tast de "Mar i muntanya a la xilena" i descobrirem "Els capritxos de Voronkova", una violinista ucraïnesa reconeguda internacionalment que va venir a viure a Catalunya a l'època de la Barcelona preolímpica.
Totes les marroquines de Roses
A l'apartat culinari coneixerem plats típics d'Austràlia Aquesta setmana "Els nous catalans" mostren com és la vida de quatre dones marroquines que viuen a la localitat gironina de Roses i que fa anys que viuen a casa nostra. També coneixerem com es fa un pastís de carn anglès típic de la cuina australiana.
La xarxa solidària
"Els nous catalans" ha acompanyat tres parelles de famílies que participen en el programa de la xarxa de Famílies Hospitalàries, i que es troben en diferents estadis de la seva relació. Tot comença amb una primera trobada de la família acollidora i l'acollida amb la col·laboració d'una mediadora cultural... És tracta de facilitar la relació entre persones disposades a acompanyar-se i a enriquir-se mútuament amb el diàleg intercultural. El projecte el desenvolupa l'Associació Salut i Família.
El nous catalans - La festassa dels 15 anys!!
Les nenes llatinoamericanes de Catalunya celebren una gran festa quan compleixen 15 anys. "Els nous catalans" ha volgut reflectir com viuen aquesta celebració tan especial una peruana i una dominicana. També coneixerem una guineana guardonada pel seu suport a d'altres immigrants com ella i descobrirem la importància del brindis pels georgians.
Immigració, ara i aquí
"Els nous catalans" visita l'exposició "La immigració, ara i aquí" que organitza el Palau Robert de Barcelona per reflexionar sobre el fenomen de la immigració. A més, en aquesta edició del programa coneixerem la cuina senegalesa i ens sorprendrem amb les insòlites creacions d'un dissenyador brasiler que treballa al barri del Born.
Trobar on viure
'Els nous catalans' ens ensenya com influeix la nacionalitat a l'hora de llogar un pis. Els propietaris poden triar la persona que més els agrada, fet que perjudica els immigrants. El programa d'aquesta setmana també s'endinsa a la cuina polonesa i ens presenta una restauradora de Romania que ha sabut fer front a la crisi amb un menú a quatre euros.
El menjar global
"Els nous catalans" ens ensenya com influeix la immigració al sector de l'alimentació a Catalunya. El programa també s'endinsa en un sopar de mauritans a Mollet del Vallès i ens presenta una veneçolana de Sant Cugat que es guanya la vida amb els vitralls.
Mares i fills: serparació forçosa
Els nous Catalans ens ofereix una mostra de la cuina argentina. El reportatge Empanades Criolles Viatgeres mostra el procés d'elaboració d'un plat típic d'Argentina Dues argentines, mare i filla, ens ensenyen a cuinar empanades criolles, un tipus de menjar que podem trobar a la seva terra. A més, "Els nous catalans" d'aquesta setmana inclou les dues reposicions Mares i fills: separació forçosa i Les regles del vi jueu. A Empanades Criolles Viatgeres, "Els nous catalans" ens presenta la Marina, una argentina que va arribar a Barcelona fa més de tres anys i que assegura haver canviat de vida gràcies al viatge. Si a l'Argentina guanyava els diners justos per viure treballant a un alberg de joventut, ara ha millorat la seva qualitat de vida. Actualment dirigeix el "Mambo Tango", un hostal del Poble Sec per on ja han passat turistes de 70 nacionalitats diferents.
Benvinguts! Nens i familia
En el primer reportatge d'Els nous catalans. coneixerem el funcionament i les valoracions que es fan de l'Espai de Benvinguda Educativa de Vic. El programa també inclou els reportatges Art i cuina de Bulgària i L'ànima xinesa de BCN.
Argentins en el record
"Els nous catalans" ofereix una entrevista a la cantant de hip hop Arianna Puello i ens endinsa a la cuina d'Estònia per aprendre a fer una sopa de col fresca. A més, el programa inclou un reportatge en què coneixerem ciutadans argentins que viuen esperant poder identificar els cossos dels seus familiars.
Les portes de la convivencia
L'equip del programa ha visitat el barri del Fondo de Santa Coloma de Gramenet percomprovar com es guanyen la vida els comerciants immigrants. A més, veurem els tallers que organitza la Fundació Èxit per a alguns dels 80.000 joves de Catalunya que són a l'atur.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >