Close

Col.lecció Bassat d'art contemporani

'Col.lecció Bassat d'art contemporani' és un programa que vol contribuir a divulgar figures remarcables de la creació actual, especialment la catalana, d'una manera distesa i entenedora. La constatació de que aquí, a més dels noms més reconeguts, hi ha un nodrit grup d'artistes de gran qualitat que sovint no tenen la projecció que mereixen és un fet que la sèrie voldria contribuir a corregir.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Arte
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/colleccio-bassat-dart-contemporani/

Episodios disponibles para ver online

Manuel Boix
Manel Boix ¿ L¿artista del detallArtista comentat: Joan BrotatRecomanació de Lluís Bassat: ¿Com mirar una exposició¿Manuel Boix va néixer i viu a L¿Alcúdia. Allà ens mostra la seva intervenció a la cúpula de la Casa de Cultura i, a l¿estudi, veiem com la seva creativitat es reparteix en diverses tècniques: el dibuix ¿és Premio Nacional-, la pintura i l¿escultura.
Miquel Vilà
La fermesa amable de Miquel Vilà.Miquel Vilà és una persona afable, educada, de maneres suaus. Però també és una persona d'idees clares i fermes. Insisteix en la seva passió per la figuració amb rotunditat i amb arguments i raons ben diversos. Per ell no hi ha altre tipus d'art, si més no, que valgui la pena. Vilà, que va començar surrealista, va endinsar-se, més tard en la figuració, en tots els seus vessants: recons de ciutat, bodegons, marines i retrats. Per l'artista, el retrat és el gènere més difícil. Ell s'hi ha començat a acostar en els darrers anys. I, al seu estudi al barri de Sant Pere, fa l'esforç de mostrar-nos quines són les actituts i els procediments amb que s'encara a un retrat. El veiem, doncs, donant indicacions a la improvisada model que signa aquestes ratlles, i endegant amb determinació un retrat que, d'acabar-se, demanaria d'unes quantes sessions.
Artur Heras
Artur Heras: Un pintor de lletres.Artur Heras té dos estudis perquè té dues trajectòries creatives paral·leles. La gràfica inclou il·lustracions, llibres, cartells... i es desenvolupa al darrer pis de casa seva. És un espai ple de llum, amb una terrassa abocada a l'horta valenciana. Allà surt Artur Heras quan vol madurar idees o vol facilitar que li arribin. L'altre espai, al soterrani, el dedica a la creació pictòrica. També a la conservació de la seva obra. Però una i altre dedicació, gràfica i pictòrica, tenen molt en comú. El text és un element que recorre tota la creativitat d'Artur Heras. Perquè l'autor té un substrat intel·lectual notable. És una persona pendent de la realitat que l'envolta, i les seves referències no són prioritàriament pictòriques -tot i que està al cas dels darrers corrents creatius- sinó que tenen a veure amb l'entorn social, polític i, sobre tot, literari. Ho vam notar a cada recó de casa seva, i ho veiem, també, quan ens mostra una petita retrospectiva de
Gerard Sala
Gerard Sala ¿ El pintor de la levitatArtista comentat: Moisès Villèlia, Bèstia IIRecomanació de Lluís Bassat: "Com comprar a un artista"Un home de natura.Malgrat la seva relació continuada amb Tona, Mallorca o Badalona, Gerard Sala ha trobat el seu lloc al món als Pirineus, a Sant Joan de les Abadesses. Allà té casa i estudi. I un paisatge que li aporta serenitat i pistes per a la creació. L'acompanyem en un passeig per la llera del riu, càmera de fotos al coll. Gerard Sala captura detalls de la natura que, d'una manera o altre, apareixeran als seus quadres, com records de vivències o com elements més literals.
Rafael Armengol
Rafael Armengol - L'artista del color i la llum.Artista comentat: Juan Genovés, Ámbito de la extensiónRecomanació de Lluís Bassat: "Com emmarcar una obra d'art"Rafael Armengol va néixer i viu a Benimodo, una població de la comarca valenciana de la Ribera Alta. L'entorn li dona confort i li permet no allunyar-se del que és essencial per ell: investigar el món del color en tots els seus vessants. També valora el fet de mantenir-se allunyat d'altres influències artístiques perquè fa que la seva obra sigui absolutament pròpia.
Francesc Artigau
Francesc Artigau - El pintor de la gentArtista comentat: Zush, TesodroRecomanació de Lluís Bassat: "Com comprar a una subhasta"A Francesc Artigau el vam acompanyar al Mercat de Santa Caterina per veure com prenia anotacions per un gran tríptic. Ja a l'estudi, vam seguir com hi treballava: la tria de colors, la manera de donar volum a les figures. I vam tornar a l'estudi quan estava acabat
Xavier Serra de Rivera
Xavier Serra de Rivera, un dels millors pintors figuratius espanyols, ens obre el seu univers més íntim i personal. D'una banda, coneixem l'espai del barri de Santa Caterina on treballa fa dècades: la llum rosada que rebota de l'edifici veí, les parets amb història i les mirades dels familiars i amics que ha retratat. Perquè, després d'uns inicis surrealistes que recorden René Magritte, un pintor que llavors no coneixia, Serra de Rivera va optar per la figuració. Els retrats, els nus i alguns bodegons són, ara mateix, les seves temàtiques. No es venen, però l'artista és un home lliure, un home pendent només de superar-se en la seva tècnica. Segurament per això, l'autoretrat és també un gènere al que retorna des dels inicis de la seva carrera. Ell fa broma dient que sempre es té a mà i que no s'ha de pagar a sí mateix, però l'autoretrat és, a més, una manera de seguir investigant, treballant, superant-se. Millorant, si encara és possible, la seva apreciació de les
Eduard Arranz-Bravo
Eduard Arranz-Bravo - L'artista de gran èxit als Estats Units.Artista comentat: Joan Ponç, Suite al·lucinacions II - Cap negreRecomanació de Lluís Bassat: "Com començar una col·lecció"El nostre programa va ser el primer equip de televisió en entrar al nou estudi d¿Eduard Arranz-Bravo. Es tracta d'un impressionant espai, obra de l'arquitecte Jordi Garcés. Pel pintor és com un temple en el que no només ens deixa entrar sinó també filmar-lo mentre pinta.En el repàs a la seva trajectòria, evoca la seva col·laboració artística amb Rafael Bartolozzi, la seva participació a la Biennal de Venècia o els seus anys a Nova York.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >