Close

Ara i aquí

'Ara i aquí' és un programa de participació ciutadana i de debat que es desenvolupa a partir d'un tema genèric d'interès per a la majoria de la societat catalana i que tracta testimonis en primera persona provinents de totes les comarques, per donar veu a tots els accents i visions de la geografia catalana.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Sociedad
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/ara-i-aqui/

Episodios disponibles para ver online

Quin és el preu de la fama?
Aquesta setmana el programa de debat 'Ara i Aquí' se centra en la fama. Carlos Fuentes s'endinsa en el tema amb l'ajuda d'especialistes, tertulians i diferents testimonis. La fama i l'èxit és per alguns un objectiu a la vida. Ara es considera que hi ha famosos de diferents categories, uns que s'ho guanyen pel seu treball o experiència i altres que ho viuen com una forma per guanyar-se la vida. Estem donant males referències als més joves? Quin és el preu de la fama? Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista l'actriu i presentadora Mónica Pont i el paparazzi Jordi Martín. Aquesta setmana 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb les periodistes Teresa Berengueras i Silvia Tarragona, l'escriptora i periodista Anna Grau i l'estilista Erik Putzbach.
Estem segurs a casa nostra?
Aquesta setmana el programa de debat 'Ara i Aquí' analitza sobre la inseguretat. Carlos Fuentes s'endinsa en el tema amb l'ajuda d'especialistes, tertulians i diferents testimonis. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista Dani 'El Rojo', exlladre, escriptor i actor, i Guillem Goset, caporal del grup central de proximitat dels Mossos d’Esquadra. Aquesta setmana 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb l'escriptora i periodista Anna Grau, el periodista Carlos Quílez i l'advocada Magda Oranich.
Què hi ha darrere de les persones desaparegudes?
Aquesta setmana el programa de debat 'Ara i Aquí' analitza sobre les persones desaparegudes. Carlos Fuentes s'endinsa en el tema amb l'ajuda d'especialistes, tertulians i diferents testimonis. Cada dia, 10 catalans desapareixen de casa seva. 4000 a l'any. Se'n van i no tornen i aquest buit provoca un drama familiar inconsolable i molts problemes legals. Què hi ha al darrere de les persones desaparegudes? Què fa que alguns casos siguin mediàtics i d'altres invisibles? Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista la jutgessa Graziella Moreno, autora del llibre 'Invisibles'. Aquesta setmana 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb l'analista i consultor econòmic i immobiliari Gonzalo Bernardos, el periodista Carlos Quílez, la psicòloga Cristina Martínez i l'advocat Pepe Rey.
Donem massa importància a la imatge?
La imatge és part fonamental de les nostres vides a nivell personal i professional. Més enllà de gaudir de l'estil que cadascú vol lluir, 'Ara i Aquí' debat aquesta setmana si la societat ens accepta tal com som i si sovint som esclaus dels canons de bellesa. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista l'assessora d'imatge personal i corporativa, Andrea Vilallonga. 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb el músic i escriptor Ramoncín, la psicòloga Sonia Cervantes, l'entrenadora de bàsquet i coach Carme Lluveras i l'estilista Erik Putzbach.
Cal endurir les penes per als culpables d'accidents?
2000 persones van morir a les carreteres al 2018. En molts casos, els conductors anaven beguts, sota els efectes de les drogues o utilitzaven el mòbil. La societat demana que la justícia sigui més contundent. S'han d'endurir les penes? Per analitzar el tema, Carlos Fuentes també entrevista l'advocat Francisco Parres i el conferenciant en el camp motivacional Sebas Lorente. Aquesta setmana 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb la psicòloga Cristina Martínez, el periodista i escriptor Víctor Amela i l'advocat i periodista Ricard Fernández Deu.
Què significa ser lliures?
La llibertat és un dret inaliable i un concepte al que tots aspirem però que no sempre podem fer realitat. Les circumstàncies i l’entorn poden influir-nos i provocar que no complim el nostre desig total de ser lliures. Debatrem el concepte de la llibertat amb testimonis que han explicaran les seves experiències: han apostat per una forma de viure totalment lliure en funció dels seus pensaments tot i que no sempre és fàcil a nivell social i professional. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes també entrevista Juan Carlos Moya, ministre provincial dels frares franciscans, i el filòsof Antonio Fornés. Aquesta setmana 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb l'advocada Núria González, l'advocat i periodista Ricardo Fernández Deu, l'empresari Justo Molinero i l'advocada i política Magda Oranich.
La bretxa salarial
El programa de debat Ara i Aquí se centra en la bretxa salarial de gènere. Carlos Fuentes s'endinsa en el tema amb l'ajuda d'especialistes, tertulians i diferents testimonis. La feina de la dona no es veu reconeguda als sous. Aquesta històrica discriminació continua sent una de les principals reivindicacions socials i un dels crits del 8 de març, dia Internacional de la Dona. La bretxa salarial és una desigualtat de gènere no resolta, tot i que reivindicada any rere any. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista Núria Chinchilla, professora i investigadora de l'IESE; Eva Gajardo, secretària d'Igualtat de la UGT de Catalunya, i Paula Mattio, consultora experta en igualtat i polítiques de conciliació. Aquesta setmana 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb l'advocada i escriptora Lidia Falcón, la psicòloga Sonia Cervantes, l'entrenadora de bàsquet i coach Carme Lluveras i l'escriptor i periodista Víctor Amela.
Treballar a l'estranger és una oportunitat o un drama?
Catalunya s'està quedant orfe de joves professionals. La fuga de cervells ha crescut un 115% a la darrera dècada. Després d'invertir en la seva formació universitària fan el salta l'estranger buscant un futur laboral. Però, tots aconsegueixen la feina que buscaven? Amb sous més o menys dignes? Amb quines condicions contractuals es troben? Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista la historiadora i filla d'emigrants Heike Martínez. A més, comptarà amb els testimonis de Lara de Castro, psicòloga que vamarxar a Anglaterra; de l'Aleix Palomar, que acaba de tornar d'Alemanya; del Paco que va marxar als anys 60 a Alemanya a treballar; del Lleïr, que va marxar a Mèxic; i del'Adriana que viu i treballa a Dinamarca. Aquesta setmana 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb l'advocada Núria González, l'escriptora i periodista Anna Grau, la periodista Núria Ribó i el politòleg RogerMontañola.
Custòdia compartida: és la millor opció?
Aquesta setmana el programa de debat 'Ara i Aquí' se centra en la custòdia compartida. Carlos Fuentes s'endinsa en el tema amb l'ajuda d'especialistes, tertulians i diferents testimonis. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista l'advocada Maria José Varela i la presidenta de la Fundació Filia de Amparo al Menor, Lucia del Prado. Aquesta setmana 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb l'advocada i periodista Lidia Falcón, el cantant Antoni Miquel "Leslie", l'advocada i política Magda Oranich, l'advocat i periodista Ricardo Fernández Deu i la psicòloga Sònia Cervantes.
Eutanàsia: hem de tenir dret a decidir?
Aquesta setmana el programa de debat 'Ara i Aquí' se centra en si s'ha de despenalitzar l'eutanàsia. Carlos Fuentes s'endinsa en el tema amb l'ajuda d'especialistes, tertulians i diferents testimonis. Actualment, la mort digna torna a ser debat social a Espanya. Ningú no debat els avanços de la medicina però sí es posa en dubte si cal allargar la vida per sobre del que és desitjable. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista Isabel Alonso, presidenta de l'Associació pel Dret a Morir Dignament; Christian Villavicencio, metge geriatra en contra de l'eutanàsia; i Marcos Hourmann, primer metge sentenciat per practicar l'eutanàsia a Espanya. El programa compta avui com a tertulians amb l'advocada Núria González, la periodista Núria Ribó, el periodista i escriptor Carles Quílez i Sebastián Gallardo.
L'amor té caducitat?'
Hi ha moltes formes d'entendre l'amor. Cada persona pot tenir una resposta personal a què és l'amor. L'amor té data de caducitat? Estar enamorats i estimar és el mateix? Podem estimar a dues persones alhora? L'amor per tota la vida és una idea romàntica més que real? Existeix l'amor que veiem a les pel·lícules? Pot acabar l'amor però mantenir-se la passió? L'amor acostuma a ser incondicional… però és infinit? Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista l'actriu Lucía Bosé i la filòsofa i escriptora Montse Barderi autora del llibre 'El amor no duele'. A més, també donaran els seus testimonis Monterrat Boix, Hernán Sampietro, Viviana, Marçal i Carme Mateu. Aquesta setmana 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb el periodista i escriptor Víctor Amela, l'economista Gonzalo Bernardos, la periodista Núria Ribó i l'advocat i periodista Ricard Fernández Deu.
Les malalties mentals són encara tabú?
Les malalties mentals demanen noves perspectives per ser tractades i correctament valorades, però ni tan sols els professionals es posen d'acord. Divendres 'Ara i Aquí' obre una via de debat per valorar l'opinió de tots els implicats: professionals, malalts mentals i representants de les institucions i les lleis. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista l'integrador social Edgar Vinyals, la psiquiatra Francesca Asensio, la responsable del programa de Salut Mental de la Generalitat Magda Casamitjana i l'actriu Núria Espert. A més, també donaran els seus testimonis Monterrat Boix, Hernán Sampietro, Viviana, Marçal i Carme Mateu. Aquesta setmana 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb l'advocada Magda Oranich, la directora del Gabinet Psicològic Mataró, Cristina Martínez, el psiquiatra Carles Lupresti i l'advocada Núria González.
Qui perd més a la guerra del taxi?
La guerra del taxi continua, malgrat que a Barcelona s'ha desconvocat la vaga. El conflicte entre el món del taxi i l'oferta dels VTC ha col.lapsat la ciutat i ha provocat greus conseqüències entre els usuaris, durs enfrontaments i pèrdues econòmiques. Els VTC se senten expulsats després que la Generalitat acceptés part de les reivindicacions dels taxistes. S'apunta la possibilitat de perdre fins a 4 mil llocs de treball. Per la seva banda, el sector del taxi declara un període de treva expectant al que passi al llarg dels pròxims dies. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista José María Sánchez, portaveu del Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC); Marta Plana, directora de regulació de Cabify a Espanya; Alfonso Congostrina, periodista d'El País agredit a l'assemblea de taxistes de Barcelona; l'economista José María Gay de Liébana; i Alberto Álvarez 'Tito' portaveu de Élite Taxi. A més, també donaran els seus testimonis diversos taxistes i conductors de VTC. A més, 'Ara i Aqu
Els joves violents
L'actual actitud de certs joves violents han despertat un clamor social, actuen basats en la cultura de l'abús. Són joves que cometen tot tipus d'agressions sense sentir-se culpables ni cap mena de compassió contra les seves víctimes. El fenomen de les "manades" ens ha posat en alerta. 'Ara i Aquí' analitza el comportament d'aquests grups que viuen una realitat paral•lela i distorsionada amb evidents carències emocionals, d'ètica i amb grans contradiccions educatives. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista María Barcelona, ex monja i membre de l'Associació de Familiars d'Afectat per Trastorns de Conducta; la psicòloga Sonia Cervantes que donarà les claus per 'entendre' què s'amaga darrera del comportament de les manades; i José Luís Redondo, més conegut com Lee, coordinador del projecte d'integració social Karate Can Peixauet, que ajuda a joves amb problemes socials. A més, Carlos Fuentes també donaran els seus testimonis Alberto Arjuna, Xavi "Begnini", Laia Benítez, Laura Ca
Som una societat amb massa addiccions?
Ara i Aquí aborda els problemes que ocasionen les addiccions. A les addiccions tradicionals com la droga i l'alcohol, ara s'hi sumen d'altres, com les addiccions a les compres, al sexe, al gimnàs... Com les podem combatre? Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista Cristina Martínez, psicòloga adjunta de la Unitat de Joc Patològic de l'Hospital de Mataró, que està especialitzada en addiccions tòxiques i comportamentals, com ara joc patològic i altres socioaddiccions. Fuentes també parla amb José Luis Martínez, exaddicte i terapeuta intervencionista en addiccions, que ofereix un tractament pioner a Espanya que resol els problemes dels addictes i dels seus amics i familiars. Entre els convidats entrevistarem testimonis vinculats a addiccions com ara afectives, a les compres, al sexe i al joc. A més, Ara i Aquí compta com a tertulians amb l'advocat i periodista Ricard Fernández Deu, l'advocada Magda Oranich, l'escriptor i periodista Juan Soto Ivars i l'analista i consultor Gon
Els millors moments de l'any
Aquesta setmana el programa de debat 'Ara i Aquí' repassa el 2018. Carlos Fuentes analitza amb els tertulians habituals el que s'ha viscut al programa aquest any. El 2018 s'acaba i arriba el moment de reflexionar sobre tot el que s'ha viscut al llarg d'aquest any. Al plató s'han parlat tot tipus de temes amb debats emotius, encesos, divertits… 'Ara i Aquí' repassa tots els temes que s'han debatut durant aquest 2018 al plató del programa amb les periodistes Sílvia Tarragona, Núria Ribó i Anna Grau, amb el politòleg Roger Montañola i el periodista Ricard Fernández Deu.
La sort ens pot canviar la vida?
El 2018 ha estat un bon any?
Divendres, 'Ara i Aquí' debat sobre com ha anat el 2018. Carlos Fuentes entrevista el filòsof Sergi Pérez per conèixer quina és la millor manera d'aconseguir els reptes que ens proposem cada inici d'any. També parla amb Lucrecia que ha tingut un any extraordinari amb la sèrie de Clan TV 'Lunnis de leyenda' y el musical de Celia Cruz. A més, 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb l'analista i consultor econòmic Gonzalo Bernardos, la periodista Anna Grau i les advocades Magda Oranich i Núria González.
Som més innocents del que ens pensem?
'Ara i Aquí' debat si som més innocents del que ens pensem i participaran testimonis que han patit enganys, estafes o mentides. Peranalitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista Irene Funes, especialista en comunicació no verbal, i Antonio Bolinches, psicòleg i escriptor. A més, 'Ara i Aquí ' compta com a tertulians amb les periodistes Anna Grau i Núria Ribó, el politòleg Roger Montañola, el periodista iescriptor Víctor Amela i l'advocat i periodista Ricard Fernández Deu.
Cal legalitzar la prostitució?
Aquesta setmana el programa de debat 'Ara i Aquí' se centra en si s'ha de regular la prostitució. Carlos Fuentes analitza el tema amb l'ajuda d'especialistes, tertulians i diferents testimonis del públic. La regulació de la prostitució és objecte de polèmica política i social. Davant l'actual situació alegal a Espanya, s'enfronten dos bàndols. Per un costat, els que aposten sense miraments per l'abolició total i absoluta de la prostitució i, d'altra banda, qui vol regularitzar-la com una activitat professional. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista l'escriptora i periodista Karmele Marchante, que acaba de publicar el llibre 'Puta no se nace', fruit de dos anys d'investigació a diferents punts d'Europa i Àfrica. Ha recollit testimonis de dones i menors d'edat que han viscut en primera persona les conseqüències més terribles de la prostitució. A més, 'Ara i Aquí ' compta com a tertulians amb la periodista Anna Grau, les advocades Núria González i Lidia Falcón i el periodista
Els andalusos a Catalunya
Aquesta setmana el programa de debat 'Ara i Aquí' se centra en els andalusos que viuen a Catalunya. Carlos Fuentes analitza el tema amb l'ajuda d'especialistes, tertulians i diferents testimonis del públic. La migració andalusa ha estat, sens dubte, un gran fenomen demogràfic del segle XX a Espanya i, especialment, a Catalunya. A la dècada dels anys 30, Catalunya era la residència de 70.000 andalusos i als 70, ja eren més de 800.000. Això significa que més de la meitat dels andalusos que van migrar es van instal·lar a Catalunya. Aviat, es va popularitzar que Catalunya era la "novena província" andalusa. Tots ells buscaven un futur millor. Per què van escollir Catalunya? Per què molts d'ells mai no van tornar? Com va ser el procés d'integració social? S'han creat nous llaços? Com ha evolucionat el concepte "xarnegos"? Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista l'empresari i periodista Justo Molinero i el president de la Federació d'Associacions d'Andalusia a Catalunya. A més, 'Ara
Es pot perdonar tot?
Maltractament, víctimes del terrorisme, estafes, accidents imprudents, assetjaments sexuals, abusos de poder, ‘bulling’, infidelitats... Som capaços de perdonar-ho tot? Només les persones que ho han viscut en primera persona saben el que comporta donar aquest pas. El programa ajudarà a reflexionar i a valorar el perdó en totes les seves dimensions. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista Juan Manuel Cotelo, director del documental 'El mayor regalo' sobre el perdó, amb testimonis que han patit alguna desgràcia com Irene Villa, víctima d'un atemptat terrorista. Precisament Carlos Fuentes també parlarà amb Irene Villa i amb Dani 'El Rojo', ex atracador, escriptor i actor. A més, 'Ara i Aquí ' compta com a tertulians amb els periodistes i escriptors Joana Bonet, Víctor Amela i Anna Grau i el filòsof Sergi Pérez.
S'ha de legalitzar la marihuana?
La marihuana és la droga més consumida al país. La seva prohibició no ha disminuït el consum i la seva legalització podria duplicar-lo. Hi ha metges que l'aconsellen perdeterminades malalties i d'altres que no estan gens d'acord per por a que augmentin els brots psicòtics. De la mateixa manera, els grups polítics també tenen opinionsenfrontades. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista els diputats Noemí de la Calle de C's i Raúl Moreno del PSC, el director científic de la Fundació ICEERS José CarlosBouso i el catedràtic de farmacologia de la UPF Rafael Maldonado. A més, 'Ara i Aquí ' compta com a tertulians amb el cantant i compositor Ramoncín, l'advocada Magda Oranich, la periodista Núria Ferré i el periodista i escriptor VíctorAmela.
Es discriminem a les persones amb discapacitat intel·lectual?
Aquesta setmana el programa de debat 'Ara i Aquí' se centra en les dificultats que es troben les persones amb discapacitat intel•lectual. Carlos Fuentes analitza el tema amb l'ajuda d'especialistes, tertulians i diferents testimonis del públic. Divendres 'Ara i Aquí' aborda els problemes que es troben les persones amb discapacitat intel•lectual en el seu dia a dia. Quines problemàtiques pateixen per la seva integració social i laboral? Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista Rosa Cadenas, presidenta de Dincat Federació, una associació que agrupa més de 300 entitats que defensen els drets de les persones amb discapacitat intel•lectual a Catalunya i que dóna servei a 30.000 persones. Fuentes també parla amb Andy Trias, escriptor i membre de la Fundació Catalana de Síndrome de Down. A més, 'Ara i Aquí' compta com a tertulians amb l'escriptora i periodista Anna Grau, el politòleg Roger Montañola i l'advocat Andrés Labella.
Estem preparats per la mort?
Aquesta setmana el programa de debat 'Ara i Aquí' se centra en com afrontem la mort. Carlos Fuentes analitza el tema amb l'ajuda d'especialistes, tertulians i diferents testimonis del públic, cadascú d'ells amb la seva pròpia visió en funció de les seves pròpies creences i experiències. La mort sempre planteja molts temors i tabús, alhora que deixa un buit insubstituïble. Com convivim amb la mort? Estem preparats per afrontar-la? Com la superem? Com compartim el dol? Sigui la nostra pròpia mort o la de les persones més estimades, és tracta d'una frontera inevitable que cadascú viu amb la seva pròpia intensitat. Per analitzar el tema, Carlos Fuentes entrevista els autors del llibre 'Fins aquí hem arribat', Amadeu Carbó i Jordi Cubillos, que narren què fem i com celebrem el darrer adéu amb un to distés. Fuentes també parla amb Albert Estrada, metge expert en criogenització que explicarà aquest procés de mantenir congelats als morts, a l'espera d'una cura per les malalties que van acabar

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >