Close

Amb identitat

A cada programa descobrirem de la mà de diversos especialistes rellevants les seves professions i les seves activitats laborals relacionades amb l'àmbit del benestar i la salut. Ells seran els encarregats de donar-nos les claus per a conèixer-les en profunditat, i ens proporcionaran les dades que ens permetran descubrir-les.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Salud, Sociedad
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/amb-identitat/

Episodios disponibles para ver online

La cura de la vista
Els ulls són la nostra finestra al món. Hi ha molts factors en la nostra vida quotidiana que fan ressentir la nostra visió. Aprendrem què ens afecta en el nostre dia a dia, quines són les patologies més comunes en infants, descobrirem en quin sentit ens beneficien les noves tecnologies i com es poden adaptar les ulleres a la nostra fisonomia gràcies a la tecnologia 3D i visitarem el Camp Municipal de Tir amb Arc per saber la importància de la visió per practicar esports de punteria.
El vi, un producte amb molta tradició
Catalunya és un territori amb una llarga tradició vinícola, constituint una regió vinícola amb unes peculiaritats pròpies. En aquest programa coneixerem la història del vi al nostre país, com s'elabora el vi ecològic, quines particularitats té, quines diferències hi ha entre els tipus de vinya i com podem maridar els diferents tipus de vins.
L'alimentació de les mascotes
Els nostres amics de quatre potes són un membre més de la família, i per aquest motiu, tenir cura d'ells és una de les nostres prioritats. L'alimentació és un factor molt important per al seu desenvolupament. Coneixerem diferents tipus d'alimentació ecològica per animals, quines són les necessitats que tenen els peluts de la casa, i què hem de fer perquè estiguin ben sans i contents.
L'alimentació en les diverses etapes de la nostra vida
A cada etapa de la nostra vida tenim unes necessitats alimentàries diferents que s'han de cuidar. Una bona alimentació és sinònim de qualitat de vida. En aquest programa coneixerem quines són les necessitats que s'han de cobrir en les diferents etapes de la nostra vida, sobretot en les edats més claus, que són la infantesa i la vellesa
Productes congelats, són igual de saludables?
Existeixen molts mites pel que fa als productes congelats com, per exemple, que els productes congelats són menys saludables que els frescos. Descobrirem quina és la diferència entre congelar a casa o el congelat industrial, quines propietats nutricionals tenen els productes congelats, perquè els productes congelats són més econòmics, i rebrem consells per saber com hem de descongelar un producte congelat a casa o si podem tornar a congelar un producte descongelat.
Salut bucodental
La salut bucodental és fonamental per gaudir de bona salut i d'una bona qualitat de vida. Descobrirem quines són les últimes novetats en implantologia, veurem de primera mà la col·locació d'un implant i mostrarem quin paper juguen les noves tecnologies en l'odontologia, tant pel que implica als pacients com als professionals.
Productes ecològics
És evident que cada cop hi ha una preocupació creixent tant per tenir cura de la nostra salut com del nostre planeta. En aquest programa descobrirem quina és la importància dels productes ecològics en la nostra dieta, quina repercussió té aquest consum en el medi ambient, la importància de la traçabilitat dels productes i descobrirem com s'elaboren diversos productes com les hamburgueses vegetals.
Ortopèdia
Sovint tenim la impressió que les pròtesis són quelcom antiquat i poc funcional. La realitat és ben diferent, les pròtesis combinen les tecnologies més punteres amb la fabricació més artesanal. Entrarem a l'Hospital de la Vall d'Hebron per conèixer al cap de cirurgians vasculars, veurem com funciona un escàner volumètric per després elaborar una cotilla amb un braç robòtic, descobrirem com funciona una pròtesi de mà biònica, com es realitza una sessió de fisioteràpia a un pacient que porta un pròtesi de membre inferior i parlarem amb el Richard Mais, un atleta que practica atletisme adaptat
El porc Duroc, un sabor únic
La carn de porc representa el 76% del total de la producció càrnia de Catalunya i n'és la més versàtil. Visitarem una granja de porcs enmig del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per descobrir com és el dia a dia i com són els porcs de la raça Duroc, anirem a la sala de desfer i coneixerem com s'elaboren els curats. Finalment, veurem com podem elaborar diversos talls del porc i aprendrem a cuinar una deliciosa recepta.
Els llegums, un aliment molt valuós
Els llegums són un producte molt habitual en el nostre cabàs, molt valuós tant des del punt de vista nutricional, com gastronòmic. Aprendrem la història dels llegums a Catalunya i veurem com és el dia a dia dels qui couen els llegums perquè puguem tenir llegums cuits als nostres mercats i parades de confiança. Descobrirem també noves formes de consumir llegums i com elaborar una recepta de mongetes del ganxet amb cloïsses.
Cases preindustrialitzades, les construccions del futur
Les cases preindustrialitzades ja són una realitat habitual en els nostres pobles i ciutats, però tot i això, encara existeixen molts mites i idees preconcebudes. Coneixerem com es projecten i es construeixen aquest tipus d'edificacions, quines característiques tenen, ens desplaçarem a Castelldefels per visitar una cosa construïda amb aquest sistema i descobrirem la importància de l'interiorisme en la nostra llar.
Autocaravanes, caravanes i campers, viatjar amb llibertat
Viatjar en caravana, autocaravana o furgoneta camper et fa sentir més lliure i més connectat amb la natura. Descobrirem quines prestacions tenen aquests vehicles, quins accessoris són imprescindibles, com és viatjar amb aquests pel nostre país i veurem com són quins serveis tenen els llocs de pernocta.
L'esport, una manera divertida d'estar saludable
Practicar esport té molts beneficis, tant per la nostra salut física com per la mental. Coneixerem què podem fer per tenir una vida saludable, com començar a practicar esport, els avantatges de fer activitats dirigides per instructors, tant a dins com fora de l'aigua, i perquè hauríem de deixar-nos aconsellar per professionals de la salut com fisioterapeutes o nutricionistes
La sostenibilitat, allarguem la vida del nostre planeta
Cada dia és més necessari prendre mesures per tal que el nostre desenvolupament sigui sostenible. En aquest capítol veurem com funciona un edifici construït sota criteris de sostenibilitat, quanta energia consumim a Catalunya i com podem estalviar-ne, coneixerem com des de l'Ajuntament de Barcelona es consciencia els comerciants dels residus que generen i visitarem el Museu Agbar de les Aigües
Les fruites, llaminadures saludables de la natura
La fruita és un dels aliments més indispensables en una dieta rica i variada. Coneixerem com es conrea la fruita d'os a les comarques lleidatanes, com es recull i com es controla la qualitat, veurem què tenim en compte a l'hora de comprar fruita i què hauríem de valorar i descobrirem una manera diferent de consumir fruita.
La tonyina vermella, un dels productes estrella del Mediterrani
La tonyina vermella és un dels peixos més valorats tant pel seu sabor com per les seves propietats nutritives. Coneixerem com és la tonyina vermella, com es pot pescar d'una manera sostenible, com es controla la qualitat del producte, com podem saber si la tonyina és bona i veurem dues maneres ben diferents d'elaborar aquest preuat peix.
Els automòbils, solucions de mobilitat intel·ligents i sostenibles
Avui dia, el sector de l'automòbil és molt més que una fàbrica de cotxes. Avui parlem de tecnologia, mobilitat i connectivitat. En aquest programa, veurem quins són els vehicles més demandats, com es comproven i es reparen, com funcionen els cotxes elèctrics i híbrids i com seran els automòbils del futur.
Les cases passives, construccions eficients de consum nul
El concepte de casa passiva, va sorgir com un tipus de construcció enfocada a l'eficiència energètica. El seu objectiu és reduir al mínim el consum energètic per mitjà de mesures com l'aïllament o la orientació de l'edifici. Coneixerem com es dissenya una casa d'aquest tipus, com es construeix i amb quins materials, com són les explotacions forestals a Catalunya i com la instal·lació de cobertes vegetals a les teulades i els terrats pot contribuir a la preservació del medi ambient.
La seguretat, un valor de tranquil·litat
La seguretat és un valor i alhora una demanda constant de la societat. La indústria de serveis de seguretat privada ha augmentat la seva presència en la nostra vida quotidiana. En aquest programa coneixerem com funciona el sector a Catalunya, visitarem el Security Forum 2017, i veurem com es protegeix la ZAL Port, la zona logística del Port de Barcelona.
Adquirint hàbits saludables des de petits
L'alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida, i gràcies al qual obtenim els nutrients que necessitem. Per tal que el creixement tant físic com mental sigui adequat, és imprescindible cobrir les necessitats nutricionals pròpies de cada etapa. Coneixerem com és el dia a dia en un menjador escolar, perquè els centres educatius s'ha de cuinar producte fresc, ecològic i de qualitat, i quina és la importància de les activitats de lleure en l'adquisició de bons hàbits per part dels infants, per tal que els continuïn tenint quan siguin grans.
Les joguines: il·lusió, diversió i educació a parts iguals
Els nens d'avui dia, disposen de moltes i molt variades joguines. Però totes són les adequades? Coneixerem quines característiques ha de tenir una bona joguina, quines són les més demandades per nens i pares, quin és el rol de la indústria joguinaire en la igualtat de gènere i com hi han influït l'electrònica i les noves tecnologies.
Educant els futurs professionals de la salut
Tot i que el grau de medicina requereix més anys d'estudi que altres i la superació del MIR, segueix sent la carrera més demandada pels futurs estudiants. Els graus en salut com infermeria, psicologia i fisioteràpia ocupen les primeres posicions. Coneixerem quines són les inquietuds dels estudiants de graus sanitaris, què necessiten per desenvolupar la seva feina, en què consisteix la simulació clínica i en què consisteix la feina dels fisioterapeutes i els logopedes.
Les taques cutànies, d'on sorgeixen i com evitar-les
La melanina és un pigment natural que dóna color a la pell per protegir-la de la radiació solar. Normalment, la melanina es reparteix uniformement, però l'acumulació en una zona determinada produeix taques cutànies, que solen aparèixer sobretot al rostre. Coneixerem com es produeixen les taques a la pell, què impliquen, com podem evitar-les i quina rutina hem de seguir per cuidar la nostra pell.
26/06/2017
L'oli - 24/04/17
En aquest programa viatjem a Les Garrigues per a conèixer millor les olives que formen part de la identitat mediterrània. Diuen allí que l'oli és el su de l'oliva en estat pur.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >