Close

Capítol 29

Canal: xip/tv (Cataluña)
Programa: La setmana Noguera
Título: Capítol 29
Descripcion: Avui a la 7mana Noguera coneixerem la feina del Banc d’ADN que treballa amb mostres de La Noguera per identificar els desapareguts durant la Guerra Civil. De la Guerra Civil als combats medievals, reviurem la vida al segle XIII en la trobada de grups de recreació a Les Franqueses del passat cap de setmana. Sense moure’ns d’aquesta època descobrim la història del Sant Crist de Balaguer i la seva llegenda, envoltada per la figura de Nicodem, que ara l’Ajuntament vol potenciar com a turisme religiós. Abans d’acabar anirem a l’escola L’intèrpret de Lleida i veurem com fan servir les noves tecnologies per ensenyar música.
Fecha publicación: 07-04-2016

URL:
http://www.xiptv.cat/la-setmana-noguera/capitol/capitol-29

Otros vídeos de La setmana Noguera en xip/tv (Cataluña)

Capítol 41
Avui a la 7mana Noguera reviurem la nit del foc per excel•lència en un Sant Joan amb més de 150 diables per celebrar els 30 anys del grup bèsties feréstegues de Balaguer Descobrirem la companyia Toc de Fusta de les Avellanes que participa en festivals d’arreu del món amb les seves joguines i autòmats de fusta. Degustaren plats d’una altra època en el sopar medieval al monestir de les Avellanes en un binomi que fusiona gastronomia i història. Abans d’acabar anirem a Àger on observarem el cel estrellat del Montsec des del Centre d’Observació de l’Univers
Capítol 40
Avui a la 7mana Noguera reviurem la primer Open Night de la ciutat de Balaguer on els botigues van sortir al carrer per reivindicar el teixit comercial de la ciutat. Descobrirem ls llegendes guanaydores dels premis Zyriab amb acompanyament visitants en una jornada cultura que recorria els espais més emblemàtics de Balaguer. Coneixerem la història de Lluís Garrofé un excursionista de 84 anys que viatja a Àfrica amb la seva neta per coronar el cim del Kilimanjaro i es podria convertir en la segona persona de més edat en aconseguir-ho. Abans d’acabar viurem la primera baixada de falles a La pobla de Segur des que van ser declarades Patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco.
Capítol 39
Avui a la 7mana Noguera descobrirem alguns dels documents de l’arxiu Gavín. Un fons únic al món que conserva més de 130.000 fotografies d’esglésies. Aprendrem a fer vestits d’època medieval al Museu de La Noguera en un taller per descobrir alguns costums del segle XIII i preparar-se per iniciar-se en festes com l’Harpia. Coneixerem la història d’Albert Hermoso, el genet d’Os de Balaguer que ja es prepara per anar als Jocs Olímpics de Rio. Abans d’acabar veurem com treballen els futurs professors a les aules d’educació de la Universitat de Lleida.
Capítol 38
Avui a la 7mana Noguera parlarem dels problemes que pateixen els conreus amb el porc senglar i del permís que ja poden sol•licitar els caçadors a través d’Internet per capturar porcs senglar si hi ha danys al conreus. Descobrirem les salines naturals de Vilanova de la Sal, un municipi que conversa una de les tradicions més antigues i que des de fa uns anys treballa per recuperar aquets petit fragment de patrimoni. Visitarem el museu de la Noguera acompanyats de Maria Bullfarines un dels personatges que durant les nits d’estiu descobreixen l’espai als turistes que fan parada a Balaguer. Abans d’acabar passejarem pels carrers de Sant Cugat en la 13a jornada de La nit de l’Art.
Capítol 37
Avui a al 7mana Noguera treballarem la terra als horts urbans de l’associació Slow Food que volen potenciar els productes ecològics i de proximitat a la vegades que ajuden a famílies amb risc d’exclusió social. Repassarem el llegat de l’escriptora balaguerina Teresa Pàmies amb una trajectòria marcada pel seu exili durant el franquisme, tot i que no va oblidar el seu poble natal en les seves obres. També veurem d’aprop com treballen les puntaires en la 13a trobada que va acollir la capital de La Noguera. Una cita ja clàssica a la capital i que en els darrers anys ha multiplicat el nombre de participants. Abans d’acabar visitarem els Vilars d’Arbeca per conèixer de primera mà com eren els poblats dels íbers.
Capítol 36
Avui a la 7mana Noguera parlarem de la problemàtica amb l’abocador comarcal que en poc anys arribarà al seu límit de capacitat, el Consell Comarcal ha començat a estudiar on ubicarà el nou espai i d’on traurà els diners que costa la clausura de l’actual abocador. Seguint l’itinerari de la cursa “Lo Bunker” de foradada descobrirem algunes de les obres del concurs Art Natura, que vol fusionar aquests dos elements tot fent esport. Celebrarem els 25 anys de l’esplai Santa Maria descobrint la tasca que fa, any rere any, amb els infants de Balaguer. Abans d’acabar coneixerem la iniciativa de tres estudiants de periodisme per descobrir curiositats als lleidatans.
Capítol 35
Avui al 7mana Noguera repassarem les millors imatges de la biennal gegantera i de capgrossos celebrada a Balaguer el passat cap de setmana. Sense moure'ns de la capital de la Noguera explicarem la intenció del seu consistori de convertir l'Ajuntament en Paeria, explicarem el perquè i el seus antecedents històrics. Continuarem amb cava, concretament amb les botelles que van obrir les noies del CTT Balaguer Villart Logístic després de proclamar-se campiones de la Superdivisió de Tennis Taula. I acabarem parlant de la importància del descans i de com l'ancietat i l'estrès ens afecta en la son.
Capítol 34
Avui a la 7mana Noguera veurem alguns dels documents històrics que l’Arxiu Comarcal de La Noguera exposa en els diferents municipis de la comarca per mostrar als veïns la història més preuada del seu poble. Coneixerem la campanya de Microurbanisme que ha engegat l’Ajuntament de Balaguer per donar veu als ciutadans i que proposin millores per la ciutat. Visitarem el monestir de Santa Maria de les Franqueses en el dia del seu aplec, un dels monuments del de la ciutat on al llarg de l’any s’hi organitzen més actes culturals. Abans d’acabar anirem a Juneda on descobrirem un centre de fauna salvatge.
Capítol 33
Avui a la 7mana Noguera visitem el Monestir de les Avellanes on les obres de restauració del claustre han deixat al descobert molts elements del passat històric i arquitectònic del monestir. Coneixerem els últims veïns de Tragó de Noguera que van haver d’abandonar les seves cases fa més de 50 anys per la construcció de la presa de Santa Anna, però que volen mantenir viu el l’esperit del seu municipi. Repassarem el millor de la darrera edició de la Fira Q i coneixerem les últimes novetats que s’han presentat en els sectors de l’habitatge, el comerç la gastronomia i el producte de proximitat. Abans d’acabar repassarem una altra data històrica, el 75e aniversari de l’edifici del mercat de Vilanova i la Geltrú.
Capítol 32
Avui a la 7mana Noguera visitarem la Fira del Sabó de Montgai, un certamen que després de 8 edicions ha aconseguit estimular la tradició sabonera del municipi entre tots els seus veïns. Parlarem de la taxa que ha aprovat l’Ajuntament de Camarasa sobre les activitats esportives a la zona per el problema de la convivència entre esportistes i veïns i que ha aixecat polèmica entre els clubs. Descobrirem la passió per la l’escriptura dels balaguerins repassant les publicacions més populars d’autors de la comarca com Teresa Pàmies o Francesc Puigpelat. Continuarem parlant de llibres al saló del Llibre Infantil i Juvenil de Mollerussa, un certamen que arriba al 30e aniversari i que aquest any té com a fil conductor històries de policies i lladres.
Capítol 28
Avui a Setmana la Noguera començarem jugant com és feia abans, la fira de jocs de pati atansa als més menuts els joc més tradiconals de tota la vida. Els mestre pastisser Lluis Muixí ens ensenyarà les seves obres d'art de xocolata en el seu museu de mones particular. Continuarem amb més tradicions, en aquest cas la dels armats que 25 anys després han tornat a despertar els balaguerins a cops de també. I acabarem a Mataró per visitar una de les festes Setmana Santa més multitudinaria que barreja tradició Catalana i Andalusa.
Capítol 31
Balaguer mobilitza 7.000 gorres. Escultor de jubilació. Travessia balaguerina fins a Mongòlia. Descobrint els secrets del Titanic.
Capítol 30
Avui a la 7mana a la Noguera viatjarem en el temps per descobrir la història de Menàrguens i la fàbrica de sucre que es va instal•lar en aquest municipi de La Noguera fins a convertir-se en la sucrera més important de Catalunya. Passejarem a través de les històries, en el mercat del conte infantil de Balaguer, els Encontats. Un fira que omplia de vida el centre històric per estimular la lectura dels més petits. Els Encontats és una de les moltes iniciatives que en els últims anys l’Ajuntament de Balaguer ha impulsat per revitalitzar el casc antic. Intentarem explicar quines han estat les claus que han fet revifar aquesta zona de la ciutat. Abans d’acabar passarem per Igualada on enlloc de contes feien teatre. Serem a la Mostra de Teatre infantil i juvenil per on han passat més de 800 professionals.
Capítol 27
Avui a la 7mana Noguera comencem parlant dels delictes de patrimoni. Els saquejos en jaciments arqueològics són un delicte castigat pel codi penal. Descobrim com són aquests assalts i veurem algun dels objectes que s’han pogut recuperar. També recuperarem algunes de les imatges històriques del C.F.Balaguer. La ciutat celebra els 100 anys de futbol i repassarem algunes de les millors etapes de la seva història. També repassarem la història d’una tradició, la de les palmes i els palmons per la setmana santa. Veurem com es fan de forma artesanal aquests ornaments tradicionals. Abans d’acabar repassarem les propostes d’ennoturisme de la Terra Alta que vol aprofitar l’embranzida dels vins per promocionar el territori.
Capítol 26
Avui a la 7mana Noguera parlarem de l’esterilització en animals de companyia. Coneixerem el procediment d’aquesta pràctica quirúrgica que permet controlar la natalitat, evitar malalties i millorar la convivència entre els animals. Assistirem al campionat de gimnàstica rítmica Ciutat de Balaguer on mig miler de gimnastes van competir en un espectacle artístic i esportiu que aquest any comptava amb la presència d’Almudena Cid. Afrontarem els problemes del sector agrícola i ramader que ha vist perdre la meitat dels seus pagesos en els darrers 20 anys. Les caigudes de preu, la incertesa i l’envelliment de la població ha fet que aquells que treballin al camp hagin decidit abandonar. No només a l’interior, a la costa els pescadors també pateixen. El peix blau ha anat esvaint-se a les costes de Tarragona i els pescadors catalans estan quedant-se sense captures. Espècies com la sardina corrent perill de desaparèixer.
Capítol 25
Avui a la 7mana Noguera visitarem la ciutat de Balaguer a través de la mirada dels escriptors que al llarg de la història han parlat de la capital de la comarca. En descobrim tots els secrets a través de la Ruta Literària. Els que ja s'han posat en ruta són els 4 noguerencs que conduiran 2 dels més de 200 Fiat Panda que aprticipen al panda Raid. Un Rally que arrenca al marroc i creua tot el continen africà. Nosaltres agafrem l'autobús per anar fins el Monestir de les Avellanes. On acompanyarem alumnes amb mñes de 60 anys i moltes ganes d'aprendre, en una de les seves sortides amb l'Aula d'Extensió Universitària. També aprendrem com treballen els cossos de bombers per rescatar persones atrapades a la neu, en un simulacre a ls pistes de Vallter 2000.
Capítol 24
Avui a la 7mana Noguera omplirem de color locals i carrers de la mà de la Lili Brick de Llet, una grafitera que ha fet entrar l’art urbà als comerços de Balaguer. Veurem els problemes que ocasiona la plaga de procesonària que aquest hivern ha afectat prop de 20.000 hectàrees de la comarca de la Noguera, una problemàtica que afecta també als animals i les persones. Veurem escoles de Balaguer treballen valors com el respecte la humilitat o el treball en equip a través de l’esport en uns tallers organitzats per la fundació del Futbol Club Barcelona. Abans d’acabar repassarem la nevada del passat cap de setmana que va il•lusionar a molts però ha aixecat molta polèmica entre els hotelers que denuncien un excés d’alarmisme en els avisos de la Generalitat
Capítol 23
Avui a la 7mana Noguera coneixerem la feina de l’Associació de joves de Balaguer, després d’un any de la seva posada en funcionament s’ha implicat en l’organització de diverses activitats de la ciutat. Observem els estels al millor cel de Catalunya. La metodologia per analitzar la contaminació lumínica al Montsec ara també es posarà en pràctica a la resta de Catalunya. Passejarem pel riu i descobrirem les aus que habiten en aquesta zona. El canvi climàtic i l’abocador comarcal han afectat a les migracions d’animals com el Corb Marí Gros, la Cigonya o el Martinet Blanc. Veurem també com afecta el canvi climàtic a les abelles. L’escassetat de pluja deixa molta sequera als camps que fan difícil la pol•linització d’aquest insectes.
Capítol 22
Avui al setmana la Noguera descobrirem el blogg Cristina, dissenyadora i blogger de Balaguer, ha convertit el seu particular quadern de bitàcola de la moda en un referent del sector. Us explicarem les activitats que proposa la biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer en motiu del cicle Biblioteques amb DO. Passejarem per Balaguer com ho feien abans, concretament amb els 50 cotxes clàssics que es van donar cita a la capital de La Noguera en motiu de la trobada de cotxes antics. I acabarem a Tàrrega, al museu de la mecanització agrària de Cal Trepat.
Capítol 21
Avui al 7mana a la Noguera començarem envoltats de calderes, concretament les del Ranxo de Ponts. Us explicarem aquesta tradició que els veïns d’aquest municipi de la Noguera celebren cada dimarts de carnaval des de fa més de 100 anys. Us explicarem qui era Joan d’Organyà, monjo premostratenc a qui els veïns de Vilanova de la Sal mostren la seva devoció en l’aplec de Sant Cap. Veurem la situació de l’escola Montroig on part dels seus alumnes encara reben les classes en mòdul prefabricats. L’AMPA del centre cansada de la situació ha demanat a la Generalitat que impulsi una partida pressupostària per acabar definitivament les obres. I abans d’acabar entrarem al taller del dissenyador Pep Jové per descobrir els secrets de la confecció de les disfresses del Carnestoltes i la reina del carnaval de Palamós.  
Capítol 20
Avui al 7mana Noguera començarem ficant-nos a l’aigua amb els millors nedadors del club esportiu natació Balaguer, que en els últims anys s’ha consolidat com un dels millors clubs de la província. Descobrirem el Balaguer jueu de la mà del Museu de la Noguera en una visita guiada pels racons històrics de la ciutat. Coneixerem el nou espai de la fundació Margarida de Montferrato que vol potenciar l’art contemporani a Balaguer. Abans d’acabar passejarem pel túnel de Montclar en una excursió a cavall entre la comarca de la Noguera i la de l’Urgell.
Capítol 19
Avui a la 7mana noguera ens endinsem al món dels bonsais i descobrim tot el que s’ha de saber per cuidar aquests petits arbres de la mà del Pepito del Club Bonsai Balaguer, que col•lecciona més de 150 bonsais. Visitem els restaurants de la baronia de Rialb coincidint amb les jornades de la tòfona negra, un producte que restauradors i productors intenten promocionar per incrementar el potencial turístic. Entrem a l’Ermita de Pedra a la Vall d’Àger i descobrim els secrets d’un santuari que amb els anys ha anat aguantant gràcies a les donacions dels veïns que han col•laborat sempre en la seva conservació. Coneixem avui la seva història. Sense moure’ns del Montsec acabarem degustant unes patates fregides de Vilanova de Meià, els trumfos del Montsec.
Capítol 18
Avui al 7mana Noguera repassarem la tradició dels Tres Tombs de Sant Antoni i descobrirem quins són els orígens d’aquesta Festa. Coneixerem la història del cinema i la ciutat de Balaguer un any després que l’Ajuntament recuperés les sessions a la sala d’actes consistorials. Parlarem de l’etiquetatge dels aliments i aprofundirem en aquella lletra petita que no mirem gaire i que ens revela tots els components del producte. Abans d’acabar passarem per la comarca de les Garrigues per seguir la visita d’uns bloggers gastronòmics.  
Capítol 17
Avui al 7mana Noguera parlarem amb els comerços de les rebaixes. Aquest any la campanya ha arribat abans d'hora i això ha afectat al petit comerç. Sabrem el per què. Visitarem el convent de Santa Clara per conèixer la comunitat de monges clarisses i descobrirem com és la vida de clausura. Anirem al Castell Formós a veure les darreres excavacions arqueològiques que s’hi estan fent i descobrirem la historia d’un dels espais més atractius de Balaguer. Abans d’acabar visitarem un altre Castell. Les visites teatralitzades al Castell dels Templers són una de les ofertes turítiques més populars de Lleida, avui en fem una.
Capítol 16
Avui al 7MANANOGUERA coneixerem els problemes del porc senglar que afecten a agricultors, conductors i a la fauna de la zona. Parlem amb caçadors i agents rurals per conèixer de primera mà com es combat la superpoblació d’aquest animal. Parlarem de cures pal•liatives. L’hospital Hestia de Balaguer és un dels referents a la província en aquest tipus de tractaments. Aprendrem a gestionar el dolor i l’acompanyament familiar d’un pacient en fi de vida. Viurem una jornada esportiva històrica, en el primer partit de competició europea que es acull Balaguer. Les noies del tennis taula van aconseguir portar l’eliminatòria a casa i ara jugaran els quarts de final de la ETTU CUP. Sabrem com va la campanya de la Creu Roja de Lleida per recaptar joguins pels nens més desfavorits. De moment necessiten unes 6.000 joguines especialment pels nens més grans de nou anys.