Close

Les relacions socials dels joves

Canal: xip/tv (Cataluña)
Programa: Digues la teva
Título: Les relacions socials dels joves
Descripcion: Quan el nen entra a l’escola, la família constitueix el grup més important i gairebé únic de referència. El nen tracta i coneix nous companys i a nous adults que suposen un segon grup social a part del format per la família. Tanmateix en l'adolescència, augmenten considerablement els espais on són possibles els intercanvis o interaccions socials i, per un altre costat, es debilita enormement la referència a la família. L'emancipació pel que fa a aquesta, en el curs del procés d'adquisició d'autonomia personal i com a element constituent d'aquest procés, és sens dubte el tret més destacat de la nova situació social de l'adolescent. Els joves entren en un procés de socialització on disminueix notablement la relació familiar i esdevé un pilar fonamental el seu grup d’iguals.Per què reclamen tant la seva independència els joves? Com és la seva recerca de la identitat? Com és d’important l’autoestima en aquest procés de socialització? Són conscients de la pre
Fecha publicación: 21-06-2010

URL:
http://www.xiptv.cat/digues-la-teva/capitol/les-relacions-socials-dels-joves

Otros vídeos de Digues la teva en xip/tv (Cataluña)

I ara què?
En aquest programa els joves reflexionen sobre el seu futur.
El sexe
El programa d'aquesta setmana planteja als nois convidats qüestions al voltant del sexe.
La família
El tema plantejat aquesta setmana aborda les relacions dels joves amb la família.
L'avortament
Aquesta setmana el tema plantejat als joves és el de l'avortament.
Política
Aquesta setmana els joves convidats al programa reflexionaran sobre política.
Quina concepció tenim del nostre cos?
Diferència de gènere
L'autoritat
Els mitjans de comunicació ens bomberdegen continuament amb notícies on joves i autoritat entren en conflicte. Tensió en manifestacions, en partits de futbol, en festes majors... Sembla que els joves i l’autoritat no s’avenen ni s’avindran mai. Els joves en l’etapa de l’adolescència busquen la seva identitat, per això pren gran importància el seu grup d’iguals, i perden força i valor aquelles figures d’autoritat com els pares i els professors, arribant a rebutjar de forma automàtica els seus consells i la seva ajuda. Com ho podem fer per a tenir el control dels nostres fills? Per què hi ha tant de rebuig cap a les autoritats? Tenim en part els pares la culpa d’aquest rebuig? Hi ha alguna manera d’educar als nostres fills cap al respecte? Joves: Jonatan Niubó, Biaix Giribet. Montse Estepa, Laura Ortiz, Xavier Toll, Guillem Atienza
Com veuen les joves la crisis?
Sortir del niu, acabar els estudis, trobar feina, independitzar-se... fer les passes perque una persona traspassi la línia cada vegada més prima entre joventut i maduresa mai no ha estat fàcil. En els últims anys, la crisi està posant les coses encara més difícils a la gent jove. Perquè també ells, els joves entre 16 i 30 anys, la pateixen. Estan a les cues de l'atur, a les llistes d'endeutats, treballen per pagar-se una carrera o estudiar un màster... Els joves estan en crisi. Però son conscients els joves que encara no han entrat en el món laboral de què passa al món? Són conscients de la dificultat que té guanyar-se la vida? Estem ajudant els pares a posar-los-hi una vena als ulls i fer-los viure en un món de cotó? Estem ensenyant-los a defensar-se en aquesta selva financera i professional? Laura Ortiz, Guillem Atienza, Marc Fregola, Biaix Giribet, Montse Estepa són els nois convidats al programa.
Efecte fan
Corres a descarregar-te les cançons del teu artista favorit quan encara no has acabat d’escoltar-les per la ràdio? Has fet hores de cua amb la cara pintada per entrar a empentes i encaixonat a un concert? No et cansa estar sempre pendent dels resultats del teu equip preferit? Doncs això és molt fàcil, no cal que deixis de ser un fan. Només cal que et converteixis en una estrella de l’esport, de la música o del cinema! Tens un grup i no saps si presentar-te a un concurs? T’agrada l’esport però no coneixes quines sortides professionals té? Adores un artista i ets vols unir a més gent com tu? A la xarxa podràs trobar respostes a aquestes preguntes. Joves: Jonathan Niubó, Guillem Atienza, Xavier Toll, Clàudia Ballespí, Maria Odina.
Alcohol
Digues la teva
Joves i política
L'educació del jove
L'educació familiar sempre s'ha basat en l'exemple, els pares transmeten els seus coneixements als fills i aquests els posen en pràctica. Aquests aprenentatges s'adquireixen d'una manera més fàcil i senzilla i a vegades fins i tot sense adonar-nos, ja que s'obté d'una forma molt diferent que a l'escola primària. Per altra banda, la tasca de l'escola i dels seus mestres és cada vegada més important, a causa dels grans avenços culturals i científics que requereixen coneixements més abstractes i complexos, que no qualsevol persona pot donar-los a conèixer. En el programa d'avui ens preguntem: Conviuen l’educació familiar i escolar? L’escola ha d’ensenyar o també educar? On acaba la funció d’uns i comença la dels altres? Saben els pares realment com són els seus fills?
El temps lliure dels joves
El temps lliure és fonamentalment temps de descans, entès com regenerador d’energies, temps per a recuperar la força física que possibiliti augmentar o mantenir el rendiment en el treball. Però el temps lliure és també temps d'evasió. Evasió entesa com a recurs “escapista” per a fer “suportable” aquest sistema. Aquest tret important fa que la gent vulgui rompre amb aquest tedi mitjançant una compensació i un “hobby”. Per tant, el temps lliure és també temps de consum, creant-se la indústria de l’oci: urbanitzacions, automòbils, turisme, el món del disseny i de la moda, el cinema, els esports, l’espectacle, la televisió, l’ordinador, les vídeo consoles, la gameboy, els mòbils.... Quin tipus de temps lliure li hem implantat al jove? Saben utilitzar el seu temps lliure? Són realment amos del seu temps lliure?
L'homosexualitat
L'homosexualitat és una orientació sexual i es defineix com la interacció o atracció sexual, emocional, sentimental i afectiva cap a individus del mateix sexe. Etimològicament, la paraula homosexual és un híbrid del grec homós (que significa igual) i de l'adjectiu llatí sexualis, cosa que suggereix una relació sexual i sentimental entre persones del mateix sexe. Molts moralistes i diferents membres de grups religiosos segueixen considerant que l'homosexualitat és una desviació sexual i un pecat, motiu pel qual l'homosexualitat ha estat prohibida en molts països i cultures durant la història. En moltes cultures la relació homosexual, encara que fóra consensual (és a dir, practicada per un acord d'ambdós membres de la parella), va arribar a considerar-se un crim. Creieu que els joves d’avui en dia tenen els prejudicis que tenen alguns adults envers l’homosexualitat? Entenen els joves l’homosexualitat millor que els adults? Col·laboren en aquest debat: -Marc
Bullying
L'assetjament escolar és qualsevol forma de maltractament psicològic, verbal o físic produït entre escolars de forma reiterada durant un temps determinat. Estadísticament, el tipus de violència dominant és l'emocional i es dóna majoritàriament en l'aula i pati dels centres escolars. Els protagonistes dels casos d'assetjament escolar solen ser nens i nenes en procés d'entrada en l'adolescència (12-13 anys), sent lleugerament més gran el percentatge de nenes en el perfil de víctimes. És el bullying realment el dia a dia de molts dels nostre joves? Com ho veuen ells? Com creuen que es pot evitar?
Les xarxes socials
En els últims mesos, des dels mitjans de comunicació s’estan debatent els pros i els contres de les xarxes socials com Facebook, Twitter, My Space, del seu abús, de la seva privacitat i de les conseqüències que aquest fenòmen pot arribar a tenir. Tot i la preocupació dels adults, els joves ho tenen clar, més del 83% dels espanyols d’entre 14 i 22 anys l’utilitzen. El seu reclam és “Conèixer gent nova”. A més, hem d’afegir que amb molta fidelitat, gairebé la meitat accedeixen diàriament al seu compte. Per què els joves han canviat les relacions tradicionals per les xarxes socials? Què fan quan les utilitzen? Quins avantatges troben en aquestes xarxes? Quant temps hi dediquen?
Implicació del jove a la societat
Cada dia escoltem que els joves no es troben implicats en la societat i que “passen absolutament de tot”.... però fomentem els adults aquesta participació dels joves en la societat?? Quantes associacions coneixem on els infants i adolescents siguin els protagonistes en la seva gestió? Preguntem als joves adolescents com volen que sigui l’institut on hi passen la major part de les hores del dia? Participen els joves en les decisions polítiques que afecten a la seva vida quotidiana com a ciutadans? En definitiva... som conscients que els joves són ciutadans del present i no només ciutadans del futur? Per parlar d'aquest tema hem convidat els següents noies i noies: -Clàudia Ballespí -Xavier Toll -Xavier Muntané -Jonatan Niubó -Gisel·la Fernández -Laura Ortiz