Close

Vendre com sempre, però diferent

Canal: RTVE
Programa: Tinc una idea
Título: Vendre com sempre, però diferent
Descripcion: Al programa d'aquesta setmana participa el director de l'IQS Tech Factory, Oriol Pascual. A Seattle, als Estats Units, Amazon ha inaugurat el supermercat més innovador del món. Combina diverses tecnologies per estalviar les caixes registradores, i per tant les cues a l'hora de pagar. A Catalunya, les noves tecnologies també dicten l'evolució del comerç. En el programa d'aquesta setmana 'Tinc una idea' presenta altres iniciatives, com el Mercat del Clot, a Barcelona, que obre parada a internet; una aplicació mòbil que facilita la compra a petites botigues de barri; una llibreria que combina les vendes a la botiga i les online; i una cadena de joguines que ha instal·lat una atracció de fira per atraure clients.
Fecha publicación: 22-03-2018

URL:
http://www.rtve.es/alacarta/videos/tinc-una-idea/tinc-idea-vendre-com-sempre-pero-diferent/4533619/

Otros vídeos de Tinc una idea en RTVE

Atur, quan la trucada no arriba
Encara tenim un dels índexs d'atur més alts d'Europa. Més del 40 per cent de les persones sense feina té més de 50 anys, una edat que suposa un handicap a l'hora de signar un nou contracte de treball. Això fa que moltes d'aquestes persones es converteixin en aturats de llarga durada. En el programa d'avui trobarem empreses que, justament, aposten per contractar treballadors amb aquella experiència que només donen els anys. Veurem que ens diuen els indicadors laborals del moment que estem vivint, i coneixerem el treball d'associacions que miren de crear ocupació prioritzant els col·lectius més vulnerables
Natura és benestar
L'agricultura i la ramaderia actuals no estan renyides amb el passat. Alguns agricultors i ramaders adopten pràctiques de tota la vida davant dels problemes que es troben avui en dia. Veurem cavalls transhumants a la recerca de pastures fresques al Berguedà; un històric espai de Barcelona dedicat al cultiu de verdures i hortalisses; una empresa de gallines ponedores a l'Anoia; i ramats de rucs i d'ovelles pasturant pel Baix Llobregat per, entre altres coses, prevenir incendis forestals.
Alimentació avui
Una de cada cinc persones que treballa a la indústria ho fa en el sector de l'alimentació. De la mà del saló Alimentària, el programa coneixerà noves tendències, tant de fabricants com de consumidors.
Mecenatge KM 0
No cal ser una gran multinacional per patrocinar activitats culturals. Per descobrir aquestes petites empreses que patrocinen actes als seus municipis, 'Tinc un idea' visita Reus, on una fàbrica de vermut col·labora en multitud de projectes. També ho expliquen a la Fira de titelles de Lleida, que té un club de mecenes format per empreses mitjanes i petites. I a Penelles, on el El Gargar Festival de Murals i d'Art Rural no existiria si no fos per l'empenta d'uns dissenyadors.
El valor de reciclar
Cada vegada més empreses i entitats que s'hi dediquen. 'Tinc una idea' visita, aquesta setmana, empreses que transformen xarxes de pescar en muntures d'ulleres; retalls de teixit en jerseis nous i ampolles de plàstic en cortines i moquetes. A més, coneix els Chapertons, una companyia de teatre professional, que fa 25 anys que usen pneumàtics com a únic element dramàtic. Però per reciclar s'ha de començar per saber què es pot fer per aprofitar el que llencem a la brossa. El programa també ensenya com funciona la nova recollida selectiva d'escombraries a la part vella del barri barceloní de Sarrià.
Vides de pel·lícula
Sempre es parla de la indústria del cinema. Però al programa d'aquesta setmana, amb el ressò de Sant Jordi encara ben viu, volem parlar de l'entusiasme dels qui s'hi dediquen. Sentirem la jove directora Laura Ferrés, guanyadora d'un Goya, el director de l'Escola Superior de Cinema, Sergi Casamitjana, i la crítica cinematogràfica Conxita Casanovas. Descobrirem que al cine tot és ficció en una empresa d'efectes especials. I, com que sense cinemes no hi ha pel·lícules, coneixerem l'experiència d'un cinema de proximitat de Sant Feliu de Llobregat.
Científics
Catalunya té un dels ecosistemes d'innovació i recerca en ciències de la vida més actius del sud d'Europa. En el reportatge d’aquesta setmana, el programa es fixa en les ciències de la salut i en l'astronomia. 'Tinc una idea' mostra de prop què és el BioCat i la incubadora d'empreses de l'Agència Europea de l'Espai. A més, el programa comptarà amb dues científiques de referència: Montserrat Vendrell, una de les impulsores del Biocat actualment al sector privat, i l'astrofísica Francesca Figueras. I científics emergents mostraran els resultats de les seves recerques.
Esport d'aficionat, feina de professional
Aquesta setmana 'Tinc una idea' reflexiona a 'Esport d'aficionat, feina de professional' sobre l'augment de la pràctica esportiva amateur i les possibilitats de negoci que genera. Més enllà dels milions que mou l'esport professional, a redós de la pràctica esportiva amateur sorgeixen moltes iniciatives de negoci. Aquest dimecres, 'Tinc una idea' presenta empreses petites, que treballen amb proveïdors que tenen a la vora però amb un mercat obert al món.
Emprenedors socials. Tossudament optimistes
Aquesta setmana 'Tinc una idea' reflexiona a 'Emprenedors socials. Tossudament optimistes' sobre com les persones i les entitats tiren endavant diversos projectes d'emprenedoria social malgrat les dificultats de tot tipus que troben en el camí: financeres, administratives, laborals, socials... Les persones que viuen amb alguna dificultat física o intel·lectual també tenen els seus projectes empresarials. Alguns troben una sortida en l'autoocupació i altres es vinculen amb empreses i entitats amb voluntat social.
Joves, de ni-nis no en tenen res
Diuen que per arribar lluny als joves els cal un caràcter talentós i moltes ganes, però a més han d'estudiar, saber anglès, ser creatius i no tenir por del fracàs. I també creure-s'ho. Al capítol d'aquesta setmana entrevistem joves de menys de 30 anys que ja tenen els seus projectes professionals encarrilats. Parlem amb una actriu i youtuber, la Clara Moraleda, coneguda pels adolescents com Leopolda Olda; amb uns mags, els Tecnomagos, interessats en les finances i que han creat Goin; amb un noi, Esteve Pla, que tot just ha començat la universitat i que ja es veu un gran empresari; i amb un col·lectiu, Odder, que ajuda els joves que comencen. A més, el fundador d'Imagine Creativity Center, Xavier Verdaguer, explica com és el caràcter de tots aquests joves.
L'economia col.laborativa
El programa d'aquesta setmana presenta exemples com La Borda, un edifici de 28 habitatges construït en règim de cessió d'ús. 'Tinc una idea' reflexiona sobre l'economia col·laborativa al capítol 'Casa meva és casa teva'.
Un més de casa: animals amb companyia
Els animals de companyia han deixat de ser simples mascotes. Avui les llars els accepten com un membre més de la família. Fins i tot ja està en tràmit la futura llei que els reconeixerà com "éssers vius dotats de sensibilitat". Abastir-los dia a dia i conviure-hi suposa una dedicació important de temps, diners i afecte. Gossos i gats són avui els principals protagonistes d'un sector, cada cop més emergent, on voluntariat, empreses privades i associacions específiques cobreixen les necessitats que comporta conviure amb animals domèstics.  
Aliments protegits
Arriba el Nadal i els aliments es converteixen en protagonistes destacats de les celebracions. Els consumidors miren de posar a taula productes típics, però també aposten per la qualitat. Els aliments protegits amb els certificats d’excel·lència de la Unió Europea, augmenten les vendes en aquesta època de l’any. I els productors, en bona mida, veuen recompensada la seva feina. Al programa d’avui veurem que hi ha al darrere dels productes amb distintius DOP-IGP. Visitarem la cooperativa centenària on fan el formatge i la mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Veurem com es cria el Gall del Penedès i com s’elabora la Llonganissa de Vic. I per acabar de despertar l’apetit, la xef Iolanda Bustos ens cuinarà un plat amb Pomes de Girona, un producte de la terra respectuós amb el medi ambient.
Si vas a la muntanya
El 70 per cent de la població catalana viu en ciutats de més de 20.000 habitants. I d'entre els reptes que això planteja, hi ha el de la necessitat dels urbanites a respirar l'aire menys contaminat de la muntanya. Pot ser amb activitats de lleure, com la marxa nòrdica que proposa l'agència Bendhora o el senderisme que impulsa Guies del Montseny. Anar a la muntanya ara és més fàcil que mai gràcies a aplicacions mòbils com la reconeguda Wikiloc. Però, hi ha un perill: que la muntanya es converteixi en un parc temàtic, i en aquest sentit també han sorgit iniciatives; el projecte Bergwalt, Boscos de Muntanya, convida a participar en la vida del Pirineu.
Dona, ciència i tecnologia
A Catalunya hi ha tantes noies com nois estudiant carreres de ciències, però són poques les que acaben liderant projectes de recerca. La situació s’agreuja a les carreres tecnològiques, especialment en algunes enginyeries, on les dones només són la cinquena part del total d'estudiants. Tot i això, cada cop hi ha més dones en càrrecs executius en tots els àmbits. I Helena Torras, inversora i emprenedora, ens dóna algunes claus per conèixer millor els criteris que es tenen en compte a l’hora d’invertir en un projecte, i les eines i recursos que calen quan ens disposem a engegar-ne un de nou.
Els camins del cava
El sector del cava viu un període de transició del seu model de negoci. Guanyar mercat a còpia de rebaixar preus ha estat durant dècades la política dels grans cellers. Això, unit al boicot als productes catalans i la posterior crisi econòmica ha portat el cava a una certa pèrdua de prestigi. Però el sector està disposat a recuperar aquest prestigi amb una clara aposta per la qualitat.
Edificis vells, idees noves
Aquesta setmana 'Tinc una idea' exposa noves idees que han transformat edificis vells i n'han evitat la seva demolició. Avui coneixerem com un antic garatge, que ocupava una nau modernista del Passeig de Gràcia, s'ha convertit en un multiespai gastronòmic. Visitarem una nau industrial d'Igualada que ara és el rocòdrom indoor més alt d'Espanya. Veurem com una associació d'economia solidària ocupa una vella fàbrica de cartró. I també descobrirem de nou l'edifici que va ser una gran indústria de Poblenou, a Barcelona, i que acull avui vint estudis creatius.
Retrats d'economia social
Aquesta setmana 'Tinc una idea' mostra diversos projectes i negocis que s'emmarquen en l'anomenada economia social i solidària: un negoci de mobles, una empresa de motlles i una fundació. A més, les expertes Brenda Chávez i Guernica Facundo parlen del futur d'aquest tipus d'economia. D'iniciatives d'economia social i solidària n'hi ha en tots els sectors: des del comerç, la indústria, les telecomunicacions o els serveis. Algunes són més locals i d'altres s'estenen més enllà del lloc on van sorgir. Veurem un negoci que produeix i dissenya mobles a partir de material reciclat per donar feina a persones amb discapacitat intel·lectual; una empresa que fabrica motlles per al sector de l'automoció i que està gestionada pels seus treballadors, i una fundació que ha creat una xarxa ciutadana de telecomunicacions d'accés a Internet En última instància seran els consumidors els qui decantaran la balança entre l'economia convencional i l'economia social. Ells, ho diuen les expertes Brend
Innovar a mort - 01/11/17
Aquesta setmana 'Tinc una idea' exposa diverses iniciatives econòmiques al voltant de la desaparició del familiar, de l'amic... Es tracta d' "Innovar a mort" a l'hora de gestionar aquesta activitat tot responent a la diversitat i a les noves necessitats socials. Els nous temps canvien la forma d'entendre la vida... i la mort. Més enllà dels motius ideològics o econòmics, la indústria funerària s'està modernitzant i a poc a poc els cultes tradicionals deixen pas a altres tipus de comiat.
Viure de la música
Aquesta setmana 'Tinc una idea' ensenya diverses persones i projectes que intenten fer de la música no només la seva raó de viure sinó també la seva professió i la base principal de la seva economia productiva. El programa planteja si és possible "viure de la música". Tot té una altra dimensió quan hi sona música. Potser per això hi ha tantes persones que voldrien fer de la música la seva professió. Però, es pot viure de la música? Hi reflexionen tres generacions de persones de diversos àmbits: intèrprets, constructors d'instruments, professors, empresaris i joves que intenten forjar la seva carrera. En el reportatge d’avui entrem al taller gegant d’uns dels orgueners més prestigiosos de Catalunya. Coneixerem l’organista titular de la Basílica de Santa Maria del Mar també de Barcelona. Veurem noves maneres d’interpretar i escoltar música...I visitarem l’ESMUC, l’Escola Superior de Música de Catalunya.
I si l'economia fos una altra cosa...
A poc a poc, l'economia social i solidària ja no és tant un concepte com un conjunt d'iniciatives i projectes concrets que van entreteixint un model nou, on no tot val. Barcelona concentra força iniciatives d'aquestes. En el programa d'avui veurem com se'n surten, entre d'altres, dues dissenyadores de pàgines web que treballen amb criteris ètics, un gimnàs que té en compte la diversitat, una botiga d'alimentació ecològica i de proximitat i una escola d'idiomes que dignifica la feina dels professors de llengües.
Catalunya Export
Expliquem el testimoni de tres empreses familiars catalanes, dedicades sobretot a l’exportació Les empreses catalanes sempre han mirat lluny a l'hora de vendre els seus productes. Enguany, les exportacions catalanes han augmentat més que la mitjana de països europeus. El 65% de les exportacions van a l’Unió Europea, però els EUA i la Xina son cada vegada mercats més importants. També estan creixent molt ràpidament les operacions amb alguns països de l’ Amèrica Llatina. Avui coneixerem tres empreses familiars. Una que és líder dins del sector de l'alimentació, que comercialitza i distribueix oli d’oliva i fruits secs; una altra que fa mobiliari exterior de disseny i que exporta des que es va néixer, ara fa 50 anys; i una empresa tèxtil centenària especialitzada en cordons, cintes i fils de propilè que és referència mundial en la seva especialitat. En el programa també entrevistem al jove cuiner David Andrés, propietari de Somiatruites i cap de cuina del restaurant de Jordi Cruz,
Amb els videojocs no s'hi juga
Aquesta setmana 'Tinc una idea' analitza el món dels videojocs en el reportatge "Amb els viodejocs no s'hi juga", tot coincidint amb la fira de videojocs que es farà al recinte de Montjuïc del 5 al 8 d'octubre A Catalunya la indústria dels videojocs factura més de 200 milions d'euros a l'any i dóna feina a uns cinc mil professionals qualificats. I és que Barcelona ha creat un ecosistema que afavoreix petites i grans indústries dels videojocs. A Catalunya la indústria dels videojocs factura més 217 milions d'euros a l'any i dóna feina, directament o indirecta, a quasi 5 mil professionals qualificats. Amb esdeveniments com la Barcelona Games World, que engega aquesta setmana d’octubre, el Mobile World Congres o el Gamelab, la capital catalana ha creat un ecosistema que afavoreix aquests negocis. Tanmateix no és un sector fàcil per als emprenedors que volen fer-s'hi un lloc; ni per a les empreses ja consolidades que per competir en un mercat global han de trobar els millors talents d'a
Necessitat rima amb oportunitat
D'on treuen les idees innovadores les persones que emprenen? 'Tinc Una Idea' mostra quatre casos diferents, tres dels quals ja estan en marxa i el quart gairebé és a punt de sortir al mercat. Els quatre cassos demostren que cada projecte busca satisfer una necessitat, que és la que dicta l'oportunitat de l'aventura. Una disc joquei que després de ser mare decideix no renunciar a la seva passió i organitzar “parties family” amb música ballable. Un jove informàtic crea un dispositiu electrònic en braille per a persones cegues. Una mare amb 3 fills que es va quedar sense feina i va idear uns bolquers reutilitzables. I uns joves ecologistes que recuperen el valor de l’agricultura local i de proximitat conreant una horta a Collserola i venen directament els productes ecològics a domicili.
Mobilitat sostenible
Com es preparen les administracions i les empreses per aturar el col·lapse i la contaminació que els vehicles provoquen a les ciutats? No hi ha una solució única, cal la implicació i la comprensió de tothom. Nosaltres hem pujat a un dels nous autobusos elèctrics de Barcelona; també hem visitat dues empreses, una multinacional que fabrica cotxes elèctrics i una altra de molt més petita que fa bicicletes elèctriques. I hem parlat amb la Universitat de Girona perquè tenen un Pla d’ambientalització que fomenta l’anar a peu, l’ús de la bicicleta i el cotxe compartit a través d’aplicacions de mòbil. La tecnologia i la implicació ciutadana van juntes per reduir l’ús del cotxe privat.