Close

Ucraïna

Canal: RTVE
Programa: Les cuines dels nous catalans
Título: Ucraïna
Descripcion: El primer capítol de "Les cuines dels nous catalans" té per títol "Mosaic de colors d'Ucraïna". Així, ens acostem a la cuina d'aquell país a través d'un àpat contundent, ple d'entremesos i plats acolorits com la sopa vermella, el plat nacional d'Ucraïna.A Catalunya viuen vora 15 mil ucraïnesos, la majoria dels quals ha arribat en l'última dècada forçats per la delicada situació econòmica del seu país. En pocs anys, la comunitat ucraïnesa s'ha convertit en una de les més nombroses a casa nostra. La majoria practica la religió ortodoxa: els hem acompanyat en la celebració d'una de les festes més importants del seu calendari, la Pasqua. Els fidels porten a les esglésies cistelles carregades d'ous i de menjar perquè els beneeixin.La celebració culmina amb un gran banquet presidit pel "borsch" o sopa vermella. Es tracta d'un estofat molt contundent on l'ingredient principal, la remolatxa, el tenyeix d'un vistós color rosat. Per alleugerir-ne la digestió, els nostres amfitrions acompanyen l
Fecha publicación: 08-07-2011

URL:
http://www.rtve.es/alacarta/videos/les-cuines-dels-nous-catalans/les-cuines-dels-nous-catalans-ucraina/1150276/

Otros vídeos de Les cuines dels nous catalans en RTVE

- Dolç i salat de nova anglaterra
Als Estats Units, qualsevol hora és bona per a menjar-se un muffin, o magdalena. Allí els agraden, si pot ser, calents i amb una mica de mantega. Aquest és un dels dolços més populars i n¿hi ha de moltes classes. La Kiera, nord-americana originària de Connecticut, Nova Anglaterra, ens n¿acosta una recepta: la de nabius. I també aprendrem a fer un pastís de blat de moro: corn bread, l¿origen del qual el trobem en els natius que habitaven les terres americanes. Avui dia, aquest pastís forma part de la dieta nord-americana i el combinen amb altres aliments en multitud de plats.
Haití: Arròs amb "jonjo"
La vida del Zille va canviar el 1999. L'any que va conèixer l'Anna no s'imaginava que acabaria vivint a Catalunya. És un dels pocs haitians que viu i treballa a Barcelona. Amb tres carreres a la butxaca, és l'excepció que confirma la regla del seu país. Forma part de la població més formada d'Haití, obligada a deixar el país fugint de la violència d'un dels països més pobres del món. Amb ell aprendrem com es fa l'Arròs amb "jonjo", una mena d'arròs negre a l'haitiana guisat amb un bolet anomenant "jonjo" que és pràcticament impossible de trobar a Catalunya. A la sobretaula desmitificarem alguns prejudicis sobre la religió vudú que continua formant part de la base cultural de molts haitians.
Xina, sabor de wok
Conèixer l'autèntica cuina cantonesa és descobrir el "sabor de wok". Per la seva ubicació al sud-est de la Xina, la geografia i el clima de Canton afavoreixen el consum de productes frescos, tant del camp com del mar. Sense gaires condiments ni espècies, la gràcia d'aquesta cuina rau en el fet de dominar la paella: el wok. Avui, de la mà de Lam Chuen, un dels restauradors més veterans de Barcelona, aprendrem a fer fideus amb llamàntol, a toc de wok.
Dolços del Japó per mirar i tastar
Al Japó, els àpats no s'acaben amb unes postres dolces, però això no vol pas dir que no hi hagi una tradició pastissera molt antiga, arribada de la Xina i modelada per la cultura Zen. En la cerimònia tradicional del te és fonamental menjar abans una mica de dolç per assaborir millor el te matcha. I igualment, en la vida moderna, dolços elaborats amb arròs, algues o soja, acompanyen la infusió te verd, que els japonesos beuen a tota hora. A Barcelona, a la pastisseria d'en Takashi Ochiai ens han ensenyat a elaborar dos pastissets japonesos, que sorprenen pels ingredients i per la manera de coure'ls.
EUA: Amanida, pollastre i hamburguesa
Més enllà del fast food impulsat per la globalització i rera els intents per dignificar una cuina hereva dels nadius, els colonitzadors o els immigrants més recents, la tradició gastronòmica més estesa als Estats Units és la barbacoa. Perquè els nord-americans sempre han estat amants dels àpats a l'aire lliure avui ens aproparem a l'esperit d'aquestes trobades a on cada convidat aporta alguna cosa a més a més del bon humor.
Lituània
La Zydre va venir de la ciutat lituana de Kaunas a Barcelona per fer d'au-pair una temporada i ja fa vuit anys que viu aquí. Amb ella hem parlat dels canvis que ha experimentat Lituània des que és un país independent i, tot cuinant plats típics del seu país, hem conegut algunes particularitats que el distingeixen de les altres repúbliques bàltiques. Fidel a la gastronomia lituana, la Zydre ens ha cuinat una sopa freda de remolatxa i un pastís de patata, uns tubercles, el conreu dels quals té una importància cabdal en l'agricultura d'aquell país.
L'encat del Brasil
L'encat del Brasil
Sabors de la costa de l'Equador
El ball i la música són una de les passions que tenen en comú els equatorians. A ritme d'algunes danses tradicionals, us convidem a tastar l'encebollado, un dels plats més típics de la zona costera de l'Equador. L'encebollado s'acostuma a menjar com a esmorzar per combatre els matins de ressaca o de chuchaqui com li diuen a l'Equador.
Masala, tresor del Paquistan
Masala vol dir, literalment, barreja d'espècies. El terme és originari de l'Índia i el Pakistan, països que utilitzen els condiments com a part indispensable de la seva cuina. Les espècies no només conformen aromes i sabors, també tenen propietats beneficioses pel nostre cos. La gastronomia pakistanesa ha arrelat als països on s'han desplaçat com a immigrants, ja sigui oferint-la als seus comerços o bé als seus restaurants. A Catalunya són una comunitat nombrosa i activa, amb ganes d'intercanviar la cultura i les tradicions. El barri pot ser un bon punt de partida per conèixer algunes famílies que ens introduiran a aquesta cuina
Sabors de nostàlgia cubana
De l'Havana a Barcelona: Energètica, emprenedora, tossuda,... El caràcter de l'Elsy xoca amb els tòpics que sovint s'associen als cubans. Però és aquesta empenta el que l'ha fet aconseguir tot allò amb què somniava quan va venir a Barcelona. Esportista des de l'adolescència, fa 3 anys que navega en una petita embarcació a vela i participa en competicions nàutiques. Però això no li treu temps per dedicar-lo a la cuina, una afició que comparteix amb el seu marit, que és xef de professió. Amb ells descobrirem com s'elaboren la 'ropa vieja' i la 'yuca con mojo', dos plats típics cubans, i el combinat més genuí de l'illa: el 'mojito'.
República Dominicana: Del Carib al Poble Sec
A Catalunya viuen uns 20 mil dominicans, bona part dels quals s'han establert al barri del Poble Sec de Barcelona. Tenen fama de divertits i alegres, però també destaquen pel seu caràcter lluitador, forjat en bona part per les adversitats del clima de l'illa. L'Ángelo i la seva família ens preparem avui diferents plats del seu país, com ara l'escabetx de viejaca.
Les cuines del nous catalans - Receptes de l'antic Panamà
Durant segles l'istme de Panamà ha estat un enclau privil·legiat pel comerç entre els oceans Pacífic i Atlàntic, i entre l'Amèrica del Nord i la del Sud. Des de 1914, el famós canal de Panamà finançat i pels Estats Units i controlat pels dos països fins al 1999 comunica els dos oceans per via fluvial i permet el pas de milers de vaixells cada any. Això ha configurat un paisatge humà híbrid entre anglosaxons i llatins que també es trasllada a la cuina. Avui, la Luz, una panamenya que viu aquí des de fa 5 anys, ens descobrirà dos plats típics del seu país: el tamal d'olla i l'arròs amb coco i guandú , un llegum a mig camí entre les llenties i els pèsols. Del cafè se n'encarrega el Guillermo, descente d'un català que va fundar l'empresa cafetera més important de Panamà.
Simfonia siciliana
La Laetitia Barbera és una siciliana que necessita tant de la música com el menjar... Afortunadament per a nosaltres, ens ha fet una bona demostració de les seves dues debilitats, la musical i la gastronòmica.Instrumentista de mandolina des dels 9 anys a la seva Taormina natal, ara viu a Barcelona on forma part de l'orquestra Ars Tunae, un grup musical especialitzat en fer concerts per a causes solidaries. Amb ells la veurem actuar al Liceu, al Palau de la Música o als seus assaigs... I a la seva cuina ens prepararà una parmigiana d'alberginies, amb secret de l'avia i tot.
Arrels negres a les cuines del Perú
La gastronomia peruana recull 5.000 anys d'història, des dels inques fins a l'actualitat, passant per l'època de la colonització espanyola. Van ser, precisament, els espanyols els qui hi van portar els esclaus africans. El segle XVII, els negres representaven el 60% de la població de Lima. Ara, en canvi, són una minoria, però la seva cultura ha deixat empremta al Perú actual. Avui ens fixem en la cultura afroperuana a través de dos plats típics: el Cebiche i la Carapulcra a la chinchana.
Una ruta gastronòmica per Eslovènia
A Eslovènia conten la llegenda que Déu, al setè dia de la creació, va asseure's a descansar i va espolsar el sac d'on havia tret les meravelles del món; les molles que van caure del sac són les que van donar origen al país. Diuen que és per això que Eslovènia, tot i ser tant petit, té de tot. Aquesta varietat i riquesa també l'hem trobada a la seva gastronomia.
Les cuines de els nous catalans - Mosaic de colors d'Ucraïna
Aquestes setmana ens acostem a la cuina d'Ucraïna a través d'un àpat contundent, ple d'entremesos i plats acolorits com la sopa vermella, el plat nacional d'Ucraïna.A Catalunya viuen vora 15 mil ucraïnesos, la majoria dels quals ha arribat en l'última dècada forçats per la delicada situació econòmica del seu país. En pocs anys, la comunitat ucraïnesa s'ha convertit en una de les més nombroses a casa nostra. La majoria practica la religió ortodoxai els hem acompanyat en la celebració d'una de les festes més importants del seu calendari, la Pasqua. Els fidels porten a les esglésies cistelles carregades d'ous i de menjar perquè els les beneeixin.La celebració culmina amb un gran banquet presidit pel borsch o sopa vermella. Es tracta d'un estofat molt contundent on l'ingredient principal, la remolatxa, el tenyeix d'un vistós color rosat. Per alleugerir-ne la digestió, els nostres amfitrions acompanyen l'àpat amb vodka, una de les begudes més populars a Ucraïna.