Close

(S)avis

"(S)avis" és un programa d'entrevistes en profunditat del canal 33 en què, cada setmana, el periodista Josep Puigbó conversa amb grans personalitats del país.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
URL: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/savis/ultims-programes/

Episodios disponibles para ver online

23/05/2017 - "Francesc Sanuy"
Francesc Sanuy (Barcelona, 1936) és advocat i economista però també ha passat per la política. Especialista en comerç internacional, ha estat al darrere de moltes iniciatives cabdals pel país, com la Fira de Barcelona. Avui és un referent del pensament econòmic crític. No té pèls a la llengua i, per això, ha esdevingut un analista incòmode per molta gent. Ha estat conseller de Comerç, Consum i Turisme del primer govern de Jordi Pujol, Diputat al Congrés per Convergència i Unió i delegat del Govern de la Generalitat a Madrid. Sanuy parla amb Josep Puigbó dels seus inicis com a advocat laboralista, de l'educació que va rebre al Liceu Francès i a universitats europees i nord-americanes. Durant l'entrevista, tracta de la seva defensa del petit comerç i adverteix que la banca sempre guanya. Es lamenta d'alguns projectes pels quals va lluitar i que finalment no van quallar a Catalunya, com la fira d'art ARCO o el parc d'atraccions Eurodisney. Sanuy assenyala els culpables de la crisi econòmi
30/05/2019 - "Anna Sallés"
Leopoldo Pomés (1931), fotògraf i publicitari Aquest (s)avi és un dels noms propis de la fotografia contemporània catalana. Innovador en el camp de la publicitat, la seva ha estat una passió constant per la imatge i la creació, que ha conreat en diversos àmbits que l'apassionen, com l'art o la gastronomia. Conserva una mirada incisiva, una personalitat desbordant, una extraordinària capacitat de seducció i un gran sentit de l'humor. Les mateixes característiques que el van fer triomfar en tot allò que es va proposar. El fil de veu amb què ara parla no li impedeix recordar amors impossibles. I tot el que ens vol dir se li entén a la primera.
16/12/2016 - "ROBERT TORNABELL"
Robert Tornabell (1934), professor de banca i finances internacionals Aquest (s)avi és un dels més reconeguts especialistes en banca i finances internacionals. Va aprendre dels millors economistes, i als milers d'alumnes que han passat per les seves classes els ha explicat les claus dels mercats financers, però també com desenvolupar el sentit crític i seguir uns determinats principis. Ha sabut analitzar el món des de l'economia, i assegura que la globalització capitalista ens ha empobrit. Coneix molt bé el sector del petroli. Tant que, quan una consultora el va enviar a l'Iraq, el govern de Saddam Hussein el va empresonar acusat de ser un espia que no era.
09/12/2016 - "Hilari Raguer"
Hilari Raguer (1928), monjo i historiador Aquest (s)avi monjo de Montserrat ha fet treballs fonamentals per entendre la història politicoreligiosa de Catalunya i d'Espanya al segle XX, convençut que el paper de l'església durant el franquisme s'havia falsejat i calia reescriure'l. Forjat en el catalanisme des de la universitat, va ser a la presó on va descobrir la seva vocació sacerdotal. Estudiós de la Bíblia, diu que tot és veritat al llibre més editat del món, però que són diferents tipus de veritat amb fets històrics i simbòlics, que s'expliquen a través d'exemples. I corrobora que la Moreneta no era negra.
02/12/2016 - "CARME SOLÉ VENDRELL"
Carme Solé Vendrell (1944), il·lustradora i pintora És una (s)àvia il·lustradora i pintora de sentiments. Una artista polifacètica, reconeguda internacionalment per la seva àmplia i singular obra en contes per a infants. L'obsessió pels drets dels infants la va portar a la pintura. Els ha posat rostre i, davant les injustícies, s'ha preguntat: per què? Ha estat l'única que ha il·lustrar contes de Gabriel García Márquez i Salvador Espriu l'admirava. Potser per això la va advertir que aquest és un país que no perdona l'èxit.
25/11/2016 - "JOAQUIM ARENAS"
Joaquim Arenas (1938), mestre i pedagog Està considerat el pare de la immersió lingüística i del model d'escola catalana. Mestre, director d'escola, pedagog, escriptor i activista cultural, ha dedicat gran part de la seva vida a la llengua, sovint on es trobava en una situació més delicada. Preocupat pel present i pel futur de l'educació catalana, creu que caldria repensar el paper dels diversos actors de la comunitat educativa i fer possible que la formació inicial i contínua dels professors sigui la garantia de qualitat del model educatiu. Sempre ha estat un home d'acció i d'idees, fins i tot per poder demostrar la possible catalanitat de Cristòfol Colom.
19/11/2016 - "SANTIAGO DEXEUS"
Santiago Dexeus (1935) és un dels ginecòlegs més reconeguts d'una nissaga de la qual és l'únic supervivent. S'ha passat la vida fent possible la vida i ha estat pioner de les tècniques de reproducció assistida. No se n'està de declarar-se feminista, diu que entén les dones i, de fet, moltes li deuen la vida. Li agrada parlar d'ètica i de principis i es mostra decebut perquè creu que es van perdent. Confessa obertament haver-ho patit en primera persona. Elegant, educat i amable, considera que, com li va ensenyar el seu pare, un bon metge ha d'aprendre coses noves cada dia.
17/11/2016 - "Pilar Bayer"
Pilar Bayer (Barcelona, 1946) és matemàtica i professora de piano. Catedràtica d'Àlgebra a la Universitat de Barcelona, el seu camp de recerca és l'aritmètica o teoria de nombres. Ha impartit conferències de divulgació matemàtica i sobre la pròpia recerca en universitats d'arreu del món. És autora de diverses publicacions, especialment sobre funcions zeta, formes automorfes, el problema invers de la teoria de Galois, equacions diofàntiques i corbes de Shimura. La conversa que manté amb Josep Puigbó transita entre les matemàtiques i la música, les seves dues grans passions. Tracta dels grans enigmes que han obsessionat els matemàtics des de fa més de dos segles i del paper que han tingut les matemàtiques en el progrés tecnològic. En una pissarra, Bayer formula un dels anomenats problemes del Mil·lenni, que encara queda per resoldre.
04/11/2016 - "Aureli Argemí"
Aureli Argemí (1936), intel·lectual Aquest (s)avi és diu Ignasi, però a Montserrat el van batejar com a Aureli. Com a monjo, va aprendre a tenir el seu propi criteri, a valorar els pros i els contres. Per això, un dia va decidir renunciar als vots per tornar a la vida civil i es va casar. Ha consagrat la seva vida a fer recerca dels marginats, però també dels pobles i les llengües minoritzades. Crític amb l'església, perquè s'ha construït al voltant del poder, assegura que sap tots els arguments a favor i en contra de Déu, però que cap el convenç. Perquè la fe li va arribar a través d'un exemple, no d'una doctrina.
29/10/2016 - "Dolors Folch"
Dolors Folch (1941), sinòloga Aquesta (s)àvia ha estat pionera a Catalunya dels estudis sobre la civilització xinesa, l'idioma i la cultura, i les seves relacions amb el món europeu. Té molt clar que, si bé a Orient i a Occident ens hem plantejat històricament preguntes similars, les respostes d'uns i altres no han estat iguals. I això fa que siguem molt diferents. A la professora que porta a dins sempre l'ha preocupat l'educació i com innovar-la per fer-la millor i més estimulant, tant per als professors com per als alumnes. No ha deixat mai les classes. N'ha canviat el format, però no l'esperit.
21/10/2016 - "Josep Maria Pou"
Josep Maria Pou (1944), actor i director Aquest (s)avi sempre s'ha dedicat a l'ofici que més li agrada, amb el coratge i el sentit del joc del nen etern que mai no vol deixar de ser. Considerat un dels millors d'Europa, assegura que l'actor és un gran mentider que ha d'aconseguir trobar la veritat dins la mentida perquè el públic se'l cregui. Diu que la memòria és fonamental i que el millor actor és el més vell, perquè és el que ha viscut més. Després d'haver treballat sense parar entre Barcelona i Madrid, avui, per primer cop, reconeix que és hora de veure més teatre que no pas de fer-ne. Que el paper que ara més li interessa és el seu paper a la vida.
14/10/2016 - "Leonora Milà"
Leonora Milà (1942), pianista i compositora (S)àvia virtuosa del piano i autora d'una extensa obra musical, va ser un clar exemple de nena prodigi. En la seva llarga carrera, ha interpretat els grans compositors europeus i els clàssics espanyols amb les millors orquestres del món. De talent innat, els entesos diuen que, quan l'escoltes, no l'oblides mai més. I, els qui més la coneixen, que és cruelment sincera. Potser, per això, no se n'està de dir que s'ha sentit més reconeguda arreu del món, que no pas aquí. O que, si tanqués la tapa del piano, necessitaria un psicòleg immediatament.
07/10/2016 - "Jaume Figueras"
Jaume Figueras (1940), cronista de cinema Aquest (s)avi va néixer l'any de "Rebeca", va fer la primera comunió quan va arribar "Gilda", i el servei militar, mentre a les pantalles es projectava "Psicosi". I es va estrenar com a relacions públiques el dia del primer aniversari a la cartellera de "West Side Story". El cinema ha estat la seva passió i ens l'ha sabut encomanar com ningú. Assegura que no és fanàtic de res, ni tan sols mitòman. Sota un barret icònic, s'hi troba una mirada neta i un somriure murri, sempre a punt, de cronista que no pretén ser crític.
01/10/2016 - "Ricardo Bofill"
Ricardo Bofill (1939), arquitecte És un dels (s)avis més notables de l'arquitectura contemporània. Les seves obres han deixat empremta a mig món -on té una gran reputació-, però no es considera profeta a la seva terra. Defensor de la ciutat mediterrània al món, considera que la seva marca pròpia és, precisament, el fet d'adaptar-se a llocs diferents. Capaç de projectar espais als indrets més insospitats, ha projectat una nova mirada sobre l'ofici, que s'ha anat renovant constantment. Sempre ambiciós, i ara també autocrític, avui, la seva preocupació, més que per l'espai, comença a ser pel temps.
21/08/2016 - "Artur Blasco"
Artur Blasco (Barcelona, 1933) és un dels més destacats investigadors i divulgadors del folklore del nostre país. I el principal recuperador de la cançó de tradició oral al Pirineu. Fundador de la Trobada d'Acordionistes del Pirineu, que se celebra cada any a Arsèguel, la seva recerca ajudarà les generacions que vindran a entendre un món avui gairebé desaparegut. Llicenciat en Biologia i aventurer de molt jove, va sentir per primera vegada a Groenlàndia l'instrument musical que li va canviar la vida: l'acordió diatònic. Es va fixar l'objectiu de recuperar-lo al Pirineu, on encara algú el tocava. A l'entrevista amb Josep Puigbó, parla de la seva gran obra, "A peu pels camins del cançoner" i dels grups on ha tocat. Blasco explica el procés de recerca que ha fet de les cançons, mostra el Museu de l'Acordió que ha fundat a Arsèguel i toca l'acordió diatònic i el rabequet, un instrument de corda que pràcticament havia desaparegut.
30/12/2015 - "Romà Gubern"
Romà Gubern (Barcelona, 1934) ha dedicat la seva vida al cinema, però no ha estat ni al davant ni al darrere de les càmeres. Va ser el primer professor que en va ensenyar la història i s'ha convertit en un dels grans teòrics de la cultura de la imatge i la sociologia de la comunicació. Nen de la Guerra Civil, d'una família burgesa ideològicament partida en dos, va conèixer l'exili i el seu primer contacte amb el cinema va ser a partir del cineclub. En l'entrevista amb Josep Puigbó, parla de les seves inquietuds per veure món, que el van portar fins a París i als EUA, on va començar a ensenyar història del cinema. Professor de més d'una generació a la Universitat Autònoma de Barcelona, va voler deixar clar als seus alumnes que el cinema és un art dins un sistema estètic, on hi ha la literatura, la pintura... i que les imatges mai són innocents. Ha publicat més de 40 llibres, entre els quals, Història del cinema, que considera la seva obra mestra. Gubern parla dels seus gustos cinematog
09/12/2015 - "(S)avis - Joan Veny"
Joan Veny (Campos, 1932) és filòleg i un dels principals estudiosos de la llengua catalana, que l'any 2015 va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Va estudiar Filosofia i Lletres a Barcelona i després va ampliar els seus coneixements a dues universitats francòfones, a Lovaina i Poitiers. La seva contribució científica resulta fonamental en la recerca en el camp de la dialectologia, l'edició de textos, l'etimologia i la història de la llengua. Junt amb el seu best-seller, Els parlars catalans, el treball al qual ha dedicat més esforços és l'Atles Lingüístic del Domini Català. En l'entrevista amb Josep Puigbó, Veny explica com es va sentir atret per la llengua, en plena postguerra a Mallorca, on es vivia una situació de disglòssia. També posa un exemple pràctic del seu estudi sobre les variants dialectals del català i afirma que el seu estudi és compatible amb l'existència d'una varietat estàndard. Veny assegura també que, malgrat té un problema d'ús al carrer i
02/12/2015 - "Casimir Martí"
Casimir Martí (Vilanova i la Geltrú, 1926) és llicenciat en teologia per la Universitat de Salamanca i doctorat en Ciències Socials a la Gregoriana de Roma. Però no s'ha limitat al sacerdoci, sinó que ha esdevingut un notable especialista en els moviments obrers i és considerat el millor historiador, des d'una anàlisi crítica, de l'església espanyola contemporània. A més, va ser el primer director de l'Arxiu Nacional de Catalunya. En l'entrevista amb Josep Puigbó, Martí, es manifesta molt crític amb la jerarquia eclesiàstica, tot i confiar en els canvis que vol implantar el Papa Francesc. El sacerdot explica el seu treball pastoral, a la parròquia del Gornal de l'Hospitalet de Llobregat, on ha intentat aproximar-se als fidels i crear comunitat. Explica, sense embuts, alguns dels canvis de posició que creu que l'Església hauria d'afrontar, especialment en temes socials com l'avortament o el celibat. L'entrevista fa també un recorregut per alguns dels seus llibres sobre la història reli
29/11/2015 - "Isabel Steva (Colita)"
Isabel Steva (Barcelona, 1940), àlies Colita, ha sabut fer del seu ofici, la fotografia, una causa, i ha viscut intensament alguns moments que, gràcies a la seva feina, no es perdran mai més. Colita ha aconseguit reunir un patrimoni fotogràfic de gran valor, testimoni d'una època que ja no tornarà. Amb més de 50 anys de carrera i 40 exposicions, ha publicat més de 30 llibres. L'any 2012 la Universitat Autònoma de Barcelona la va nomenar doctora honoris causa, en reconeixement a la seva tasca com a fotoperiodista i artista. En l'entrevista amb Josep Puigbó recorda l'època daurada de la gauche divine i el moviment de la Nova Cançó, del qual en conserva un gran record, plasmat en moltes de les seves fotografies. Colita explica també com va iniciar-se en el món de la fotografia i de quina manera ha aconseguit adaptar-se a les noves tecnologies. Sobre la cultura en general, i la fotografia en particular, diu que a Catalunya no tenen el respecte que es mereixen.
19/11/2015 - "Francesc Cabana"
Francesc Cabana (Barcelona, 1934) és advocat i un dels millors especialistes en la història econòmica i empresarial de Catalunya dels s. XIX i XX. I, dins d'aquesta història, del paper que hi va tenir la banca. Va ser banquer, fundador de Banca Catalana, un mal record que avui continua tenint ben present. En l'entrevista amb Josep Puigbó, parla del naixement i de la mort de Banca Catalana, dels seus enemic i del que considera un lamentable final. També parla sense embuts de la confessió del seu cunyat Jordi Pujol i del que va representar la seva figura per Banca Catalana i pel país. Explica que el franquisme va perjudicar l'economia, especialment a Catalunya, i el paper que va tenir la burgesia en el règim de Franco. Cabana parla també de l'esfondrament del sistema de caixes d'estalvi catalanes, tot i que defensa que era un bon model. També afirma que, sense el pes d'Espanya, l'economia catalana hauria arribat més lluny. A més, parla del seu pas per l'Ateneu Barcelonès i per la Fundac

Otros programas de reportajes >


Otros programas de TV3 (Cataluña) >