Close

Odissees

Un viatge a través del patrimoni cultural i artístic de Catalunya per destacar aspectes curiosos, singulars i atractius de peces i llocs amb una història molt interessant i, alhora, poc coneguda.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Cultura
URL: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/odissees/ultims-programes/

Episodios disponibles para ver online

01/11/2017 - "La Tomba d'Elisenda de Montcada"
Sovint es parla de gent que té una doble vida, que intenta compaginar dos estils de vida molt diferents. Però hi ha molt poca gent que vulgui portar una doble mort. Aquest és el cas de la reina Elisenda. Elisenda de Montcada va ser reina i també va voler passar a la posteritat com a religiosa. I com ho va fer? A través d'una sepultura molt especial. La sepultura protagonista d'aquest programa d'Odissees.
27/10/2017 - "El castell de Sant Ferran"
El castell de Sant Ferran de Figueres ha estat una de les fortaleses més grans d'Europa i és, fins i tot avui en dia, un dels llocs més desconeguts per als catalans. Va ser projectat a finals del segle XVII, construït a mitjans del segle XVIII i atacat durant el segle XIX. I fins ara, fins al segle XXI, pràcticament molt poca gent se'n recorda. La seva vida ha estat una autèntica odissea.
26/10/2017 - "L'Esculapi d'Empúries"
Aquest és el principal trencaclosques de Catalunya. És una estàtua composta per diverses peces que encaixen entre elles i que dóna molts maldecaps als historiadors de l'art. No està gens clar qui és exactament. El 1909, qual la van trobar a Empúries, van pensar que era el déu Esculapi, el déu grec de la medicina, però això no queda clar del tot. En tot cas, té una història fascinant.
11/10/2017 - "La Portalada de Ripoll"
Una de les obres més impactants del romànic català, fa onze metres i mig de llargària i set d'alçada, una obra immensa. Es diu de diverses maneres: la porta, la portalada, la portada del monestir de Ripoll. I, a més a més, ha tingut una història realment turbulenta, molt complicada, que l'ha malmès moltíssim al llarg dels anys. A través del recorregut per la seva història coneixerem una obra molt interessant.
02/10/2017 - "La càrrega de Ramon Casas"
"La càrrega", 1903. Un dels quadres més representatius de Ramon Casas. Un quadre pintat tot just quan la classe obrera catalana fa dècades que pateix repressió. Com és possible que un quadre així, una icona de l'esquerra europea, hagi estat pintat per un burgès com Casas? Aquest enigma intentarem esbrinar-lo a "Odissees".
29/03/2015 - "La dama Flàvia"
Les dones han tingut sempre cura del seu aspecte, el vestuari, les sabates, però sobretot del pentinat, i això ha passat en totes les èpoques. En aquest programa parlarem del pentinat d'una dama de fa 2.000 anys.
22/03/2015 - "El tresor de Sant Pere de Rodes"
Encara es poden trobar tresors de debò com els dels cofres dels pirates. No fa gaire anys, quan es va fer la rehabilitació del monestir de Sant Pere de Rodes, es va trobar amagat un pot de ceràmica ple de monedes d'or i de plata. Valia moltíssims diners. En aquest programa investigarem la història del tresor de les monedes de Sant Pere de Rodes.
15/03/2015 - "El celler del Pinell de Brai"
El Pinell de Brai té dos edificis singulars: l'un és l'església, i l'altre, la catedral, "la catedral del vi". Un celler modernista fet per l'arquitecte Cèsar Martinell a començaments del segle XX . Com és possible que en un poblet tan petit com el Pinell de Brai s'hi arribés a construir un celler modernista d'aquestes dimensions?
08/03/2015 - "El retaule de Guimerà"
El retaule de Guimerà és una obra importantíssima, colossal de dimensions, que va fer Ramon de Mur a principis del segle XV. Com és possible que en un poble tan petit aleshores com era Guimerà s'encarregués una obra d'aquestes característiques? Doncs aquest és el misteri que intentarem esbrinar a "Odissees".
22/02/2015 - "Deessa de Gavà"
Les mines més antigues de Catalunya. Les mines de Gavà. Els homes i les dones del neolític hi van excavar quilòmetres i quilòmetres de túnels amb unes eines del tot rudimentàries, potser perquè tenien ajuda del més enllà. Resulta que fa relativament pocs anys, es va trobar al fons d'un túnel la figura femenina d'una dona, feta al neolític. Aquesta dona és la deessa de les mines de Gavà.
15/02/2015 - "La central hidroelèctrica de Cabdella"
La construcció de la central hidroelèctrica de Cabdella, a la Vall Fosca, al Pallars Jussà, al bell mig del Pirineu, va ser una odissea increïble. Milers de persones van venir d'arreu de l'Estat per construir-la i també van connectar llacs a 2.000 metres d'alçada a cop de pic i pala.
04/01/2013 - "Pous de glaç"
Els pous de glaç il·lustren una de les industries més importants a Catalunya, una indústria que funcionava gràcies al sacrifici de pagesos que suportaven temperatures extremadament baixes i portaven gel a la ciutat perquè es pogués gaudir dels beneficis del fred. Els pous de glaç estan repartits per tota la geografia catalana, però en aquest programa farem un recorregut pels més propers a Barcelona, les seves estructures i el seu funcionament.
29/12/2012 - "La Victòria del Cinc d'Oros"
El Cinc d'Oros és l'objectiu d'aquest programa. El Cinc d'Oros és la denominació històrica de la cruïlla entre el passeig de Gràcia i la Diagonal de Barcelona. Fins fa relativament poc allà hi havia una estàtua que també va desaparèixer i que representava una victòria, La victòria de les tropes franquistes, l'havia fet l'escultor Frederic Marès i d'aquesta estàtua i del patrimoni franquista precisament va aquest "Odissees".

Otros programas de reportajes >


Otros programas de TV3 (Cataluña) >