Close

L'illa del tresor

"L'illa del tresor" torna a surar a les nits del 33. Governada per Joan Barril i Joan Ollé, "L'illa del tresor" obre un espai entre la poesia i la tonteria per instaurar cada diumenge la república dels nàufrags. Un programa que no descriu la realitat; l'emparaula. No entrevista els convidats; els desmaquilla. Un oasi setmanal que cartografia la infantesa, posa veu a la memòria i música a l'oblit, confessa bons propòsits i origina dubtes. Un territori dadà, la sala de jocs de dos nens avorrits que trenquen la joguina per mirar què hi ha dintre. Però ara els dos nàufrags ja no hi juguen sols: fa 8 anys van llançar una ampolla que, en lloc de salvar-los, els ha portat tres gràcies per conviure amb ells. Tots cinc habiten aquesta illa de tebeo on es pot jugar amb foc mentre es juga a perdre; on per qüestions lúdiques està prohibit no qüestionar les greus qüestions. Una illa que amaga mags i apama mapes, enterrats entre els tresors d'una paraula visual.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Entrevistas
URL: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/lilla-del-tresor/ultims-programes/

Episodios disponibles para ver online

18/04/2018 - "L'illa del tresor - 14/11/2006"
El filòsof Salvador Pàniker acompanya Joan Barril i Joan Ollé en aquest programa de l'"Illa del Tresor". És un dels pensadors més incisius de la intel·lectualitat catalana, però també un escriptor diàfan amb vocació divulgativa. Pàniker evoca aquest dimarts a L'illa la seva etapa escolar, entre la matèria i l'esperit, ens parla de contracultura al capdavant de Kairós, i dissecciona alguns dels paradigmes del pensament oriental versus l'occidental. Al mateix programa, Joan Barril i Joan Ollé troben sentit als diferents sentits d'un verb, i deslocalitzen anuncis quotidians com Ideal parelles, mentre assistim a una desfilada de pedres i a una exaltació poètica, cortazariana, de l'esclat de les gotes d'aigua.
11/04/2018 - "L'illa del tresor - 13/06/2006"
Joan Barril i Joan Ollé tornen a "L'illa del tresor" amb el comunicador Luis del Olmo. De Ponferrada a Barcelona passant per Astúries, el periodisme que encarna Luis del Olmo ha fet del micròfon, més que un mitjà de comunicació, un veritable estat d'ànim. L'evocació musical de la seva estimada Orencita, la passió pel golf, l'aversió cap a Jiménez Losantos i fins i tot un intent de suïcidi per amor configuren alguns dels espais que aquest dimarts transita del Olmo a "L'illa del tresor". Al seu costat, Joan Barril i Joan Ollé rescaten la memòria sensorial en una cata de vins, i comparteixen contes abans d'anar a dormir, mentre sentim com els versos de Joan Maragall esdevenen claqué i passegem pel París més picant de la belle époque.
28/03/2018 - "Maruja Torres"
Joan Barril i Joan Ollé tornen a "L'illa del tresor", al 33, amb l'escriptora Carme Riera. L'estiu de l'anglès és el nou títol de la seva llarga producció literària. Però a L'illa del tresor, Carme Riera ens acompanya la setmana de Sant Jordi per parlar-nos també dels hiverns, les tardors i totes les primaveres vitals: l'amistat, l'amor, les novel·les que no suporta, els milers de capsetes que col·lecciona per desar-hi emocions¿ Un passeig tan llibresc com subjugador amb la Riera menys coneguda. I, sense escapar de la literatura, Joan Barril i Joan Ollé elaboren un catàleg visual d'un bon grapat d'escriptors, en un programa que també rememora els usos heteròclits del mocador i revisita els països d'origen dels personatges més animats.
07/02/2018 - "Josep Lluís Carod Rovira"
Compartint un te mil·lenari amb Joan Barril i Joan Ollé, un multifacètic Josep-Lluís Carod-Rovira s'instal·la aquest diumenge al campament de l'Illa per esmolar, ben bé, les eines dialèctiques: el seus millors viatges, l'amor musical, la seva recepta de musclos amb salsa, o els trobades amb la monarquia i amb el terror. Al seu costat, i abans d'anar-se'n de vacances a la península, els dos Joans invoquen molts altres Joans i confeccionen un ancestral catàleg d'homes i dones, mentre la sensualitat s'encarna en tres dones que reciten al peu de la lletra, i amb una impossible sèrie d'objectes moguts al compàs dels compassos.
31/01/2018 - "Ana Maria Matute"
Amarada de mots amb regust de miratge, l'escriptora Ana María Matute s'instal·la aquest diumenge a L'illa per repassar una vida travessada de somnis: la joventut i amistats perdudes, els desenganys sentimentals, els contes nascuts de la fantasia, la mort i l'oblit i fins i tot la chanson componen al llarg de mitja hora el microcosmos d'una dama que manté intacta la passió de fabular. I entre les seves històries, Joan Barril i Joan Ollé recorren un estanc de lúdic lirisme i troben la parella de ball perfecta per a cada element, mentre tres princeses del verb juguen a amagar-se en la sonoritat de quatre síl·labes.
03/01/2018 - "L'illa del tresor - 08/05/2005"
MONTSERRAT TURA A "L'ILLA DEL TRESOR" Joan Barril i Joan Ollé tornen a "L'illa del Tresor" del 33, amb la consellera d'Interior, Montserrat Tura. Carregant litres de tolerància-illa, Montserrat Tura es passeja aquest diumenge amb bicicleta per la platja del tresor sense perdre de vista en Joan Barril i en Joan Ollé, els imprudents copilots en aquest tour de la consellera d'Interior. L'interior de la consellera en format musical, mèdic, familiar i sentimental també aflora al llarg d'una conversa intensa i d'alt voltatge. A més, L'illa dóna vida a un afrancesat canvi climàtic, converteix Cervantes en un escriptor poliglota i tres sirenes demostren que, al capdavall, jugar amb l'aire és bufar i fer ampolles.
20/12/2017 - "Josefina Castellví"
La dama que ha governat el silenci antàrtic, la biòloga que ha estimat els pingüins mentre protegia les aigües, la dona que, fins i tot, ha begut whisky amb glaçons mil·lenaris, Josefina Castellví, també dita l'"Oceanògrafa", s'instal·la aquest diumenge a la base de l'illa per mirar de trobar-se amb la vida, abans i després dels gels. Entremig, Barril i Ollé visiten un museu d'antigues armes verbals, contemplem el consum en versió zoològica, i assistim a un concert metronòmic de les tres sopranos del tresor.
29/11/2017 - "L'illa del tresor - 03/04/2005"
Després de 8 anys sense aparèixer als mapes, L'illa del tresor torna a surar les nits del 33 a partir del 3 d'abril. Governada per Joan Barril i Joan Ollé, L'illa del tresor obre un espai entre la poesia i el disbarat per instaurar cada diumenge la república dels nàufrags. Un programa que no descriu la realitat; l'emparaula. No entrevista els convidats; els desmaquilla. Un oasi setmanal que cartografia la infantesa, posa veu a la memòria i música a l'oblit, confessa bons propòsits i origina dubtes. Un territori dadà, la sala de jocs de dos nens avorrits que trenquen la joguina per mirar què hi ha dintre. Però ara els dos nàufrags ja no hi juguen sols: fa 8 anys van llançar una ampolla que, enlloc de salvar-los, els ha portat tres gràcies per conviure amb ells. Tots cinc habiten aquesta illa de tebeo on es pot jugar amb foc mentre es juga a perdre; on per qüestions lúdiques, està prohibit no qüestionar les greus qüestions. Una illa que amaga mags i apama mapes, enterrats entre els tr
15/11/2017 - "José Agustín Goytisolo"
03/11/2017 - "Carles Sabater"
Tot i tenir nom de pantà, Sau és un got d'aigua molt clara. La veu del Carles Sabater és un fil del qual les noies hi pengen la roba més íntima de la seva jovenesa. El Carles és un àngel caigut, un serafí de rulls daurats que va decidir baixar una temporadeta als inferns del rock català. Uns inferns de pastorets que combinen el sofre amb la lavanda. Quan el Carles canta rock, les flors del mal semblen embolicades amb paper de plata. Ens consta que després dels excessos, el que més li plau és un plat d'arròs blanc per refer-se del negre de la nit.
25/08/2017 - "Oriol Bohigas"
11/08/2017 - "Aracel·li Segarra"
04/08/2017 - "Lluís Pasqual"
04/08/2017 - "Jordi Sabatés"
28/07/2017 - "Eduardo Mendoza"
28/07/2017 - "Josep M. Benet i Jornet"
21/07/2017 - "Joan brossa"
21/07/2017 - "Judith Mascó"
14/07/2017 - "Pepe Rubianes"
14/07/2017 - "Ricard Bofill"
07/07/2017 - "Ariadna Gil"
07/07/2017 - "Joan Manuel Serrat"
Joan Barril entrevista el cantautor
31/05/2007 - "L'illa del tresor - 31/05/2007"
Joan Barril i Joan Ollé conversen amb el fotògraf Eugeni Forcano. De les seves primeres imatges, de la llum elèctrica, de la Barcelona en blanc i negre dels 60 a la invitació per dir missa a la catedral ens en parlarà Eugeni Forcano aquest diumenge a L'illa del tresor, on aterra carregat amb les càmeres necessàries per compondre el seu millor retrat. El seu i el dels Joans (Barril i Ollé) a la primera comunió, des d'on més tard esdevindran poetes cecs mentre les seves tres muses demostren, amb proves a la mà, que gairebé tot plegat és desplegable.
11/04/2006 - "L'illa del tresor - 11/04/2006"
Joan Barril i Joan Ollé tornen a "L'illa del Tresor" amb l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo. Ha vestit durant dècades la toga de la imparcialitat, i ara la seva presència augusta arriba aquest dimarts a L'illa per vorejar una vida de justícia. L'exfiscal s'instal·la, així, en la pressió de viure empresonat, des d'unes reixes per on transiten la noció de perdó i la de culpa. La música que va acompassar el seu matrimoni, la vanitat i fins i tot el Vaticà teixeixen un emotiu recorregut apadrinat per les balances. En el mateix espai, Joan Barril i Joan Ollé es transmuten en Hamlet, Salomé, Neptú o Guillem Tell, i rememoren els inicis del periodisme protagonitzant una singular primera plana, mentre les tres muses de L'illa fan inventari de l'addictiu univers del cafè.
21/03/2006 - "Òscar Tusquets"
Els secrets de la roba, la passió per la Xina, la pràctica de la meditació, el dandisme...El dissenyador Toni Miró desfila aquest dimarts per l'Illa del tresor en una conversa que repassa els millors moments d'una vida marcada per la recerca de la bellesa. Mentrestant, Joan Barril i Joan Ollé descobriran com arribar a Tiannamen des de Barcelona i visitaran un singular museu del calçat, en una illa que també acull la recreació d'uns micropoemes travessats de lirisme visual.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de TV3 (Cataluña) >