Close

El meu avi

Una sèrie de biografies de persones importants per a la història de la cultura catalana del segle XX.

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Reportajes
Tema: Biografía
URL: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/el-meu-avi/ultims-programes/

Episodios disponibles para ver online

07/07/2013 - "Salvador Espriu, el temps de les paraules"
"Sóc l'home més avorrit i ensopit d'aquest món". Als anys 60, els poemes d'Espriu es van convertir en bandera de la joventut antifranquista. A través dels seus familiars, el programa ressegueix episodis que van marcar la seva vida, com la mort dels seus germans, i descobreix com, més enllà de la cara pública, hi ha un altre Salvador Espriu irònic i gran conversador.
13/04/2013 - "Mercè Rodoreda"
Poc sabem de la realitat de Mercè Rodoreda. La vida de l'escriptora catalana més traduïda ha estat un secret. Va ser una dona rebel marcada pels conflictes personals i familiars que va viure, experiències intenses que van nodrir la seva literatura. El seu nét Josep Maria Gurgui explica la seva història.
29/12/2012 - "Pere Calders, l'home dibuixant"
El millor d'ell era com era ell com a persona. No els seus contes. Tenia una manera de mirar-se les coses molt divertida. I això el feia una persona molt especial. La seva néta, Diana Coromines, el recorda més enllà de la seva literatura. L'humor i l'actitud vital de Pere Calders han marcat la seva família. El que ha estat el gran mestre del conte contemporani català, comparat habitualment amb Gabriel García Márquez o Júlio Cortázar, va saber traslladar la màgia dels seus llibres a la seva vida.
15/04/2011 - "Fructuós Gelabert, el somni d'un pioner"
Fructuós Gelabert va veure per primera vegada una pel·lícula quan tenia 20 anys. Des d'aquell moment va quedar fascinat pel cinema i va decidir dedicar-li la vida. La seva néta, Paquita Pi Gelabert, recorda com el seu avi es va convertir en el primer home de cine de Catalunya, un pioner que va somiar crear una indústria cinematogràfica catalana. "Jo me'n recordo que tenia unes calaixeres d'aquelles que hi havia amb uns calaixos grossos, tots plens de rotllos de pel·lícules. Fins i tot a l'armari, hi havia pel·lícules. A tot arreu. No hi havia roba, només pel·lícules".
14/04/2011 - "Josep Pla, una ombra en el paisatge"
Escriptor amb majúscules i periodista. Polèmic i irònic, Josep Pla es definia a ell mateix com un pagès sofisticat per la cultura. Josep Duran, un dels seus nebots néts, el recorda difícil, però magnètic i apassionant a la vegada. "Era un home abundant. Un home ple. Era com si estiguessis davant d'un cap indi sioux, amb totes les plomes. 'Tremendo'. Els joves d'ara som diferents, no som tan poderosos ni tenim tanta gana com abans. Abans tenien més gana de tot..."
13/04/2011 - "Maria Aurèlia Capmany, una dona lliure"
"Quan vaig veure la Maria Aurèlia per primera vegada, vaig tenir consciència que em trobava davant d'una dona lliure." La fotògrafa Pilar Aymerich és una de les moltes persones a qui la força de Maria Aurèlia Capmany va captivar. Escriptora, activista cultural, lluitadora, Maria Aurèlia Capmany es va convertir, més enllà del feminisme, en un referent de modernitat per a les generacions postfranquistes.
12/04/2011 - "Mario Cabré, el mite romàntic"
Torero, actor, director teatral, presentador de televisió, poeta i model, el polifacètic Mario Cabré és recordat sobretot per la seva fama de seductor. A partir del seu afer amb Ava Gardner, Cabré es va convertir en el gran "latin lover" del país. L'actriu Montserrat Carulla havia fet teatre amb ell: "Era un gran seductor; li agradava seduir. I seduïa, perquè era un home molt atractiu. Molt atractiu físicament i molt atractiu en el tracte. Però penso que la vida no va ser justa amb ell. Que ell no es mereixia el final que va tenir."
11/04/2011 - "Santiago Rusiñol, motor del modernisme"
Santiago Rusiñol és un dels primers moderns de Catalunya. Un personatge trencador que desafia la burgesia i tot el que, fins aquell moment, està establert. Un revolucionari de l'art que viu per l'art. Pintor, escriptor, dramaturg i activista cultural, Rusiñol és el motor del Modernisme a Catalunya. El seu nét Normand Cinnamond diu: "El meu avi va fer una vida absolutament diferent de la que s'acostumava a fer dintre d'una família burgesa. Una vida sense horaris, sense menjars, una vida una mica de fer en cada moment el que tu consideres que has de fer sense unes regles establertes".
08/04/2011 - "Joan Capri, rialles i silenci"
Joan Capri era el geni de la comèdia que va fer riure tot Catalunya amb el seu humor popular. La seva vida, però, amaga una gran contradicció: l'home que ens feia riure era, en realitat, un personatge depressiu i trist. El seu nét, Fermí Vilanova, recorda que Capri deia que estava cansat de fer riure i que s'havia quedat sense... Havia donat tant perquè la gent rigués que ell s'havia quedat sense ganes de riure.
07/04/2011 - "Margarida Xirgu, la desterrada"
"La tia d'Amèrica. Per mi era com una cosa molt etèria, que no hi fos, com un déu, com una cosa que no existia. L'altre dia somiava que ella estava allà i m'estava esperant, i que la coneixeria per fi". David Xirgu és nebot nét de Margarida Xirgu, la gran actriu catalana del segle XX. Un referent del teatre espanyol, que va donar a conèixer autors com Federico Garcia Lorca. Però l'exili va condemnar Margarida Xirgu a l'oblit. En David ha viatjat a Sud-Amèrica per conèixer els escenaris i les persones que van viure i treballar amb la seva tia àvia.
06/04/2011 - "Josep Maria Folch i Torres, d'ofici escriptor"
Josep Maria Folch i Torres ha estat un dels personatges més estimats i valorats de Catalunya i a la vegada un dels més criticats. Responsable, a través del setmanari En Patufet, d'un dels èxits editorials més impressionants del país, la literatura de Folch i Torres va ser durament castigada pels intel·lectuals de l'època, que la consideraven tova i carrinclona. Personatge clau de la nostra història, els seus néts Fina Manen i Enric Renau recorden orgullosos la seva transcendència: "Els escrits de l'avi, les novel·les de l'avi, van fer que molta gent aprengués a escriure i a llegir en català."
04/04/2011 - "Joan Miró, amb els peus a terra"
"Un objecte que sempre he associat amb el meu avi és una joguina que ell em va robar...", diu el seu nét Joan Punyet i Miró. Els seus records i els d'altres personatges que van conviure amb el pintor mostren com una joguina, una arrel, una formiga o els vitralls de la catedral de Palma són en l'origen d'una de les obres cabdals de l'art del segle XX.
01/04/2011 - "Pròxima estació, Joan Maragall"
Cada any, més de quaranta néts de Joan Maragall es troben pels voltants de Nadal a la casa on va viure el poeta per recordar la figura de l'avi. Aquest és el retrat d'un burgès que s'enfronta amb la seva classe social davant del malestar social del tombant de segle. D'aquest conflicte neix el que alguns consideren el primer intel·lectual, en el sentit modern, que ha donat aquest país.
31/03/2011 - "Tete Montoliu, piano solo"
Jordi Blesa i Montoliu té 27 anys, és nét del Tete i, com ell, és invident. Els seus records se sumen als d'altres amics del Tete, com Joan Manuel Serrat: "Tu arribaves a qualsevol magatzem de discos dels EUA i apareixien Charlie Parker, Miles Davis, Thelonius Monk, Tete Montoliu... collons! Si aquest és del meu barri".

Otros programas de reportajes >


Otros programas de TV3 (Cataluña) >