Close

Terra Verda

Terra verda és una sèrie de divulgació ambiental que proposa una reflexió sobre la capacitat que tenim per modificar l' entorn que ens envolta. Compaginant imatges actuals amb les d'arxiu, comprovarem com aquestes actuacions no sempre han estat positives i aprendrem a corregir-les amb petits gestos a favor del medi ambient. Compararem, a través de les nostres càmeres, l'evolució positiva dels diferents espais naturals, dels equipaments ambientals o de la gestió dels residus, de l'energia i de l'aigua, entre d'altres.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Naturaleza
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/terra-verda/

Episodios disponibles para ver online

Reciclem els medicaments
Els medicaments que llencem a les escombraries poden tenir un impacte ambiental molt negatiu a la natura. Per això és molt important que els recollim a part i els dipositem allà on cal: és a dir, al contenidor blanc que trobem a totes les farmàcies.Al nostre programa d¿avui descobrirem la greu contaminació que generen els compostos dels fàrmacs quan arriben als rius i, en canvi, quin aprofitament podem treure-hi quan arriben a la planta de reciclatge.
Estalvi en l'abundor
Les pluges d'aquests darrers mesos, abundants i ben repartides pel territori, ens han deixat unes reserves d'aigua amb un valor inestimable. Però cal ser conscients que el fantasma de la sequera ens continua amenaçant, i per això hem d'estalviar ara, des de la tranquil·litat que dona gaudir d'uns embassaments plens i uns rius inflamats. Al nostre programa aprendrem que l'aigua és un preuat tresor que hem de conservar tot practicant un consum responsable i perseverant en l'estalvi.
Turisme a la natura
El turisme és un sector cabdal de l'economia catalana, doncs representa el 11% del PIB del nostre país. Però, el model turístic que s'ha anat imposant al llarg dels anys a bona part del nostre territori, i molt especialment a la costa, ha generat un fort impacte ecològic i paisatgístic, amb la conseqüent pèrdua de qualitat ambiental. Al programa d'avui veurem com per avançar cap a un model turístic de més qualitat i menys agressiu amb l'entorn, hem d'apostar pel turisme sostenible: el turisme de natura.
La bici a la ciutat
L'èxit de la bici urbana ha posat de manifest la voluntat ciutadana d'apostar per un altre model de mobilitat: més net, saludable i sostenible. Però la manca de carrils bici segregats de les voreres i el incivisme d'alguns usuaris del servei han fet que la convivència entre els ciclistes i els ciutadans no sigui sempre respectuosa. Al nostre programa d'aquesta setmana descobrirem els avantatges de la bici com a opció de mobilitat urbana, però també els conflictes que pot generar el seu mal ús.
Productes Eco
A Catalunya cada vegada son més els consumidors que optem pels productes ecològics a l'hora d'anar a comprar, sobre tot quan es tracta dels nostres aliments. Al programa d'avui repassarem la situació que viuen l'agricultura i la ramaderia ecològiques al nostre país i descobrirem altres productes "eco" que ens poden servir per ajudar al planeta i guanyar en salut
Os i llop
Catalunya compte amb un dels patrimonis naturals més importants del sud d'Europa. I entre els seus tresors hi destaquen dues de les espècies més emblemàtiques del continent: l'ós i el llop. Al nostre programa d'avui viatgem al Pirineu per descobrir la situació que travessen aquests dos animals a les nostres muntanyes, els esforços que s'estan fent per conservar-los i captar les opinions de la gent del territori, tant a favor com en contra de la seva presència.
Tòxics a la llar
Cada vegada són més les substàncies tòxiques que ens envolten tot contaminant l'entorn que habitem i posant en risc la nostra salut i la del medi ambient. Al nostre programa d'aquesta setmana descobrirem quins són els principals productes químics que utilitzem a casa, coneixerem l'opinió de investigadors, metges i malalts respecte a la seva perillositat i descobrirem quines són les alternatives naturals per viure sense tants tòxics a la llar.
Purins
Fonts tancades, pous clausurats, rius contaminats. La contaminació dels aqüífers per l'abocament de purins s'ha convertit en un dels principals problemes ambientals a Catalunya. Actualment, aquesta problemàtica, que en un principi es va concentrar en els municipis ramaders d'Osona, l'Empordà i les terres de Lleida, s'ha estès arreu del territori. Al nostre programa fem un recorregut per la problemàtica dels purins a Catalunya.
Horts urbans
Cada vegada són més els ciutadans que opten per conrear fruites i hortalisses als seus balcons i terrats. Com podrem comprovar al nostre programa d'aquesta setamana, es tracta de quelcom més que una afició, doncs gaudir d'un hort urbà ens permet recuperar el contacte amb la terra alhora que seguir el cicle natural dels aliments i gaudir dels sabors d'abans. Una activitat natural i saludable per a gent de totes les edats.
Estranys a la natura
Mosquits tigre, crancs americans, cotorretes argentines, musclos zebra, algues assassines, rossinyols japonesos, tortuguetes de Florida...la natura catalana es desdibuixa davant la invasió d'espècies exòtiques que estan malmetent l'equilibri ecològic dels nostres ecosistemes i alterant els paisatges. Aquesta setmana viatgem a un dels indrets més afectats, el Delta de l'Ebre, per descobrir les dimensions d'aquests greu problema ambiental.
Ecodisseny
L'ecodisseny, també conegut com a disseny ecològic, es una nova manera de desenvolupar i fabricar productes partint de la base que han de ser respectuosos amb el medi ambient. Del que es tracta ara és de prevenir i reduir la contaminació lligada a un producte des del primer moment, a l'hora de dissenyar-los, i prevenint el seu impacte ambiental durant tot el cicle de vida. D'aquesta manera els ciutadans hauríem de reciclar menys i les coses durarien més: fantàstic no? al Terra Verda us ho explicarem.
L'arquitectura sostenible
Edificis millor integrats en l'entorn i més saludables, fets amb productes naturals i equipats amb cobertes vegetals. Habitatges que permeten reduir la despesa d'aigua i energia a menys de la meitat tot millorant el confort interior...Aquestes són algunes de les propostes de l'arquitectura sostenible, i al nostre programa d'avui coneixerem als seus principals protagonistes.
Porta a porta
Cada vegada hi ha més pobles a Catalunya que aposten per fer desaparèixer els contenidors del carrer i practicar la recollida selectiva dels residus porta a porta. Aquesta setmana, al programa de José Luis Gallego, "Terra Verda", s'han analitzat els pros i els contres d'aquest tipus de recollida que ja és habitual a un centenar de municipis catalans. Actualment es separen els residus en funció dels seus materials i, tot i que obliga al ciutadà a fer una separació a casa seva de les diverses fraccions de brossa i dur a terme una planificació del reciclatge domèstic, és un sistema que té molts avantatges ja que ajuda a la conservació del medi ambient.
El cotxe elèctric
L'any 1996 la empresa General Motors va treure al mercat un model de cotxe elèctric que esdevingué un èxit de vendes. Uns anys desprès però, algú va decidir retirar-lo del mercat. En el nostre programa d'avui veurem qui va matar llavors el cotxe elèctric, quins avantatges aporta al medi ambient i com s'estan afanyant totes les marques per treure ara un model.
Reciclem l'orgànica
Prop de la meitat de la nostra bossa d'escombraries son restes de menjar, matèria orgànica: un residu molt valuós que es pot transformar en adob natural o biogas. Això si, sempre que el recollim a part i el posem a dins del contenidor de color marró. Al nostre programa d'avui veurem els esforços que s'estan fent per recuperar la matèria orgànica de la brossa i quin profit se'n treu.
La construcció desmesurada de la Costa Brava
Amb més del 60% del seu litoral construït, la Costa Brava és un dels millors exponents dels abusos que ha hagut de patir el litoral català per part dels especuladors urbanístics. El 'Terra Verda' comprovarà aquesta setmana els danys a la natura d'aquests anys de construcció desmesurada i sense control i explicarà les mesures que s'han pres per evitar-ho.
Bosses de plàstic, què en fem?
A Catalunya es consumeixen cada cap de setmana més de 14 milions de bosses de plàstic, la major part de les quals tenen una vida útil inferior a un quart d'hora. En canvi generen més de 100.000 tones de residus anuals. Al nostre programa d'aquesta setmana analitzarem quin és el impacte ambiental que genera el consum de les bosses de plàstic i coneixerem com evitar-les i les mesures que s'estan prenent per reduir-lo.
Endollats al sol
El Sol és la font d'energia més potent i segura que tenim a l'abast. Tanmateix es tracta d'una energia neta i renovable que ens pot ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic i avançar cap a un model energètic més sostenible. Al nostre programa d'avui descobrirem les diferents formes de captació que s'han posat en marxa als darrers anys i quins mètodes s'estan fent servir a Catalunya per aprofitar-la: domèstics i industrials.
Per un Nadal més verd
Arbre de plàstic o natural? com puc evitar tants residus? què puc regalar si m'estimo el medi ambient? Al nostre programa d'aquesta setmana coneixerem la manera de celebrar un Nadal més verd sense renunciar a cap tradició, comprant sense malbaratar i gaudint sense malmetre. Perquè no es tracta de renunciar a unes festes tant entranyables, sinó de reinterpretar-les per tal d'adaptar-nos a la delicada situació que viu el nostre planeta.
Temps de canvi
Que ens hi juguem a la cimera de Copenhaguen sobre canvi climàtic Que opinen els nostres científics? Com ens esta començant a afectar l'escalfament del planeta? I en tot cas: que podem fer els ciutadans per evitar-ho?Aquestes son algunes de les qüestions a les que donarà resposta el capítol de la sèrie de divulgació ambiental Terra Verda, dirigida i presentada per José Luis Gallego, que s'emet la nit de dissabte a TVE Catalunya (La2)Sota el títol de "Temps de canvi" el programa farà un repàs a l'actualitat del canvi climàtic al món i a Catalunya, tot amb el to divulgatiu, amè i a l'abast de tothom que caracteritza la sèrie. En l'emissió del proper dissabte 12 de desembre (23:00, La2) escoltarem l'opinió dels principals científics que estudien el clima i descobrirem els efectes que ja esta tenint sobre els paissatges. Altrament coneixerem casos concrets de sectors agrícoles i empresarials que miren d'adaptar-se a aquest fenomen.
De dessecar a recuperar
La recuperació dels estanys de Sils i d'Ivars és un bon exemple del molt que ens pot retornar la natura quan l'ajudem a recuperar-se. En el nostre programa d'avui veurem els esforços que s'estan fent per tornar a la vida aquestes i d'altres zones humides (llacs, estanys, aiguamolls) que fa anys van ser dessecades.
Amics del planeta
Cada vegada som més els que estem disposats a col·laborar amb el medi ambient encara que sigui amb petits gestos. Però fa només uns anys eren pocs els que hi creien en això de l'ecologia. Al nostre programa descobrirem els orígens de l'ecologisme a Catalunya, el protagonisme que han assolit avui dia les escoles i el molt que podem fer nosaltres des de casa perquè continuem vivint a una Terra Verda.
Els nostres rius més nets
Els rius de Catalunya baixen cada vegada més nets. La instal·lació de plantes depuradores i l'entrada en funcionament de les noves dessalinitzadores, estan possibilitant la recuperació de la seva qualitat ambiental i els seus cabals. En aquest programa descobrim com el Besòs, el Ter i el Llobregat, entre d'altres, tornen a recuperar les seves transparències gràcies a la col·laboració de tots.
De les nuclears als parcs eòlics
En el nostre programa d'aquesta setmana recollirem els esforços que s'estan fent a Catalunya per avançar cap a un model energètic més net i renovable. Així, comprovarem com els parcs eólics estan retallant mica en mica el protragonisme absolut de les centrals nuclears en la producciód'electricitat.
L'evolució dels transports
Aquesta setmana a TERRA VERDA farem un repàs a l'evolució dels actuals sistemes de transport i descobrirem que les coses estan evolucionant en positiu, com ho demostra el retorn dels tramvies o l'arribada dels cotxes híbrids.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >