Close

Racons de verd

RACONS DE VERD retrata els tretze parcs naturals més importants de Catalunya. Sota la direcció de Jaume Sañé i la realització de Marcel·lí Gili, fa un viatge per conèixer la flora i la fauna que tenim més a la vora i de la qual sabem tan poc. El viatge també ens ensenya com és l'activitat de l'home que treballa per la conservació d'aquests espais naturals. Les càmeres de TVE han rodat durant un any i mig els canvis estacionals de cada parc i han enregistrat imatges mai vistes fins ara a televisió. Han captat la perdiu blanca o nival, a 2500 metres d'altitud al Pirineu, la becada, la guilla alletant les seves cries en un cau o l'àliga marcenca caçant una serp blanca. Són exemples del que es podrà veure al llarg de tretze setmanes.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Viajes, Naturaleza
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/racons-de-verd/

Episodios disponibles para ver online

Els ports
El cicle biològic complet de la graèlsia, la papallona nocturna més impressionat del continet europeu. Els ports són la terra per decobrir, un diamant brut que enganxa els visitants i que guarda els paistages més espectaculars i la fauna més desconeguda. A Racons de verd", compartirem una jornada ame els bosquerols que treballem amb l'ajut de les mules per arrossegar els troncs i amb les dones grans que encara fan cistells i coves amb fulles de margalló. assistirem a una jornada de caça de la cabra salvatge, que acompanyem els espeleòlegs de la zona a les coves mes visitades, seguirem els passos de la lúdriga i contemplarem el cicle biològic complet de la graèsia, la papallona nocturna més impressionant del continet europeu
El Montseny
El Montseny és la muntanya més visitada del país i, tot i això, potser també és la més desconeguda. Però "Racons de Verd" ha anat més en llà de les pistes asfaltades per descobrir el Montseny més pur. Entrarem al cau de la guilla per veure com una femella té cura de les seves cries de pocs dies d'edat i ens ficarem al cor de la muntanya per compartir uns moments amb una colònia de milers de rats-penats. Gaudirem amb l'espectacle de la tardor més ufanosa, menjarem castanyes i bolets. Comprovarem que encara hi ha gent que sap fer castells i d'altres que ensinistren cavalls i egües per treballar.
L'Albera
"hi trobem l'última població de tortugues mediterrànies de tota la Península ibèrica i en veurem el cicle reproductiu.La serra de l'Albera és un gran parc tenàtic sobre la història de l'home. Aqui hi ha el conjunt de dòlmens i menhirs més important del país, a més de castells centenaris. Aquest ambient únic i desconegut ha permès conservar tradicions centenàries com l'esquellada de la vaca fagina i tresors biològics com l'última població de tortugues mediterrànies de tota la Península ibèrica."Racons de verd" segueis la vida d'aquest rèptils primitius i ofereix imatges inèdites sobre la seva reproducció. El seguiment comença a la primavera amb l'aparellament i, passant per la posta dels ous, culmina amb les imatges del naixement de les cries ben entrada la tardor.
El Garraf
Imatges de l'àliga marcenca i el gran duc.El massís del Garraf és corcat per dins com una immensa esponja de pedra calcària. "Racons de Verd" ha acompanyat un grup d'espeleòlegs al fons de l'avenc de l'Escarrà, de dos-cens trenta-sis metres de profunditat, i estudiarem una colònia de milers de rats-penats que surten al capvespre d'aquestes profunditats.A cel obert, descobrirem un paisatge que a primer cop d'ull pot semblar inhòspit, però que acull cases de pagès centenàries, on encara hi ha gent que hi viu tot l'any. Descobrirem els secrets d'una fauna molt peculiar, des de l'àliga marcenca, especialista en la captura de serps més grans, fins al gran duc, objecte d'un seguiment constant per part dels responsables del parc.
Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
El parc nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici canvia d'aspecte cada estació de l'any. Però aquest paisatge enlluernador amaga autèntiques joies del Pirineu; espècies úniques de la flora, com el marcòlic groc i la viola d'aigua, que conviuen amb espècies animals típiques de l'alta muntanya, com ara les marmotes i el pardal d'ala blanca. Entre les imatges més valuoses del documental hi ha la d'un grup de perdius blanques, que són escassíssimes, en plena llibertat, captada per la càmera més de dos mil metres d'altitud, i les imatges del seguiment a una de las espècies més emblemàtiques del parc, el trencalòs.
El Delta de l'Ebre
El Delta de l'Ebre és un món a part, un paisatge diferent on tot depèn del riu i el mar, de la seva antiquísima relació i de la convivència entre els homes, la flora i els animals. A "Racons de Verd" coneixerem els autèntics habitants del delta. Milers d'ocells que canvien amb les estacions i peixos diminuts com el fartet i el samaruc que són objecte d'un ambiciós programa de cria en captivitat i reintroducció per evitar que s'extingeixin. A més conviurem amb els pescadors d'angules, assistirem a una jornada de cacera de fotges i seguirem el cicle biològic de l'arròs.
Zona Volcànica de la Garrotxa
Sabrem com són els musclos d'aigua dolça autòctons.La zona volcànica de la Garrotxa ens ofereix un paisatge únic a tota la Península ibèrica i que sobrevolem amb globus per gaudir-ne en tota la seva magnitud.Un vulcanòleg expert ens explicarà l'origen i l'evolució de la zona volcànica, assistitrem a un abatuda de porcs senglars i després baixarem a la riera per conèixer els habitants més desconeguts de la comarca: musclos d'aigua dolça autòctons que fins fa molt poc es donaven per extingits del tot. A més, coneixerem altres bestioles de mal observar en llibertat com ara els cabriols, el liró gris i la donzella més esquerpa del bosc, la becada.
Montserrat
Montserrat és la muntanya màgica. Aquest capítol de "Racons de verd" ens ensenya com la veu gent molt diversa. Reviurem temps passats quan la producció de carbó vegetal donava feina a tanta gent. Pujarem fins al cim del Cavall Bernat amb una colla d'escaladors, i entrarem als nius dels falcons que creien a les parets més inaccessibles per capturar i anellar els seu polls. Baixarem al cor de les coves del salnitre per sentir les llegendes que envolten el massís, sense oblidar-nos dels monjos que fan vida al monestir i de les joies biològiques que la muntanya guarda amagades als racons més secrets. Plantes endèmiques com la coronna de reina, l'orella d'ós i criatures molt difícils d'observar com els gats mesquers.
Collserola
Collserola té fama de ser el pulmó de Barcelona, però és molt més que un lloc d'esbarjo per a la gent de ciutat. A "Racons de Verd" ens endinsarem a les valls més profundes de la serralada per conèixer l'autèntica Collserola.Seguirem els passos dels toixons, de les òlibes i de la papallona de l'arboç. Comprovarem que la proximitat d'una gran ciutat no és cap incovenient per a la conservació d'una flora i una fauna de gran riquesa que passa desapercebuda per la majoria de visitants.
Les Illes Medes
A les Illes Medes trobem la riquesa submarina més gran del país i potser també la riquesa emergida més poc considerada. A "Racons de verd" contrastem la visió del món submarí de les Medes que tenen els biòlegs que hi fan estudis amb l'experiència dels pescadors, que sempre han pescat en aquestes aigües.Comprovarem l'augment imparable del turisme i descobrirem els valors desconeguts que guarda la part emergida de les illes. A més dels gavians argentals hi ha una important colònia de més d'un miler de parelles de martinets i esplugabous.
Cadí-Moixeró
El parc natural del Cadí-Moixeró és l'espai del pigot negre, que mereix una atenció especial i del qual s'han filmat imatges mai vistes fins ara. Conviurem amb els darres pastors transhumants de Catalunya que cada primavera aaiben al cadí de la Terra baixa del Lluçanès. on el remat ha passat l'hivern.Hem assistit a una espectacular captura d'isards vius per estudiar com responen a l'estrès i aprendrem a conèixer la flora de muntanya i esl rasyres dels animals a la neu, en una clase pràctica sobre la identificació dels rastres a la muntanya.Per acabar pujarem a ple hivern al refugi del Niu d'âgila, a més de dos mil cinc-cents metres d'altitud, per comprovar com és la vida quan a tot el voltant hi ha dos metres de neu.
El Cap de Creus
El Cap de Creus és el resultat de miliosn d'anys de lluita entre la terra i el mar. A "Racons de verd" conviurem amb els darrers pescadors de corall, ens acostarem a les balenes que visisten aigües de prop de la costa i reviurem altres temps amb tstimonis que ens parlen de quan els bous marins encara eren abundants.La vegetació s'adapta a viure entre la roca, la tramuntana i la influència del mar, fins al punt que aquesta situació ha produits espècies vegetals endèmiques del Cap de Creus, espècies que no trobem enlloc més del planeta.Tot això, amanit amb imatges insòlites de la fauna actual, com les de l'àliga pescadora que visita la zona de tant en tant, o dels tudons que fan els nius en secret a les bosquines del fons de les valls.Imatges inèdites de l'àliga pescadora i d'espècies botàniques úniques en el planeta.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >