Close

Oficis que es perden

'Oficis que es perden', una sèrie per felicitar-nos per conservar la tradició. A cada capítol coneixem dos artesans i dues artesanies. I en les declaracions ens expliquen com és l'ofici, perquè s'hi dediquen, com ho han a prés, qui els ho ha ensenya... Passem fins la intimitat d'aquests espais tan personals i gaudim de la bellesa que amaga el desordre dels tallers i obradors, on hi fan cap en incomptables hores per a utilitzar les eines -potser només les seves mans- i transformar i millorar el material de la terra: el vidre, la fusta, el fang...

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Sociedad
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/oficis-que-es-perden/

Episodios disponibles para ver online

Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Vidre i vitralls
Paco Ramos, bufador de vidre ens ensenya com es treballa actualment sent una única persona  fent totes les tasques d'aquest ofici. ës un artesà que fa vidre d'autor.La Família Bonte ja  està a la tercera generació que es dedica a Emplomador del vidre i vitralls. Son els responsables dels vitralls actualls de la sagrada família.Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La coordinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Teixidora i estampadora
Rosa Macià és teixidora de teler per necessitat. El seu marit, que es joier, li va construir uhn teler amb les seves eines. L'estampació en teles i sedes és l'especialitat de Nàdia Faus. Fa servir diferents tècnicques per a fer les seves creacions artítiques.El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La corrdinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Llauner i bronzer
Ricard Lozano continua creant objectes de llauna i acer inoxidable. Productes d'abans i alguna concepció nova i original. No s'hi dedica, però manté l'ofici al taller ajudat pel seu amic Xavier Roura.Ramon Boix és metre artesà, es deica a fer làmpares, capçals de llit, uniformes de soldats romans per a processons i festes, i també restaura elements de bronze entre d'altres activitats. Un ofici que podria desaparèixer, com d'altres que comparteixen el seu carrer, el de Ballesteries, al casc antic de Girona.El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La coordinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Cisteller i espardenyer
Miquel Redon fa cistelles, productes de vímet i d'altres fibres naturals per tradició familiar, heretada del seu avi. Les dificultats d'aquest ofici s'expliquen amb recança, perquè es veu la importància que tenia abans.Candela Pau fa espardenyes catalanes. Gràcies als castellers i d'altres tradicions, encara es conserva aquesta manera tradicional de fer calçat.El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La corrdinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Tapisser i matalasser
Albert Ramos és un tapisser especialitzat en antiguitats. Des de Sant Joan de les Abadesses ens mostra com restaurar els mecanismes, el farcit i el tapissat del moble antic. Sergi Gay és un matalasser que encara fa matalassos de llana, batint-la, netejant-la i després cosinet-ne el folre: conserva una tradició de fer matalassos a la manera antiga.El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La corrdinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Mestre d'aixa i boter
Vicenç Añó és un mestre d'aixa i treballa sobretot per a la nàutica, un fuster de ribera. Arregla i restaura barques de fusta gràcies als coneixements que ha acumulat durant molt anys de treball. Joan Ibáñez és de Tarragona, i és mestre boter. Sap molt bé com fer bótes de fusta, però la producció industrial de barrils potser farà desaparèixer l'ofici.El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La coordinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Policromador daurador i joier
El senyor Ole és mestre en la tècnica de la policromia i del daurat, sap la tècnica, la paiència i el bon fer que aquests arts demanen i els conrea amb ofici.Carme Pintor és joiera per vocació: crea les peces que d'altres lluïran i se sent contenta de poder tansformar les seves idees en creacions artístiques.El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La coordinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Forjador i ferrador
Manuel Amat és forjador gairebé des de la infància, per tradició familiar: ha continuat l'ofici i ha aconseguit el reconeixement de mestre artesà que atorga la Generalitat. Ens mostra com es fa una peça: com s'encén la forja, com se li dona forma a l'enclusa... Amat ens explica el procés amb dibuixos a tamany real.Robert Diez és un ferrador ambulant: treballa als centres hípics que el demanen. Ens ensenya com ferrar un cavall. També ens mostra - amb Juan Araquistain, de 'Natural Hípic' els exercicis previs per a la doma natural.El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La coordinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Paper maché i titellaire
Francina Raspall és una neo artesana autodidacta que s'ha fet camí treballant el paper maché. Ens explica les curiositats de l'ofici. Per exemple com restaurar un capgrós o com fer un ninot amb paper de diari i cartró pedra. A una casa de nines coneixem Patrícia Riveras que fa putxinel.lis al seu taller i botiga del Poble Espanyol. En fa de diferent mena: de mà, de pal, de fil... La cara es pot fer de pasta de fusta i poden dur vestits. El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La coordinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Torner de fusta i ebenista
La mecanització i la industrialització dels treballs en fusta fa que la feina de torner només es pugui mantenir per encàrrec. Joan Sans és la tercera generació que s'hi dedica: ens ensenya el procés sencer de com fer una pota per a un moble i el seient rodó per a un tamboret.Josep Galceran és un ebenista jubilat. Ens presenta el seu amic Lluís Domènech, ebenista especialitzat en restaurar mobles antics. Ens expliquen la marqueteria i el procés complet de la restauracio d'uyna taula amb les potes tornejades. A més a més de restaurar, també copien mobles antics.El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La coordinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Ceramista de torn i ceramista de majòlica
El torn ofereix milers de possibilitats per a treballar el fang, tantes com la imaginació de cada artista. S'hi dedica la Núria Pié, que ens parla de la seva vocació i ens ensenya com comença una peça: primer treballa el fang o l'argila. També ens mostren rajoles que formen un fris amb dibuixos creats amb tecnologia digital. Natàlia Galera és ceramista de la tradicional 'rajola catalana' a la que s'hi fan dibuixos sobre oficis antics. Ens ensenya els secrets d'aquesta tècnica, la majòlica, des del bany d'esmalt de les rajoles fins el dibuix. El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Juanma Rúbies Cotes, amb producció de Joan Cruells, narració d'Óscar Sanchez Barón i composició de Jordi Nico. La coordinació i el guió van estar a càrrec d'Àngela Lara.
Arxiu TVE Catalunya - Oficis que es perden - Figurista i pessebrista
Francesc Bertran ens explica l'ofici de pessebrista: amb un a guillotina talla tires de llautó, el material amb que fa els pessebres, sobretot els arbres i les plantes. Davant nostre fa una palmera. I ens ensenya també com funciona una premsa mecànica que va fabricar el seu avi, vells models i encunys. La seva filla fa figuretes de fang amb un motlle, les puleix i les pinta.Marçal Casanova fa un pessebre davant la càmera i ens explica la raó d'haver escollit aquesta activitat de fer pessebres per al Nadal. Potser per ell més que un  ofici és una gran afició, però ben difícil de dur a terme sobretot en disenyar i crear tot un diorama, amb tots els detalls del portal i el conjunt del pessebre, amb les figures tradicionals catalanes i amb gran realisme.El progrés i les tècniques modernes condemnen a desaparèixer els treballs artesans. Però tot i això, en queden que s'estimen la seva feina, per ofici o professió, els veritables artesans. Aquesta sèrie es emetre el 2005. La va realitzar Jua

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >