Close

Granangular.cat

granangular.cat és un programa de televisió i un portal d'Internet produït per TVE Catalunya. Reportatges i curtmetratges sobre la realitat social catalana, qüestions d'interès humà, sociològic i antropològic. I un espai on aportar les vostres creacions audiovisuals.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Sociedad
URL: http://www.rtve.es/alacarta/videos/granangularcat/

Episodios disponibles para ver online

Arxiu TVE Catalunya - Gran Angular - Tenim un pla
Monogràfic de "Gran Angular" titulat "Tenim un pla": l'Associació de veïns de la Trinitat Nova, un barri perifèric de Barcelona nascut a partir de l'arribada d'immigrants andalusos en els anys 60, té un projecte comunitari de rehabilitació. És un pla innovador gestat arran d'un intens moviment veïnal que sorgeix com a resultat de la passivitat de l'administració per solucionar els problemes d'un barri humil i amb molt pocs serveis. Programa emès el 8 de maig del 2000 per la Segona cadena de TVE Catalunya i dirigit per Marisol Soto i presentat per Xavier Muixí.
Arxiu TVE Catalunya - Gran Angular - Bon Nadal, Samuel!
Gran Angular es fixa en Samuel, un filipí que ha passat tres anys a presó preventiva acusat d'assassinat. Quan s'ha fet el judici l'han declarat innocent. Emès a la Segons cadena el 20/12/2005 Direcció, Ignasi Rodríguez; realització de Cesc Tomàs; redacció, Rosa Masip
Arxiu TVE Catalunya - Gran Angular - L'últim llibre
Història del darrer sonmi d'un destacat escriptor i testimoni de la Guerra Civil espanyola: Eduard Pons i Prades, i que malgrat la malaltia i l'edat va decidir explicar a l'equip de programa. Aquest és ara un testimoni pòstum del que va ser el seu llibre. Aquesta obra és fruit d'una exhaustiva investigació sobre Picasso antifeixista i solidari. Sobre com va ajudar a tant a presos comunistes com anarquistes. El llibre pòstum de Pons Prades és una homenatge a aquest anarquista de cor i marxista de cap que al pintor tant el va fascinar. Defensor de la llibertat i de la República -que definia com la seva passió- va dedicar la seva vida a lluitar per les seves idees tant al front com als llibres. Als 16 anys en plena guerra menteix sobre la seva edat per poder anar a defensar Madrid. Quan cau ferit, marxa a França, des d'on continua lluitant a la Resistència contra els nazis. Eduard Pons va entrar diverses vegades de forma clandestina a l'Espanya franquista i no va ser fins el 1973 que va p
Arxiu TVE Catalunya - Gran Angular - L'ànima dels llibres
Programa Gran Angular titulat 'L'ànima dels llibres'. Ell libres de segonà es poden trobar a mercats con els Encants o Sant Antoni a Barcelona. Entre els compradors n'hi ha que se enten més atrets per les empremtes que hi han deixt els lectors anteriors que pel contingut del llibre. La venedora d'una parada explica que els llibres vells que li arriben vénen de trencament o de persones que han mort. Les didicatòries ens ajuden a imaginar la història d'una família, el final d'un amor o la fermesa d'una amistat. Dedicatòries, apunts o il·lustracions són el que formen l'ànima dels llibres. Emès a la Segona cadena el 03/06/2003. Reportatge de Rosa Massip; Gran Angular és dirigit per Marisol Soto; realització de Cesc Tomàs.
Arxiu TVE Catalunya - Gran Angular - Buscant la Sandra
Reportatge sobre la recerca d'una dona nigeriana immigrant il·legal que treballa a la prostitució a les Rambles de Barcelona. Emès el 18 de maig del 2002 a la Segons cadena. Un treball de Rosa Masip.
Arxiu TVE Catalunya - Gran Angular - Contra l'ablació
Reportatje amb guió i realització de Rosa Masip i Mariona Roca. Mostra com l'associació AMAM treballa amb dones africanes que viuen a Catalunya i també el treballa de GAMCOTRAP, una onegé que des de fa 14 anys treballa a Gambia per eradicas les MGF.
Mirar Picasso
El 2006 se celebra a Barcelona l'Any Picasso, tot i que sense tantes pretensions com l'Any Miró o l'Any Dalí. Gran Angular no s'ha volgut perdre la commemoració en honor al pintor malagueny, acostant-se a l'obra de l'artista a través dels ulls dels treballadors del Museu Picasso de la ciutat comtal. 'Ciència i Caritat' (1897), 'Margot' (1901) i 'Las Meninas' (1957) són les tres obres de Picasso que l'equip de Gran Angular ha escollit per ser objecte d'anàlisi dels treballadors del Museu Picasso. Per molts dels treballadors del museu les obres de Picasso són el decorat de gran part de la seva vida quotidiana. Des del vigilant de nit fins a la secretària de direcció, passant per la dona de la neteja o la restauradora; tots ells es passen el dia envoltats de les obres del pintor malagueny. Sense cap mena de pretensió, Gran Angular ha volgut saber què pensen de les pintures, lluny de les interpretacions dels experts en art. 'La gent del Picasso' és un documental de Rosa Castells
Art Teràpia
Documental de Montse Pujantell sobre les arts plàstiques com activitat terapèutica en un centre de la tercera edat.
Lo jardí de les rahons perdudes
"Lo jardí de les rahons perdudes" s'endinsa en el jardí oblidat i ocult de l'antic centre psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat.El documental de Daniel B. Farré descobreix el desconegut jardí de l'antic manicomi de Sant Boi, on els malalts d'entre 1903 i 1912 van construir com a taller terapèutic obres de Gaudí. Els pacients del centre van col·laborar amb l'arquitecte fent assajos de la seva obra, així hi podem trobar un banc de trencadís similar al banc ondulat del Parc Güell i una cova cascada similar a les formes hiperbòliques del sostre de la Sagrada Família. "Lo jardí de les rahons perdudes" mostra les obres d'aquest jardí i les compara amb les obres de Gaudí.
Sords a classe
Vam conèixer una professora una mica especial: la seva feina consistia a explicar el contingut de les matèries de l¿escola a nens sords en llengua de signes dins d¿una escola ordinària de primària. Ens vam quedar meravellats només en imaginar la situació: dues professores, una parlant, i l¿altra signant, i una classe on nens sords i oïdors aprenen plegats.En endinsar-nos-hi més, vam descobrir un projecte encisador i poc habitual a Catalunya. L¿Escola Pública Samuntada, una escola de primària, petita, que hi ha a Sabadell, dedica tots els seus recursos i esforços a integrar nens sords amb nens oïdors a les aules. Contacte autores, Dúnia Ramiro i Agnès Bibiloni, al mail: granangular.cat@rtve.es
El rostre del cirurgià
En "El rostre del cirurgià" trobem moltes respostes sobre la bellesa. Uns diuen que mai no pot ser una cosa absoluta i invariable sinó més aviat una definició oberta, potser una ficció. Hi ha qui busca patrons concrets per establir precisament el que es considera bell avui dia. Acompanyant l'operació d'un pacient (ell mateix, un cirurgià) procurem seguir les preguntes a dalt esmentades per assabentar-nos dels motius i conseqüències de la importància de la bellesa. És un documental de Javier Pernas i Andreas Strasser.
Una cullera a la butxaca
Aquesta setmana "granangular.cat" estrena un documental inèdit de Mireia Ibars que s'endinsa en la recuperació de la memòria històrica. El film explica la història d'una jove que descobreix la vida a l'exili del seu avi. Al documental apareixen també com a protagonistes professionals de la memòria democràtica.
Zeladors
Ens diu l'autora: "fa aproximadament 10 anys que van operar del cor el meu pare a l'hospital de Bellvitge. És el punt de partida del documental. Esperes i higienes a un pacient són accions quotidianes que pel pacient i els familiar poden ser extremadament delicats: la companyia que sàpiga donar un zelador, la capacitat de distreure i fins i tot el sentit de l'humor és una tasca molt important. D'això es compon aquesta història; de converses als passadissos, d¿algun riure a l'ascensor i també de silencis compartits entre pacient i zelador. A mi m'ha servit per conèixer millor aquest ofici i també per saber alguna cosa més de mi mateixa.Els homes i dones que van amunt i avall amb les lliteres formen part d'aquest col·lectiu silenciós, sense reconeixement, a la reraguarda però que aconsegueixen, alguns, que la vida sigui una mica més lleugera."Direcció i càmera: Raquel CorsContacte autor/a: xerekanita@yahoo.com
Amina busca feina
Quarta emissió de la sèrie sobre immigració: a l'Amina, una dona immigrant del Marroc, se li va acudir fer una obra de teatre sobre tot el que havia patit ella i la seva família. Així va sortir el projecte de teatre en família desenvolupat al Forn de Teatre Pa¿tothom de Barcelona, on un dels seus fills estudia interpretació. Després de 4 mesos d¿assaig, l¿obra la van presentar en sessions de teatre-fòrum, per provocar el debat per incidir socialment.Un documental de Marisol Soto.
Cartes des de la boira
Tercera emissió de la sèrie sobre imigració, aquest treball de Marta Hincapié. Des de Vic, on conviuen 78 nacionalitats diferents, diversos immigrants es posen davant la càmera per parlar amb els seus. Són de Colòmbia, d'Equador, d'Estats Units, de l'Índia, d'Alemanya, del Marroc... El documental recull fragments de missatges que han enviat amb videocartes, a molts racons del planeta. "Cartres des de la boira" va ser guardonat amb el premi "Mercat Audiovisual de Catalunya 2006" en el festival DOC's Barcelona.
Ada i Kabir
Macarena Ovalle, autora del documental, opina: "Es pot teoritzar molt sobre la immigració, però no hi ha res com experimentar-la a la pròpia pell. Ada i Kabir són dos nens que viuen a Barcelona però que provenen de dos extrems del món, Xile i la Índia. Ells es van conèixer per la decisió que els seus pares van prendre de deixar el país d'origen per provar sort a Espanya. Ada i Kabir s'han conegut a l'escola de Pau Vila, a l'Hospitalet del Llobregat. Ells han d'acceptar que ja no tornaran a viure a casa seva i que han de trobar un llenguatge en comú per conèixer-se i parlar. Ells són testimonis d'històries trencades i sovint traumàtiques que es deixen de costat per construir noves vides".
"La vacuna del foc"
Com prevenir els incendis que cada estiu arrasen els boscos de Catalunya? Aquesta setmana, granangular.cat fa el seguiment de l'Associació de Defensa Forestal (ADF) de l'Alt Empordà per conèixer quina és la vacuna del foc. Durant el documental, la càmera segueix els voluntaris de l'ADF mentre creen una camí en mig d'un bosc per on puguin passar els vehicles terrestres en cas d'incendi durant l'estiu. Ells són els que més coneixen el territori i els primers a arribar-hi, en cas d'alarma de foc. I en ells i la seva gran tasca se centra aquesta peça.
Makanisi
Makanisi és el retrat de Sanogo Adama, un immigrant de la Costa d'Ivori que va arribar a Espanya després d'un terrible trajecte en pastera. Adama viu ara a Sabadell, lluny de la seva família i es troba sense feina. L'autor del documental, Gilbert Ndunga Nsangata, ha patit també d'alguna manera el fenomen de la immigració perquè ell mateix és immigrant. Amb aquesta obra ha volgut posar un nom i un cognom a un d'aquests immigrants que per a gairebé tothom són xifres i no persones. El resultat és un relat en primera persona molt íntim que s'acosta a la vida d'un home perdut dins d'una multitud anònima, que troba a faltar la seva família i que no pot tornar. La paraula que dóna títol al documental, "Makanisi", és el nom d'una cançó de Lokua Kanza que parla dels pensaments i records dels que es troben lluny de casa, però també fa referència a una tristesa que acompanya una fantasia. Makanisi és un documental de Gilbert Ndunga Nsangata.
Un preescolar alternatiu
Quan vam acabar el documental PARIR, que parlava sobre el dret de les dones a ser protagonistes del seu propi part, vam decidir que la següent peça s'endinsaria en els pares i mares que volen ser protagonistes directes de l'educació dels seus fills en edat preescolar. Per això, ens vam posar en contacte amb la Xarxa d'Educació Lliure (XELL) i amb diferents associacions d'educadors i de pares que han creat projectes de criança compartida i d'educació lliure a Catalunya per a nens de 2 a 6 anys. En concret, vam gravar l'associació de pares El Tatanet i l'escola La Caseta, a Barcelona, per mostrar com funcionen aquests centres. Amb el documental, hem volgut donar veu al corrent alternatiu de llars d'infants que existeix a Catalunya on pares i educadors s'impliquen conjuntament en l'educació que els fills reben a preescolar. Contacte autores: granangular.cat@rtve.es
Plorar de riure
Granangular.cat s'endinsa en la teràpia del riure i del plor a través del seguiment de sessions i d'entrevistes a professionals especialitzats en aquest àmbit. L'autor ha enregistrat diverses classes de risoteràpia on s'intenta millorar el benestar a través de tècniques que treballen el riure. Aquestes sessions han sigut dirigides pels terapeutes Katy García i Enrique Aguilar. Ambdós arriben a la conclusió que per riure, abans s'ha d'aprendre a plorar.
Muntar el pollastre
"Muntar el pollastre" és el testimoni audiovisual d'una realitat local-rural que sovint passa desapercebuda i que no per això deixa de ser interessant. La cinta sorgeix del col·lectiu artístic de les Borges Blanques MPG (Muntadors de Pollastres Grossos) i de la iniciativa que van tenir durant la festa major del meu poble. Parlo d'un grup de persones que no tenen cap més altra pretensió que divertir-se i divertir i que sorprenen els borgencs amb propostes provocadores. No són un grup de teatre de carrer però el carrer és el seu escenari. El meu objectiu és homenatjar la creativitat i l'espontaneïtat dels membres del MPG. Unes persones que conec i a les que vull donar aquest altaveu perquè les coses que fan no tinguin data de caducitat. El resultat esdevé un curiós retrat sociològic d'uns joves que enriqueixen l'oferta lúdica de les Borges Blanques.
Primeres volades
Aquesta setmana, granangular.cat mostra la vida de dues joves que acaben de marxar de casa dels pares. Totes dues han gravat la seva nova rutina durant dues setmanes. Des de la seva mirada, descobrim l'alegria de viure les primeres volades i d'aprendre a ser independent.
Un dia feliç a Barcelona
"Un dia feliç a Barcelona" mostra a dues dones que afirmen la seva pròpia identitat a través del gospel. Meriam i María viuen realitats molt diferents però quan canten gospel compartiesen un espai comú on ser elles mateixes i alliberar-se d'etiquetes i prejudicis.
Eli
Aquesta setmana, granangular.cat s'endinsa en la vida quotidiana d'una persona que pateix Alzheimer, l'Eli. L'autor del documental, Òscar Pérez, ha volgut mostrar aquesta rutina gravant les situacions que se li han presentat des d'un punt de vista observacional. El resultat ens permet veure alguns moments que diuen molt sobre aquesta malaltia i les persones que la pateixen, com ara què representa el fet d'aixecar-se, passejar o menjar.
Dansa interna
La dansa contemporània ha estat durant el 2009 una via d'expressió per a algunes internes dels centres penitenciaris de Wad-Ras i Brians de Catalunya. L'experiència ha tingut el suport de l'Obra Social - Fundació "la Caixa" i s'ha fet visible a través del videodansa LAVDA i l'espectacle DESERT, estrenat en el CaixaFòrum de Barcelona. Segons Finmatun, l'entitat promotora del projecte, la intenció és crear espais de llibertat a la presó. Granangular.cat reflexiona sobre l'experiència amb part de l'equip creatiu: Gisela Rodríguez, ballarina, Kim Munro i Lídia Arana, ballarines de Wad-Ras i Brians, Toni Mira, coreògraf, i Rita Stivala i Esteban Crucci, membres de Finmatun. Aquesta peça, Dansa interna, n'és el resultat.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >