Close

Centenari Salvador Espriu

TVE Catalunya s'afegeix a la commemoració dels cent anys del naixement de Salvador Espriu recuperant del seu fons les imatges del poeta d'Arenys, i posant-les a l'abast de tothom indefinidament gràcies a l'Arxiu permanent de TVE Catalunya al web 'rtve.cat'. Als documentals i reportatges sobre Espriu l'escoltem a ell mateix recintant els seus versos i expressant les seves opinions sobre la vida, la poesia i fins i tot el Premi Nobel al que fou proposat en diverses ocasions. També incloem programes de TVE Catalunya que recorden aspectes i indrets relacionat amb Salvador Espriu.

País: España
Idioma: Español
Contenido: Reportajes
Tema: Biografía
URL: https://www.rtve.es/alacarta/videos/centenari-salvador-espriu/

Episodios disponibles para ver online

Arxiu TVE Catalunya - Vostè pregunta - Salvador Espriu
Joaquim Maria Puyal entrevista i dóna pas a les preguntes que els teleespectadors fan telefònicament a Salvador Espriu. En aquest espaí surten imatges del poeta català, aixis com il·lustracions de de poemes d'Espriu recitat per Puyal . El poema il·lustrat es: "He mirat aquesta terra" cantat per Raimon.
u - "Salvador Espriu, Indesinenter"
Espriu deia que no tenia biografia, però a l'escriptor li va tocar viure uns esdeveniments polítics, socials i personals que marcaren profundament la seva obra. El documental dona a conèixer el món i l'univers personal de Salvador Espriu, figura fonamental de les lletres catalanes. Els seixanta minuts que dura el documental mostren a Espriu com a poeta, narrador i autor teatral.En els durs anys del franquisme, Espriu va ser una de les veus més rellevants en defensa de la llengua catalana i de la tolerància. A més, va ser un escriptor amb caràcter universal perquè tractava temes universals, com ara la mort, la soledat o el pas del temps.Als anys seixanta i setanta, les cançons de Raimon i els muntatges teatrals van donar a conèixer a Espriu a un públic més ampli. A l'especial hi participen com a convidats Agustí Pons, biògraf; Víctor Martínez-Gil, expert en la seva obra; Miquel de Palol, poeta i amic d'Espriu i Juan Barja, poeta i director del Círculo de Bellas Artes de Madrid, entre d
Arxiu TVE Catalunya - Catalans Universals - Salvador Espriu
Fragment del programa Catalans Universals dedicat a Salvador Espriu entre d'altres personalitats conegudes arreu del món. Mostra l'escriptor fent declaracions, imatges del cementiri d'Arenys de Mar, barques a la platja i fragments de l'aobra 'Una altra Fedra, si us plau' interpretada per Núria Espert. Es veuen imatges de la Guerra Civil. El programa va ser produit el 1979 i emés durant aquest any, dirigit per Antoni Ribas -que també va escriure el guió-. Al mateix guió hi van treballar Horacio Sáenz Guerrero, Francesc González Ledesma i Fèlix Pujol.
Arxiu TVE Catalunya - Tal com son - Salvador Espriu
Documental biogràfic sobre el poeta Salvador Espriu amb el mateix Espriu al estudi de Miramar veient a una sala d'editage de vídeo de l'època el material gràfic per a muntar el propi documental. Allí l'entrevista Jaume Serrats Ollé. I en aquest espai com a d'altres -la Universitat de Barcelona, Sarrià...- Espriu desgrana records -com er exemple sobre el seu amic Rosselló-Pòrcel, i opinions sobre la vida, la poesia... A través de les veus de personalitats que professionalment utilitzen els seus textos, com ara cantants o actors, el documental presenta espriu com una gran personalitat. Entre d'altres, parlen d'Espriu el cantant Raimon, Núria Espert entrevista al Teatre Grec Ricard Salvat i a l'actriu Maria Josep Arenós. Marina Rossell canta lletres d'Espriu. I en parlen la mateixa Rossell, Ovidi Montllor, Manuel Valls, Josep Maria Castellet, Ramon Pinyol i Francesc Vallverdú. En una enquesta feta als carrer d'Arenys de Mar, els veïns en parlen dient que li deuen molt però ell també a la
Arxiu TVE Catalunya - Salvador Espriu - Espriu per al Premi Nobel
El programa es va enregistrar i emetre el 1983 i comença amb la veu de Salvador Espriu llegint els versos del seu poema 'Les paraules'. El programa es va fer per les ocasions en que un bon nombre d'intel.lectuals catalans van poposar Espriu com a candidat al Premi Nobel de Literatura.El mateix Salvador Espriu parla del Premi Nobel, diu que hi té un gran respecte, però que considera que es dona d'una manera 'estranya'... En les declaracions -al terrat de la Casa Milà a Barcelona- Espriu diu que "nosaltres els catalans tenim literatura i autors -entre els quals jo m'hi poso- prou importants com per tenir el Premi Nobel. Però si (la literatura) no està recolzada fermament per un estat, i nosaltres no tenim estat, crec improbable que ens el donin".El guió és de Carme Riera, primera a parlar al reportatge. Després hi ha declaracions de Raimon, l'escriptor Francesc Vallverdú, el director de teatre Ricard Salvat i d'Artur Lundkvist, membre del jurat del Premi Nobel de Literatura, que parla d'
Arxiu TVE Catalunya - Crear i viure - Poetes ara: Salvador Espriu
Capítol del programa 'Crear i viure' dedicat a una entrevista biogràfica de Salvador Espriu rodada a casa del poeta. Entremig, veiem fotos d'Arenys de Mar fetes per la fotògrafa 'Colita' . Els actors Anna Lizaran i Feliu Formosa reciten versos d'Espriu. Fou emés a la Segona cadena el dia 11 de maig de 1981, realitzat per Mercè Vilaret, amb guió de Josep Maria Benet i Jornet, amn producció de Conxa fernández i Guillem Guarro
Arxiu TVE Catalunya - Mirador - Salvador Espriu, de Sinera
Capítol del programa Mirador íntegrament dedicat al poeta Salvador Espriu. En aquest monogràfic, apareixen Arenys de Mar, Maria Aurèlia Capmany, amiga d'espriu, el poeta, que explica els mites de Sefarat i Sinera. També el poeta Feliu Formosa i el cantautor Raimon parlen de l'obra d'Espriu. A més, hi veiem escenes de 'Primera història d'Esther'. D'altres persones vinculades a poeta de Sinera, com l'escriptor Ramon Pinyol també intervenen.Aquest capítol de Mirador es va emetre a la Primera cadena de TVE el 1977. Presentat per Toni Moreno i realitzat per Jordi Lladó.
Moments - Lletres catalanes
Aquesta setmana, l'espai "Moments" tracta alguns fets rellevants de les lletres catalanes i de l'Òmnium Cultural. De la mà del professor Enric Gallen analitzarem la poesia, la novel·la i el teatre de Catalunya, i de la difusió que alguns cantautors han fet de la poesia d'Ausiàs March o Salvador Espriu. També recordarem autors com ara Víctor Català, Josep Pla, Mercè Rodoreda i Àngel Guimerà. I Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, ens parlarà de com va néixer Òmnium, del seus objectius i dels moments més durs que aquesta entitat ha passat.
"A Fondo" amb Salvador Espriu
Joaquín Soler Serrano entrevista a Salvador Espriu. Aquesta entrevsita es fa fer el 19 de desembre de l'any 1976. Espriu ens parla del seu pare i de la seva infantesa. També ens parla de les seves obres com: "Israel", "Laia", "Las horas" entre altres.(Aquesta entrevista està feta en castellà)
Els camins de la calma - Tres poetes, tres cementeris marins
Recorrem tres cementiris on són enterrats tres escriptors: primer Víctor Català, Caterina Albert i Paradís; el segon, Salvador Espriu enterrat a Sinera, Arenys de Mar. El programa ens ofereix una breu biografía dels poeta i Francesc Cruanyes recita el poema Cementiri de Sinera. Finalment, la tomba de Rosa Leveroni, poetessa i assagista.En aquesta sèrie de TVE Catalunya, les imatges ens acosten a emplaçaments més o menys turístics, coneguts o amagats del gran públic, però sempre amb valor arquitectònic, paisatgístic o sentimental. El més destacat d'Els camins de la calma és l'especial mirada tranquil.la i pausada als carrers, les places, a tot tipus d'indrets que ens recorden o ens descobreixen la història i les vivències del país.

Otros programas de reportajes >


Otros programas de RTVE >