Close

Bon cop de falç

Canal: xip/tv (Cataluña)
Programa: Bon cop de falç
Título: Bon cop de falç
Descripcion: La història de l'himne' explica com una cancó popular de to eròtic va convertir-se en himne nacional de Catalunya. A finals del segle XIX, el compositor Francesc Alió va ajuntar la lletra de batalla que cantava la mare de Jacint Vergafuer amb la melodia de la cançó eròtica que li va ensenyar el canonge Jaume Collell i d'aquí va sorgir la peça.
Fecha publicación: 01-11-2014

URL:
http://www.xiptv.cat/bon-cop-de-falc/capitol/bon-cop-de-falc

Otros vídeos de Bon cop de falç en xip/tv (Cataluña)

El futur de l'himne
Quin és el futur de l’himne d’Els segadors? El director del programa televisiu Polònia ens explicarà quin paper juga l’humor i la sàtira, especialment amb els símbols més nostrats, per assegurar-ne el futur. Enmig d’un camp de blat presenciarem una conversa de Jaume Ayats amb el director de L’Avenç, Josep Maria Muñoz, l’escriptora Laila Karrouch i el músic Marc Parrot per tal de reflexionar sobre el futur i els valors que faran perpeturar (o no) aquesta particular cançó.
Democràcia i recuperació
Una cançó perseguida i prohibida durant bona part del segle vint esdevé l’himne oficial de Catalunya l’any 1993. La musicòloga Anna Costal enx explica des del Parlament com es va produir el debat polític per oficialitzar-lo. I viatgem a Sant Boi de Llobregat, on el 1976 la llavors militants del PSUC i sindicalista Maite Bueno recorda com van poder cantar per primera vegada de forma legal l’himne aprofitant la celebració de l’Onze de setembre. També gaudirem de la interpretació dins el Palau de la Música Catalana d’Els segadors per part del Cor Jove de l'Orfeó Català.
La prohibició
Els segadors esdevé un himne vinculat a la llibertat i a l’esperança. Com passa això? Quim Rabaseda ens explicarà des del Castell de Montjuïc com la Guerra Civil, la República o l’exili forjaran la cançó com un símbol democràtic i revolucionari. Escoltarem el músic valencià Miquel Gil interpretant 'Els Segadors' mentre l’activista cultural Jordi Porta ens recorda com durant la dictadura franquista la lluita per la llengua i la cultura catalanes tenen en les cançons i en l’himne nacional en particular un paper rellevant.
La popularització
Com es fa popular una cançó per tal d’esdevenir himne? Joan Manuel Tresserras ens explicarà dalt d’un tren camí de Girona com al segle dinou és tot el país que, emergint en un context de modernitat, necessita dotar-se de símbols nacionals. L’historiador Borja de Riquer ens n’explica les primeres prohibicons i reivindicacions, i el compositor Antoni Ros-Marbà ens identifica els seus elements musicals més sorprenents. La cantautora lleidatana Meritxell Gené ens canta'Catalunya, comtat gran', una versió molt popular de l’himne popularitzat per Rafael Subirachs.
Els orígens
D’on prové l’origen del nostre himne? El musicòleg Jaume Ayats viatja fins a la plana de Vic per entrevistar-se amb la professora de Literatura de la UdG Margarida Casacuberta per descobrir com Jacint Verdaguer, Francesc Alió o Milà i Fontanals influeixen en la seva “invenció”. L’historiador Jordi Figuerola ens contextualitzarà l’època del naixement de l’himne. I Jordi Fàbregas ens mostrarà 'Els tres garberets', la cançó eròtica d’on prové la melodia original.