Close

Punt omega

Programa de divulgació científica i tecnològica sobre les tendències que marquen el futur

País: España
Idioma: Catalán / Valenciano
Contenido: Divulgación
URL: http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/punt-omega/ultims-programes/

Episodios disponibles para ver online

07/01/2005 - "Punt omega- capítol 148"
31/12/2004 - "Punt omega - capítol 147"
"Punt Omega" presentarà, entre altres, els continguts següents: PAU, L'AVANTPASSAT PERDUT.- L'últim any s'ha descobert que tretze milions d'anys enrere ja habitaven aquestes terres uns éssers que podrien ser els precursors de la humanitat. Els arqueòlegs els havien buscat arreu del món, sense èxit. Ha estat a Catalunya on se n'ha descobert un de fossilitzat, en PAU. APROFITAR EL MARRO DEL CAFÈ PER OBTENIR ENERGIA.- En el camí de treure energia d'on sigui per preservar el planeta, s'ha provat el marro del cafè... UN JOC PER A MALALTS D'ALZHEIMER.- L'esperança de vida és cada vegada més alta, però, a mesura que s'envelleix, augmenten les possibilitats de contraure una malaltia molt penosa per a qui la sofreix i per als seus familiars: l'Alzheimer. Ara, un joc informàtic pot ajudar una mica a fer les coses més senzilles...
24/12/2004 - "Punt omega - capítol 146"
"Punt Omega" que presenta, entre altres, els següents continguts: COM SOBREVIURE ALS ÀPATS DE NADAL.- Quins problemes de salut poden ocasionar els excessos culinaris d'aquests dies? CÒPIA I INSPIRACIÓ DEL DISSENY CATALÀ.- Tot el que es compra abans s'ha hagut de dissenyar, o copiar. A Catalunya hi ha grans dissenyadors que també han estat o són víctimes de les còpies. CÀNCER DE PRÒSTATA.-En el programa s'ha parlat molt de la prevenció del càncer: de mama, d'úter, de còlon, de pulmó, de pell. El de pròstata també es pot prevenir.
17/12/2004 - "Punt omega - capítol 145"
QUÈ AMAGUEN LES MÒMIES.- Tecnologia per descobrir els secrets de les mòmies. DESSALINITZACIÓ.- Vivint al costat del mar, no és estrany que es pensi en la dessalinització per obtenir aigua potable... LA SORDESA.- La sordesa pot afectar tothom, però és especialment important a l'edat infantil. "Punt omega" presenta els audífons de tercera generació. I a més: l'aventura espacial europea arriba a la Lluna, i opi sense heroïna.
10/12/2004 - "Punt omega - capítol 144"
XICLETS CONTRA LA CÀRIES.- Una nova investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona investiga com prevenir la càries amb uns xiclets especials. OPERACIONS OCULARS AMB LÀSER.- El làser guanya eficàcia i rapidesa en el terreny de la medicina... RECICLATGE DE PILES.- Com es reciclen les piles? En què es converteixen? I a més a més, "L'aventura espacial europea arriba a la Lluna", "Un submarí britànic de rescat" i "El krill està en perill..."
03/12/2004 - "Punt omega - capítol 143"
CULTIVAR BOLETS.- Tecnologia aplicada a la producció de bolets, que de tant perseguits, s'aboquen a l'extinció. Un dels bolets més buscats i escassos, la tòfona negra, es pot preservar i cultivar millor gràcies a una bona aplicació de tècniques forestals. CALEFACCIÓ I AIGUA CALENTA AMB BIOMASSA.- Està demostrat que no s'estalvia prou energia i que es crema massa combustibles sòlids. Hi ha una manera d'escalfar les cases usant la biomassa com a font energètica. S'INVESTIGA UNA VACUNA CONTRA EL CÀNCER DE COLL D'ÚTER.- Una investigació mèdica que pot canviar la vida de moltes dones: una vacuna per prevenir el càncer del coll de l'úter. I a més, un dofí biònic, robots que piloten naus espacials i dibuixos animats d'alta tecnologia.
26/11/2004 - "Punt omega - capítol 142"
RECUPERACIÓ DE CULTIUS TRADICIONALS Dos investigadors han fet una recerca per localitzar llavors de cultius autòctons de diverses comarques catalanes i les recuperen. NOVA PROPOSTA PER A LA GESTIÓ INTEGRAL DELS PURINS Els purins, els residus orgànics de les granges de porcs, són un gran problema ecològic. Hi ha alguna solució eficaç i econòmica per eliminar els purins? PEUS SANS, ESQUENA SEGURA Ara podem aconseguir uns peus sans gràcies a la tecnologia aplicada a cuidar els peus: la quiropòdia. I de retruc, podem aconseguir una esquena també més sana. I a més, robots per a tots els gustos, "hackers/pirates informàtics: la seguretat d'ordinadors i mòbils sota sospita".
19/11/2004 - "Punt omega - capítol 141"
EL SISÓ I EL PICOTET, DUES ESPÈCIES AMENAÇADES.- L'esforç d'una institució catalana per preservar la biodiversitat del nostre territori. PLÀSTICS RECICLATS PER FER MOBLES DE DISSENY.- Què se'n fa, dels plàstics que llencem als contenidors de reciclatge? S'aprofiten per a alguna cosa útil? QUIRÒFANS INTEGRATS.- Totes les operacions quirúrgiques comporten un risc. Però ara aconseguir més seguretat i més rapidesa en un procés quirúrgic controlat informàticament ja és possible gràcies als quiròfans integrats. I a més, un cotxe amb energia elèctrica competitiu, la gènesi d'una supernova, i, és possible o recomanable controlar l'ús d'Internet?
12/11/2004 - "Punt omega - capítol 140"
ECOENDOSCÒPIES.- Una eina per conèixer millor l'interior del cos humà. NOU FRONTAL DELS COTXES QUE N'AUGMENTA LA SEGURETAT.- Un sistema de protecció frontal dels cotxes que ajuda a fer-los més segurs. LES PANTALLES DE CRISTALL LÍQUID MÉS GROSSES DEL MERCAT.- La frontera de les 37 polzades en pantalles de cristall líquid ha estat superada! Avui, les pantalles planes de cristall líquid ja són, per preu i per prestacions, una alternativa real a les de plasma o a les catòdiques." I a més, una proteïna contra el càncer, un satèl·lit per al control ambiental i un estudi sobre les mòmies.
05/11/2004 - "Punt omega - capítol 139"
"Punt Omega" presentarà els següents continguts: IMPLANTS DENTALS DE ZIRCONI.- Uns implants dentals sense metall, que són immunes a les ones electromagnètiques. TELÈFONS 3G.- Telèfons mòbils de tercera generació. Els mòbils, tant si són saludables o no, tant si són addictius o no, són cada vegada més en el centre de les nostres activitats. BIOGÀS PER COURE TOTXOS.- Els residus orgànics que produïm en quantitats industrials es poden aprofitar com a font energètica. I a més, més informació sobre Mart, un passatger virtual per conduir millor i una màquina de vapor ben original.
29/10/2004 - "Punt omega - capítol 138"
ES FONEN ELS POLS?.- Augmenten els ciclons d'estiu. Canvien les estacions. Es retiren les glaceres. Quines poden ser les conseqüències d'un canvi climàtic? Es tracta d'un canvi climàtic natural, o és provocat per l'acció de l'home? De fet, fa cinquanta milions d'anys, el clima polar era subtropical. RECONSTRUCCIÓ D'ACCIDENTS.- Quan hi ha un accident, és molt important poder-lo analitzar científicament, per determinar-ne les causes i evitar-ne la repetició... EL NOSTRE RELLOTGE BIOLÒGIC ES POSA A L'HORA.- El jet lag és el conjunt de molèsties que afecten el nostre cos cada vegada que canviem bruscament d'horaris en viatjar cap a l'est o l'oest. De fet, obliguem el nostre rellotge biològic a posar-se a l'hora. I a més, l'explosió de Supernova, un medicament contra la sida i la vaca cubana.
22/10/2004 - "Punt omega - capítol 137"
COTXES MOGUTS PER HIDROGEN.- Un cotxe d'hidrogen que corre com el vent, una alternativa de transport ecològica. N'HI HA PROU AMB VOLUNTAT PER DEIXAR DE FUMAR?.- Tothom qui fuma, en algun moment, es planteja deixar-ho. Però... n'hi ha prou de tenir bona voluntat i bons propòsits per deixar l'hàbit del tabaquisme? UNA INVESTIGACIÓ SOBRE ELS HÀBITS ALIMENTARIS.- Per estudiar els nostres hàbits alimentaris, és tan important saber el que mengem, com el que no mengem. Investigadors i dietistes treballen per estudiar quins són en realitat els nostres hàbits alimentaris, i quina influència tenen sobre la nostra salut. AVANTATGES DE L'E-LEARNING.- En la nostra societat, no s'ha de deixar mai d'estudiar. La tecnologia de les telecomunicacions pot ser de gran ajuda per compaginar treball i estudi. I a més, tècniques per aprofitar l'energia del mar i robots que ens fan competència laboral.
15/10/2004 - "Punt omega - capítol 136"
LA DOMÒTICA AL SERVEI DELS MÉS FEBLES.- Una casa intel·ligent pensada per a les persones més febles. NOVES INVESTIGACIONS SOBRE L'ALZHEIMER I PARKINSON.- Noves investigacions suggereixen que la causa de malalties com l'Alzheimer, el Parkinson o la diabetis podria ser l'agregació incorrecte de certes proteïnes en alguns entorns cel·lulars. ONES UHF PER ALLEUGERIR EL DOLOR.- El dolor articular és un infern per als que en pateixen, sobretot si són afectats per l'artrosi. Us presentem un nou sistema per alleugerir el dolor basat en ones UHF. I, a més, el programa també parlarà de les LLUNES DE SATURN, de la PLAYSTATION MÒBIL i d'un nou GINY VOLADOR.
08/10/2004 - "Punt omega - capítol 135"
01/10/2004 - "Punt omega - capítol 134"
IBM.Data.Informix.IfxClob
28/06/2004 - "Punt omega - capítol 133"
EXPERIMENTS EN INGRAVIDESA I UN COTXE RECICLAT I RECICLABLE A "PUNT OMEGA" Dilluns, a les 22.10, el 33 presenta una nova edició de "Punt Omega" amb aquests continguts: UNA EXPERIÈNCIA EN INGRAVIDESA.- La caiguda parabòlica lliure d'un avió es fa servir per fer estudis i experiments en ingravidesa. L'HOME COET.- Ho havíem vist només en les pel·lícules de James Bond: el coet de propulsió individual. Ara, hi ha qui creu que pot ser un producte d'ús més real. Us presentem el primer home coet DIFERÈNCIES GENÈTIQUES.- Són molt diferents genèticament els homes dels ximpanzés ? Són molt diferents genèticament els homes de races diferents? Un estudi arriba a conclusions sorprenents: les diferències genètiques entre homes i micos no supera l'1%. I entre homes de diferents races hi pot haver menys diferències genètiques que les que hi pot haver amb un veí de l'escala. UN NOU PLANETA.- Fa pocs dies la premsa es feia ressò del descobriment d'un nou planeta, en una estrella llunyana. Com es f
14/06/2004 - "Punt omega - capítol 132"
"Punt omega" presenta els següents continguts: INVESTIGACIÓ AMB CÈL·LULES-MARE.- Un grup de recerca de la Universitat de Barcelona i de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer treballa amb cèl·lules mare, amb l'objectiu de trobar un tractament per a una malaltia neurodegenerativa. UN RATOLÍ AMB DUES MARES.- És possible reproduir un mamífer sense que hi hagi un mascle i una femella? Es trobaran en el futur altres sistemes de reproducció? CLONACIÓ DE MASCOTES.- La clonació és un tema molt controvertit. De moment, hi ha gent que fa negoci oferint la clonació de mascotes, com gossos i gats. UN MINISUBMARÍ PER ESPIAR EL FONS DEL MAR.- Un nou model de minisubmarí que vol fer la funció d'uns ulls humans al fons del mar. TANQUES D'HÍPICA DE NOVA GENERACIÓ.- Els aficionats a l'hípica sabran el perill que representa per al cavall i per al genet una tanca mal dissenyada. Hi ha una nova generació de tanques hípiques que poden evitar accidents. BALÓ INTRAGÀSTRIC CONTRA L'O
31/05/2004 - "Punt omega - capítol 131"
"Punt Omega" presenta els següents continguts: PER UNA GESTIÓ RACIONAL DE L'AIGUA EN EL DELTA DE LA TORDERA. La gestió sostenible de l'aigua en una zona de Catalunya força castigada. Prevenció del càncer de pulmó, causat sobretot pel tabac, petites i grans idees per a un futur millor! PELES DE TARONJA PER FABRICAR FIBRA ALIMENTÀRIA. En una societat sostenible, s'han d'aprofitar les coses. En aquest cas, les peles de taronja es poden fer servir per a usos alimentaris. UN OVERCRAFT PER TERRA, AIGUA I FANG. És molt difícil aconseguir vehicles amfibis eficaços i pràctics. Però encara és més difícil que un vehicle amfibi pugui circular sobre fang i sorra inestable. ES POT DEMOSTRAR LA TEORIA DE LA RELATIVITAT D'EINSTEIN?. Fins avui, la teoria de la relativitat d'Einstein era això: una teoria indemostrable a la pràctica. Però ara la tecnologia ha avançat, i potser aviat se'n podrà tenir la confirmació. LA PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE PULMÓ. Hi ha eines d'última generació per fer-ne una dete
24/05/2004 - "Punt omega - capítol 130"
SEGURETAT PER ALS PASSATGERS MÉS PETITS.- Nous suports tecnològics per donar un plus de seguretat als passatgers més desprotegits del nostre cotxe: els nens. FALSOS RECORDS.- Com funciona la memòria? La podem enganyar? Podem crear records falsos que semblin de veritat? FIBROMIÀLGIES: UN ESTUDI SOBRE EL DOLOR.- Les fibromiàlgies són dolors d'origen no determinat, sense una causa orgànica coneguda. Un grup d'investigadors de la Universitat de les Balears hi lluiten. CONTROL DE MASCOTES A DISTÀNCIA.- La necessitat ajuda a trobar moltes solucions. Al Japó, l'intens ritme de vida ha originat molts ginys tecnològics, com ara sistemes per atendre i controlar animals domèstics a distància. UNS TEIXITS PER CONSTRUIR CARRETERES.- L'aplicació més coneguda dels teixits és la confecció de vestits. O de cortines. O de tapisseries... Però també es fan servir teixits per construir carreteres, jardins i camps de golf.
17/05/2004 - "Punt omega - capítol 129"
ELS GESTOS A TRAVÉS DE LA HISTÒRIA. Relacions entre la gestualitat que tenim ara i la dels nostres avantpassats. DISSENYANT HUMANS DEL FUTUR. La indústria de l'animació ha aconseguit gairebé la perfecció en paisatges i animals. En el cas de la representació d'humans la pel.lícula "Final Fantasy" va ser la primera producció cinematogràfica que gairebé va arribar a la perfecció. POSANT A PROVA UNA IMPRESSORA!. El control tecnològic sota el qual està sotmesa una impressora domèstica abans de comercialitzar-se. ELS SECRETS DELS HURACANS. Els secrets d'un dels fenòmens més perillosos de la natura i, alhora, més seductors per estudiar: l'huracà. REPRODUINT RUCS CATALANS. El ruc català és una de les poques races animals catalanes absolutament autòctones i està en vies d'extinció. Pel seu valor econòmic i biològic ara es troba en procés de reproducció assistida.
10/05/2004 - "Punt omega - capítol 128"
03/05/2004 - "Punt omega - capítol 127"
EL MAR, UN AMIC OSCIL·LANT. El mar ha pujat i ha baixat de nivell desenes de metres al llarg de la història. És un fet natural, fruit de l'evolució de les glaciacions, però la influència humana hi té molt a veure... MALLORCA COVES TECNOLOGIA SURF PER PROTEGIR LES COSTES. Els surfistes són esportistes que alegren el paisatge de les nostres platges. Però poden ser alguna cosa més: uns consellers inestimables per trobar solucions viables per a la protecció de les costes. PANTALLES DE PLASMA I DE CRISTALL LÍQUID: EL FUTUR. Les tecnologies de plasma i de cristall líquid, estan a punt de fer el gran canvi? Tot seran avantatges o hi ha encara algun inconvenient? CONTROLAR ELS ANIMALS DOMÈSTICS A DISTÀNCIA. Al Japó, la vida complexa i atapeïda ha sigut l'origen de mots ginys tecnològics. Com ara uns sistemes per atendre i controlar animals domèstics a distància. SEQ 1 SEQ 1[??] UNA OPERACIÓ D'ULLS EXITOSA. Amb una senzilla tècnica en què treballen conjuntament oftalmòlegs, endocrinòlegs
26/04/2004 - "Punt omega - capítol 126"
"Punt Omega" tractarà de la saturació d'oxigen a la sang en altitud, a partir d'un estudi fet amb expedicionaris, alguns dels quals eren del programa de TV3 "El Cim"; dels beneficis de la construcció amb estructures inflables; d'un nou giny per rentar contenidors; d'una nova generació de sensors per a incubadores i de predicció de terratrèmols. ES POT PREDIR L'ÈXIT D'UN EXPEDICIONARI?.- Un estudi del Dr. Escrich i el seu equip sobre nivell d'oxigen a la sang en altitud, fet en dues expedicions a l'Aconcagua, entre elles la del programa de TV3 "El Cim", revela dades noves sobre les aptituds individuals, el sexe, l'aclimatació i les possibilitats d'èxit final en una ascensió. CONSTRUIR AMB ESTRUCTURES INFLABLES.- Les construccions inflables solucionen problemes pràctics concrets, ja que faciliten el muntatge i desmuntatge ràpid d'estructures provisionals. Ara, noves tècniques s'afegeixen a les ja existents per trobar solucions més pràctiques i eficaces. UN GINY PER RENTAR CONTENIDO
19/04/2004 - "Punt omega - capítol 125"
UN HOSPITAL VETERINARI MODÈLIC.- Des de la UAB, l'Hospital Veterinari més avançat del país. INSECTES QUE ENS INSPIREN.- Reproduir el vol dels insectes, una manera de volar que sembla ben eficaç, és el que intenten fer ara alguns enginyers. COM ES POT PREVENIR EL CÀNCER DE PELL.- És un dels càncers que cada cop tenen més incidència, però també és un dels que es poden prevenir. Amb la informació adequada es poden canviar els costums socials per procurar evitar la malaltia i amb la tecnologia es pot diagnosticar abans. UNA AMBULÀNCIA AMB ALES.- Quan sorgeix una emergència, és molt important poder acudir-hi de pressa i amb tots els recursos d'ajuda mèdica possibles. A Londres han posat en marxa una ambulància que sembla que complexr aquests requisits. L'EFICÀCIA DELS ASSESSORS TECNOLÒGICS.- Quan una empresa petita té un problema tecnològic, logístic o de mercat, és molt interessant tenir un suport extern especialitzat que doni gratuïtament l'ajuda que cal. I això és precisament el
05/04/2004 - "Punt omega - capítol 124"
"Punt Omega" presenta els següents continguts: MISSIÓ ROSETTA: BUSCANT LES LLAVORS DE LA VIDA.- L'Agència Espacial Europea envia un giny espacial fins a un cometa que tot just està entrant al sistema solar. Hi vol aterrar cap a l'any 2012. Si s'aconsegueix aquesta proesa, a més a més de passar a la història com un dels fets més destacats de l'exploració espacial, potser es podrà respondre a la pregunta essencial: com es va originar la vida a la Terra? UNA SOLUCIÓ PER CONTROLAR ELS COLOMS SENSE QUE NINGÚ S'ENFADI.- Com controlar les colònies de coloms que inunden les ciutats? ASIMO.- Una de les coses més difícils d'aconseguir per a un dissenyador de robots és que camini, però amb l'ASIMO ho han aconseguit. LA VIDA A L'ESPAI.- El programa, després de preguntar-se com ha pogut arribar la vida al planeta, esbrina com podrien viure els homes a l'espai. ASPECTES QUOTIDIANS DE LA VIDA DELS ASTRONAUTES.- De les dificultats de viure a l'espai, els astronautes en són uns grans coneixedors.

Otros programas de divulgación >


Otros programas de TV3 (Cataluña) >